Villa: Stad, platteland, heuvel? Alles over het kopen of bouwen van uw droomvilla met zwembad

Villa – In het verleden werd een villa, vooral de stadsvilla, vaak gebruikt als tweede huis of landhuis om dicht bij de stad te zijn. Dit gold uitsluitend voor de rijkere stedelijke bevolking. Tegenwoordig is dat veranderd. Populaire tweede woningen zijn meestal woningen zoals vakantiewoningen, strandhuizen of zelfs een penthouse of loft in een wereldmetropool. Stadsvilla’s worden tegenwoordig zelden als tweede huis gebruikt en worden voornamelijk bewoond door vele gezinnen. Ondertussen hebt u de keuze tussen het bouwen van een nieuw huis of het kopen van een ouder huis en het renoveren ervan. Een bijzonder voordeel is de grote tuin en het zwembad, dat vaak inbegrepen is. In dit artikel komt u alles te weten wat u moet weten over villa’s. Kopen of bouwen, in een moderne stijl of meer traditioneel? Jij beslist! Klik hier om terug te keren naar het overzicht: Huistypes in een oogopslag.

Villa: Wanneer is een huis een villa?

Bent u geïnteresseerd in het onderwerp villa’s en wilt u er meer over weten? Dan ben je hier aan het juiste adres. Als u uw droom wilt verwezenlijken om uw eigen droomvilla te bezitten, moet u eerst uitzoeken wat voor soort huis voor u geschikt is. Wilt u een oud gebouw renoveren en zo iets van zijn charme en geschiedenis bewaren? Of bouwt u het liever zelf en ontwerpt u alles naar uw eigen ideeën? Veel projectontwikkelaars bieden nu individuele villa’s aan. U kunt kiezen tussen een massieve constructie of een geprefabriceerd huis. Beide hebben vele voor- en nadelen. Maar daarover later meer.

Kenmerken van een stadsvilla: nieuwbouw of traditioneel?

Wanneer is een huis een villa? Er zijn verschillende kenmerken die een villa onderscheiden van een gewoon, groot huis. Dit begint met de plattegrond, die meestal vierkant is en twee tot drie verdiepingen telt. Deze woonvorm is de laatste jaren bijzonder populair geworden, vooral in moderne villa’s. Het dak is bijna altijd plat of heeft een lichte helling, en zelfs in nieuw gebouwde villa’s is het gebruikelijk dat elementen van de voorgevel traditioneel zijn en gebaseerd op de mediterrane bouwstijl (zuilen, oriëntalen). Villa’s liggen meestal aan de rand van de stad, hebben een grote tuin rondom het huis, en zijn vaak voorzien van een veranda en een chique inrichting.

Bent u op zoek naar het juiste huis? Kijk dan eens naar onze gids! Hier vindt u definities, betekenissen en veel informatie: Huis types van A-Z

Criteria voor een luxewoning: ligging en kwaliteit

Bent u geïnteresseerd in luxe onroerend goed of zou u er graag in willen wonen? Wij hebben de belangrijkste criteria voor het herkennen van een luxe onroerend goed op een rijtje gezet en opgeschreven. Deze zijn vooral van toepassing op villa’s, maar ook op andere luxe eigendommen.

  • Ligging: het eigendom moet in een exclusieve villawijk liggen en toch centraal gelegen zijn
  • Ruim: een imposante huisingang, hoge, ruime en lichtdoorstroomde kamers
  • Drempelvrij: Alle toegangen tot het huis moeten vrij zijn van drempels en barrières.
  • Beglazing: hoge ramen en glazen wanden hebben een helder effect en zijn zeer kostbaar
  • Privacy: Grond is schaars in populaire buurten. Binnen / buiten retraite een luxe factor
  • Kwaliteit: Alleen speciaal vakmanschap en edele bouwmaterialen worden gebruikt
  • Ontwerpvrijheid: nieuwbouw moet tot in het kleinste detail op de koper zijn afgestemd

Voordelen en nadelen: Gebied, prijs, tuin & co.

