Mode XXL: Chanel, Dior, Yves Saint Laurent & Co. – Lijst (dames & heren)

High Fashion – In 1857/8 opende de grondlegger van de haute couture Charles Frederick Worth het eerste modehuis. De Engelse couturier werd in 1825 in Bourne, Lincolnshire geboren en werd eerst meer als kunstenaar dan als vakman gezien. De Engelsman wilde zijn beste stukken alleen aan de hoogste kringen van het land verkopen vanwege zijn invloed op de mode in het algemeen. Sindsdien heeft Worth een enorme invloed gehad op modeontwerpers na hem. De mode is echter voortdurend in beweging en verandert dienovereenkomstig.

Hoge mode: Chanel, Dior & Yves Saint Laurent

Haute couture is de term die wordt gebruikt om uitgebreide modecreaties aan te duiden die fijn met de hand zijn vervaardigd en op maat zijn gemaakt. Meestal zijn dit exclusieve japonnen die in Parijs worden gemaakt. Er zijn wereldwijd slechts zo’n 200 coutureklanten die de kunst van het handwerk in ere houden. De unieke stukken worden gepresenteerd tijdens modeshows in de grote modehoofdsteden en vertegenwoordigen de desbetreffende ontwerper en zijn collectie. Vanwege het unieke karakter van haute couture wordt het ook wel de opperste discipline van de mode genoemd.

Tijdens modeshows, die twee keer per jaar in Parijs plaatsvinden, worden de nieuwste creaties van beroemde ontwerpers gepresenteerd. Maar niet iedere ontwerper mag zijn collectie haute couture noemen. Om de rechten daartoe te verkrijgen, moet aan een aantal eisen van de modevereniging worden voldaan. Ten eerste moet het modebedrijf ten minste 20 voltijdse werknemers hebben en gevestigd zijn in de modemetropool Parijs. Bovendien moeten er tweemaal per jaar ten minste 35 ontworpen modellen worden gepresenteerd, die stuk voor stuk met de hand vervaardigd en op maat gemaakt zijn. Alleen wanneer aan deze criteria is voldaan, kan men tot de kring van couturiers worden toegelaten. Hier heb ik de vereisten nog eens samengevat.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

  • Vestiging van het bedrijf in Parijs
  • Ten minste 20 voltijdse werknemers
  • Presenteer ten minste 35 modellen tweemaal per jaar
  • Handgemaakte en op maat gemaakte unieke stukken
Emancipatie door Haute Couture

In het verleden moesten de vrouwen vaak thuis het huishouden doen en de mannen moesten gaan werken en het geld thuisbrengen. In het midden van de 19e eeuw kwam de eerste naaimachine op de markt en begonnen vrouwen kleding te produceren en door te geven, soms in huisarbeid. Deze ontwikkeling werd gevolgd door de opkomst van de haute couture.

In Frankrijk is “haute couture” een wettelijk beschermde term die gereserveerd is voor damesmode door modehuizen die door de Chambre Syndicale de la Haute Couture gemachtigd zijn hun werk haute couture te noemen. Haute Couture staat eigenlijk voor “verheven kleermakerij”. Het beroep van modeontwerper kwam op en er kwamen steeds meer unieke stukken en particuliere opdrachten. Na Charles Frederick Worth hadden beroemde Franse ontwerpers zoals Christian Dior of Coco Chanel een grote invloed op de ontwikkeling van de haute couture. In 1868 werd de Chambre Syndicale de la Haute Couture opgericht om het ambacht wereldwijd te vertegenwoordigen.

High Fashion – Mode door de eeuwen heen

De inspanning voor de damesmode werd steeds groter en het resultaat steeds opvallender. Vrouwen begonnen wijdere en wijdere rokken en strakkere en strakkere topjes te dragen. Het was bijzonder modieus om zich met een hoed op op straat te vertonen. Vanaf 1900 begon een echte mode-revolutie. Waar mogelijk begonnen veranderingen plaats te vinden. Vrouwen mochten zich trots presenteren op catwalks en kleding dragen die voorheen ondenkbaar zou zijn geweest. Vrouwen droegen voor het eerst broeken of zelfs korte rokken.

