Pensioenen en inflatie: aftrekposten, risico’s en schokken! – Onroerend goed als uitweg

Pensioen en inflatie – In ons laatste artikel over vermogensopbouw hebt u al geleerd wat inflatie betekent. Hier laten wij u zien wat de gevolgen van inflatie zijn voor uw toekomstig pensioen. Dit doet de vraag rijzen of onroerend goed een betere manier is om in uw oude dag te voorzien dan beleggen op de bank of in een staatspensioen. In dit artikel vergelijken wij uw drie alternatieven om u te laten zien wat de beste manier is om u geen zorgen meer te maken over uw vermogen op oudere leeftijd.

Pensioenstelsel: de drie pijlers – een vergelijking

Het pensioenstelsel in Duitsland berust op drie pijlers: wettelijke, beroeps- en particuliere pensioenvoorzieningen. Velen zijn zich er waarschijnlijk van bewust dat dit systeem het tegenwoordig niet al te best doet. Lees hier wat de drie pijlers inhouden:

Hier volgt een overzicht van de drie pijlers:

  1. Wettelijke pensioenvoorziening
  2. Bedrijfspensioenvoorziening
  3. Particuliere pensioenvoorziening

Wettelijke pensioenvoorziening: alle punten verzamelen die ze waard zijn

De wettelijke pensioenvoorziening is uiteindelijk niet echt de moeite van het bespreken waard, dankzij bepaalde factoren zoals de inflatie, d.w.z. de devaluatie van het geld. Ruwweg moeten “pensioenpunten” worden verzameld, die alle een bepaalde waarde hebben:

  • Gemiddeld inkomen (< 60.000 euro bruto per jaar): één punt per jaar
  • Onder het gemiddelde inkomen: half punt per jaar
  • Bovengemiddelde verdiensten (> 60.000€ bruto/jaar): twee punten per jaar

De punten worden vervolgens opgeteld bij het pensioen en vermenigvuldigd met de “pensioenwaarde”. Hier vindt u de huidige formule voor de berekening van het maandelijkse pensioenbedrag:

Maandelijks pensioenbedrag = verdiende punten x toegangsfactor x pensioenwaarde x pensioentypefactor

Hier is een kort voorbeeld om het pensioen van een modaal verdiener te berekenen:

Voorbeeld: Gemiddelde < 60.000 / jaar

Voorbeeld (40 jaar werk):

  • Pensioenpunten: 40
  • Huidige pensioenwaarde: ~ 34
  • Standaardpensioenleeftijd/pensioentype factor: 1

Maandelijks pensioen:

  • 40 x 34 x 1 = 1.360 euro

Factorbron: Duitse pensioenverzekering.

Maar daar blijft het niet bij. Zelfs met dit bedrag moeten nog alle belastingen en inflatie worden berekend. Er moet ook rekening worden gehouden met factoren zoals belastingen, ziektekostenverzekering en langdurige zorgverzekering. De inflatie treft uw pensioen bijzonder hard. Vind je ook niet? Hier vindt u een overzicht van de ontwikkeling van het inflatiepercentage in Duitsland van 1992 tot 2020.

Statistik: Inflationsrate in Deutschland von 1992 bis 2020 (Veränderung des Verbraucherpreisindex gegenüber Vorjahr) | Statista

Meer statistieken vindt u op Statista.

Bedrijfspensioenvoorziening: secundaire dekking als oplossing?

Bedrijfspensioenvoorziening is een aanvullende waarborg naast de wettelijke pensioenvoorziening. Het wordt beschouwd als een aanvullend pensioen en wordt gefinancierd door de werkgever. Zelfs dan is het moeilijk om op oudere leeftijd de kosten te dekken.

Particuliere pensioenvoorziening: beleggingen in onroerend goed

Laten we overgaan tot de particuliere pensioenvoorziening. De eerste vraag die hier rijst, is hoe ik mijn geld moet beleggen en in welke beleggingsvorm ik überhaupt zou moeten beleggen. Inflatie is onze grootste vijand wanneer we investeren in een financieel product, maar het is onze beste vriend wanneer we investeren in onroerend goed, zoals we reeds hebben beschreven in het artikel Rijkdom creatie & inflatie.

Hier volgt een korte uitleg in eenvoudige bewoordingen!

Beleggingsvorm Financieel product:

  • 10.000 euro op een spaarrekening zijn en blijven 10.000 euro. Zelfs als het geld over 30 jaar nog maar de helft waard is (inflatie).

Onroerend goed als beleggingsinstrument:

  • Als u een flatgebouw koopt voor 10.000 euro en het geld is in 30 jaar nog maar de helft waard, krijgt u 20.000 euro voor uw eigendom.

Zoals u hier kunt zien, bent u, wanneer u in onroerend goed belegt, altijd zeer goed beschermd tegen inflatie en kunt u ook nog winst maken. Helaas is het vergelijkbaar met investeren in een financieel product met ons pensioen – uiteindelijk maken we allemaal verlies.

Vastgoed als investering: de oplossing voor uw problemen?

In dit artikel wordt de klassieke belegging van geld op de bank vergeleken met een kapitaalbelegging in de vorm van onroerend goed. Onroerend goed creëert “echte waarden”. Ontdek hier wat dat betekent!

Lees hier meer over de voordelen van beleggen in onroerend goed voor uw pensioenvoorziening!

Onroerend goed kopen: Waar moet ik beginnen?

Uw eerste eigen woning, maar wat is het beste type woning om in te investeren? Dit is een vraag die vaak wordt gesteld door jonge investeerders, en dit is precies waar wij de antwoorden voor u hebben! Of het nu gaat om een huis, appartementsgebouw, condominium, bijzonder onroerend goed of commercieel onroerend goed, wij hebben hier een vergelijking van alle soorten onroerend goed voor u samengesteld. Deze gids is de gemakkelijkste manier om te beginnen in de wereld van onroerend goed. Naast de winstgevende kanten, houdt de vastgoedsector ook enkele risico’s voor u in. Om deze zo laag mogelijk te houden, hebben wij een gids samengesteld voor het kopen van uw eerste woning!