Een villa is waarschijnlijk de droom van veel mensen. Het straalt luxe, elegantie en rijkdom uit. Toch zou u twee keer moeten nadenken voordat u zo’n huis bouwt of koopt. Wij hebben de voor- en nadelen van een villa op een rijtje gezet en hopen dat dit u zal helpen bij het maken van de juiste keuze.

Voordelen: tijdloos en elegant

De voordelen van een villa spreken voor zich. Een grote woon- en tuinruimte, de tijdloze elegantie van het gebouw en de mix tussen modern en traditioneel. Een stadsvilla in het bijzonder is meestal te vinden op een centrale locatie en in een prestigieuze wijk. Bovendien is een nieuwbouwvilla ideaal om energie-efficiënt te maken en kunt u creatief zijn in het ontwerp. Een ander voordeel is de privacy, omdat elke woning meestal royaal is gebouwd en er dus een afstand tot de buren wordt opgebouwd. Niettemin, je bent niet geïsoleerd. Als u een villa wilt renoveren, kunt u bijvoorbeeld ook een uitbouw plaatsen of de benedenverdieping ombouwen tot kantoorruimte. Je hebt veel mogelijkheden om je huis te ontwerpen.

  • Groot oppervlak, tijdloos elegant
  • Mix modern en traditioneel
  • Centrale ligging (villawijk)
  • Ontwerpvrijheid
  • Privacy, afstand buren
  • Uitbreiding/ kantoorgebruik mogelijk

Nadelen: hoge prijs voor goede kwaliteit

Als u geïnteresseerd bent in het bouwen of kopen van een villa, moet u zich bewust zijn van de financiële kosten. Vooral in het centrum van de stad zijn de grondprijzen zeer hoog en in villawijken kunnen ze nog verder stijgen. U moet er ook rekening mee houden dat bouwen op een zeer centrale locatie vaak niet mogelijk is vanwege de grootte van het perceel en dat u zult moeten uitwijken naar afgelegen wijken. Naast de bouwkosten mag u de hoge neven- en onderhoudskosten tijdens het wonen niet vergeten, en met name de grote buitenruimte vergt tijdrovend onderhoud.

  • Hoge grondprijs stadscentrum
  • Bouw op centrale locaties vaak niet mogelijk
  • Hogere bouwkosten
  • Incidentele onderhoudskosten
  • Buitenruimte tijdrovend om te onderhouden

Bron: Villa (Lukinski.de)

Villa perfect voor…? Koppels, senioren en meer

Bovenal moet je je een villa kunnen veroorloven, daarom is dit type huis meer voor mensen met een hoog inkomen. Een stadsvilla is vooral populair bij liefhebbers van de stad en de tuin, omdat u dicht bij het stadscentrum woont maar toch van uw privacy kunt genieten. Voordat u besluit een villa te kopen, moet u uw financiën onder de loep nemen en voor uzelf nagaan of deze investering in uw budget past. We hebben twee groepen mensen opgesomd die perfect geschikt zijn om in een villa te wonen.

Stelletjes en gezinnen: oase in de buurt van het stadscentrum

Een villa is bijzonder geschikt voor koppels en gezinnen. Met een stadsvilla is de nabijheid van het stadscentrum zeer voordelig en toch woont u nog steeds in het groen en heeft u uw eigen ruimte. Na een drukke dag kunt u uitkijken naar uw eigen oase thuis en u terugtrekken. De moderne constructie van de nieuwe gebouwen is ook zeer aantrekkelijk voor jonge paren en straalt een luxueuze levensstijl uit. Naast een grote tuin hebben veel villa’s ook een zwembad, dat vooral bij kinderen populair is. Ze kunnen veel tijd doorbrengen in de frisse lucht in de tuin en u hoeft zich als ouder geen zorgen te maken.

