Afspraak voor bezichtiging: Fouten en tips voor uw nieuwe flat – Interview met een makelaar
Kijk afspraak – Eigenlijk heeft iedereen die op zoek is naar een nieuwe flat een kijk afspraak gehad. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een open bezichtiging, waar iedereen naar toe kan komen, en een bezichtiging die op privé-uitnodiging is geregeld. Ongeacht het type bezichtiging, is het nooit zeker of u de flat uiteindelijk zult krijgen. Wat is de beste manier om je te gedragen en wat moet je nooit doen? Bij het bezichtigen van een flat zijn er een aantal dingen die u moet overwegen om de best mogelijke indruk te maken op de verhuurder en om uiteindelijk de flat te krijgen. Hoewel er geen officiële regels zijn, is het nuttig om enkele kleine maar belangrijke do’s en don’ts te kennen. We hebben een interview met een onroerend goed expert voor u. In het interview, onze makelaar en investeringsexpert Jan Rickel.
Bezichtiging afspraak met de verhuurder: Wat u in gedachten moet houden
FIV: Wat zegt de woningmarktprofessional over tips voor het bezichtigen van een flat die ik wil of kan kopen? Zijn er vermijdbare fouten of waar moet ik op letten, zodat ik niet voor de gek word gehouden?
Een correcte verkoper, hetzij particulier, hetzij als makelaar, wil niemand bedriegen! Bovendien bepaalt het BGB (Duits Burgerlijk Wetboek; noot van de redacteur) dat de verkoper het verkochte goed moet overhandigen vrij van materiële gebreken en van gebreken in verband met de eigendom.
FIV: Dat klinkt goed, maar kan ik er altijd op vertrouwen? En als het misgaat, heb ik een lange en kostbare juridische strijd aan mijn handen, nietwaar?
Het is eigenlijk heel goed dat we onze discussie over tips en fouten bij het bekijken van flats beginnen met de rechtsgrondslag. Want dat biedt basiszekerheid bij het kopen van een flat, vooral voor beginners. In het ergste geval, kan ik snel uit een huurflat verhuizen. Met een gekocht appartement, zelfs als ik het als investering gebruik, is dat niet zo gemakkelijk. Alles, inclusief de financiering, zou immers moeten worden teruggedraaid. Dat kost meestal een hoop geld!
Een van de rechtsbeginselen die u als koper hebt, is de aansprakelijkheid van de verkoper voor gebreken. Kort gezegd betekent dit dat de verkoper door de koper aansprakelijk kan worden gesteld voor verborgen of verzwegen gebreken, zelfs na de verkoop. Maar let op: de meeste verkoopcontracten bevatten de volgende zinnen: “gekocht zoals gezien”, “gekocht zoals het is” of “de verkoper aanvaardt geen garantie voor gebreken”. In feite pleiten deze zinnen de verkoper grotendeels vrij.
Tip! Leer online: Appartement bekijken
We hebben een paar interessante links hier! Met de IHV-vragencheck kunt u thuis en onderweg oefenen en u perfect voorbereiden op het gesprek. Tip! Hier vindt u niet alleen de vragencheck voor de vlakke keuring, maar ook online tests voor uw sollicitatiegesprek, small talk, en nog veel meer.
- Online leren – De verhuurder vraagbaak (extern; IHV Makler)
- Voor jou: Vragen huurder Check (extern; IHV Makler)
- Online leren – Alle cursussen (sollicitatiegesprek, enz.)
Het juiste gedrag bij de bezichtigingsafspraak
FIV: Daarom willen wij graag weten wat belangrijk is om te overwegen bij het bezichtigen van een flat, zodat het niet zover komt.
Ik zal beginnen met te zeggen dat het bezichtigen van een woning – vooral als u koopt – tijd en gemoedsrust vergt. Het is dus het beste om te proberen een exclusieve afspraak te maken met de makelaar. Dan word je niet door andere belangstellenden door de kamers geduwd. Individuele bezichtiging betekent overigens niet dat de koper alleen moet komen. Integendeel: zelfs bij het kopen van een flat is het motto dat vier ogen meer zien dan twee! U moet een partner meenemen naar de bezichtiging die u vertrouwt om een kritisch oordeel te vellen. Dit is de enige manier om je eigen aanvankelijke euforie terug te brengen tot een realistisch niveau.
