Vakantie in Zuid-Tirol: De geschiedenis van Zuid-Tirol, de mooiste bestemmingen & accommodaties

Vakantie Zuid-Tirol – Adembenemende natuurlandschappen, smaragdgroene meren, hoge bergtoppen en bezienswaardigheden rondom. Wie in het hooggebergte van Zuid-Tirol wil klimmen, kan zich bewijzen op de Heini-Holzer klettersteig. Als de Disneyfilm “Tarzan” te saai voor je is, kun je het in het echt uitproberen. In de Passeier-vallei, beveiligd met touwen, kunt u klimmen, schommelen, glijden, zwemmen en duiken. Het is niet voor de zwakkeren! Maar ook voor wie ontspanning zoekt, is er de mogelijkheid tot mooie wandelingen aan de Pragser Wildsee, winkelen in Bolzano, een boottocht in de Kalterer See of wijnproeven in de verschillende provincies van Zuid-Tirol. Vergeet niet de geschiedenis van Zuid-Tirol te leren kennen tijdens uw verkenningstocht door de stad. Met een van de oudste mummies is Zuid-Tirol het archeologische uitstalraam. En wat doe je na alle activiteiten en verkenningen? Precies, ontspan in een van de vele wellness hotels of spa’s! Zuid-Tirol nodigt oud en jong, natuurliefhebbers en stadsmensen, adrenalinejunkies en levensgenieters uit.

Zuid-Tirol: feiten en geschiedenis van de regio

De geschiedenis van Zuid-Tirol begon al vroeg, iedereen kent Ötzi van het ijs. Ötzi wordt waarschijnlijk beschouwd als de beroemdste “Iceman” uit de geschiedenis: zijn verhaal speelt zich af in 3200 v. Chr., toen de zijdalen werden bewoond. De streek is niet alleen beroemd om Ötzi, maar heeft ook een eigen taal. De Ladinische taal, die vandaag nog in Val Gardena en Val Badia wordt gesproken, dateert van 400 v.C. tot de 5e eeuw n.C., toen Zuid-Tirol nog onder de invloed stond van de Romeinen en de Raetiërs.

Toeristen zijn altijd in de regio geweest, vroeger waren het de handelaren. Met talrijke handelsroutes en marktplaatsen was de regio enorm belangrijk en diende als brug tussen het Italiaanse noorden en het Germaanse zuiden. Vandaag kunt u nog steeds de 800 kastelen en paleizen zien die als overblijfselen uit die tijd worden beschouwd. Tirol heeft zijn eigen bijzondere charme, vooral de populaire regio Zuid-Tirol. Leuke huisjes, een houten aanblik en de bergen op de achtergrond. Vooral de Habsburgers drukten hun stempel op de regio. Tot 1918 behoorde Zuid-Tirol meer dan 550 jaar lang tot het graafschap Tirol en daarmee tot het Habsburgse Rijk. Deze periode heeft een grote invloed gehad op de cultuur, de architectuur en de keuken van Zuid-Tirol.

Zuid-Tirol werd na de eerste wereldoorlog aan Italië toegekend. Na jaren van italianiseringsbeleid en harde politieke machtsstrijd werd in 1972 de tweede autonomiewet van kracht om de Zuid-Tirolers te beschermen. Mensen met Italiaanse, Duitse en Ladinische moedertalen leven vandaag vreedzaam samen.

 • Ötzi – De “Iceman” gevonden in de Zuid-Tiroolse Alpen
 • Eigen taal “Ladin
 • Zuid-Tirol nog steeds onder de invloed van de Romeinen en de Raetiërs
 • Brug tussen Italië en Duitsland
 • Invloed van het Habsburgse Rijk
 • Toegekend aan Italië na WO1
 • 1972 de tweede autonomiestatus voor de bescherming van Zuid-Tirol

Bestemmingen: De populairste vakantiebestemmingen in Zuid-Tirol

Zuid-Tirol is een kleine plaats, omringd door Oostenrijk, Zwitserland en Italië, maar het heeft veel te bieden. Of het nu gaat om een vakantie in de natuur in Meran, boottochten op de Pragser Wildsee of shopping- en archeologische ontdekkingstochten in Bolzano. Vooral gezinnen vinden hier het juiste aanbod voor kleine kinderen en tieners. Laat u betoveren door de adembenemende natuur en de mix van mediterrane en alpiene cultuur!

