Huizenjacht: deze tips helpen u bij het schrijven van een sollicitatiebrief voor een bezichtigingsafspraak.
Op jacht naar flats – Betaalbare flats zijn een schaars goed. Het is belangrijk om een goede indruk te maken op de huisbaas als je een flat bezichtigt. Het belangrijkste middel om zelfs maar tot de bezichtiging te komen is de sollicitatiebrief. Het artikel geeft tips voor het gesprek en legt uit welke documenten de aanvraag moet bevatten.
De ideale vlakke toepassing
De platte sollicitatie omvat een schriftelijke motivering en een kort CV. In deze brief krijgen aspirant-huurders de kans zich voor te stellen aan de verhuurder van de flat en zich te onderscheiden van de concurrentie. Naast de beroeps- en gezinssituatie moeten ook de redenen voor de verandering van flat aan de orde komen. Het gaat erom duidelijk te maken waarom de flat in kwestie de juiste is. Let op: De brief mag niet langer zijn dan één bladzijde. De toon moet ontspannen zijn, maar niet te luchthartig.
Speciaal voor aspirant-huurders biedt de GCP-service-app talrijke aanbiedingen van appartementen en de mogelijkheid om deze op een ongecompliceerde manier te vergelijken. GCP regelt betaalbare huisvesting en neemt de zorgen van huurders en toekomstige huurders op zich. Virtuele 360° platte bezichtigingen maken ook deel uit van de service.
Onze tip: Zeker, een platte aanvraag die aan de minimumvereisten voldoet, kan u helpen de bezichtigingsafspraak te krijgen die u wenst. Als u uw kansen op succes wilt vergroten, moet u extra’s zoals een aanbevelingsbrief van uw vorige huisbaas of werkgever aan het sollicitatiedossier toevoegen.
Documenten voor de verhuurder: Curriculum vitae, zelfonthulling & Co.
De volgende aanvraagdocumenten horen bij het huisvestingsverzoek:
- Een kort curriculum vitae
- Bewijs van inkomen/garantie: Voor werknemers in loondienst is dit een kopie van de salarisstroken van de laatste drie maanden. Men kan ook een kopie van de relevante bankafschriften bijvoegen. Zelfstandigen voegen een kopie van de belastingaangifte van het voorgaande jaar bij. Voor mensen met een laag inkomen bestaat de mogelijkheid om een waarborgsom in te dienen (bijvoorbeeld een ouderlijke waarborgsom).
- Eigen verklaring van de huurder met alle persoonlijke gegevens van de aanvrager: voor- en achternaam, geboortedatum, nationaliteit, huidig adres, contactgegevens zoals vast en mobiel telefoonnummer en het e-mailadres. Bovendien moeten in de eigen verklaring het beroep en het maandelijkse inkomen worden vermeld. Als er meer dan één persoon in het appartement gaat wonen, moeten alle personen de eigen verklaring invullen.
- Schufa-informatie: Veel verhuurders eisen een Schufa-kredietrapport. Deze kan tegen betaling worden verkregen op de website van Schufa Holding AG.
- Bewijs van vrijwaring van huurschuld: Dit wordt afgegeven door de huidige verhuurder en dient als bewijs dat de huurder zijn huur regelmatig betaalt. Een andere mogelijkheid is om de bankafschriften van de laatste twaalf maanden bij de aanvraag te voegen.
Zelfonthulling door de huurder: wat mag de verhuurder vragen?
Zelfonthulling door huurders heeft de laatste jaren enorm aan belang gewonnen. Verhuurders kunnen het gebruiken om meer te weten te komen over potentiële huurders en vragen te stellen over de financiële en gezinssituatie van de persoon (personen). Huurders zijn niet verplicht de vragen in de eigen verklaring te beantwoorden. Als je vragen weglaat, verklein je je kansen. Eén troost: verhuurders moeten de gegevensbescherming met betrekking tot persoonlijke informatie handhaven.
Op het zelfonthullingsformulier voor huurders geven de huurders hun naam, geboortedatum en huidig adres op en beantwoorden zij onder meer de volgende vragen:
- Beroepssituatie: Is de potentiële huurder vast in dienst, zelfstandig of op zoek naar werk? Wie is de werkgever? Wat is het netto-inkomen?
- Financiële situatie: Heeft de huurder huurschulden uit een vorig huurcontract?
- Persoonlijke situatie: Welke personen (naam, geboortedatum) gaan met u in het appartement wonen? Wil de huurder huisdieren meenemen?
