Crazy Town Dublin – St. Patrick’s Day, Phoenix Park & 770 Pubs!
Dublin is de hoofdstad van de Republiek Ierland en tevens de grootste stad van het land. Dublin, gelegen aan de oostkust, heeft een totale oppervlakte van 155 km² en beslaat dus ongeveer 0,2 % van het ongeveer 70.300 km² grote eiland. Er wonen iets meer dan 550.00 mensen in de hoofdstad, dat is bijna 12% van de totale bevolking van Ierland. Door de nabijheid van de kust heeft Dublin een sterk zeeklimaat: de winters zijn mild en de zomers koel, extreme temperaturen zijn hier de absolute uitzondering. Zoals overal in Ierland, valt er ook in Dublin veel regen – de meeste regen valt in augustus, terwijl er tussen maart en april bijna geen regen valt. De stad zelf wordt door de Liffey verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk deel, waarbij het zuiden vooral de woonplaats is van de iets rijkere bevolking van de stad. Samen met de hoofdas van drie straten, O’Connell Street, Grafton Street en Harcourt Street, is de indeling van de stad, gezien vanuit vogelperspectief, kruisvormig. Dublin heeft veel warenhuizen en nog veel meer pubs. Verder zijn het beroemde Trinity College – wereldwijd erkend om zijn uitgebreide bibliotheek – en het Saint Steven’s Green Park in de stad populaire bestemmingen voor jong en oud.
Ontdek Dublin – Drone vlucht in de zon!
Van Keltische nederzettingen en Viking graven
De eerste bekende vermelding van Dublin dateert van ongeveer 140 na Christus onder de naam “Eblana”. Oorspronkelijk was het echter een kleine Keltische nederzetting met de naam Áth Cliath – een doorwaadbare plaats is het ondiepe gedeelte van een rivier waar men kan oversteken, en verwijst waarschijnlijk naar de rivier de Liffey, die van Wicklow via Kildare en Dublin naar de baai van Dublin en de Ierse Zee stroomt. Dit aspect komt ook vandaag nog tot uiting in de Ierse naam Dublin, want in het Iers heet Dublin Baile Átha Cliath, wat zich laat vertalen als “Stad aan de Hoefslag”. Overigens wordt de Liffey binnen de stad doorkruist door de Liffey Service Tunnel. Naast de Keltische wortels hebben ook de Vikingen een grote invloed uitgeoefend op de ontwikkeling van Dublin. Niet in het minst in verband met de naam van de stad zelf, want in het midden van de 9e eeuw bouwden de Vikingen een klein dorp in de onmiddellijke nabijheid van de nederzetting Áth Cliath en zij noemden het Duibhlinn, de Zwarte Vijver. Naarmate de Vikingen in macht en invloed toenamen, werd Duibhlinn het Koninkrijk Dublin, dat standhield tot de Engelse verovering in 1170. In en rond Dublin kunnen toeristen nog steeds de oude Vikinggraven bezoeken.
Van de Britten, het Gemenebest en de Paasopstand
In het begin van de 13e eeuw liet koning Jan van Engeland een fort bouwen – nu bekend als Dublin Castle – maar pas in 1801 werd de stad, door de Act of Union, het Britse administratieve hoofdkwartier van het nieuw opgerichte Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland in Ierland. Na de Grote Hongersnood in Ierland en de opstand van de Ieren tegen de Britten in 1916, die de geschiedenisboeken is ingegaan als de Paasopstand, en de Onafhankelijkheidsverklaring die enkele jaren later volgde, de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog en de Ierse Burgeroorlog, werd de stad Dublin op grote schaal verwoest en werd de bevolking sterk gedecimeerd. In 1949 verliet Ierland het Britse Gemenebest en werd het de onafhankelijke Republiek Ierland. Sinds de toetreding van Ierland tot de Europese Unie in 1973 is Dublin weer opgebloeid en heeft het zich ontwikkeld tot een Europese metropool. Vandaag kan Dublin terugkijken op 1.040 jaar bestaan met al zijn ups en downs.