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

 1. Merano Land
 2. Zuid-Tirol Zuid
 3. Dolomieten Alta Badia
 4. Valle Isarco
 5. Dolomieten Val Gardena
 6. Dolomieten Alpe di Siusi
 7. Vinschgau
 8. Dolomieten Kronplatz
 9. Dolomieten Alta Pusteria
 10. Dolomieten Val d’Ega

Dolomieten: Droombestemming Zuidelijke Alpen

De Dolomieten, of Dolomiti in het Italiaans, zijn een indrukwekkende berggroep in de zuidelijke Kalkalpen. De Dolomieten worden echter door velen ook tot de Zuidelijke Alpen gerekend. Ze zijn verdeeld over de regio’s Veneto en Trentino-Zuid-Tirol in Italië, en in ongeveer gelijke delen over de provincies Belluno, Bolzano-Zuid-Tirol en Trento.

Merano: tussen een actieve vakantie en pure ontspanning!

Merano is een stad aan de zuidkant van de Alpen. Het verbindt noord en zuid door zijn centrale ligging in het midden van Zuid-Tirol. Merano is vooral bekend om zijn kuuroorden en de architectonische kunst die in zijn gebouwen tot uiting komt. Merano ligt op een hoogte van 325 m en telt 37.500 inwoners. Door zijn bijzondere ligging profiteert Merano van een mild klimaat en bloeiende tuinen het hele jaar door. Toch bieden de hoge bergen besneeuwde toppen en de mogelijkheid tot allerlei wintersporten. Duits en Italiaans worden er in gelijke mate gesproken en gekookt.

Laat u tijdens uw volgende avontuur in de Zuid-Tiroolse Alpen betoveren door zowel de mediterrane als de alpiene keuken. Merano biedt een uitzonderlijke combinatie van activiteiten voor wie op zoek is naar veel actie in zijn vakantie. Wandelen bij zonsopgang, fietsen over de weg en klimmen, Merano heeft het allemaal. Kristalhelder drinkwater aan de rivier Passirio met het kwaliteitszegel 1 vanwege bio-indicatoren, bloeiende natuur, begroeide Passerterrassen zijn bij uitstek geschikt voor wie in alle rust van de natuur wil genieten. Als u zin hebt in een vakantie in Italië, maar meer houdt van zomer, zon en zee, moet u dit artikel maar eens bekijken.

Val Passiria voor adrenalinejunkies

In de Val Passiria is er een geschikte omgeving voor adrenalinejunkies voor tarzaning en canyoning. “Wat is dat?”, vraag je je misschien af. Met getrainde gidsen verandert u de natuur in uw eigen speeltuin. Rotswanden worden glijbanen, watervallen worden draaikolken en in het midden van dit alles zwem je, abseil je en duik je!

Heini-Holzer klettersteig

Nog niet genoeg adrenaline? Wat dacht u van het beklimmen van de Heini-Holzer klettersteig op de “Kleiner Ifinger” berg? De 2550 m hoge berg heeft een 1000 m lange via ferrata die een prachtig uitzicht op de Isartal Alpen biedt. Alleen al in de eerste twee maanden werd het 10.000 keer beklommen. In tegenstelling tot de Hoachwool klettersteig is de Heini-Holzer klettersteig zo ontworpen dat ook kinderen vanaf 10 jaar hem kunnen beklimmen. Natuurlijk moet u de via ferrata niet onderschatten, want onderweg is er geen mogelijkheid om uit te stappen. Alleen in het begin kun je omkeren, daarom is het beginstuk zo moeilijk.

Maar er is goed nieuws: het uitzicht vanaf daar is onvergetelijk en er is een kleine rustpauze om even uit te rusten!

