Donna Karan: Hoe zij de Amerikaanse modewereld vorm gaf – CV, mijlpalen & co.
Donna Karan – Donna Karan werd geboren als Donna Ivy Faske op 2 oktober 1948 in Forest Hills, Queens, New York. Daarna groeide ze op met haar familie in Woodmere, Long Island. Haar ouders waren al actief in de mode-industrie. Haar vader, Gabby Faske, werkte als kleermaker en handelde in zaken als knopen, gespen, spelden en ritssluitingen. Haar moeder, Helen, werkte als showroommodel.
Donna Karan: Professionele carrière
Op slechts 14-jarige leeftijd stopte de New Yorker met school en begon te werken in een boetiek in New York. Hier kon zij waardevolle contacten opdoen die haar uiteindelijk toelating op de Pearson School of Design opleverden. Ze is echter ook met de cursus gestopt.
Nadat ze als zomerstagiaire bij het damesmodemerk Anna Klein had gewerkt, werd ze eerst gepromoveerd tot assistent-ontwerpster. Uiteindelijk, in 1971, werd zij benoemd tot assistent-ontwerper. In 1982 creëerde ze de tweede lijn Anne Klein II. Na het overlijden van de oprichtster van het bedrijf, Anne Klein, in 1974, bleef Karan nog 10 jaar bij het bedrijf en nam zij samen met haar collega Louis Deli’Olio de leiding over.
Donna Karan’s begin samengevat:
- Assistente van de ontwerper Anna Klein
- 1971: Promotie tot Associate Designer
- 1974: Gezamenlijke overname van de directie met Louis Deli’Olio
Stichting van Donna Karan New York
Na haar scheiding in 1978 trouwde de toen 34-jarige met de beeldhouwer Stephan Weiss. Met hem en de Japanse eigenaar van Anne Klein, Takiyho Inc., ging zij in 1984 voor zichzelf beginnen en richtte zij het modelabel Donna Karan New York op. In datzelfde jaar presenteerde zij haar eerste collectie en het enthousiasme was groot. De Council of Fashion Designers of America heeft haar zelfs uitgeroepen tot Ontwerper van het Jaar.
Succes met zeven kledingstukken
Hun mode ging in de richting van sportkleding, of zoals het in de industrie wordt genoemd, “Amerikaanse look”. Alle stukken van de collectie waren er in verschillende maten en konden met elkaar worden gecombineerd. In totaal omvatte de collectie zeven verschillende stukken: een bodysuit, een blouse, een jas, een rok, een broek en “something fancy”, wat in dit geval een bodysuit van tricotstof was.
Dit was de eerste collectie van Donna Karan New York:
- Een rompertje
- Eén laag.
- Een rok
- Een broek
- Een rompertje van tricot stof
Kleine Maten & Vrouwelijke Snitten
Het werd snel populair, vooral onder vrouwen. In de jaren ’80 moesten vrouwen die voet aan de grond wilden krijgen in de arbeidswereld vaak hun toevlucht nemen tot mannelijke zakenkleding in kleinere maten. Karan’s collectie kwam tegemoet aan de overeenkomstige interesses van haar vrouwelijke clientèle en bood vrouwelijke coupes aan vrouwen die toetraden tot de mannenwereld.
Uitbreiding: Parfum, Schoenen, Herenmode & Co.
Na het succes van haar hoofdcollectie introduceerde Karan eind jaren 80 het meer betaalbare label DKNY als overbruggingslijn. Met dit merk wilde zij jongere mensen voor zich winnen voor wie de mode van het Donna Karan New York label niet geschikt was. Haar dochter Gabby zou als inspiratiebron hebben gediend.
Tegelijkertijd lanceerde ze haar brillencollectie Donna Karan Eyewear. In de loop der jaren zijn er veel nieuwe collecties en submerken bijgekomen, zoals DKNY Jeans, DKNY Active en DKNY Underwear.
De ontwerper heeft zich na Donna Karan New York op de volgende projecten gestort:
- DKNY
- Donna Karan Brillen
- DKNY Jeans
- DKNY Actief
- DKNY Ondergoed
DKNY Parfum Collectie: Klassieke Geuren
In 1992 lanceerde Karans bedrijf Donna Karan Beauty zijn eerste parfum onder de naam Donna Karan New York. Haar man Stephen Weiss was verantwoordelijk voor zowel de creatie van de geur als het ontwerp van de flacon. In de daaropvolgende jaren werden talrijke parfums op de markt gebracht, waarvan er vele vandaag de dag nog steeds tot de klassiekers in de parfumindustrie behoren, zoals het DKNY-parfum “DKNY Be Delicious”.
In de muziekwereld is de stad New York al vele malen geëerd door songs als Frank Sinatra’s “New York, New York” of Alicia Key’s “Empire State of Mind”. Het DKNY parfum Be Delicious is de olfactorische belichaming van de stad die nooit slaapt. “Neem een hap uit het leven” is het motto van het parfum. Het DKNY parfum in de appelvormige flacon brengt de visie van de alomtegenwoordige Big Apple tot leven en doet iedereen watertanden door de aangenaam frisse en fruitige samenstelling.
Romantische geuren en extravagante flacons staan voor de naam Donna Karan:
Verdere mijlpalen en terugtrekking van de ontwerper
In 1993 lanceerde de geboren New Yorker ook de merken Donna Karan New York Menswaer, Donna Karan Schoenen en Donna Karan Intimates. In datzelfde jaar opende de eerste DKNY flagship store en collectieboetiek in Londen. Vanaf hier groeide hun succes voortdurend. Elk jaar kwamen er nieuwe collecties, winkels en bestsellers bij.
In 1997 trok de ontwerper zich uiteindelijk terug uit de operationele business. Niettemin bleef zij in het bestuur en bleef zij toezicht houden op de verschillende collecties.
Donna Karan’s andere mijlpalen samengevat:
- 1992: Lancering van het eerste parfum
- 1993: Opening van de eerste DKYN flagship store in Londen
- 1997: Terugtrekking van de ontwerper uit het operationele bedrijf
Verkoop van de onderneming aan LVMH
In 2001 verkocht Donna Karan haar bedrijf aan de luxegroep LVMH voor een bedrag van 643 miljoen dollar. Ondanks de verkoop van haar bedrijf, stemde zij ermee in om als ontwerpster voor het merk te blijven werken. Nadat haar man stierf aan kanker, ging Karan een tijdje met pensioen.
Supervisor voor DKNY
Zij vestigde een showroom in het voormalige atelier van haar man en richtte er haar initiatief Urban Zen Foundation op, dat zich onder meer inzette voor de strijd tegen kanker. Vanaf dat moment creëerde de ontwerpster haar collecties niet meer zelf, maar trad zij op als supervisor. Dit zorgde ervoor dat de individuele modellen in de collecties hun typische “Donna Karan stijl” niet verloren.
Focus op Donna Karan’s Foundation
Zo’n 15 jaar later kondigde LVMH aan dat Donna Karan na 31 jaar afscheid nam als hoofdontwerper om zich te concentreren op haar stichting. In een interview met W Magazine zei ze: “De wereld is gewoon gek op dit moment, en ik denk dat het onze persoonlijke verantwoordelijkheid is om er iets aan te doen”.
Donna Karan’s levenswerk van 2001 tot heden:
- 2001: Verkoop van DKNY aan LVMH
- 2007: Oprichting van het initiatief Urban Zen Foundation
- 2016: volledige terugtrekking van de ontwerper uit de modewereld