Mode – De veelzijdige sector met talloze mogelijkheden

Mode is iets waar we elke dag mee te maken hebben. Zelfs mensen die zeggen dat het hun niet uitmaakt wat ze dragen, kiezen elke ochtend kleding die veel zegt over hen en hoe ze zich die dag voelen. Voor veel mensen is mode veel meer dan kleding, maar een filosofie en een manier van leven. Tegenwoordig zijn er steeds meer mogelijkheden om van je roeping een beroep te maken. Het is de moeite waard om eens nader te bekijken welke beroepen en studierichtingen er voor modeliefhebbers beschikbaar zijn. Ook de redenen die spreken voor een professionele toekomst in het vakgebied moeten in het oog worden gehouden.

Modebeheer – de combinatie van mode en bedrijfskunde

De opleiding Fashion Management is een manier om voet aan de grond te krijgen in de modesector en zelfs je passie om te zetten in een aantrekkelijk inkomen. In het kader van het studieprogramma wordt niet alleen een gedegen kennis van de produktie, maar ook van de verfijning van materialen bijgebracht. De studenten bestuderen technische en digitale trends, bouwen kennis op over marketingmaatregelen, leren de grondbeginselen van de bedrijfskunde en krijgen veel informatie over modetechnologieën.

Eén ding is zeker in de modewereld: verandering. We worden voortdurend gebombardeerd met nieuwe mode-ideeën uit muziek, video’s, boeken en televisie. Films hebben ook een grote invloed op wat mensen dragen. Mode is big business. Meer mensen zijn betrokken bij het kopen, verkopen en produceren van kleding dan in enige andere bedrijfstak ter wereld. De graad stelt je in staat kennis van modetrends en design te vertalen naar managementconcepten en een graantje mee te pikken van de verkooptaart.

Met een Bachelor’s degree in Fashion Management, niets staat in de weg van een carrière in de nationale en internationale mode-industrie. Afgestudeerden worden in dienst genomen door modeagentschappen, maar ook door uitgeverijen, TV-stations en modebedrijven.

Dat is wat de opleiding Fashion Management zo bijzonder maakt:

  • Leren over de productie en de verfijning van materialen
  • Onderzoek naar technische en digitale trends
  • Kennis van marketingmaatregelen
  • Grondbeginselen van de bedrijfskunde
  • Ontwikkeling van marketingconcepten
  • Bachelordiploma

Modeontwerper – een creatieve motor in de mode-industrie

Als modeontwerper onderzoek je de huidige modetrends, voorspel je wat populair zal zijn bij de consument en laat je je inspireren door de wereld om je heen om frisse en originele ontwerpen te maken. U beslist over stoffen, kleuren en patronen, maakt proefontwerpen en past deze aan tot u tevreden bent over het eindproduct.

De belangrijkste werkterreinen voor modeontwerpers zijn winkelmode, prêt-à-porter en haute couture. De meeste ontwerpers werken op straat. Hier worden kledingstukken in massa geproduceerd en voor de massa gemaakt. Kooppatronen, seizoenstrends en invloeden van beroemdheden op de catwalk spelen een belangrijke rol. Het is een commerciële en sterk door de media gestuurde sector. Bij prêt-à-porter gaat het om collecties van confectiekleding die in betrekkelijk kleine aantallen worden geproduceerd. Haute couture vergt veel tijd om eenmalige stukken voor de catwalk te produceren. Ontwerpen ondersteunen meestal het merk en creëren een “look”.

Tot de gebruikelijke taken van een modeontwerper behoren het visualiseren van een idee, het maken van ontwerpen en moodboards, het plannen en ontwikkelen van assortimenten op basis van een specifiek thema en het presenteren van de ontwerpen op mode- en andere beurzen.

De werkomgeving varieert van bedrijf tot bedrijf, van een modern, speciaal gebouwd kantoor tot een kleine ontwerpstudio. Freelance ontwerpers kunnen vanuit huis of in een gehuurde studio werken. Modeontwerp is een zeer competitieve bedrijfstak en vereist gewoonlijk een diploma in een vak dat zowel technische als ontwerpvaardigheden bijbrengt.