 • 325 m hoogte
 • Bevolking van 37.500 mensen
 • Even Duits als Italiaans gesproken en gekookt
 • Kristalhelder drinkwater op de Passiririvier
 • Tarzaning en canyoning in de Passeier-vallei
 • Heini-Holzer klettersteig – 2550 m hoge berg met 1000 m lange klettersteig

Zuid-Tirol: Bolzano, de Kalternsee, de Zuid-Tiroolse wijnroute en de Dolomieten

Tijd rond Bolzano, de Kalternsee, de Zuid-Tiroolse wijnroute en de Dolomieten. Het zuiden van Zuid-Tirol heeft vele mooie hoekjes. Wat dacht je van echte mummies voor een klein prijsje? Voor 2,99 euro kunt u een dagkaart kopen voor het Zuid-Tirools Archeologisch Museum en de 5000 jaar oude Ötzi bewonderen. In 1991 werd hij door wandelaars op de Hauslabjoch gevonden, samen met zijn volledige kleding en talrijke uitrustingsstukken. Ötzi is niet gebalsemd of ritueel begraven, volgens onderzoekers is hij doodgebloed bij een geniepige moord. U kunt ter plaatse in het museum meer te weten komen!

Routebeschrijving en adres: Museumstraße 43, 39100 Bolzano

Maar dat is niet het enige wat je over Bolzano kunt ontdekken. Een ritje met de kabelbaan brengt u in slechts 10 minuten van 265 meter naar 1000 meter. De Kohlern kabelbaan bestaat al meer dan 100 jaar en biedt een fantastisch uitzicht op de provinciehoofdstad Bolzano en het zuiden van Zuid-Tirol. Ook onze shopoholics komen niets te kort. Door haar geschiedenis en geografische ligging fungeert de handelsstad als een brug tussen twee culturen. Naast de typisch Italiaanse Café Crema, Latte Macchiato of Cappuccino, vindt u hier dus ook Duitse specialiteiten. Daarnaast kunt u traditionele Zuid-Tiroler kleding, haute couture en handwerk vinden in de talrijke familiezaakjes en boetiekjes op de zaterdagmarkt.

 • Het Zuid-Tirools Archeologisch Museum herbergt de 5000 jaar oude Ötzi
 • In 1991 werd hij gevonden op het Hauslabjoch samen met al zijn kleren.
 • Bolzano: kabelbaan brengt u naar 1000 meter boven de zeespiegel
 • Goede gelegenheid om te winkelen

Braies Meer: Adembenemende natuur

Het 36 meter diepe meer wordt ook wel de “Parel van de Dolomietenmeren” genoemd. De Pragser Wildsee, lang geleden ontstaan door een modderstroom, ligt op bijna 1.500 m boven de zeespiegel in het prachtige Pragser dal. Met zijn blauwgroene glans trekt hij elk jaar duizenden toeristen. Bovendien biedt het met zijn adembenemende schoonheid een tegenhanger van het Canadese nationale park in Banff. Dus waarom bijna 7000 kilometer naar Canada reizen als u dit prachtige natuurspektakel praktisch voor uw deur kunt ontdekken?

Het meer speelt een belangrijke rol in de wereld van de legenden. Volgens een oude legende zou de poort naar de onderwereld zich bevinden aan de zuidkant van het meer, waar nu de imposante Seekofel staat. Er wordt gezegd dat je het onderaardse rijk van Fanes kunt bereiken door een boottochtje te maken. Maar toch is een kano- of boottocht op de Pragser Wildsee de moeite waard voor een romantische ervaring op het smaragdgroene meer.

Opgelet: Ook al lijkt het meer nog zo idyllisch, het heeft in de zomer ook ijskoude temperaturen door het bergwater!

Het meer is ook ideaal om te wandelen. Het 4 km lange circuit langs de oever van het meer is zeer geschikt voor kinderen en volwassenen. Het duurt ongeveer 1,5 uur om het meer rond te lopen in een aangenaam wandeltempo. Bovendien vormt het geen probleem voor kinderwagens of rolstoelen. Voor een korte pauze tussendoor zijn er picknickplaatsen met banken en tafels, evenals talrijke rustpauzes. Als de wandeling te zwaar is, is er ook een pendeldienst. Het is zeker de moeite waard om naar de zuidelijke oever te lopen, waar het fijnkorrelige zandstrand op u wacht!

 • Naam: Parel van de Dolomieten Meren”.
 • 36 meter diep
 • Gelegen op bijna 1.500 m boven de zeespiegel in de prachtige Braiesvallei
 • Belangrijke rol in de legenden – de poort naar de onderwereld aan de zuidkant van het meer
 • 4 km lang circuit langs de oever van het meer

Kaart: Zuid-Tirol

Zuid-Tirol, dat officieel behoort tot de autonome provincie Bolzano – Zuid-Tirol, is de noordelijkste provincie van Italië en vormt samen met de provincie Trento de autonome regio Trentino-Zuid-Tirol.