Alle wegen leiden naar Dublin
Het vervoerssysteem van Ierland is volledig gecentreerd op Dublin. De stad vormt zo het centrum van het Ierse wegennet – alle belangrijke nationale wegen lopen vanuit Dublin naar alle delen van het land. De haven van de stad is per veerboot verbonden met de steden Liverpool in het noordwesten van Engeland, Holyhead op Holy Island, een Brits eiland voor de kust van Wales, en Cherbourg in Noord-Frankrijk. De internationale commerciële luchthaven van Dublin, die slechts 10 km ten noorden van het stadscentrum ligt, verzorgt ook al sinds 1940 luchtvervoer – een dienst waarvan jaarlijks zo’n 25 miljoen passagiers gebruik maken. Dublin Airport is een van de 20 grootste luchthavens van Europa en is de thuisbasis van Aer Lingus, Ryanair en CityJet.
Kulturbrauerei Guinnes – Panoramisch uitzicht over de daken van de stad
Vanuit historisch oogpunt is de stad Dublin overigens het centrum van de brouwerij in Ierland, met speciale aandacht voor de Guinness-brouwerij, die in 1759 werd opgericht. Het Guinness Store House staat aan St. James’s Gate in Dublin en is nu een zeven verdiepingen tellend museum dat de 250-jarige geschiedenis en productie van het bier illustreert. Proeverijen zijn uiteraard inbegrepen in de toegangsprijs en kunnen bijna het hele jaar door en zeven dagen per week worden genoten in de Gravity Bar op de bovenste verdieping van het museum – de ironie wil dat bijna 90% van de Guinness in Ierland uitsluitend aan toeristen wordt verkocht. Veel plaatselijke bewoners houden helemaal niet van Ierse stout! Maar het 360° panoramische uitzicht over de daken van de stad is zeker een bezoek waard!
Late-Night Show komiek Conan O’Brien in Guinnes Store House
St. Patrick’s Day – de beroemdste feestdag van Ierland
Op 17 maart viert de Republiek Ierland de wereldberoemde St. Patrick’s Day. Het is synoniem met de feestdagen en wordt in Ierland gevierd met grote festiviteiten en parades. St. Patrick’s Day is de herdenking van de Ierse bisschop Patrick, die waarschijnlijk rond de 5e eeuw in Ierland leefde. Patrick staat historisch bekend als de eerste christelijke missionaris van Ierland en 17 maart is elk jaar een hoogfeest en een nationale feestdag in Ierland ter nagedachtenis aan hem. Zelfs veel toeristen die niets weten van de historische achtergrond of de betekenis van Patrick voor de Republiek Ierland laten zich graag meeslepen door de grote optochten en de uitbundige sfeer en nemen deel aan de vieringen.
Wie is Patrick eigenlijk?
Patrick wordt beschouwd als de eerste missionaris van het christendom in Ierland. Binnen de Katholieke Kerk wordt Patrick vereerd als een heilige. Er is niet veel bekend over zijn geboorte- en sterfdagen – zijn sterfdatum wordt voor het eerst vermeld in de 7e eeuw, maar zijn geboorte is een mysterie. Tot op de dag van vandaag zijn sommige details van zijn leven nog steeds onduidelijk voor historici. Sommigen gaan zelfs zo ver dat zij opmerken dat de persoon Patrick uit twee – zo niet meer – individuen bestond en dat de huidige definitie van Patrick geen echte persoon in de ware zin van het woord vertegenwoordigt.
Feest in Dublin – veel vraag!
Op St. Patrick’s Day lijkt Ierland wel één groot volksfeest, met veel activiteiten, kraampjes en natuurlijk – hoe kan het ook anders. – live muziek. Vooral Dublin is vaak een hot spot – misschien is dat de reden waarom het zo aantrekkelijk is voor mensen van buiten Ierland, want de hotels in de stad zijn meestal vele, vele jaren van tevoren volgeboekt! Er is dus wat geluk, goede connecties of engelengeduld voor nodig om in Dublin een kamer te krijgen voor St. Patrick’s Day. In de rest van het land is de situatie echter nauwelijks beter, want ook veel Ieren die buiten het eiland wonen, komen voor St. Patrick’s Day naar huis om met hun landgenoten van de drukte te genieten.
