United Colors of Benetton: Geschiedenis, concept en winkels
De meeste mensen associëren United Colors of Benetton met een kleurrijke wereld van kleding die iedereen kan kopen. United Colors gaat echter niet alleen over flitsende regenboogkleuren, maar ook over wereldwijde vraagstukken die van belang zijn voor de toekomst, zoals duurzaamheid, transparantie en globalisering. Een merk dat momenteel een nieuwe bloeiperiode doormaakt, vooral hier in Duitsland, dankzij de terugkeer van voormalig directeur Luciano Benetton, en dat steeds meer verspreid raakt met behulp van grote flagship stores.
Het begin van de Benetton lijn
In 1965 werd Benetton als familiebedrijf opgericht door vier broers en zussen, slechts vier jaar later gevolgd door de eerste winkel in Parijs. Inmiddels hebben zo’n 5.500 andere winkels dit voorbeeld gevolgd. Tot de Benetton Groep behoren ook Undercolors of Benetton, Sisley, Playlife en Killer Loop.
Het bedrijf werd vooral bekend door zijn provocerende reclamecampagnes met sterfotograaf Oliviero Toscani. Met krachtige thema’s als drugs, oorlog, racisme, armoede en AIDS probeert Benetton niet alleen de aandacht te trekken en te provoceren, maar ook maatschappelijke thema’s als tegenstelling en globalisering in de mode te brengen.
Het was juist door een van deze campagnes, die als motto hadden “Alle kleuren van de wereld”, dat het label zijn naam “United Colors” vond.
Te provocerend? – de val en wederopstanding met fotograaf Toscani
Reeds in zijn beginjaren veroorzaakte United Colors en vooral Luciano Benetton schandalen door de beruchte reclamecampagnes met bijvoorbeeld beelden van een stervende AIDS-patiënt of “verboden” kusfoto’s tussen een Israëlische vrouw en een Palestijn.
De ineenstorting van de markt van Benetton door een provocerende reclamecampagne waarbij fotograaf Oliviero Toscani portretten van ter dood veroordeelde gevangenen nam en deze gebruikte als beelden voor een reclamecampagne met de titel “ter dood veroordeeld”. Als gevolg daarvan hebben talrijke warenhuizen de United Color collecties van hun verkoopvloeren gehaald. Toscani beëindigde toen zijn samenwerking met het modehuis. Om het imago van het modehuis op te poetsen, tooide United Colors zich in zijn volgende reclamecampagne met het partnerschap met het Wereldvoedselprogramma, maar zonder veel succes. Ondanks verdere reclamecampagnes bleef de verkoop van het merk dalen.
Jaren nadat Luciano Benetton het bedrijf heeft verlaten en de leiding aan zijn zoon heeft overgedragen, keert de toenmalige oprichter van het bedrijf terug naar de leiding van het bedrijf om hem heen . Niet alleen Luciano Benetton, maar ook fotograaf Toscani keerde terug naar zijn vroegere werkgever. Intussen herpositioneert het modehuis zich en richt het zich op een imagoverandering met een aanpassing van de doelgroep. Het merk moet hip en modern worden en niet alleen over belangrijke thema’s zoals duurzaamheid praten, maar ze ook in de praktijk brengen.
Concept en waarden: kleurrijke plooien voor vrouwen, mannen en kinderen
De nadruk voor United Colors, zoals u al in de naam kunt zien, ligt op kleuren: De modellen zijn overwegend in pasteltinten gehouden en krijgen op het laatste moment een knipoog naar de kleuren van het seizoen.
Een bijzonder kenmerk van het merk is dat elk model verkrijgbaar is in ten minste 15 verschillende kleuren. Voor zijn materiaal maakt het merk voornamelijk gebruik van natuurlijke vezels, zoals natuurwol. Op deze manier grijpt United Colors terug op zijn beginperiode als grootste breigoedfabrikant ter wereld. Actuele trends worden overgebracht in de karakteristieke Benetton stijl. Het resultaat is kleurrijke, individuele kleding die de Italiaanse stijl met kwaliteit en passie vertegenwoordigt.
Duurzaamheid en transparantie zijn belangrijke waarden voor United Colors. United Colors tracht hieraan niet alleen te voldoen met tot 85% duurzame en gerecycleerde materialen, maar ook door milieuvriendelijk transport en verpakking. Als toonaangevend Italiaans modemerk op het gebied van transparantie staat United Colors voor openbaarmaking van de productie- en toeleveringsketens.
Ook op de eigen website maakt United Colors gebruik van de betekenis en emotionaliteit van kleuren en presenteert het collecties en artikelen op een stemmingsgeoriënteerde manier. Ook hier zorgt United Colors ervoor dat de waarden van het bedrijf, zoals vriendelijkheid en optimisme, worden weergegeven, bijvoorbeeld door de kleur zwart te gebruiken in plaats van rouw om deze te associëren met moed.
In 2021 wil United Colors zijn assortiment uitbreiden en samen met UBC-United Brands Company in de toekomst ook sneakers brengen voor vrouwen, mannen en kinderen.
United Colors in Duitsland: winkels in Hamburg, Düsseldorf en Co.
United Colors is in heel Duitsland 250 maal vertegenwoordigd. Na de laatste succesvolle winkelopening in Düsseldorf in 2019, volgt Benetton nu: een 800 vierkante meter grote winkel in Hamburg met 2 verdiepingen siert nu de Hamburgse winkelstraten. De laatste jaren heeft United Colors zijn concept gewijzigd en streeft het naar het bereiken van een grotere en jongere doelgroep. In lijn hiermee richt Benetton zich op een nieuw designconcept voor haar winkels: haar winkels veranderen in moderne oases van rust en van winkelen een belevenis maken. Lichtinstallaties en lounges om te ontspannen moeten het jongere publiek uitnodigen om te winkelen en te vertoeven. Een verfrissend alternatief voor de snelle mode.