Senioren: groene ruimten en inrichting open ruimten

Een villa is ook zeer aangenaam voor pensioenen. Hier speelt de nabijheid van het stadscentrum meestal geen grote rol en wordt meer waarde gehecht aan een grote groene ruimte. Senioren hebben veel inrichtingsvrijheid in het ruime gebouw en kunnen nieuwe hobby’s beginnen, zoals schilderen. Ze hebben de mogelijkheid om op de veranda of in een serre te zitten en van de natuur te genieten. De kleinkinderen zullen ook genieten van de grote tuin met een zwembad indien nodig.

Energie-efficiënte bouw van een villa

Energie-efficiënt bouwen wordt steeds belangrijker en er moet aan bepaalde normen worden voldaan, vooral voor nieuwe gebouwen. Ook bij de bouw van een villa moet hiermee rekening worden gehouden, en dat is bij dit type gebouw helemaal niet moeilijk. Solide stadsvilla’s kunnen met weinig moeite energiezuinig worden gebouwd en dat is vooral voor jonge gezinnen een voordeel. Deze gezinnen ontvangen uitkeringen van de staat, zodat de bouwkosten enigszins worden beperkt. Als u het huis na een paar jaar wilt verkopen, is de doorverkoopwaarde hoger door de energiezuinige constructie.

Energiebesparende uitlijning

Om energiezuinig te bouwen, moet u beginnen met de oriëntatie van het huis. De zon kan een groot verschil maken voor de warmte in huis, en daarom moeten de grootste raamfronten op het zuiden gericht zijn. Bovendien zijn platte of slechts licht hellende daken ideaal voor fotovoltaïsche systemen, en met een goede externe isolatie wordt slechts een klein deel van de verwarmingsenergie naar buiten geleid. Een lucht-, water-, warmtepomp genereert ook warmte voor water en verwarming in huis.

Tip! In dit artikel vindt u nog meer over het onderwerp energiezuinig bouwen en wonen: Energiezuinige woning & nul-energie woning

Belangrijke aspecten tijdens de bouw: constructie, inrichting & Co.

Bij de bouw van een huis moet met een aantal aspecten rekening worden gehouden om ervoor te zorgen dat alles vlot en zonder problemen verloopt. Hier tonen wij u de belangrijkste tips die u in gedachten moet houden bij het bouwen. Van de speciale bouwmethode, tot de juiste binnenhuisarchitectuur, tot de renovatie van een villa, alles komt aan bod. We hopen dat we u wat nuttige informatie kunnen geven.

Bouwstijl: modern of mediterraan?

Typisch voor moderne stadsvilla’s zijn kubusvormige lichamen, rechte lijnen en grote ramen. Meestal is de gevel ontworpen in klassiek wit, maar vaak zie je ook basiskleuren als rood, geel of gebouw. Het is ook niet ongewoon om een bijna volledig beglaasde gevel te zien. Indien de villa’s er niet modern, maar eerder klassiek moeten uitzien, wordt gekozen voor een mediterrane stijl, omdat deze moet doen denken aan traditionele landhuizen. Voor de gevel wordt vaak natuursteen gebruikt en worden bakstenen elementen gebruikt. Het pleisterwerk is vaak in een aardkleur en in de ingangspartij zijn er zuilen en deuren met ronde bogen. Grote glas-in-loodramen en een Italiaanse plattelandstuin zijn hier ook gebruikelijk.

Interieur: ruim en open

Als u van plan bent een stadsvilla te bouwen, kunt u creatief zijn met het interieurontwerp. Meestal heb je twee verdiepingen, dus de slaapkamers zijn meestal op de begane grond en de woonkamers op de begane grond. Vaak probeer je de woon- en eetkamer met elkaar te verbinden zodat er veel open ruimte is en de grote ramen kunnen dit accentueren. De rechthoekige plattegrond is daar ideaal voor. Als uw villa drie verdiepingen heeft, kunt u overwegen kantoren op de begane grond te bouwen. Deze verbinding tussen woon- en werkruimte is ook erg populair. Bekijk onze gids met meubelmerken en ontdek nieuwe meubelmerken!

