Zirkoon Cut Soorten: Edelstenen, snijproces, Royal Cut & Zircon Cut

Zirkoon Cut Soorten – Door steenhouwers worden edelstenen zoals zirkoon gesneden en gepolijst tot fantastische, zeer indrukwekkende edelstenen met zo weinig mogelijk gewichtsverlies. Terwijl sommige slijpbenamingen de opwaartse vorm van de afgewerkte edelsteen beschrijven, verwijzen andere naar de vorm en de schikking van de facetten van de edelsteen. Deze slijpvormen worden ook wel edelsteenslijpvormen genoemd. De drie meest eenvoudige slijpvormen zijn briljant, getrapt geslepen en gemengd geslepen. Bijvoorbeeld, een “ronde briljantdiamant” heeft een ronde vorm maar een briljant slijpsel. Facetsnijders kunnen deze stijlen combineren om veel verschillende edelsteenontwerpen te maken.

Delen van een edelsteen: kroon, gordel en paviljoen

De kroon is het bovenste gedeelte van de edelsteen, vanaf de bovenkant van de gordel tot aan de tafel. De gemiddelde kroonhoogte wordt uitgedrukt als percentage van de gemiddelde gordeldiameter. Het kan zowel de dispersie als de helderheid van een edelsteen beïnvloeden. De ronding is het gedeelte van de edelsteen met de grootste diameter. Hij omringt de edelsteen als een gordel. Een te dunne rondel heeft een negatief effect op de stabiliteit van de diamant; een te dikke rondel heeft een slecht effect op de schittering.

Het paviljoen is het onderste gedeelte van een edelsteen vanaf de onderrand van de gordel tot aan de kom. De diepte van het paviljoen wordt uitgedrukt als percentage van de gemiddelde gordeldiameter. Een te ondiep of te diep paviljoen zorgt ervoor dat het licht aan de zijkant of onderkant van de steen ontsnapt. Een goed geslepen edelsteen stuurt meer licht door de kroon naar boven.

Op de kroon van een steen bevinden zich naast het tablet drie verschillende soorten facetten: acht stervormige Sterfacetten, acht ruitvormige Bezel Facetten en 16 driehoekige Upper Crown Facetten. Het paviljoen is voorzien van 16 onderste gordelfacetten, acht paviljoenhoofdfacetten en optioneel een calette.

De culet is een klein facet dat de onderste afwerking van een edelsteen vormt. Het heeft een grote invloed op de optische eigenschappen: als het te groot is, wordt een groot deel van het invallende licht niet weerkaatst. Er zijn echter ook stenen met een puntig uiteinde zonder culet. Het tablet is het grootste facet van een edelsteen en bevindt zich boven op de kroon. Licht kan door de steen naar binnen.

  • Kroon – bovenste deel van de diamant
  • Ronde lijst – buitenste rand van de edelsteen
  • Paviljoen – onderste deel van de diamant
  • Facetten – drie soorten facetten
  • Calette – Afwerking van de edelsteen
  • Tafel – grootste facet van de edelsteen

Snijproces – snijden, eboucheren, facetteren en polijsten

De steenhouwer moet eerst goed naar de ruwe steen kijken en nagaan hoe hij zoveel mogelijk van de ruwe substantie kan behouden. Hij moet ook rekening houden met breuklijnen en insluitsels in het kristal, zodat de steen bij het slijpen niet uiteenvalt. Als de steen eenmaal is geslepen, krijgt hij zijn ruwe vorm door eboucheren op slijpschijven.

Dit wordt gevolgd door facetteren: Bij deze stap worden platte vlakken, de zogenaamde facetten, in de steen geslepen. Zij zijn bepalend voor de breking van het licht in de steen. Hoe nauwkeuriger ze zijn gelegd en geslepen, hoe beter bijvoorbeeld een zirkoon later lichtstralen zal weerkaatsen en zal fonkelen. Polijsten is de laatste stap in het werk. De polijstmachine moet precies de oppervlakken raken die de frees heeft gespecificeerd. Veel zeldzame stenen zijn tijdens deze laatste stap gebroken.

  1. Snijden
  2. Ebouching
  3. Facetteren
  4. Polijsten

Soorten zirkoon geslepen – facetgeslepen, gladgeslepen & gemengd geslepen

Zirkoon is een populaire edelsteen die in bijna alle kleuren voorkomt en vaak als diamantvervanger wordt gebruikt. De kleur van zirkoon kan worden veranderd door warmte en de edelsteen wordt meestal gevonden als een ronde of ovale facet geslepen. Kleurloze zirkoon wordt soms gebruikt als een goedkoper alternatief voor diamant. Zirkoon moet niet worden verward met cubic zirconia, een synthetisch vervaardigde steen die wordt gebruikt in goedkope fantasiejuwelen. De hardheid van zirkoon varieert van 6,5 – 7,5.

Als men uitgaat van de optische verschijning van de geslepen edelstenen, kan men drie hoofdtypen slijpsel onderscheiden, de zogenaamde slijptypen:

  • Facetgeslepen
  • Zacht slijpen
  • Gemengde snede

Er zijn vier kwaliteitsfactoren die de waarde van een zirkoon bepalen, namelijk kleur, gewicht in karaat, zuiverheid en slijpsel. Hier vindt u de meest voorkomende slijpvormen van zirkonia edelstenen:

  1. Portugese roos
  2. Magna Cut
  3. Klassieke snit
  4. Royal Cut
  5. Zinnia Cut
  6. Gespleten briljant
  7. Trap Cut
  8. Oud-Europeaan
  9. Enkele snede
  10. Zwitsers gesneden
  11. Bol geslepen
  12. Zirkoon Gesneden

Portugese Roos – Portugese Roos

Magna Cut – Magna Cut

Classic Cut – Classic Cut

Royal Cut – Royal Cut

Zinnia Cut – Zinnia Cut

Split Briljant – Split Briljant

Trap Cut – Trap Cut

Oud Europees – Oud Europees gesneden

Single Cut – Single Cut

Swiss Cut – Swiss Cut

Sphere Cut – Sphere Cut

Zirkoon geslepen: Zirkoon geslepen