In die tijd zorgde Yves Saint Laurent ervoor dat vrouwen zich zelfs in transparante jurken en blouses konden vertonen. De samenleving had een gemengde kijk op het hele gebeuren, sommigen schudden gewoon de handen voor de ogen en veel vrouwen daarentegen waren helemaal opgewonden. Yves Saint Laurent was toen niet alleen een heet hangijzer, hij werd ook weer gespreksonderwerp nummer één toen veel verschillende nauwsluitende, geheel zwarte jurken, die aan rockermode deden denken, op de markt kwamen. Niet alleen de broeken voor vrouwen werden afgekeken van de mannenmode. Vanaf dat moment bevatten de garderobes van sommige vrouwen ook eenvoudige, praktische kleding die niet al te opvallend hoefde te zijn. Van nu af aan konden vrouwen zich altijd passend kleden voor een gelegenheid. Vrouwen werden onafhankelijker en rokken werden korter. Het sportieve uiterlijk van de vrouw veranderde in elegantie. De rokken en blouses van de vrouwen werden hier en daar geaccentueerd, maar alleen zo dat het er nog elegant en niet te bloot uitzag. Een voorbeeld voor u, zodat u zich deze keer beter kunt voorstellen, is de Godet-rok. Naarmate de tijd verstreek, kwamen er prinsessenjurken en zelfs kostuums. Damesblouses werden steeds vaker voorzien van schoudervullingen.

Christian Dior brengt nieuwe mode-ideeën

Christian Dior bracht nieuw elan in de modewereld in het midden van de 20e eeuw. Ze zeggen dat mode altijd terugkomt met de tijd. In de mode van Christian Dior kunt u zien dat dit waar is. Hij is terug naar wijde rokken en strakke topjes.

In het begin van de modewereld waren de beroemde ontwerpers meestal vrouwen, daarna, in het midden van de 20e eeuw, waren er veel mannelijke ontwerpers. De billen, borsten en heupen van vrouwen werden steeds meer benadrukt in de mode.

In de jaren ’60 sloeg de jeans eindelijk aan in Europa en tot op de dag van vandaag heeft hij zich gehandhaafd in de mode-industrie. Een ander schandaal in de mode-industrie was de minirok. In het begin was het alleen bij de jeugd en was er veel discussie over. Door speelgoed als de Barbiepop werd kinderen van jongs af aan geleerd wat mooi was en zo werd wat aanvankelijk een groot schandaal was, uiteindelijk een zeer langdurige modetrend.

De laatste high fashion trends

Zoals reeds gezegd, blijven de modetrends allemaal terugkomen en worden ze nog extremer en diverser. Tegenwoordig is er nauwelijks nog een taboe. Er zijn geen grenzen aan de creativiteit van de ontwerpers en al het mogelijke wordt uitgeprobeerd. We leven dus in een heel mooi modetijdperk, waarin we ons perfect kunnen uitleven en kunnen dragen wat we willen. Van PVC kleding, franje kleding, oversized jassen tot gekke dierenprints, alles is inbegrepen. Laten we eens kijken welke andere geweldige modetrends we kunnen meemaken.

Beroemde Hoge Mode Ontwerpers

Er zijn ontelbare modeontwerpers die verantwoordelijk zijn voor de ongelooflijke verscheidenheid op de catwalks en de voortdurende verandering van de mode. Elk van hen heeft de modewereld beïnvloed en vertegenwoordigt die op zijn eigen manier met zijn collectie. Of het nu Chanel, Versace, Dior of Co. zijn – de bekende haute couture ontwerpers behoren nog steeds tot de meest invloedrijke modeontwerpers in de geschiedenis en hun produkten en collecties zijn over de hele wereld op de markt verspreid.

Coco Chanel

Coco Chanel betekent waarschijnlijk iets voor iedereen. Haar echte naam was eigenlijk Gabrielle Chanel. Zij was een van de meest invloedrijke modeontwerpsters van de 20e eeuw. Coco Chanel, die vanaf haar dertiende in een weeshuis opgroeide, putte ongelooflijk veel kracht uit haar verleden en bereikte de top van de mode- en schoonheidswereld. Haar sterrenbeeld is Leeuw, wat ook haar vechtlust zou kunnen verklaren.

Coco Chanel opende haar eerste winkel op 27-jarige leeftijd en veranderde de hele modewereld. Er zijn veel Chanel citaten. Een daarvan is: “Ik ben tegen mode die vluchtig is. Ik kan niet accepteren dat mensen kleren weggooien alleen omdat het lente is.” Zelfs nu nog zijn Coco Chanel fans helemaal gek van de nieuwste jurken. Als er een nieuwe collectie uitkomt, gaan ze er meteen naar googelen: Chanel jurken. Coco Chanel heeft de modewereld op vele manieren beïnvloed en haar stempel gedrukt. Zij tooide de damesmode met lange parelkettingen, lanceerde een zeer beroemd succesparfum, voorzag handtassen van kettingriemen en overtuigde vooral met eenvoudige, knielange jurken.