Tip! Interieurstijlen met trends en inspiratie om te stylen: XXL interieurstijlen

Een stadsvilla renoveren: charme en geschiedenis behouden

Vooral bij villa’s kan de bouw veel tijd, energie en vooral geld kosten. Daarom moet u overwegen een oud huis te renoveren en uit te breiden. Dit zou u veel tijd en geld besparen. Veel bouwbedrijven bieden aanbouwwoningen aan en u kunt kiezen hoeveel werk u zelf moet doen. Als u een oude villa wilt renoveren, kunt u veel van de charme en de traditionele elementen van het huis behouden. Wees u er echter van bewust dat als u zelf wilt renoveren, u over enige handvaardigheid moet beschikken. Zo niet, dan zullen er extra kosten zijn.

Stadsvilla als prefab huis of massief huis?

De twee populairste varianten voor het bouwen van een huis zijn het geprefabriceerde huis en het massieve huis. Vooral als u een villa wilt laten bouwen, brengt dit een grote investering met zich mee voor de bouwer of de klant. Wij zullen nu de voor- en nadelen van de twee bouwmogelijkheden uiteenzetten, zodat u zelf kunt beslissen welke u het beste bevalt.

Geprefabriceerd huis: snel en goedkoop

Bij een geprefabriceerd huis worden de afzonderlijke onderdelen van het gebouw vooraf in een hal geproduceerd en vervolgens op de bouwplaats in elkaar gezet. Deze variant is meestal goedkoper, gaat sneller en er worden geen materialen verspild. De voltooide constructie neemt dan slechts enkele dagen in beslag.

Een nadeel is de mindere kwaliteit van een geprefabriceerd huis. Het huis zal meestal een slechtere warmte-isolatie hebben en zal niet zo duurzaam zijn als een massief huis. Bovendien worden geprefabriceerde huizen altijd volgens een patroon gebouwd en zijn er slechts enkele mogelijkheden om het huis/kamerontwerp te veranderen.

Solide huis: hoge kwaliteit en hoge waarde

Bovenal zijn solide huizen van hoge kwaliteit en blijft de waarde in de meeste gevallen in de loop der jaren constant. Het is ook heel eenvoudig om een villa als energiezuinig huis te plannen. U hebt veel inspraak in de constructie van een solide constructie en kunt uw kamers inrichten op de manier die u het beste uitkomt.

Bij deze optie moet u de financiële kosten in het oog houden. Het bouwen van een villa als massief huis is altijd duurder dan een geprefabriceerd huis. Bovendien neemt de bouw meer tijd in beslag en moet je er meer energie in steken.

Conclusie: Prijs en kosten – voor luxe moet je betalen

Vooral voor mensen die afhankelijk zijn van de nabijheid van de stad en toch met een groot stuk grond en tuinruimte willen wonen, is een (stads)villa ideaal. Een goede verbinding en toch genieten van de rustige omgeving. Een villa combineert dit alles. Vooral de traditionele en rustige manier van leven is ook aantrekkelijk voor gepensioneerden en senioren, omdat je veel ontwerpvrijheid hebt en veel op het platteland kunt zijn. Niettemin moet men bij dit alles voor ogen houden dat men de financiële middelen moet hebben voor een bouw of een aankoop en vooral bij renovaties en nieuwbouw moet men er veel tijd in steken.

Voor wie is een villa geschikt?

  • Als u luxueus en met veel ruimte wilt wonen
  • U moet de financiële middelen hebben voor een bouw/aankoop
  • Let op hoge exploitatiekosten (schoonmaak, bijkomende kosten, tuinonderhoud)
  • Er moet een groot stuk grond beschikbaar zijn