Abercrombie & Fitch – het onberispelijke trendmerk! Of niet?

Het merk met de zogenaamde “must-have kleding” staat voor casual stijl. Maar is A&F geschikt voor elke maat en elk type? Dat zou je denken als het om zulke alledaagse kleding gaat – maar zo ziet het er niet helemaal uit. Vaak zijn er grote shitstorms geweest omdat Abercrombie & Fitch discriminerende opvattingen had over de door hen gewenste doelgroep – passend is dat de goed gebouwde en goed geklede serveersters in de winkels precies dit beeld overbrengen op de klanten.

Wanneer en hoe is het merk opgericht?

Abercrombie & Fitch werd in 1892 opgericht door David Abercrombie in New York. Hij leidde het bedrijf aanvankelijk alleen tot hij in 1900 aandelen verkocht aan manager Ezra Fitch. In 1907 droeg Abercrombie al zijn aandelen over aan Fitch wegens een mislukte samenwerking met zijn partner en verliet vervolgens het bedrijf. In die tijd fungeerde het merk A&F als een vis- en jachtmerk totdat het zich opwerkte tot een trendy tienermerk. Vandaag de dag richt Abercrombie & Fitch zich nog steeds op liefhebbers van klassieke en comfortabele mode.

Submerken en doelgroep

Het merk omvat abercrombie kids, Hollister en Gilly Hicks.
Het merk bedient zowel mannen en jongens als vrouwen en meisjes met kleding, parfum en ondergoed. Abercrombie & Fitch wordt gekenmerkt door de eland, die op bijna al haar kleding is genaaid. In het geval van het submerk Hollister is het de zeemeeuw die op de kledingstukken kan worden herkend en automatisch met het merk wordt geassocieerd. Naast deze kenmerken wordt het merk vaak geassocieerd met een sterke en aangename geur in de winkel en met leuke strandmodellen op de tassen of op foto’s in de winkel.

Kritiek op Abercrombie & Fitch

Het ging niet altijd van een leien dakje bij het bekende merk. Helaas deden de groenen op de achtergrond veel verkeerd, waardoor het merk vaak werd beschuldigd.

Zelfs bekende merken maken fouten

Zij werden vaak beschuldigd van discriminatie omdat zij hun mode alleen richtten op “coole en goed uitziende mensen” of een meisje met autisme verboden om in de kleedkamer hulp te krijgen van haar zus. Er was ook een grote shitstorm over A&F voor het discrimineren van sollicitanten vanwege hun huidskleur. Daarop volgde een boete van in totaal 40 miljoen dollar, die het merk moest betalen aan de 10.000 gedupeerden. Ook de behandeling van de werknemers liet te wensen over: de onderneming moest 2,2 miljoen dollar terugbetalen aan 11.000 ex-werknemers omdat zij verplicht waren Abercrombie & Fitch-kleding te kopen en die naar het werk te dragen. Dit resulteerde in lonen onder het minimumloon, omdat het grootste deel van het geld opging aan kleding die alleen voor de schijn gedragen moest worden.

Wat hebben ze goed gedaan?

Naast alle racistische en discriminerende beschuldigingen doet A&F ook een aantal dingen goed: dankzij een speciale marketingstrategie is het merk heel aantrekkelijk geworden voor een bepaalde doelgroep, de tieners. Zij dragen graag comfortabele en alledaagse kleding, die, zoals beschreven op de officiële website van het merk, bedoeld is om je zelfverzekerd en ontspannen te laten voelen. Zij worden ook aangetrokken door het mooie en moderne interieur van de winkels en het ontwerp van de online winkel, en door de jeugdige en goed uitziende modellen.

Tegenwoordig staan ook vollere modellen model voor het merk. Het is duidelijk dat A&F zijn houding ten opzichte van de doelgroep heeft gewijzigd.

https://www.instagram.com/p/CF7sMRanbpK/

https://www.instagram.com/p/CFx1DprHzBP/

Meest populaire stukken van het Merk

Zeer populair zijn jeans van Hollister of Abercrombie, T-shirts met eenvoudige prints, effen sweatjacks en hoodies, of bh’s van Gilly Hicks, die vaak veel kant hebben. Bovendien zijn de typische geuren van het merk, hetzij als parfum, hetzij als bodyspray, zeer populair omdat zij ruiken naar de “vakantiegeur” in de winkel.

Hier winkelen: Abercrombie & Fitch