Maar de Chanel collecties bieden ook een ongelooflijke verscheidenheid aan jurken. In de nieuwe herfst-winter collectie, zijn er veel lange en speciale jurken. Kijk zelf maar. En als u meer wilt weten over Coco Chanel, hebben wij een artikel over haar leven en haar successen: Coco Chanel, het mode-icoon.

https://www.instagram.com/p/Bkfml97B4cD/

Versace

Versace is een jong luxelabel dat tot op de dag van vandaag in familiehanden is. Naast zijn exclusieve collecties is het merk ook bekend geworden om zijn turbulente familieleven, dat gepaard ging met een aantal schandalen.

Het begon allemaal in Florence in 1976, toen Gianni Versace werd ontdekt en gesteund door een textielhandelaar in Florence. Gianni was tot dan toe een onbekende in de modewereld, hoewel hij al eerder voor andere merken had ontworpen. Na zijn eerste show waren de meningen verdeeld. Er waren veel critici die zijn werk obsceen noemden.

Yves Saint Laurant

Achter het wereldberoemde merk Yves Saint Laurent, of kortweg YSL, gaat veel meer schuil dan een bedrijf dat prachtige tassen, zonnebrillen, T-shirts, lippenstiften, make-up en parfum op de markt brengt. De Fransman Yves Saint Laurent (1936-2008) werd in de jaren vijftig al beschouwd als een van de meest getalenteerde jonge ontwerpers. Aanvankelijk bekend als de rechterhand van modeontwerper Christian Dior, slaagde Yves er na de dood van Dior (1957) in om zijn eigen naam bekend te maken als een van de meest gerenommeerde modemerken ter wereld.

Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent, zoon van een eigenaar van een bioscoopketen en een verzekeringsmaatschappij en grote broer van zijn jongere zussen, Michèle en Brigitte, groeide op in Algerije, waar hij naar de middelbare school ging. Hij was het lievelingskind van zijn mode-lievende moeder Lucienne-Andrée. Yves ontdekte zijn enthousiasme en passie voor de wereld van de mode, vooral voor expressieve kostuums, tijdens de theatervoorstelling van Molières “Critique de l’École des femmes”.

Calvin Klein. #Ck

Calvin Richard Klein is een Amerikaanse modeontwerper die in 1942 in New York City is geboren. Hij studeerde af in modeontwerp in 1963. Calvin werkte daarna voor modehuizen tot hij uiteindelijk zijn eigen collecties lanceerde. Calvin Klein overtuigt met eenvoudige, tijdloze ontwerpen en inspireert modeliefhebbers keer op keer.

Calvin Klein ondergoed is bijzonder populair. Iedereen wil ze bezitten, iedereen wil ten minste één van de effen kleuren in zijn kleerkast hebben. De truien zijn ook bijzonder populair. Iedereen kent waarschijnlijk wel de beroemde Calvin Klein belettering, die op bijna elk Calvin Klein T-shirt en trui te vinden is.

Maar hoe gaan Calvin Klein en haute couture samen? Ze gaan eigenlijk best goed samen. Onder deze naam vindt u niet alleen eenvoudige basics, maar ook opvallende, unieke modecreaties. Hier zie je Rihanna in een jurk ontworpen door Calvin Klein.

https://www.instagram.com/p/Bnurez_H7LN/

Christian Dior

Christian Dior was een van de belangrijkste modeontwerpers van de 20e eeuw. Hij stichtte zelfs zijn eigen modehuis in Frankrijk. Niet alleen bracht hij een revolutie teweeg in de mode van het midden van de 20e eeuw, ook vandaag nog worden haute couture collecties onder zijn naam gepresenteerd. Op zijn herfst-winter haute couture modeshow zag men de meest verschillend gesneden jurken, broekpakken en rokken. Meestal zijn de stukken eenvoudig gehouden in één kleur, maar toch worden ze iets heel bijzonders door speciale snitten en vormen.