Feesten tot het bier groen wordt
Groen is, zoals iedereen weet, de kleur van Ierland – en onder Ieren van over de hele wereld is groen de overheersende kleur, vooral op St. Patrick’s Day. In sommige steden zijn zelfs de rivieren groen gekleurd – het bier in ieder geval! Tussen haakjes: ook München/Duitsland en New York City/USA vieren groots feest met kleurrijke optochten en luide muziek.
Andere festivals in Ierland: filmfestivals, romanpersonages en schapen
Jameson Dublin Internationaal Filmfestival
Het Jameson Dublin International Film Festival is een 10-daagse marathon van festiviteiten en evenementen die jaarlijks in februari plaatsvindt. Bij deze gelegenheid komen altijd een groot aantal grote internationale sterren naar Dublin om de Ierse en internationale film met het Ierse volk te vieren. Als onderdeel van de festiviteiten stemt het publiek voor de beste film uit de gepresenteerde opties – een grote eer!
Bloomsday Festival – romanschrijver creëert feestdag
Het Bloomsday Festival wordt traditioneel gehouden op 16 juni. Het festival verwijst naar “Ulysses” van James Joice, waarvan Leopold Bloom de hoofdpersoon is. In de context van de verhalen over Leopold Bloom wordt het Dublin van 1904 vaak als decor geschetst, reden waarom op Bloomsday zelf ook juist deze locaties door fans worden bezocht, als een soort bedevaart ter nagedachtenis. De 16e juni gaat gepaard met een week van festiviteiten, boeklezingen, optredens en toneelstukken, excursies naar de locaties van de romans en rondleidingen door Dublin in de context van Leopold Bloom.
Vruchtbaarheids Festival – Dankje Schapen
De Ieren zijn een zeer natuurminnend volk en zelfs vandaag de dag zijn er nog talrijke boeren en herders in Ierland. Historisch gezien was het voor het eerst melken van de schapen na de lange en ontberende winterpauze van immens belang, en daarom wordt 1 februari ook vandaag nog door de Ieren herdacht als een vruchtbaarheidsfeest.
Dublin Fashion Festival – Winkelen en plezier
Het Dublin Fashion Festival werd in het leven geroepen met als doel plezier en theater samen te brengen met mode shoppen. Om dit te doen worden detailhandelaren in mode en distributeurs van schoonheidsproducten uitgenodigd naar het centrum van Dublin te komen. Er is een geweldige mix van speciale aanbiedingen, live mode-evenementen en zakelijke promoties die niemand wil missen. Het Dublin Fashion Festival bestaat al sinds de start in de herfst van 2010 en wordt elk jaar in september gehouden.
Dublin Fashion Festival 2017 – make-up, styling, catwalks, drankjes
Dublin Fashion Festival 2016 – Samenwerken met Galaxy Chocloate
Mode in Ierland – top 10 modemerken in het land
Manley – trendy en vrouwelijk
Manley is het modemerk van Emma Manley, een succesvolle afgestudeerde aan de Graftton Academy of Fashion Design. Manley is een van de belangrijkste hedendaagse modelabels in Ierland en wordt gekenmerkt door “trendy vrouwelijkheid” en een combinatie van delicate ruches, hard kleermakerswerk en moderne stoffen.
Danielle Romeril – grappig en opvallend
Danielle Romeril ontwerpt haar womenswear met inspiratie van overal en nergens, wereldwijd. Dit globale perspectief is wat haar merk zo veelzijdig en succesvol maakt. De ontwerpen van Danielle Romeril zijn leuk, maar ook opvallend en gedenkwaardig, en zijn ook zeer geliefd bij mode-iconen. Het feit dat Danielle haar eigen stoffen maakt, past naadloos in de unieke energie van haar merk.
