Energiezuinig huis: Kenmerken, eisen, kosten en voor- & nadelen op een rij
Energiezuinige huizen – Duurzaam wonen is een trend die steeds meer terrein wint en ook door de overheid wordt gesteund. Daarom neemt de belangstelling voor milieubewuste woonoplossingen steeds meer toe en worden courante woonvormen zoals rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen of massieve huizen gemoderniseerd of aangepast. Wie een huis wil kopen, moet zeker nadenken over duurzaamheid, subsidies en toekomstperspectieven. Daarom hebben wij besloten de belangrijkste feiten over efficiënt wonen op een rijtje te zetten, zodat u kunt beslissen of een energiezuinig huis ook voor u interessant kan zijn. Klik hier om terug te keren naar het overzicht: Huistypes in een oogopslag.
Lage-energiehuis: kenmerken, karakteristieke waarden en meer
Voorzichtigheid is geboden bij het kopen en huren van een energiezuinig huis, want: De term is niet gekoppeld aan concrete eisen voor het huis! Alleen wanneer u aanspraak wilt maken op de energie-efficiëntie van de wooneenheid van KFW, gelden er bepaalde eisen. Een lage-energiewoning moet in ieder geval aan deze eisen voldoen. Wij zullen de precieze vereisten hieronder nader toelichten.
Tip! U wilt verhuizen, maar u weet niet of een nieuw huis kopen of bouwen iets voor u is? Neem dan een kijkje in ons artikel over het kopen of bouwen van een huis, waar u getuigenissen van bouwers vindt die u zullen helpen bij uw beslissing!
Bent u op zoek naar het juiste huis? Kijk dan eens naar onze gids! Hier vindt u definities, betekenissen en veel informatie: Huis types van A-Z
Karakteristieke waarden van lage-energiehuizen: Dit is wat je huis moet kunnen doen
Hoewel lage-energiewoningen gericht zijn op het Bouwbesluit, beogen zij waarden te bereiken die aanzienlijk lager zijn dan die welke een woning kan bereiken die is gebouwd volgens de normen van de GEG.
Deze cijfers worden bereikt door constructiemaatregelen die voor sommigen vreemd kunnen lijken. Zo kunnen in lage-energiewoningen de ramen vaak niet worden geopend, zodat de luchtverversing bijna uitsluitend afhangt van een ventilatiesysteem. Maar dat betekent niet dat je het zonder daglicht moet doen. Integendeel, want de ramen van de gebouwen zijn vaak naar het zuiden gericht om optimaal van het daglicht te kunnen profiteren.
In het algemeen wordt een huis als een lage-energiewoning aangemerkt als het ten minste 30% onder de wettelijk toegestane energiewaarden ligt. Dit is de classificatie in Duitsland.
Voor- en nadelen van lage-energiehuizen: Gebouw, kosten en binnenklimaat
Energiezuinige huizen klinken als het gebouw van de toekomst, maar ze zijn zeker nog verre van de optimale oplossing. Toch heeft deze vorm van wonen veel voordelen en zou zeker bovenaan de lijst van te bouwen huizen moeten staan, omdat je met een energiezuinig huis op de lange termijn veel geld kunt besparen en ook nog iets goeds voor het milieu kunt doen.
Helaas vergt het verhogen van de efficiëntie een aantal aanpassingen aan het huis, waar men uiteindelijk aan moet wennen. Maar als de aanpassingsfase eenmaal achter de rug is, staat niets een duurzaam leven meer in de weg.
Voordelen: Duurzaamheid staat aan de top
Logischerwijs worden lage-energiewoningen zo ontworpen dat ze bijzonder energie-efficiënt zijn. Dit is ook de grootste factor die hen onderscheidt van standaard huisvestingsmogelijkheden. Dit leidt tot omstandigheden die ook de bewoners in de kaart spelen. Zo is bijvoorbeeld de woonruimte van de compacte woningen bijzonder efficiënt gepland, maar er zijn nog veel meer zaken die u voordelen bieden:
- Lage servicekosten
- Duurzame huisvestingsoptie
- Nadruk op efficiëntie
- KfW-financiering
Nadelen: Afscheid van ventilatie? – Mould, Windows & Co.
Natuurlijk kan niet alles altijd perfect zijn. Dus zelfs de milieubewuste huizen hebben hun eigenaardigheden waar je mee moet leren omgaan. Wat dat precies zijn, hebben wij hier voor u op een rijtje gezet:
- Vensters die niet kunnen worden geopend
- Vochtophoping
- Risico op schimmel
Wie moet een energiezuinig huis kopen of bouwen?
De energie-efficiënte huisvestingsoplossingen zijn er in vele verschillende vormen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor geprefabriceerde huizen en houten huizen die toch energiezuinig wonen. Dit betekent ook dat het niet aan iedereen is voorbehouden om dit soort levenservaring te hebben. Bijna iedereen kan een huis vinden dat bij hem past.
Families, koppels, alleenstaanden, gepensioneerden en co.
Wie duurzaam en energiezuinig wil wonen, kan kiezen voor een lage-energiewoning. Leeftijd speelt hier ook geen rol. Hoewel er natuurlijk voor moet worden gezorgd dat persoonlijke beperkingen niet in strijd zijn met de architectuur van het huis.