Zijn mode is vooral heel divers. Het is niet beperkt tot eenvoudige, elegante ontwerpen, maar er zijn ook opvallende, extravagante jurken. De mode van Christian Dior past perfect in de categorie haute couture en zal waarschijnlijk altijd zeer populair blijven. Kijk zelf maar:

https://www.instagram.com/p/BoTk_5slfOi/

Jean Paul Gaultier

Speels, vulgair en extrovert – Jean Paul Gaultier heeft de meest buitenissige looks voor modeliefhebbers. Als ontwerper haalt hij de krantenkoppen met de nieuwste trends, verkoopt hij zijn parfums wereldwijd en demonstreert hij niet alleen zijn nieuwste collecties tijdens shows, maar organiseert hij ook een soort musical voor zijn filosofie van de mode. Jean Paul Gaultier wordt beschouwd als het “enfant terrible” van de Franse modewereld en is een van de belangrijkste ontwerpers van de laatste twintig jaar.

Michael Kors

Michael Kors staat al heel lang aan de top van de haute couture. Iedereen wil het. De Michael Kors tas. Het is er in alle kleuren. Je kunt ze supergoed combineren omdat ze heel vaak één kleur hebben en toch gemaakt zijn en er heel hoogwaardig uitzien.

Michael Kors horloges en schoenen zijn ook bijzonder populair. In een van onze artikelen schreven we over luxe dameshorloges, dus liefhebbers van horloges moeten zeker een kijkje nemen. Michael Kors haute couture mode is vooral één ding: gevarieerd. Als je naar de winterhaute couture van Michael Kors kijkt, is één ding meteen duidelijk: Michael Kors staat voor kleur. Er zijn altijd combinaties, in tegenstelling tot de tassen, die vaak in één kleur worden gehouden.

Philipp Plein

De Duitse modeontwerper Philipp Plein is altijd creatief geweest. De 40-jarige stelde zijn eerste tassen en accessoires samen uit restjes exotisch leer. De Philipp Plein jeans zijn bijzonder beroemd. Iedereen wil ze, ze zijn verkrijgbaar voor vrouwen en mannen in alle verschillende kleuren, vormen en maten. Maar niet iedereen kan zich zo’n dure designerjeans veroorloven, dus is er een designer outlet op slechts 30 minuten van Düsseldorf, waar u ook een winkel van Philipp Plein kunt vinden, naast andere grote haute couture-merken. Als je in het weekend wat tijd en geld hebt, moet je er zeker heen gaan.

Maar wat voor haute couture komt er onder de naam Philipp Plein op de markt? Het zijn zeer ongewone, extravagante creaties die onder de naam Philipp Pleins in de haute couture verschijnen.

Julien Fournie

Elegantie, innovatie en sublimator van de vrouw- Julien Fournie heeft de meest ongewone looks voor modefans. Als ontwerper haalt hij de krantenkoppen met de nieuwste trends, verkoopt hij zijn kleding over de hele wereld en presenteert hij zijn nieuwste collecties op modeshows over de hele wereld. Het gelijknamige huis van Julien Fournie is geboren uit de geest van de Parijse couture, haar onvergelijkbare knowhow en haar constante behoefte aan innovatie. Ontwerper Julien Fournie staat ook bekend als de schepper die vrouwen sublimeert.

Hoge modeshows

Wie wil er nou niet bij een echte Fashion Week zijn? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u gebundeld, zodat u het gevoel krijgt dat u er zelf bij was. Hier kunt u een paar glimpen opvangen van wat er is gebeurd, maar als u elk detail wilt weten, is er een artikel gekoppeld aan elke Fashion Week waar u werkelijk alles te weten kunt komen.

Milaan Fashion Week

De Milan Fashion Week speelt de belangrijkste rol vóór de andere beroemde modesteden. Tijdens de Milan Fashion Week hebben talloze ontwerpers hun nieuwe collecties gepresenteerd. Van Roberto Cavalli, Prada, Dolce & Gabbana tot Versace, alles was er.

De lente/zomer 2019 Fashion Week was briljant. Meer variatie dan dat kan je niet krijgen. Emporio Armani’s looks waren bijzonder mooi. Love Moschino maakte indruk met kleurrijke outfits. Voor Prada wordt de nieuwe lente/zomercollectie gekenmerkt door neonkleuren. Sterren als Gigi Hadid, Kaia Gerber en Kendall Jenner zweefden over de catwalk. In de zaal werden de gezichten van Nicki Minaj, Chiara Ferragni en het Franse mode-icoon Julia Restoin Roitfeld gespot. Wil je meer weten over Fashion Week Milaan? Lees dan ons artikel, dat geheel aan dit onderwerp is gewijd: Fashion Week Milaan.

Parijs modeweek

Het was onlangs weer zo ver: de Paris Fashion Week vond plaats. Geweldige gasten waren er weer. Onder anderen Emma Stone, Sophie Turner, ontwerper Marc Jacobs en Karlie Kloss.