FIV: Is er een juist moment voor een bezoek?
Als je zinspeelt op de juiste tijd en dag van de week, dan zeker! Het is het beste om de flat voor het eerst te bezoeken bij daglicht op een doordeweekse dag tegen sluitingstijd.
Waarom? Heel eenvoudig: dan heb ik een realistische indruk van het geluidsniveau buiten en binnen het huis. Het verkeer is druk na het werk, sommige buren zijn misschien al thuis. Dan weet ik of ik het lawaai leuk vind of niet. Als dit allemaal in orde is, kunt u het beste nog een of twee afspraken maken op andere tijdstippen van de dag en op andere dagen van de week. Meerdere bezichtigingsafspraken zijn ook aan te bevelen, want bij de eerste afspraak bent u vaak erg enthousiast en misschien zelfs een beetje “zakenblind”. Een goede verkoper en makelaar heeft geen problemen met meerdere afspraken. Hij zal u nog eerder als een serieuze klant beschouwen!
Eerlijk zijn of ‘de perfecte huurder’?
FIV: Moet ik zelf over alles eerlijk zijn tegen de verkoper?
Als ik eerlijkheid verwacht van de makelaar en de verkoper, dan moet dat natuurlijk ook andersom zo zijn. Het kan dus helemaal geen kwaad als ik de financieringsbevestiging van mijn bank meeneem naar de eerste afspraak. Het is niet zoals wanneer je huurt dat de huisbaas een kredietrapport nodig heeft. Het onderstrepen van de serieuze bedoeling om te kopen met een financieringsverbintenis of een eigen verklaring brengt mij onmiddellijk in een pole position als koper, vooral in het geval van gewilde flats.
Als u een flat koopt, betekent eerlijkheid ook dat u moet vragen in hoeverre huisdieren zijn toegestaan. Dan komt u of de toekomstige huurder niet voor onaangename verrassingen te staan. U moet ook vragen om de volledige huisregels te zien, als die er zijn – bijvoorbeeld in een nieuw gebouw.
Steden met de hoogste huurprijzen – toplijst
Bron: Onroerend goed statistieken
Hier ziet u de 10 steden met de hoogste huurprijzen in het 4e kwartaal van 2018:
- München: 17,56 euro/m²
- Frankfurt am Main: 13,96 euro/m²
- Stuttgart: 13,64 euro/m²
- Berlijn: 12, 29 euro/m²
- Darmstadt: 12,23 euro/m²
- Mainz: 12,17 euro/m²
- Freiburg: 12,13 euro/m²
- Wiesbaden: 12,03 euro/m²
- Hamburg: 11,94 euro/m²
- Ingolstadt: 11,91 euro/m²
Onroerend goed controle: Kijk uit voor deze dingen
Laten we verder gaan met de hardware bij het inspecteren van flats. Als ik zelf geen vakman of bouwopzichter ben, waar moet ik dan op letten wat betreft de bouwkundige staat van de flat?
Er zijn een paar basisstandpunten die iedereen kan en moet innemen – zelfs als hij geen bouwdeskundige is. Het begint met de geur: als het muf ruikt, zelfs na langdurig luchten, dan is er letterlijk iets verrot. Schimmel op muren, plafonds of vloeren is meestal de oorzaak.
Bedien zelf alle ramen en deuren en hou je hand op de sponningen en voegen! Als je daar geen briesje voelt, wijst dat op goede isolatie. Bovendien moeten ramen en deuren soepel zijn en gemakkelijk kunnen worden geopend en gesloten.
Vooral de hoeken van ramen en vensterbanken moeten met handen, ogen en neus worden gecontroleerd. Schimmel wordt er vaak kort overheen geschilderd….
Het sanitair is het visitekaartje van het onroerend goed, niet alleen wanneer het bewoond wordt, maar ook vóór de aankoop en de verhuizing. Beslag, keramiek, tegels, enz. moeten in goede tot topconditie zijn. Ga je gang en spoel het toilet door, probeer het water en de douche uit!