Regionale verschillen: Aan welke eisen moet worden voldaan?
Ook in Duitstalige landen bestaan er verschillende definities van lage-energiewoningen. Dit alles kan enigszins verwarrend zijn, en daarom hebben wij de verschillende criteria hier bijeengebracht. Deze zijn echter aan voortdurende veranderingen onderhevig en daarom is het raadzaam opnieuw deskundig advies in te winnen als u serieus geïnteresseerd bent:
- Opper-Oostenrijk: < 50 kWh/km² vraag naar verwarmingsenergie
- Duitsland: – 30 % eindvraag naar energie in vergelijking met statische normen
- Zuid-Tirol: < 30 kWh/km² eindenergiebehoefte
- Zwitserland: Energievraag voor verwarming < 55 kWh/sqm eindenergievraag (Minergiehaus)
Waar kunnen het best lage-energiehuizen worden gebouwd?
De kwestie van de locatie is niet zo gemakkelijk te beantwoorden, want lage-energiewoningen hebben natuurlijk baat bij een warmer klimaat, maar ze zijn zinvoller in koudere klimaten, waar meer besparingsmogelijkheden zijn.
Er gelden meestal geen beperkingen voor de locatie van lage-energiehuizen. Vooral omdat ze dringend nodig zijn en een moderne huisvestingsoplossing vormen, worden er inspanningen geleverd om de duurzame woningen op vele plaatsen mogelijk te maken. Of het nu op het platteland is of in de buitenwijken, het lage-energiehuis moet altijd een optie zijn. Zelfs midden in de stad kan op een voldoende groot stuk grond een duurzaam huis worden gebouwd.
De huisvestingsoplossing is bijzonder praktisch voor een kleiner perceel, omdat bij het optimaliseren van de woningen ook het gebruik van de ruimte wordt geoptimaliseerd, zodat geen onnodige verwarmingskosten worden gemaakt voor grote, lege ruimten.
Belangrijke aspecten bij het bouwen van een lage-energiehuis
Om u een overzicht te geven van wat u precies kunt verwachten bij de bouw en planning van het huis, hebben wij een aantal aspecten verzameld waaraan elk lage-energiewoning probeert te voldoen. Dit zijn voornamelijk structurele en technische zaken.
Ook als ik mijn bestaande huis wil verbouwen tot een lage-energiewoning, moet aan de voorwaarden voor deze veranderingen worden voldaan. Natuurlijk kunt u uw huis ook energietechnisch renoveren zonder te streven naar het predikaat “lage-energiewoning”. Want uiteindelijk is er altijd een besparing aan de energiekostenkant.
- Ramen op het zuiden, indien mogelijk
- Compact
- Exacte verwarmingsinstellingen
- Zinvol ventilatiesysteem
Bron: Energiezuinig huis (Lukinski.de)
Tips voor het renoveren van een huis: optimaliseer de energie-efficiëntie
De meeste oudere woningen hebben een potentieel voor energie-efficiëntieverbeteringen dat door hun eigenaars onbenut blijft. Als u echter uw huis een beetje wilt verbeteren, hebben wij een paar ideeën die u kunt doen, sommige met een beetje moeite, sommige met een beetje meer.
Ramen: Beschermen tegen de kou
Glas is geen bijzonder efficiënt materiaal als het gaat om de isolatiefactor. Daarom zijn de meeste huizen voorzien van dubbele beglazing. Als u echter nog steeds het gevoel heeft dat er veel warmte door uw ramen ontsnapt, zijn er een paar opties die u kunnen helpen uzelf te beschermen tegen de daaruit voortvloeiende kosten.
Enerzijds helpt het om dikke gordijnen op de klassieke manier op te hangen, die de kamer in gesloten toestand extra beschermen tegen de kou en dus minder verwarming vergen. Bovendien kunnen de juiste gordijnen voor een mooie lichtinval en een mooi kleuraccent in de kamer zorgen.
Een andere optie is isolatiefolie, die de kamer zowel tegen UV-stralen kan beschermen als hem enigszins van de buitenwereld kan isoleren.
Dak: isoleren is aan de orde van de dag
Na 20-25 jaar moet de dakisolatie van een huis worden vernieuwd. Dit is een wat grotere onderneming, zodat het raadzaam is de hulp van vaklui in te roepen, vooral als u wilt dat de isolatie een langere tijd meegaat. Als u het vertrouwen hebt om de isolatie zelf te herstellen, willen wij u dat niet ontmoedigen, aangezien u uw sterke en zwakke punten het beste kent.
Fotovoltaïsche energie: gebruik van zonne-energie
Af en toe biedt de overheid subsidies aan voor particuliere huishoudens die een fotovoltaïsch systeem op hun dak willen laten bouwen. Na een investering van ongeveer € 12.000 kan een huishouden dus zijn eigen elektriciteit uit zonne-energie betrekken en in sommige gevallen zelfs volledig zelfvoorzienend worden. In geval van overproductie bestaat ook de mogelijkheid om de energie aan elektriciteitsleveranciers te verkopen. Bovendien kan een deel van de geproduceerde elektriciteit altijd worden opgeslagen in de eigen accu van het huishouden.