De modeweek in Parijs had weer veel mooie decors te bieden. Yves Saint-Laurent ontwerper Anthony Vaccarello laat de modellen die zijn collectie presenteren door enkelhoog water lopen. De collecties waren zeer uiteenlopend, van glittergewaden, kleding met dierenprints tot enorme hoeden en minishorts voor mannen. Als u meer wilt weten, hebben we een extra artikel voor u over de modeweek in Parijs.

London Fashion Week

Er waren beroemde gezichten op de London Fashion Week 2018. Supermodellen Naomi Campbell en Kate Moss werden samen gezien. Die twee konden het altijd goed met elkaar vinden. De showideeën die avond waren weer geweldig. Er was een indrukwekkende lasershow tegen het einde.

De Burberry collectie was bijzonder aanwezig op deze Fashion Week. De Italiaanse ontwerper Riccardo Tisci presenteerde zijn eerste collectie voor Burberry. Door hem werd niet alleen het logo maar ook het patroon van het bedrijf veranderd. Niet alleen de modellen op de catwalks presenteerden de nieuwste collectie, maar ook Burberry-liefhebbers als Sienna Miller zaten in het publiek.

Een anti-bont demonstrant die over de catwalk liep heeft voor opschudding gezorgd tijdens deze Fashion Week. Enkele zeer bijzondere avondjurken trokken veel aandacht. Kun je er nog steeds niet genoeg van krijgen? Hier hebben wij een extra artikel voor u, waarin u alles nog eens in detail kunt nalezen.

Berlijn modeweek

Er is natuurlijk ook een grote modeweek in Duitsland. Het was bijzonder interessant dat er skimode van het merk Bogner werd gepresenteerd. De presentatie van de nieuwe mode vond plaats in de E-Werk, de hoofdvestiging van Mercedes Benz. Onder de gasten waren ex-Bachelor Sebastian Pannek, Sara Nuru en ook haar- en make-upartiest Boris Entrup. Meer gedetailleerde informatie over de Berlin Fashion Week vindt u hier.

New York Fashion Week

In de mode-metropool komen veel modellen, sterren en ontwerpers naar elke Fashion Week. Onder anderen ex-GNTM deelneemster Carina Zavline, Gigi-Hadid op de catwalk en Victoria Secret engel Taylor Hill waren erbij. De modeshow was iets heel bijzonders. Het was weer bijzonder kleurrijk. De Boss collectie overtuigde met donkerrode tinten in combinatie met rozetinten. Een gele jurk uit de Christian Siriano collectie trok veel blikken.

Als u meer wilt weten over wat er tijdens de laatste Fashion Week in New York is gebeurd, kunt u hier meer lezen: Fashion Week New York.

Haute Couture en Prêt-à-porter – Het Verschil

Haute couture en prêt-á-porter. Wat is dat eigenlijk? Haute couture kledingstukken zijn gemaakt van zeer hoogwaardig materiaal. Haute couture is de kleermakerskunst die de toon zet voor de mode. Het is meestal met de hand gemaakt en vergt dus vele uren werk.

Haute couture heeft één hoofdtaak: trends zetten. Als je een haute couture kledingstuk wilt bezitten, moet je er heel wat geld voor kunnen neerleggen, als het al te koop is. Prêt-à-porter, daarentegen, betekent “klaar om te dragen”. Deze term verwijst naar kleding die bij modeketens in verschillende maten wordt verkocht.

Prêt-à-porter – Zara, H&M, New Yorker, Vero Moda

Omdat je niet altijd veel geld kunt uitgeven aan een basic overhemd, ga je voor alledaagse kleding meestal naar winkels als Zara, H&M of Vero Moda. Deze modeketens bieden kleding aan die overeenkomt met de mode, geproduceerd in grote hoeveelheden en in alle mogelijke maten. Zonder dergelijke modeketens zou de gemiddelde persoon waarschijnlijk slechts een kwart van de kleding hebben die hij momenteel in zijn kleerkast heeft. Als u meer wilt weten over prêt-à-porter mode, lees dan mijn extra artikel hierover: Prêt-à-porter.

Haute Couture – Gucci, Prada, Louis Vuitton, Calvin Klein

Laat je haute couture over aan de zeer rijken? Nooit. Alleen al het kijken naar de modellen op een modeweek die de nieuwste collecties presenteren, ook al is het maar een video-opname, is een geweldig iets. Mode is iets heel gevarieerds en opwindends.

Of het nu om haute couture of prêt-à-porter gaat, één ding is zeker: we kunnen geen van beide missen.