Noble Traynor – tijdloos en minimalistisch
Edel Traynor is een jonge ontwerpster die van de Design and Crafts Counsel of Ireland de Future Maker Award heeft gekregen voor haar creatieve prestaties. Zij begon haar label in Atelier 27, een programma voor jonge ontwerpers – nu werkt zij aan haar modecreaties vanuit het Chocolate Factory Arts Centre in het hart van Dublin. Door haar sterke belangstelling voor de lange levensduur van structuren wordt de modelijn van Edel gekenmerkt door elegantie, pragmatisme en minimalisme en krijgt zij een tijdloos karakter.
Petria Lenehan – eenvoudig & casual
Petria Lenehan wordt in haar ontwerpen sterk beïnvloed door de schoonheid van de natuur. De kenmerken van het typische Ierse landschap worden weerspiegeld in de eenvoudige en moderne modelijn – de alledaagse kleding van hoge kwaliteit maakt indruk door haar eenvoud en schoonheid.
Natalie B. Coleman – Creative & Breaking Out
Natalie B. Coleman staat bekend om allerlei vernieuwende en prachtig asymmetrische ontwerpen en wordt dan ook op alle grote modeweken gedragen en gepresenteerd. Natalie heeft verschillende prijzen gewonnen voor haar modemerk, waaronder de Future Maker Award door de Design and Crafts Counsel of Ireland in 2012.
Umit Kutluk – op maat gemaakt en met de hand gedecoreerd
Umit, die van Turkse afkomst is, studeerde modeontwerp aan de Grafton Academy voordat hij in 2011 zijn eigen label oprichtte. Sindsdien werkt hij in het Merrion Square atelier waar hij seizoensmode produceert. Umit creëert ook haute couture en is bekend om zijn prachtige bruiloftscollecties. Over zichzelf zegt de ontwerper dat hij een verlangen heeft om “minimal chic” te herdefiniëren. Umit Kutluk wordt gekenmerkt door op maat gemaakte stoffen en delicate handgemaakte versieringen.
Modevoer: Umit Kutluk SS18 / FW Istanbul
Zoe Jordan – vrolijk en temperamentvol
Zoe komt uit Dublin, maar is haar hele leven al bijna overal geweest. Voordat ze in de mode kwam, werkte ze in de financiële wereld en reisde ze veel voor haar werk. Het modemerk Zoe Jordan geeft uitdrukking aan de nieuwsgierigheid en levensvreugde van de ontwerpster, evenals aan haar adrenaline-achtige levensstijl. Zoe zelf beschrijft de ideale “Zoe Jordan Girl” als belichaming van een ingetogen volwassenheid van natuurlijk zelfvertrouwen, scherpzinnigheid en temperament.
Wij zijn eilandbewoners
De ontwerpers van We Are Islanders geven de voorkeur aan dure stoffen uit Ierland en de rest van de wereld met als doel duurzame en tegelijkertijd ethisch geproduceerde damesmode te creëren. Hun kledingstukken zijn bedoeld om gedragen te worden, om van te houden en om niet doorgegeven of zelfs weggegooid te worden voor tientallen jaren. Premium kwaliteit is een ander aspect van hun modelijn. We Are Islanders verkennen culturele verhalen en combineren de indrukken van hun omgeving met hun werk, dat vaak tot uitdrukking komt in tekens van verre horizonten of bewegende landschapsmotieven.
Sorcha O’Raghallaigh
Sorcha is een vooruitstrevende ontwerpster wier mode zich kenmerkt door opvallend zware versieringen en versieringen. Bekende fans van het modemerk zijn onder meer Lady Gaga en de Canadese muzikante Grimes, die Sorcha’s creaties juist zo waarderen vanwege hun uniciteit. Puur visueel gezien zouden ze vaak liever in een museumtentoonstelling passen dan gedragen worden, en Sorcha werkt dan ook voornamelijk op bestelling. Het label Sorcha O’Raghallaigh is vaak te zien op de pagina’s van gerenommeerde modetijdschriften als Vogue, Harper’s Bazaar en Elle. Onlangs heeft de ontwerper ook een juwelencollectie ontworpen, die werd gepresenteerd in het Londense Stylist Magazine.
