Eengezinswoning: bouwen, kopen of huren? Moderne ideeën voor uw eigen huis
Eengezinswoning – De traditionele eengezinswoning is al lang niet meer zo traditioneel. Integendeel. De eengezinswoning is terecht het populairste type woning in Duitsland en wordt steeds moderner, hoewel zij blijft concurreren met andere woningtypes zoals de villa, het massieve huis of zelfs het prefab-huis, hoewel de categorieën elkaar niet hoeven uit te sluiten. Van de plattegrond, tot de energievoorschriften, tot de kleine extra’s: uw vrijstaande woning is up-to-date. Dit type huis is vooral bijzonder voor jonge gezinnen, omdat het meestal hun eerste eigen huis zal zijn. Bent u geïnteresseerd in bouwen of huren, of wilt u een huis kopen? Hier vindt u alles over de voor- en nadelen van een vrijstaande woning, nuttige tips en alles wat u moet weten, van het perfecte stuk grond tot de juiste energievoorschriften.
Eengezinswoning: Wat zijn de bijzonderheden & kenmerken?
Wat is een vrijstaand huis? Wanneer u deze vraag stelt, denkt u natuurlijk onmiddellijk aan een rijtjeshuis of een twee-onder-een-kapwoning. Maar dit is niet alles. Een vrijstaand huis kan veel meer zijn dan alleen standaard. Vooral als u geïnteresseerd bent in zelfbouw, moet u zich vertrouwd maken met de nieuwste en modernste normen. In dit artikel kom je alles te weten over dit onderwerp. Laten we beginnen met de belangrijkste kenmerken van een vrijstaand huis.
Bent u op zoek naar het juiste huis? Kijk dan eens naar onze gids! Hier vindt u definities, betekenissen en veel informatie: Huis types van A-Z
Kenmerken van een eengezinswoning
Eerst het belangrijkste. Een gezinswoning moet voor een gezin zijn en het moet dienovereenkomstig functioneren. In de meeste gevallen koopt/bouwt u uw eerste huis als u al een klein gezin hebt of als u van plan bent een gezin te stichten. En in de meeste gevallen word je er ook oud in. De kinderen zijn op een gegeven moment verhuisd en u gebruikt de ruimte anders. Daarom moet u ook een aankoop of bouw plannen en denken met het oog op de toekomst. U heeft een ruime keuze aan eengezinswoningen en moet uw perfecte woning vinden. Of het nu een twee-onder-een-kap woning, bungalow of stadsvilla is. Je hebt de vrije keuze.
Voordelen & nadelen van een vrijstaand huis: vrijheid, investering, tuin & co.
Zoals bij elk type huis zijn er vele voordelen, maar ook enkele nadelen die u in overweging moet nemen als u van plan bent een huis te bouwen, te kopen of te huren. Denk na over wat u belangrijk vindt en wat u in uw droomhuis zou willen realiseren. Wij hebben wat onderzoek voor u gedaan en hebben de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje gezet om u te helpen bij uw beslissing.
Voordelen: Vrijheid binnen je eigen vier muren
Het grootste voordeel van een vrijstaand huis is waarschijnlijk de vrijheid. Vooral als u eerder in een flatgebouw of een flat hebt gewoond, zult u dit voordeel het meest waarderen. Je hebt nu de mogelijkheid om binnen je eigen vier muren te leven en alles naar eigen inzicht in te richten. Vooral als u uw eigen huis wilt bouwen, kunt u vanaf het begin beslissen hoe u de kamers en de indeling van het huis wilt hebben. Maar zelfs als u besluit te kopen, kunt u uw individualiteit en creativiteit de vrije loop laten. Een ander groot voordeel is de tuin. Bijna alle eengezinswoningen hebben een tuin, wat een pluspunt is, vooral met kinderen, want die kunnen altijd een frisse neus halen.