Accommodatie

Een belangrijk onderdeel van een reis is de accommodatie. Daarom komt de allerbelangrijkste vraag altijd aan de orde bij het plannen van een vakantie. Wat voor soort accommodatie moet ik boeken? Waar verblijf ik precies? Zuid-Tirol heeft zoveel mooie plekjes, daarom is het ook zo moeilijk om de juiste te vinden. Vooral als je het iedereen naar de zin probeert te maken. Terwijl u zelf een natuurliefhebber bent en u wilt laten betoveren door de prachtige weidse landschappen, gaan uw opgroeiende tienerdochters liever winkelen in Bolzano. Voor de jonge kinderen moet er ook vermaak zijn, dus een bezoek aan het museum zou een optie kunnen zijn. Zodra een bestemming is gekozen, begint het denkwerk over de juiste accommodatie. Een goede prijs, mooie faciliteiten en een centrale ligging zijn niet verenigbaar met de wensen van een natuurliefhebber. Vakantiewoning of camping?

Wij hebben de voor- en nadelen van kamperen en vakantiewoningen voor u op een rijtje gezet:

Camping in Zuid-Tirol

Zuid-Tirol biedt de perfecte gelegenheid om te kamperen. Het ligt niet alleen dicht bij Duitsland, maar maakt ook indruk door zijn fascinerende natuur. Daarom heeft Zuid-Tirol zich tot op zekere hoogte gespecialiseerd in het kamperen voor toeristen uit Duitstalige landen en Italië. Of het nu gaat om een caravan of de eenvoudige tent, Zuid-Tirol belooft iedereen tevreden te stellen. Met glamping en campers bevindt u zich wat kamperen betreft in de luxere klasse. Geen harde kampeermatten, geen gemeenschappelijke douches en geen vervelende kampeeraccessoires. Glamping is het equivalent van vakantiehuisjes. Heerlijke chalets of bungalows die volledig zijn ingericht. Toch raden wij het typische kamperen aan het meer niet af, terwijl u met uw geliefden rond het kampvuur zit. Het is een perfecte gelegenheid om uw viervoeter mee te nemen en, in tegenstelling tot in een hotel, klaagt niemand als de kinderen wat luidruchtiger worden.

Tip! Lees hier meer over kampeeraccessoires.

Voordelen:

 • Midden in de natuur
 • Goedkoper alternatief voor hotel
 • Aangenamer voor kinderen en viervoeters (niemand klaagt over het lawaai)
 • Vrijheid: niet gebonden aan plaats en tijd
 • Meer sociale interactie met andere gezinnen, kampeerders

Nadelen:

 • Toilet- en douchevoorzieningen
 • Ongedierte
 • Geen 100% ontspanning zoals in een hotel; boodschappen doen, koken, wassen onder moeilijkere omstandigheden
 • Zeer populaire campings: overbevolkt, niet rustig, vervelende buren

Een road trip in de bergen om je hoofd leeg te maken. Dak tent van Campwerk.

Hotel: Tussen wellnesshotel en familiehotel

De natuur brengt vrede. Hoe kunt u rustiger ontspannen dan in een van de talrijke wellnesshotels in Zuid-Tirol? Hoteleigenaars in Zuid-Tirol hebben er hun beroep van gemaakt om de rust van de natuur naar de innerlijke natuur van de mensen te brengen. In de gespecialiseerde SPA-ruimtes kunt u zich laten verwennen met ontspannende behandelingen en volop genieten van uw verblijf. Dit betekent niet dat Zuid-Tirol geen gezinsbestemming is. Naast wellnesshotels behoren ook familiehotels tot de meest voorkomende verzoeken. Vakantie in de frisse lucht laat kinderen ravotten zoals in hun favoriete films. Of het nu gaat om het beleven van avonturen of om samen met andere kinderen te genieten van het gevarieerde vakantieprogramma, dat door natuurpedagogen is ontwikkeld.

Eén ding is duidelijk: het zal de kinderen aan plezier niet ontbreken en de ouders kunnen in alle rust samen ontspannen!