Richard Malone
Richard Malone komt oorspronkelijk uit Wexford en studeerde modeontwerp aan het Central St Martin’s College in Londen. Hij heeft talrijke prijzen gewonnen, waaronder de Moet Hennessy Louis Vuitton SE Grand Prix Scholarship (LVMH), en werd onlangs door Vogue US omschreven als een “regelbreker”. Drie jaar geleden werd hij door de BBC uitgeroepen tot een van de beste jonge artiesten in het Verenigd Koninkrijk en Ierland.
Modevoer: Richard Malone SS18 / FW Londen
Onderwijs in Dublin – Trinity College staat op nummer 1!
Dublin is de thuisbasis van verschillende instellingen voor hoger onderwijs en van wetenschappelijke en culturele instellingen. In 2018 behoren 11 hogescholen in Dublin tot de top 15 binnen het graafschap Dublin, op de eerste plaats natuurlijk Trinity College, opgericht in 1592, met tussen de 15.000 en 20.000 studenten en een jaarlijks collegegeld van €750,00 tot €1.800,00.
De 10 beste hogescholen in Dublin County
- Trinity College Dublin, Universiteit van Dublin (Ierland, eerste plaats – wereldranglijst 219)
- University College Dublin (Ierland, 2e plaats – 261ste plaats op de wereldranglijst)
- Dublin City University (Ierland, rang 4 – wereldranglijst 488)
- Dublin Institute of Technology (Ierland, rang 7)
- Royal College of Surgeons in Ierland (Ierland, rang 9)
- Dún Laoghaire Institute of Art, Design and Technology (Ierland, 18e plaats)
- National College of Ireland (Ierland, rang 19)
- Institute of Technology Blanchardstown (Ierland, rang 20)
- Instituut voor Technologie Tallaght (Ierland, rang 21)
- National College of Art and Design (Ierland, 25e plaats)
Bezienswaardigheden van de stad
Temple Bar – Feesten en uitgaan in Dublin
Temple Bar ligt op de zuidoever van de Liffey en staat bekend om zijn uitgesproken nachtleven. Men denkt dat het genoemd is naar de familie Temple die in de 17e eeuw in het gebied woonde. Het hele gebied heeft een middeleeuwse architectuur en herbergt talrijke pubs, zoals de Porterhouse of het Bad Ass Cafe, en vele Ierse culturele instellingen, waaronder het Irish Film Centre met het nationale filmarchief en de Central Bank of Ireland, de centrale bank van Ierland.
De Spire – “De langste tandenstoker in de wereld”.
Het woord “torenspits” komt uit het Engels en betekent een torenspits of rotspunt. In Ierland verwijst “The Spire” echter naar een 123 m hoge roestvrijstalen zuil direct aan O’Connel Street, ontworpen door de Britse architect Ian Richie en in 2003 uitgeroepen tot herkenningspunt van de Republiek Ierland. Aan de basis heeft de Spire een diameter van 3 m, maar aan de top meet hij slechts ongeveer 15 cm, reden waarom de taps toelopende zuil door de Ierse bevolking ook wel plagerig “de grootste tandenstoker ter wereld” wordt genoemd.
De Liffey Bridge – onofficieel herkenningspunt van de stad
De Liffey Bridge is een van de vele bruggen in Dublin die de rivier de Liffey overspant. De 43 meter lange voetgangersbrug verbindt de culturele wijk Temple Bar met Bachelor’s Walk en is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Dublin. In de volksmond wordt de brug Ha’Penny Bridge genoemd, een naam die is afgeleid van de halve penny voetgangerstol die vroeger moest worden betaald om de brug te mogen gebruiken.