- Vrijheid
- Je eigen vier muren
- Meer individualiteit/ creativiteit
- Meestal een tuin
Nadelen: grote investering met veel verantwoordelijkheid
Een van de grootste nadelen is waarschijnlijk de hogere kostprijs. Vooral als u al eerder in een flat hebt gewoond, is dit een groot verschil en moet u zich bewust zijn van de kosten die hiermee gepaard gaan. De grootste investering zal waarschijnlijk de bouw of aankoop zijn, maar daar blijft het niet bij. U moet meer stookkosten betalen en vooral niet voorbijgaan aan reparaties. U heeft geen huisbaas meer die voor de problemen zorgt die zich voordoen en u bent nu zelf verantwoordelijk voor de financiering ervan. Denk er dus op voorhand over na en werk alles uit. Het kopen of bouwen van een huis is geen beslissing die lichtvaardig moet worden genomen.
- Grote investering
- Hogere verwarmingskosten
- Geen huisbaas voor reparaties
Bron: Eengezinswoning (Lukinski.de)
Vrijstaand huis, perfect voor…?
Wie past er in dit huis? Een eengezinswoning kan individueel worden ontworpen en kan worden gebouwd in een grote verscheidenheid van ontwerpen. Daarom is dit type huis iets voor meerdere mensen. Als u net uit huis bent, student of alleenstaand, is een vrijstaand huis waarschijnlijk niets voor u. Alleen al vanwege de hoge kosten van deze investering en de bijkomende kosten die ermee gepaard gaan, zou het moeilijk zijn deze in uw eentje te beheren en zou u waarschijnlijk veel te veel ruimte hebben. Wij hebben hier de perfecte groepen mensen voor u geselecteerd die het beste in een vrijstaand huis zouden passen.
Gezinnen: uw eerste huis met kind en hond
Zoals de naam van dit type huis al doet vermoeden, is het vrijstaande huis perfect voor een gezin. Het maakt niet uit of u een jong gezin hebt, of uw kinderen al ouder zijn, of dat u nog geen kinderen hebt maar wel plannen maakt voor een gezin. Het vrijstaande huis maakt al uw dromen waar en u kunt uzelf verwezenlijken zoals u dat altijd al wilde. De tuin is ook een groot voordeel. Uw kinderen kunnen de frisse lucht in wanneer ze maar willen en u hoeft er niet altijd bij te zijn. Bovendien staan vrijstaande huizen meestal in woonwijken of buurten met speelstraten, zodat uw kinderen met de buren kunnen spelen en toch in uw gezichtsveld blijven.
Senioren: een huis voor het leven, met partner
Een vrijstaand huis is ook zeer geschikt voor senioren en gepensioneerden. Het is vaak zo dat je als jong gezin een huis koopt en er de rest van je leven blijft wonen. Natuurlijk zullen de kinderen op een gegeven moment weg zijn, maar dan zou u de gelegenheid hebben om uw kamers opnieuw in te richten en te meubileren volgens uw wensen. Zorg er dus voor dat u uw eerste huis kiest met het oog op de toekomst, want misschien zult u de rest van uw leven in dit huis doorbrengen.
Vergelijking van verschillende bouwstijlen en subtypes van de eengezinswoning
Een eengezinswoning is niet zomaar een eengezinswoning. Er zijn veel verschillende soorten en bouwstijlen van dit type huis, die allemaal tot hetzelfde type behoren. Wij hebben drie van deze subtypes voor u vergeleken, zodat u de juiste gezinswoning voor u kunt vinden.
Bungalow: één verdieping, geen trappen
De bungalow is ook een type vrijstaand huis. In tegenstelling tot de andere woningtypes, heeft een bungalow slechts één verdieping, die wordt bewoond. Dit type huis heeft meestal een groter grondstuk en een zolder of kelder, die als opslagruimte dienen. Door de grootte van het perceel en het feit dat het gelijkvloers is, is een bungalow meestal duurder dan andere woningtypes. Dit komt ook doordat dit huis vrijstaand is. Als u meer wilt weten over dit type woning, bekijk dan het artikel over het onderwerp bungalows.