Dat maakt de opleiding modeontwerpen zo bijzonder:

  • Onderzoek en voorspelling van huidige trends
  • Creëren van nieuwe ontwerpen
  • Voornaamste werkterreinen: Mode in de winkel, prêt-à-porter en haute couture
  • Assortimenten en collecties plannen en ontwikkelen

Textielontwerper – belangrijke basis voor mode

Textielontwerpers creëren tweedimensionale ontwerpen die worden gebruikt bij de productie van gebreide, geweven en bedrukte stoffen of textielproducten. Zij werken zowel op industriële als op niet-industriële locaties en zijn vaak gespecialiseerd in of werken in een specifieke context binnen de textielindustrie.

De dagelijkse taken van een textielontwerper omvatten het maken van schetsen, ontwerpen en monsters voor presentatie aan klanten, het uitwerken van constructieformules voor een groep monsters, het ontwikkelen van nieuwe ontwerpconcepten en het sourcen van stoffen en andere materialen op handelsbeurzen en markten.

Relevante werkervaring, hetzij door vakantiewerk of studiestages, is bijna essentieel voor toegang tot deze bedrijfstak. Typische werkgevers zijn productie- en verwerkingsbedrijven die kleding, woningtextiel en andere textielproducten produceren, grote mode- en kledingwinkels en ontwerpstudio’s.

Dat maakt de opleiding textiele vormgeving zo bijzonder:

  • Het maken van tweedimensionale ontwerpen voor textiel
  • Schetsen, ontwerpen en monsters maken
  • Uitwerken van bouwformules voor een groep patronen
  • Ontwikkeling van nieuwe ontwerpconcepten

Wat spreekt voor een baan in de mode

In de mode-industrie zijn nog tal van andere beroepen te vinden. Deze omvatten confectie-ingenieur, mode-naaister, patroonregisseur en confectietechnicus. Voor sommige beroepen is een diploma vereist, maar andere beroepen zijn gebaseerd op een opleiding.

Als je bedenkt wat mode is en hoe het mensen beweegt, worden de redenen om een carrière in de mode na te streven duidelijk. Internationale mode-editor Cynthia Durcanin beschrijft mode als een gemoedstoestand. Een geest, een verlengstuk van iemands zelf. Het kan een subtiele fluistering zijn, een energieke schreeuw of een alwetende knipoog en glimlach. Mode heeft alles te maken met jezelf goed voelen en je gevoel van eigenwaarde vertalen in een persoonlijke stijl. Mode geeft mensen de kans om veel verschillende rollen uit te proberen en zichzelf op die manier te ontdekken.

Zodra een beroep wordt uitgeoefend dat de mode helpt vormgeven of zelfs herdefiniëren, worden mensen verder geholpen met extra mogelijkheden. De ruimte voor nieuwe zelfontplooiing wordt vergroot. Er kan meer bewogen worden dan een lap stof of leer doet vermoeden.

Dat spreekt er voor:

  • Industrie met toekomst
  • Ruimte voor nieuwe zelfontplooiing
  • Geeft mensen de kans om nieuwe rollen uit te proberen

Mode video’s: Beheer en ontwerp

Heeft de presentatie van de drie opleidingen uw interesse gewekt? Hier vindt u video’s die u een inzicht geven in de modebusiness. Of het nu gaat om naaien, kleermaken, ontwerpen of managen – hier vindt u alles wat u moet weten over het toetreden tot de wereld van de mode.

Mode en ontwerpmanagement

Hoe werkt een mode en design management video eigenlijk? Hier kun je uit de eerste hand te weten komen over welke kwalificaties je moet beschikken als toekomstig modemanager en wat je tijdens je studie allemaal zult tegenkomen.

6 feiten over het beroep van modeontwerper

Hier leer je zes spannende feiten over je droombaan die je zullen voorbereiden op het leven na je afstuderen. Dit zal je helpen beslissen of je droom zal blijven leven na je afstuderen. Ontdek uit de eerste hand hoe het echte werk van een modeontwerper er in het dagelijkse leven uitziet.

De dag van een modestudent

Hier als extraatje, de dag van een modestudent. Ervaar het dagelijkse leven van deze studente uit de eerste hand en ga met haar mee naar haar werkplek aan de universiteit. U kunt interessante stappen in het ontwerpproces bekijken, zoals naaien, kleermaken of tekenen, en een indruk krijgen van het studentenleven.