Een flat of huis verhuren: Nuttige tips voor particuliere verhuurders – kredietcontrole, servicekostenoverzicht, overdracht van de flat & Co!

Verhuur van flats en huizen – Het verhuren van woonruimte is lucratief. Je bouwt vermogen op en verdient extra inkomen – wie wil dat nou niet? Om u te helpen uw woning snel, efficiënt en zonder stress te verhuren, vindt u hier onze top 6 tips voor particuliere verhuurders, van het zoeken naar een woning tot het huurcontract en de oplevering van de flat – inclusief een checklist!

Tips voor verhuurders: Dit is wat je van tevoren moet weten!

Hoe voorkomt u leegstand, huurachterstand en wanbetalers? Wat moet er in een huurovereenkomst staan en welke bijkomende kosten kunt u doorberekenen aan de huurder? Dit alles en nog veel meer vindt u hier in onze gids!

Het vinden van de juiste woning: Locatie, locatie, locatie

Als u van plan bent een woning te verhuren, is de locatie van uw woning van cruciaal belang. Vooral voor vastgoedbeleggingen moet u op zoek gaan naar zeer goede B- en C-locaties. Met andere woorden: Investeer vooral in vastgoed in populaire steden met een goede infrastructuur en een positieve ontwikkeling. Woningen in de buitenwijken, een beetje buiten de drukte van de grote steden, zijn ook zeer geschikt als opbrengsteigendom. Woonruimte is hier vaak iets goedkoper dan in de stad en de werkplek is via de snelweg nog steeds snel te bereiken. Dus je kunt rekenen op een grote vraag hier.

Tip: Zorg ervoor dat uw woning op een goede locatie staat om leegstand te voorkomen.

Zoek solvente huurders: Kredietcontrole & inkomensverklaring

Om toekomstige problemen en stress te vermijden, moet u ook alle kandidaat-huurders vooraf controleren. Als u uw huurders alleen kiest op basis van onderbuikgevoel en sympathie, kunt u later voor een onaangename verrassing komen te staan – altijd te late huurbetalingen, in het ergste geval zelfs huurnormades! Daarom is een kredietcontrole van kandidaat-huurders zo belangrijk. Ook inkomensverklaringen of de zelfevaluatie van de Schufa moeten van tevoren worden verkregen.

U moet deze documenten dus vooraf van de kandidaat-huurders krijgen:

  • Schufa zelfonthulling
  • Kredietwaardigheidscontrole
  • Resultatenrekeningen

Bereken de bijkomende kosten alvorens de huurovereenkomst op te stellen

De bezichtiging was succesvol en de juiste huurder is gevonden? Geweldig. Dan moet alleen nog de huurovereenkomst worden opgesteld en ondertekend. Een typische beginnersfout is het onderschatten van de servicekosten. Onze tip: Denk al aan uw toekomstige servicekosten voordat u de huurovereenkomst opstelt. Wat bijkomende kosten zijn en wat niet, is gedefinieerd in de verordening inzake exploitatiekosten (§ 2 BetrKV). Onder meer de volgende kosten kunnen aan de huurder worden doorberekend:

  • Onroerendgoedbelasting
  • Rioolheffing
  • Lift
  • Afvalinzameling
  • Schoorsteenveger
  • Verlichtingskosten

Denkt u erover om aan het eind van het jaar wat reparaties aan uw huis uit te voeren? Dit maakt ook deel uit van de omslagbare dienstverleningskosten:

Stel een huurovereenkomst op: Individuele overeenkomsten

Theoretisch zijn ook mondeling overeengekomen contracten rechtsgeldig. Een schriftelijke huurovereenkomst mag echter nooit achterwege worden gelaten. Op het internet zijn hiervoor tal van sjablonen te vinden. Merk echter op dat dit slechts standaardcontracten zijn. U zult de individuele details afzonderlijk moeten toevoegen. U moet ook letten op de toegestane bewoordingen. Anders kan de overeenkomst later onontvankelijk en ongeldig worden verklaard. Laat voor de zekerheid de huurovereenkomst controleren door een deskundige, zoals een advocaat.

De volgende punten (voor zover vereist) moeten zeker in het huurcontract staan:

  • Verrekening servicekosten
  • Veehouderij
  • Onderverhuurd
  • Termijn van het contract
  • Schoonmaakverplichtingen
  • Kostenabsorptie voor kleine herstellingen

Flat handover: Overdrachtsprotocol

De huurovereenkomst is getekend en de overdracht kan plaatsvinden? Om misverstanden te voorkomen, moet een overdrachtsprotocol worden opgesteld. Hier wordt het aantal sleutels van het huis of appartement genoteerd, evenals de meterstanden, de staat van het pand, enz. Ook de huisregels en de huurwaarborg kunnen tijdens de overdracht worden besproken.

Belastingdruk verlagen: belastingaftrek & belastingverlagende factoren

Huuropbrengsten moeten ook worden belast, tenzij de huuropbrengsten lager zijn dan de jaarlijkse belastingvrije som. De netto koude huur wordt hierbij als basis genomen. Hoewel de bijkomende kosten niet in aanmerking worden genomen, kunnen de volgende factoren zeker een belastingverlagend effect hebben op de belastingdruk:

  • Rentelast van de vastgoedlening
  • Verzekering voor verlies van huurinkomsten
  • Reparaties
  • Reclamekosten

Conclusie: Zo verhuurt u uw eigendom! – Checklist

Met onze tips bent u goed voorbereid op het verhuren van uw woning. Hier is een korte samenvatting:

  1. Zoek de juiste woning: Investeer in eigendommen op B- en C-locaties om leegstand te vermijden
  2. Zoek solvente huurders: Controleer de kredietwaardigheid van kandidaat-huurders, bijvoorbeeld aan de hand van een eigen verklaring en inkomensverklaringen.
  3. Bereken de servicekosten voordat u de huurovereenkomst opstelt: Denk aan de toekomstige exploitatiekosten en zet jezelf in de lease op
  4. Stel een huurovereenkomst op: Leg individuele overeenkomsten vast en laat ze controleren door een advocaat
  5. Overdracht van het appartement: stel een overdrachtsprotocol op om misverstanden te voorkomen
  6. Vermindering van de belastingdruk: aftrek van reparaties, reclamekosten, enz. van de belasting.