Een van de inlichtingen die de potentiële huurder de verhuurder ongevraagd moet verstrekken, is of het bureau voor sociale bijstand de huur zal betalen. Huurders zijn ook verplicht bekend te maken of de huur meer dan 75 procent van het nettosalaris bedraagt.
Goed om te weten: Verhuurders mogen niet alle vragen stellen. Vragen over seksuele geaardheid, gezinsplanning, etnische en religieuze gezindheid en nationaliteit zijn taboe. Vragen over gezondheid, vrijetijdsbesteding of lidmaatschap van een politieke partij of vakbond zijn ook niet toegestaan. Strafbladen die geen verband houden met een huurcontract mogen niet worden opgevraagd. Huurders mogen dergelijke ontoelaatbare vragen onjuist beantwoorden.
De situatie is anders indien de huurder de toegestane vragen onjuist beantwoordt. In dit geval heeft de verhuurder het recht om de huurovereenkomst aan te vechten voordat hij erin trekt en om de gemaakte kosten te vorderen.
De eerste indruk telt: De eerste ontmoeting met de huisbaas
Stiptheid en een verzorgd uiterlijk zijn de basis voor een persoonlijk bezoek. Zorg ervoor dat je tijdens het gesprek af en toe glimlacht en geen negatieve punten noemt. Als u bijvoorbeeld de neiging hebt om wekenlang statiegeldflessen in uw flat te hamsteren, kunt u dit beter voor uzelf houden. Een open, vriendelijke houding en een authentiek voorkomen gaan er het best in. Het is positief om interesse te tonen. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door belangstellende vragen te stellen over de flat, de bewoners van het huis en de omgeving. U moet ook voorbereid zijn op vragen over uw eigen leefsituatie en inkomen. De antwoorden moeten kort en bondig zijn.
Waar moet je op letten: tips voor het bezichtigen van een appartement
Omdat de foto’s van de advertentie en de foto’s van een virtuele bezichtiging niet altijd met de werkelijkheid overeenkomen, moet u een persoonlijke indruk van het appartement krijgen. Tijdens de bezichtiging is het belangrijk om na te gaan of het appartement aan uw eigen eisen voldoet.
Tips voor het bezoek:
- Bezoeken op weekdagen en rond sluitingstijd: dit is het meest realistische moment van de dag om het lawaai van de weg te beoordelen.
- Verzorgd trappenhuis en hal: Als het trappenhuis vuil is of de vuilnisbakken overvol zitten, zijn dit de eerste negatieve signalen.
- Parkeerplaatsen: Is er voldoende bergruimte (bijvoorbeeld in de kelder en de gang) voor fietsen en kinderwagens?
- Huisdieren: Kan het huisdier bij mij komen wonen?
- Staat van het appartement bij daglicht: Zijn er gebreken te zien? Dit omvat bijvoorbeeld verdachte vlekken op de muren en in de badkamer, de toestand van de vloer en de sanitaire voorzieningen.
- Helderheid: Is de flat helder genoeg? In welke richting kijken de verschillende kamers of het balkon?
- Vier-ogen-principe: Twee paar ogen zien meer dan één, dus is het een voordeel om een vriend mee te nemen.
- Neem foto’s: Thuis kun je de indrukken in alle rust verwerken.
- Wasmachine en co.: Kunnen de apparaten zinvol worden aangesloten en ondergebracht?
- Toestand van ramen en verwarming: Om de verwarmingskosten te schatten, is het de moeite waard de ramen te controleren en om een energiecertificaat te vragen. Hoe oud zijn de verwarmingssystemen en wat zijn de bijkomende kosten?
- Stopcontacten: Om te voorkomen dat u later met meerdere stekkers te maken krijgt, moet u het aantal en de plaats van de stopcontacten controleren. Hoe zit het met de TV, internet en telefoonverbindingen?
- Ingerichte keuken: Hoort de ingerichte keuken bij het appartement? Of moet er een overname-overeenkomst worden gesloten met de vorige huurder?
Conclusie: Het hangt er allemaal vanaf
Als je naar een flat solliciteert, tellen de feiten en je eigen persoonlijkheid. Als u de felbegeerde droomflat wilt, moet u bereid zijn aanvullende informatie te verstrekken over uw financiële omstandigheden. Sympathie mag ook in de sollicitatiebrief niet worden verwaarloosd. Vriendelijkheid en beleefdheid zijn het allerbelangrijkste bij het zoeken naar een woning – zowel persoonlijk als schriftelijk.