Koop Opaal: Prijs, voorkomen, kleur en verzorging – Edelsteenbelegging

Opalen zijn een klasse apart. Als soort is het opaal zo uniek dat het een eigen beschrijvend vocabulaire heeft. Meer dan welke andere edelsteen ook, is elke opaal duidelijk individueel. Opalen zijn ook de meest delicate edelstenen die algemeen worden gedragen en vereisen speciale zorg.

Opaal – Oorsprong en voorkomen van de steen

Opaal wordt gevormd wanneer silicagel spleten in het gesteente opvult. Wanneer het water verdampt, wordt het silica afgezet in de vorm van kleine bolletjes. De opaalbollen vormen een fantastische variëteit van patronen en kleuren en geen twee opalen zijn precies gelijk. Opaal wordt gevonden op alle continenten en in Antarctica. De meeste sites bieden echter alleen gewone opaal aan.

De belangrijkste en bekendste vindplaatsen van het kostbare opaal bevinden zich in Australië. De begeerde zwarte opaal komt uit Lightnin Ridge, New South Wales. Het Yowah opaalveld in Queens levert hoofdzakelijk boulder opalen op en Coober Peedy in Zuid Australië is bekend voor fijne kristal en milk opalen.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

 • Gevormd door silicagel spleten in het gesteente
 • Verscheidenheid van patronen en kleuren
 • Oorsprong: Australië, New South Wales

Steen/Gemsteen Opaal – de edelsteen uit de woestijn

Opaalstenen, die tot 10% water kunnen bevatten, worden vaak gevonden in woestijngebieden waar deze vitale hulpbron schaars is. In combinatie met zijn prismatische kwaliteit is het niet moeilijk te begrijpen waarom de betekenis van opaal zo nauw verbonden is met tranen, regendruppels en stormachtige luchten. Thema’s als regenbogen, bliksem en donder blijven over culturele en geografische grenzen en door de tijd heen bestaan.

 • Tot 10% water
 • Vaak in woestijngebieden
 • Verbinding met tranen, regendruppels en stormachtige luchten

Prijs van opaal – afhankelijk van kleur, helderheid, slijpsel en karaat

De prijs van een opaal hangt af van vier factoren: kleur, zuiverheid, slijpsel en karaat. Het spectaculaire kleurenspel van opaal kan alle kleuren van de regenboog vertegenwoordigen en deskundigen verwachten verschillende niveaus van helderheid voor verschillende soorten opaal. Fijne opalen worden vaak in onregelmatige vormen gesneden om zoveel mogelijk kleurenspel te krijgen en opaal heeft een relatief lage dichtheid zodat grotere maten comfortabel zijn om te dragen.

 • Kleur, zuiverheid, slijpsel en karaat

Opalen kopen – Prijs: afhankelijk van basistint, helderheid & kleurenspel

De opaal kan worden verkregen bij een juwelier of een edelsteenhandelaar. Let bij het kopen op de grondtoon, de helderheid, het kleurenspel en insluitsels of gebreken. De grondtoon is de basiskleur van de opaal edelsteen. De grondtoon wordt afgelezen door door de bovenkant van de steen te kijken en varieert van N1-N4 (zwarte opaal) tot N9. Opalen hebben een helderheidsschaal die aangeeft hoe dof of briljant de opaal is. De schaal is genummerd en de helderste opalen worden het hoogst gewaardeerd.

Wanneer u Australische opalen koopt, moet u erop letten dat de hele edelsteen een gelijkmatig kleurenspel heeft. Het kleurenspel is het belangrijkste kenmerk om te bepalen of een opaal natuurlijk of synthetisch is. De meest populaire opalen vertonen een kleurenspel in elke hoek waarin je de opaal vasthoudt.

Opalen worden uit de aarde gewonnen en hebben van nature enkele insluitsels en gebreken. Sommige zijn oogschoon, andere hebben insluitsels die de prijs drukken. Imperfecties zijn eigenlijk een positieve eigenschap omdat zij bewijzen dat de opaal 100% echt is en niet synthetisch.

 • Juwelier of edelsteenhandelaar
 • De waarde hangt af van de basistoon, de helderheid en het kleurenspel
 • Insluitsels of defecten verlagen de waarde

Echt vs. nep: een echte opaal herkennen – Video

Ontdek in deze video hoe u een valse edelsteen herkent.