Urban villa: luxe, ruimte en comfort
De (stads)villa is vooral ruimer en biedt meer ruimte. Vooral het grote terrein en de meestal ruime tuin zijn handelsmerken van een stadsvilla. Het huis is vrijstaand en vaak ontworpen in de stijl van een landhuis. De plattegrond is groter dan die van een twee-onder-een-kapwoning, bijvoorbeeld, en de kamers zijn meestal ook open en licht. Vanwege de grootte van dit type huis is de (stads)villa duurder en meestal te vinden in luxere buurten.
Twee-onder-een-kapwoning: buren, huur en ruimte voor kinderen
Een vrijstaand huis als een twee-onder-een-kapwoning is meestal goedkoper en praktischer dan bijvoorbeeld een bungalow of een villa. Bij dit subtype worden de erfgrens en een muur gedeeld met de buurman. Dit heeft het voordeel dat er minder warmteverlies is en dat de verwarmingskosten lager zijn. U deelt dus een woning met een ander gezin, maar u moet wel goed met uw buren kunnen opschieten, anders kan het problematisch worden.
Land: de juiste keuze, indeling en kenmerken
U heeft besloten uw eigen huis te bouwen en vraagt zich nu af waar u het beste kunt bouwen? Dan moet je er zeker goed over nadenken en er goed over nadenken. Enerzijds moet u rekening houden met de ligging van uw toekomstige huis, maar ook met de aard van de grond. Om de perfecte plek voor uw toekomstige huis te vinden, zijn er een aantal factoren waarmee u rekening moet houden. Hier vindt u een samenvatting van de belangrijkste kernpunten.
Keuze van locatie: Stad of platteland?
In de eerste plaats moet u rekening houden met de ligging van uw woning. Wil je in het centrum van de stad wonen of daarbuiten? In de stad of op het platteland? Dan moet u eens kijken naar de infrastructuur van uw potentiële huis. Hoe ver is het van je werk? Waar is de dichtstbijzijnde school of supermarkt? Dit zijn allemaal belangrijke aspecten die u in overweging moet nemen, maar ook hoe goed het openbaar vervoer is? Moet je een eindje lopen om met de trein of bus in het centrum te komen? Last but not least moet u ook overwegen of u liever in een woonwijk woont of in een nieuwbouwwijk. Beide hebben hun voor- en nadelen, die u moet afwegen.
- Centraal of buiten
- Infrastructuur (werk, school, supermarkt)
- Openbaar vervoer
- Woongebied/ nieuw ontwikkelingsgebied
Checklist: Keuze van het perceel
Ook bij de keuze van een stuk grond komt heel wat kijken. Naast de perfecte ligging is vooral de staat van de grond van belang. U moet precies te weten komen wat de geschiedenis en de kwaliteit van de grond is om problemen tijdens de bouw te voorkomen. Kijk eerst in het ontwikkelingsplan om te zien of uw perceel al is ontwikkeld. Vervolgens moet u het kadaster raadplegen om eventuele doorgangsrechten te achterhalen en de hypotheken tussen u en uw bank vast te leggen. Daarna raden wij u aan een bodemonderzoek uit te voeren, wat vooral belangrijk is voor de bouw van een kelder, en dan moet u verontreinigde locaties zoals chemicaliën, olie of metaalschroot uitsluiten.
Als u meer wilt weten over de checklist voor het kiezen van een stuk grond, moet u ons artikel over het type bungalowwoning maar eens lezen. Daar vindt u nuttige en belangrijke informatie.
- Ontwikkelingsplan
- Kadaster
- Bodemonderzoek
- Verontreinigde locaties
Bouwen van een eengezinswoning: belangrijke aspecten voor nieuwbouw
Naast het juiste stuk grond zijn er een aantal belangrijke aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het bouwen van een vrijstaande woning. Dit geldt zowel voor een bungalow als voor een villa en alle andere soorten vrijstaande huizen. Om de financiële aspecten in het oog te houden, hebben wij de belangrijkste kernpunten hier voor u samengevat en zo compact mogelijk beschreven, zodat u alles optimaal kunt plannen.