Over dingen uitproberen gesproken: Hoe weet ik dat al mijn meubels in het appartement passen?
Door van tevoren duidelijk te maken welke meubels ze hebben en in welke maat. Ga voor elke bezichtiging met een duimstok naar de belangrijkste meubels en noteer de afmetingen. Ik kan dit dan gemakkelijk controleren in de nieuwe flat. Als u professioneler te werk wilt gaan, kunt u een plattegrond met schaal krijgen vóór of ten laatste bij de bezichtigingsafspraak. Dan schaal ik mijn meubilair op de juiste schaal en teken het in de plattegrond zoals het voor mij het beste past.
Natuurlijk, dit is alleen nodig als ik zelf in de flat ga wonen. Als pure kapitaalinvestering voor de verhuur moet ik echter zeker letten op hoeveel stopcontacten er zijn en hoe ze verdeeld zijn. De aansluitingen voor de wasmachine en de afwasmachine moeten ook worden gecontroleerd. Is er een kelder in het huis en hoe groot is die? Dit is ook een belangrijk punt tijdens de bezichtiging.
Stap voor stap door de rondleiding
FIV: Mag ik eigenlijk foto’s nemen tijdens de bezichtiging?
Ja, natuurlijk! Dat adviseer ik zelfs!!! Want dan kan ik de foto’s of de video thuis bekijken, kamer per kamer, steeds weer opnieuw. Er zullen zeker nieuwe vragen en suggesties naar voren komen voor de verdere kijkafspraken.
FIV: Dat zijn al heel wat dingen waarmee ik rekening moet houden tijdens de bezichtiging. Als er meer aan de hand is, stopt de verkoper misschien met de bezichtiging?
Als dat het geval is, wees er dan blij om. Want dan zal de flat zeker een of ander probleem hebben en moet u niet kopen!
Ikzelf, mijn personeel en alle collega’s die ik ken, zouden echter nooit een bezichtiging stopzetten wegens te veel vragen. Integendeel: ik ben blij als iemand serieus naar het appartement kijkt en mij daarmee zijn serieuze koopintentie toont. Mocht men dan gebreken ontdekken, blijf dan alstublieft kalm en objectief. Er is trouwens niets mis mee om voor de aankoop met andere bewoners en eigenaars van het huis te praten! Een goede makelaar zal zelfs aanbieden dit op eigen initiatief te doen.
Maar laat me ook iets zeggen over een ander belangrijk onderwerp bij de bezichtigingsafspraak: Zorg ervoor dat u de onmiddellijke en ruimere leefomgeving bekijkt! Het heeft geen zin als ik het beste appartement heb, maar het is in een buurt die – om wat voor reden dan ook – me niet aanspreekt. Vroeg of laat zal dit zijn weerslag hebben op uw relatie met het eigendom.
Checklist: Andere belangrijke aspecten bij het bezichtigen van een flat
Naast het geluidsniveau zijn er nog de volgende zaken die moeten worden gecontroleerd:
- Hoe is de parkeersituatie?
- Hoe zit het met geuren in en rond het huis?
- Hoe zijn de buitenfaciliteiten?
- Welke winkelmogelijkheden zijn er in de buurt?
- Hoe is de aansluiting op het openbaar vervoer?
- Hoe ver is het naar de dichtstbijzijnde autoriteiten, scholen, enz.
- Als er kinderen bij betrokken zijn, is de kwestie van speelplaatsen e.d. zeer belangrijk.
Als koper kunt u het beste een checklist opstellen van alle dingen die u bij de bezichtiging wilt controleren. Er zijn trouwens ook kant-en-klare checklists op het internet.
Hartelijk dank voor alle tips!
In het interview, onze makelaar en investeringsexpert Jan Rickel.
Meer tips voor de rondreis
- Tips voor Luksinki (extern): 11 tips voor uw bezichtigingsafspraak
- Tips op Immoscout (extern): Checklist voor het bezichtigen van een appartement.