Sieraden – Kettingen, ringen, oorbellen en armbanden met opalen

Sieraden met opaal edelstenen zien er zeer elegant en hoogwaardig uit. Opalen hebben een zeer lange geschiedenis en er zijn veel mythen rond de steen. In de Middeleeuwen wilden alle blonde maagden een halssnoer van opaal, omdat dit werd beschouwd als een absolute garantie dat hun haar niet zou verbleken of donkerder zou worden. Men geloofde ook dat het opaal iemand onzichtbaar zou maken wanneer hij dat wilde, en daarom noemde men het patronus forum (patroonheilige van de dieven).

 • Elegant en hoge kwaliteit
 • Blonde maagden in de Middeleeuwen droegen kettingen gemaakt van opalen
 • Patronus forum (patroonheilige van de dieven)

Ring met Opaal – Verloving, Verjaardag of Verjaardag

Ringen met opalen zijn erg mooi en vallen meteen op als ze in verschillende kleuren glanzen. Een ring met opaal is bijzonder geschikt als verlovingsring, maar het is ook een mooi cadeau voor een jubileum of verjaardag, vooral in oktober, want de opaal is de geboortesteen van oktober.

 • Verlovingsring
 • Verjaardagscadeau
 • Verjaardagscadeau

Het kiezen van de juiste Opaal Ring – Video

Zoek uit welke ring voor jou geschikt is.

Effect van Opaal – Spirituele Betekenis

Opaal is een spirituele steen met een sterke band met de zee. Er wordt gezegd dat het in verbinding staat met zeewezens zoals zeemeerminnen, dolfijnen, enz. De vibraties kalmeren onvoorspelbare emoties en bevorderen het persoonlijk vertrouwen. Opaal staat bekend als een van de krachtigste genezingsstenen en wordt ook wel de steen van hoop en geluk genoemd. Voor trouwe minnaars, is het de steen der liefde. Voor ontrouwe minnaars brengt deze steen ongeluk.

Opaal is, samen met roze toermalijn, de geboortesteen voor de maand oktober. Het is ook de steen die wordt gegeven om het 14e jaar van het huwelijk te vieren. De naam opaal zou zijn afgeleid van het Sanskriet upala, wat “edelsteen” betekent, en later van de Griekse afleiding “opallios”, wat “een verandering van kleur zien” betekent.

 • Sterke band met de zee
 • Kalmeert onvoorspelbare emoties
 • Bevordert persoonlijk vertrouwen
 • Krachtige helende steen
 • Steen van hoop en geluk
 • Geboortesteen voor de maand oktober

Opaalkleur – kleurloos, blauw, rood, geel & groen

De opaal kan schitteren in alle kleuren van de regenboog en bijzonder gangbaar zijn opalen in kleurloos, wit, geel, oranje en rood , geel-bruin, groen, blauw, grijs, zwart of violet. Net zoals de verschillende hoeken waaronder je een opaal vasthoudt verschillende kleuren tevoorschijn brengen, bepaalt ook de grootte van de steen de kleur. Daarom is het zo moeilijk om opaal als één kleur te definiëren. Er zijn echter enkele vuistregels:

 • Grote opaal stenen: in ronde en ovale vormen warme rode tinten
 • Kleine opaalsteentjes: koel en overwegend blauw- en groentinten
 • Intense kleuring: uniforme silica-structuur in de steen

Opalen in verschillende kleuren – Video

Kijk hier naar opalen in verschillende kleuren.

Verzorging van de opaal – lange levensduur van een edelsteen

Uw opaal zal lang meegaan als u er goed voor zorgt. U moet uw opaal met enige zorg behandelen om krassen en stoten te voorkomen. De stenen mogen nooit in olie of andere chemicaliën bewaard worden. Hierdoor kunnen ze hun vuur geheel of gedeeltelijk verliezen. Aangezien opalen wat water bevatten (tot 20% water), mogen ze nooit gedurende lange perioden in een bank of kluis worden bewaard vanwege de ontvochtigingsapparaten die in veel kluizen worden gebruikt.

Als opalen te droog worden, hebben ze de neiging te barsten. Dit verschijnsel wordt “crazing” genoemd en het ruïneert de waarde van de steen. Laat je opaal niet in de buurt van mogelijk drogende voorwerpen. Om te voorkomen dat uw opaal uitdroogt, kan het nuttig zijn om het van tijd tot tijd enkele uren in water onder te dompelen.

 • Nooit in olie of andere chemicaliën bewaren
 • Niet voor lange tijd in de kluis bewaren
 • Van tijd tot tijd enkele uren in water onderdompelen