Golf: sport, oorsprong en beroemde golfers! Waarom sterren als Will Smith en Cameron Diaz ervan houden

Golf – De golfsport is een van de oudste sporten ter wereld en toch verliest het zijn populariteit niet. Er zijn veel redenen voor deze voortdurende populariteit. De factor levensstijl is er zeker één van. Het maakt sportieve activiteiten in sprookjesachtige landschappen mogelijk. Zelfs sterren als Will Smith, Cameron Diaz of Justin Timberlake spelen graag een spelletje. De oorsprong wordt betwist, maar dat verandert niets aan het feit dat de sport en de mode door de jaren heen zijn geëvolueerd.

Diego’s passie: golf en hoe het allemaal begon

De golfsport begint officieel in de 16e eeuw. Officieel, want voordat het werd goedgekeurd door de Schotse koning James IV, werd het door de Schotse samenleving gespeeld als een vorm van tijdverdrijf zonder speciale registratie. Zelfs toen golf in 1457 door het parlement werd verboden, werd er koninklijke toestemming voor gegeven. Waarom het verbod? Omdat het werd gezien als afleiding voor soldaten die met hun bogen schoten en omdat er meer mensen bij het leger betrokken moesten worden. De Schotse bevolking speelde golf ondanks het verbod en de sport werd, net als voetbal, een modieuze sport in de onafhankelijke naties van die tijd. De moderne sport werd dus uitgevonden door de Schotten voor het jaar 1500 en later gelegaliseerd. Het eerste golfspel werd gespeeld op de Old Course in St Andrews in 1574. De geschiedenis ontwikkelde zich verder in de 16e eeuw. Via Mary I van Stuart kwam de sport naar Frankrijk en verspreidde zich vervolgens over de hele wereld.

Maar een andere oorsprong?

Er zijn echter andere theorieën die de oorsprong van golf in continentaal Europa zien. Nederland en Frankrijk worden vaak genoemd. De reden hiervoor is verschillende documentatie uit de jaren rond 1200, waar er verwijzingen zijn naar spellen met clubs en ballen. Er zijn ook dergelijke verwijzingen in het oude Egypte en het oude Rome. Daarom is de oorsprong van deze sport erg omstreden, maar over het algemeen worden de Schotten tot de uitvinders gerekend.

Mode en golf: gaat dat samen?

De sport wordt over het algemeen beschouwd als zeer elegant, maar toch werden de spelers beschouwd als zeer slecht geklede atleten. In die tijd moesten golfers in Schotland en Engeland het opnemen tegen de elementen, met de nadruk op bescherming tegen water en wind. Daarom bestond de kleding uit kilts en leer. In de loop der jaren evolueerde de mode. De filmkomedie “Caddyshack” in de jaren 80 had een grote invloed op de golfwereld. Tegenwoordig worden materialen gebruikt die UV-stralen blokkeren, insectenafstotend en verkoelend zijn en als een huid kunnen worden gedragen.

Prominente golfers

Veel beroemdheden zijn gepassioneerde golfers. Acteurs als Sean Connery, Kevin Costner, Cameron Diaz, David Hasselhoff en Will Smith delen een passie voor golf. In de muziekindustrie is golf ook een gerespecteerde sport. Tim Bendzko, Justin Timberlake en Howard Carpendale zetten zichzelf graag op de golfbaan. Voetballers als Thomas Müller, Franz Beckenbauer, Michael Ballack en Uli Hoeneß gebruiken ook graag een club om de bal in de hole te slaan.

3 Golf Hotspots

Hier vind je de drie golfhotspots wereldwijd:

  1. St Andrews in Schotland
  2. Pebble Beach Golf Links in Californië
  3. Son Vida Golf in Mallorca

St. Andrews in Schotland: terug naar de oorsprong

Een van de populairste golfhotspots is St Andrews in Schotland.

Californië in de VS: tropisch klimaat in het groen

Naast St. Andrews is de Pebble Beach Golf Links in Californië erg populair bij golfers, professionals en sterren.

Mallorca: zowel golf als feest

Last but not least, Son Vida Golf op Mallorca.