Voordeel:

 • Geen stress bij het boeken van een vakantie
 • Transfer naar het hotel inbegrepen in de prijs
 • Volledig verzorgd door het personeel
 • Ideaal voor wie niet graag kookt
 • Anderen doen de schoonmaak

Nadelen:

 • Aanzienlijk hogere prijs
 • Extra bijbetalingen voor internet, parkeren, enz.
 • Vaste locatie, geen spontaniteit
 • Meestal geen wassen, koken enz. mogelijk

Vakantiewoning & vakantiehuis

Een vakantiewoning is de ideale accommodatie voor een vakantie in de bergen van Zuid-Tirol, vooral voor gezinnen. Een appartement biedt namelijk veel comfort tegen aantrekkelijke voorwaarden: een goede prijs-kwaliteitverhouding voor gezinnen die ook op vakantie flexibel willen blijven. Een typisch appartement is ruim en gezinsvriendelijk, praktisch ingericht en heeft een volledig uitgeruste keuken. In de meeste gevallen is er ook een balkon of een tuin waar de kinderen ongestoord kunnen spelen en zich uitleven.

Voordeel:

 • Privacy
 • Volledig uitgerust
 • Onafhankelijkheid
 • Flexibiliteit met maaltijden (geen vroeg opstaan zoals bij pakketreizen)

Nadeel:

 • Gebonden aan een plaats
 • Beperkt comfort vergeleken met hotel
 • Kook, maak schoon en doe boodschappen voor jezelf
 • Grotere behoefte aan bagage (beddengoed, handdoeken, enz.)
 • Duurder in vergelijking met kamperen

Weer: Zuid-Tirol

Vandaag / over 3 dagen

In het noorden van Italië, grenzend aan Oostenrijk en Zwitserland, in het gebied van de oostelijke Alpen, heerst het hele jaar door een aangenaam klimaat. De bergketen beschermt tegen sterke invloeden van de omliggende klimaatzones. Warme, vochtige luchtmassa’s stuwen vanaf de Middellandse Zee landinwaarts en worden grotendeels geweerd door de Dolomieten in het zuiden, waardoor er minder regen valt. Naar het noorden toe wordt het klimaat meer continentaal.

V&A: Zuid-Tirol

Alvorens een reis naar de gewenste vakantiebestemming te plannen, zijn er heel wat vragen die beantwoord moeten worden. “Welke taal spreken ze daar?” of “Welke regio’s zijn er?” zijn belangrijke onderdelen van de planning. Hier zijn de antwoorden op de meest gestelde vragen:

Is Zuid-Tirol Italië of Oostenrijk?

In welk land ligt Zuid-Tirol? In november 1918, na de Wapenstilstandsovereenkomst met Italië en het Verdrag van Saint-Germain tussen de zegevierende mogendheden van de Eerste Wereldoorlog en de nieuw opgerichte Republiek Oostenrijk, viel Zuid-Tirol in 1919 toe aan het Koninkrijk Italië en werd het zijn noordelijkste provincie.

Zuid-Tirol ligt geheel in de Alpen. Het is zowel de noordelijkste als, met een totale oppervlakte van 7400 km², een van de grootste provincies van Italië. Het wordt in noord-zuid richting doorkruist door de belangrijke Brenner-doorgangsroute, die Duitsland en Oostenrijk verbindt met Opper-Italië.

 • Zuid-Tirol behoort tot Italië

Hoe spreek je in Zuid-Tirol?

In Zuid-Tirol wordt Duits, Italiaans en Ladinisch gesproken, afhankelijk van de regio waar u zich bevindt. Als toerist kun je je ook met Engels redden.

 • In Zuid-Tirol heeft 70% van de bevolking de Duitse, 25% de Italiaanse en 5% de Ladinische moedertaal.
 • Ladinisch, een Reto-Romaanse taal, wordt nog gesproken in de Dolomietenvalleien van Val Gardena en Alta Badia.
 • Het schoolsysteem in Zuid-Tirol is gescheiden naar gelang van de taal.

Welke regio’s liggen in Zuid-Tirol?

Er zijn in totaal 8 regio’s, waaronder Merano, Valle Isarco en de populaire Dolomieten.

 1. Merano
 2. Valle Isarco
 3. Dolomieten
 4. Hochpustertal
 5. Kronplatz
 6. Alta Badia
 7. Val Gardena
 8. Alpe di Siusi

Wat is een autonome provincie?

Autonome gebieden zijn gebieden binnen een staat die zichzelf intern besturen. Het zijn geen soevereine staten.