Stadhuis – het oude stadhuis van beurs tot museum
Het historische stadhuis dateert uit de 18e eeuw en is een van de mooiste voorbeelden van de fraaie Georgische architectuur. Het stadhuis staat aan Dame Street en was oorspronkelijk de ontmoetingsplaats voor de kooplieden en zakenlieden van Dublin. Hier was ook de Royal Exchange gevestigd tot de economische terugval in de 19e eeuw. In de loop van zijn geschiedenis is het stadhuis ook de plaats geweest voor begrafenissen en staatsbegrafenissen van o.a. Michael Collins en Arthur Griffith. Een kleine tentoonstelling in de gewelfde kelder vertelt het verhaal van Dublin en geeft geïnteresseerde bezoekers een inzicht in de ontwikkeling van de stad.
Leinster House – Trendsetter van adel
Leinster House is een voormalig hertogelijk paleis en was de eerste officiële staatsresidentie aan de zuidkant van de rivier, terwijl de rest van de aristocratie op de adellijke noordoever woonde. De graaf van Kildare zette daarmee een trend die er al snel toe leidde dat het zuiden het favoriete gebied van de Ierse aristocraten werd, terwijl de huizen in het noorden geleidelijk in verval raakten. Na enige verbouwingen is Leinster House nu het officiële parlementaire onderkomen voor 166 leden van het Lagerhuis, 60 leden van de Senaat, de pers en het personeel, terwijl het standbeeld van Koningin Victoria van de voorkant van het huis naar Sydney is verplaatst.
Leinster House – geïnspireerd door het Witte Huis
De Ierse Nationale Bibliotheek – mooi en vol kennis
De Ierse Nationale Bibliotheek in Kildare Street is uitsluitend een naslagbibliotheek en staat niet toe dat haar media worden uitgeleend. Boeken, kaarten, manuscripten, tijdschriften en andere materialen mogen alleen in de bibliotheek worden geraadpleegd. Tegelijkertijd vinden er vele tentoonstellingen plaats en herbergt het een uitgebreid archief met de volledige oplage van alle Ierse kranten.
Dublin Castle – Record Tower doorstaat de tand des tijds
Dublin Castle is gebouwd op een voormalig fort uit de 10e eeuw en ligt aan Dame Street, midden in de oude binnenstad van Dublin. Het enige overblijfsel uit deze periode is de zogenaamde Record Tower, alle andere delen van het gebouw dateren uit de 18e en 19e eeuw. De koninklijke kapel Chapel Royal werd in 1943 door de rooms-katholieke kerk omgedoopt tot de Church of the Most Holy Trinity en doet tegenwoordig dienst als cultureel centrum in Dublin.
Four Courts – het belangrijkste gerechtsgebouw van Ierland
De Four Courts is niet alleen een van de mooiste gebouwen van de stad, maar ook het belangrijkste gerechtsgebouw van de Republiek. Het bestaat uit het Hooggerechtshof, het Hooggerechtshof en het Centrale Strafhof – vóór de herstructurering van de rechterlijke macht aan het eind van de 19e eeuw waren in de Four Courts vier verschillende rechtbanken ondergebracht en was het een stille getuige van de Easter Rising en de Ierse burgeroorlog.
Ter nagedachtenis aan Molly Malone en Phil Lynott
Dublin heeft een aantal monumenten voor beroemde historische figuren, niet in de laatste plaats een standbeeld van Molly Malone, een mooie visverkoopster uit Dublin uit het bekende Ierse volkslied “Cockles and Mussels”, het onofficiële volkslied van de stad. Andere monumenten verwijzen naar de Ierse politicus Daniel O’Connell, ook bekend als “De Bevrijder” en de Ierse nationale held Charles Steward Parnell. De sierlijke grafsteen van de volbloed muzikant Philip Parris Lynott, stichtend lid van de Ierse rockband Thin Lizzy, behoort ook tot de monumenten van het graafschap Dublin en bevindt zich op het schiereiland Howths Head.