Servicekosten, leningen & Co.
Naast de investering voor de bouw van een huis mag men ook de bijkomende kosten niet uit het oog verliezen. Een makelaar, notariskosten of de overdrachtsbelasting zijn slechts enkele van de bijkomende betalingen die niet mogen worden verwaarloosd. U moet hier rekening mee houden.
Om een huis te bouwen, moet u bijna altijd een bouwlening afsluiten, aangezien u deze kosten niet uitsluitend uit uw eigen kapitaal kunt betalen. Daarom moet u bij de kredietinstelling die u vertrouwt nagaan of u op lange termijn in staat bent de lening af te betalen.
Beslis voor jezelf wie je bouwpartner moet zijn. Wilt u alles zelf ontwerpen, een architect raadplegen of een geprefabriceerd huis gebruiken? Hoeveel energie en tijd wilt u in de bouw investeren? U moet dit ook van tevoren beslissen om uzelf stress te besparen.
Zorg ervoor dat alles vlot verloopt op uw bouwwerf en dat er geen ernstige fouten gebeuren. Daarom raden wij u aan een bouwkundige in te schakelen om het toezicht op de bouwplaats over te nemen en u zo te ontlasten.
Garage, carport of een kelder? Dit zijn ook dingen die u van tevoren moet beslissen. Heeft u behoefte aan de opslagruimte die een kelder biedt en de parkeergelegenheid voor uw auto? Denk toekomstgericht en plan deze extra kosten.
Checklist voor de bouw van uw huis
- Servicekosten
- Bouwlening
- Geprefabriceerd huis / architect?
- Toezicht ter plaatse
- Garage/ Carport/ Kelder
Een huis bouwen vs. een huis kopen: de belangrijkste argumenten
Bouwen of kopen? Dat is de vraag hier. Beide hebben hun voor- en nadelen. Als u een huis laat bouwen, kunt u vanaf het begin meebeslissen en uw perfecte kamerindeling realiseren; als u koopt, hebt u minder werk en is het meestal goedkoper. Wij hebben hier de belangrijkste aspecten voor u samengevat om uw beslissing te vereenvoudigen.
Huizenbouw: voor- en nadelen – medebeslissing vanaf het begin
Voordelen
- U heeft de mogelijkheid om tijdens de bouw van het huis mee te beslissen over het ontwerp van het huis en de kamers.
- De nieuwste en modernste technologie en apparatuur installeren en alles up-to-date brengen
- Waar is de beste verbinding en hoe is de omgeving? U heeft de vrijheid om uw locatie te kiezen
Nadelen
- Het bouwen van een huis is meestal duurder dan het bouwen van een woning, vooral omdat u al uw wensen erin wilt opnemen
- Naast de financiële investering brengt het bouwen van zo’n huis natuurlijk ook veel stress en werk met zich mee.
- Je moet met alles rekening houden en onvoorziene kosten meerekenen. Er kan altijd iets tussenkomen
Huis kopen: voordelen & nadelen – ongecompliceerd en snel
Voordelen
- Een huis kopen is meestal goedkoper dan een huis bouwen omdat je geen onverwachte kosten hebt
- Het gebrek aan werk is ook positief. U hoeft zich geen zorgen te maken over de planning en kunt uw energie aan iets anders besteden
Nadelen
- Bij de aankoop van een huis moet er vaak gerenoveerd worden, wat extra kosten met zich meebrengt. Vooral als je op een milieuvriendelijke manier wilt leven
- U hebt ook niet de mogelijkheid om uw huis en de kamerindeling naar eigen smaak in te richten en te coördineren.
- De ligging van het huis is niet altijd ideaal. Misschien heb je een langere weg naar je werk of naar de supermarkt.
- Omdat je niet voor jezelf kunt plannen, ben je gedwongen compromissen te sluiten en met een paar gebreken te leven.