Live: The Dubliners met Cockles and Mussels aka Molly Malone
De grote kathedralen van Dublin
Dublin heeft twee belangrijke kathedralen van de Church of Ireland, een lidkerk van de Anglicaanse Gemeenschap met ongeveer 390.000 gelovigen. De ene is de National Cathedral and Collegiate Church of Saint Patrick, Dublin, kortweg Saint Patrick’s Cathedral, en de andere is de iets kleinere Christ Church Cathedral met de veronderstelde graftombe van de Welshe krijgsheer Richard “Strongbow” de Clare.
Topaanbevelingen voor theater- en museumliefhebbers
Er zijn veel goede theaters in Dublin. Zeker een bezoek waard zijn het Abbey Theater, het Gate Theater en de 3 Arena. Musea zijn onder meer het National Museum en het Irish Museum of Modern Art, alsmede het National Wax Museum. Bijzonder en ongewoon is Kilmainham Gaol, een museum gevestigd in een voormalige gevangenis. Last but not least: het Dublin en Guinnes Store House!
De beroemde “Irish Pubs” – meer dan 10.000 in het land!
Ierland heeft een schier eindeloos aantal pubs. Zelfs als u elke dag naar een andere pub gaat – of naar verschillende pubs op dezelfde dag als onderdeel van de altijd populaire en gezellige pub crawls – is het moeilijk, want er zijn bijna 10.300 pubs in Ierland! Het is niet voor niets dat de Ieren graag over zichzelf zeggen dat hun tweede woonkamer de pub is. Met een gemiddelde pubdichtheid van 315 inwoners per pub kunt u zich de actieve Ierse pubcultuur wel voorstellen. In de hoofdstad Dublin waren er bij de laatste telling bijna 770 pubs – een trots aantal voor één enkele stad! Voeg daarbij de livemuziek die zo typisch is voor Ierse pubs en die uit vrijwel elke hoek weerklinkt. Overal in Dublin hoor je traditionele Ierse volksmuziek en soms ook moderne arrangementen. Tussen haakjes: O’Donoghue’s Pub is een uitstekend voorbeeld van eersteklas livemuziek en opzwepende optredens.
De 5 beste pubs van de stad
- Sweeney’s Bar, Dame Street
- The Mercantile Bar, Dame Street
- The Living Room, O’Connell Street
- Broxelles, Harry’s Street
- The Globe, Great George’s Street
Genieten van de natuur in en rond Dublin
Het Ierse eiland staat bekend om zijn adembenemend mooie natuur, de eindeloze, intens groene weiden, de ruige kusten, de bloemenpracht. Dicht bij de natuur zijn is een belangrijk onderdeel van de Ierse cultuur, en daarom zijn er natuurlijk talrijke parken en groene ruimten in de hoofdstad Dublin. Daaronder zijn St. Steven’s Green, de National Botanic Gardens of Ireland en de Iveagh Gardens, maar verreweg het mooiste park is Phoenix Park.
Phoenix Park – tussen wilde dieren en de presidentiële villa
Phoenix Park is waarschijnlijk het grootste park in Dublin en bestaat uit eindeloze weiden en bossen. Het is het leefgebied van vele wilde dieren zoals herten, die soms heel vertrouwend kunnen zijn. Tussen haakjes: de Ierse president en de Amerikaanse ambassadeur hebben allebei hun hoofdkwartier in Phoenix Park en wonen midden in de natuur en in de directe omgeving van de dierentuin van Dublin, de grootste dierentuin van Ierland!
De ware grootte van Phoenix Park – vanaf grote hoogte in 4D!
Top bezienswaardigheden in de omgeving
- Portmarnock Strand en Golfbaan
- Wicklow Bergen
- Vissersdorp en schiereiland Howth
- Malahide Seaside Resort en Kasteel
- Killiney Hill
- Hill of Slane
- Passage Tomb door Fourknocks