De duurste juwelen ter wereld: diamanten, goud en platina – Top10
De duurste juwelen ter wereld: diamanten, robijnen, goud, platina, gemaakt door de beste juweliers ter wereld. Met name Graff speelt een belangrijke rol in de rangschikking van de meest waardevolle juwelen. Diamant is veruit de populairste en bekendste edelsteen voor liefhebbers, juwelenliefhebbers maar ook verzamelaars. Diamant is het hardste mineraal op aarde en kan dus letterlijk eeuwenlang in juwelen worden gebruikt zonder bekrast te raken. Wist je dat? Het enige mineraal dat een diamant kan bekrassen zijn andere diamanten! Diamant is dan ook een van de meest gezochte mijnbouwproducten. Net als goud.
Er is geen edelmetaal in de wereld dat meer gezocht wordt dan goud. Het beroemde “gele metaal” is eeuwenlang de maatstaf geweest voor het meten van rijkdom. Zelfs vandaag nog is ongemunt goud een primair middel voor particuliere investeringen en vermogensbescherming. Welkom in de wereld van goud, platina, robijnen en diamanten. De duurste juwelen ter wereld: diamanten, goud & platina!
Hope Diamond – $200-250m.
De Hope Diamant is een van de beroemdste juwelen ter wereld. Het is een 45,42 karaat, extravagante, donkergrijs-blauwe, kussengeslepen antieke diamant. De huidige waarde van de Hope Diamond wordt geschat op ongeveer 200-250 miljoen dollar.
- Karaat: 45.42
- Kleur: Dungel grijs-blauw in cushion cut
- Waarde (schatting): $200-250m.
- Oorsprong: India
Het verhaal van de koper van de Hope Diamond
De Hope Diamond werd ontdekt in Golconda, India. Het is verschillende keren in andere handen overgegaan. In 1688 werd de diamant gekocht door koning Lodewijk XIV en “Frans Blauw” genoemd.
Het juweel bleef tot 1792 in het bezit van de Franse koninklijke familie. Tijdens de Franse Revolutie braken woelige tijden aan. Tijdens een plundering van de kroonjuwelen, werd de diamant gestolen!
Pas in 1839 dook de diamant weer op in de catalogus van de edelsteenverzameling van Henry Philip Hope. Na nog verschillende andere eigenaars te hebben gehad, waaronder Pierre Cartier en de socialite Evalyn Walsh McLean, werd het juweel in 1949 gekocht door juwelier Harry Winston. Winston schonk het juweel uiteindelijk aan het Smithsonian Institution, waar het vandaag de dag nog steeds wordt tentoongesteld.
- Eerste koper: koning Lodewijk XIV (1668)
- Eigendom van de Franse koninklijke familie tot 1792
- Gestolen tijdens de Franse Revolutie
- In 1839 dook het weer op in de collectie van Henry Philip Hope
- Na verdere uitwisselingen, was zijn laatste koper juwelier Harry Winston
- Harry Winston schonk de diamant aan het Smithsonian Institution
Foto: Hope Diamond (close-up)
In feite zijn er maar een paar foto’s van de diamant. Ik was ook zeer verrast toen ik het onderzoek deed! Hier is een van de weinige opnamen die de ware kleur laat zien en ook het juweel rond de diamant zelf.
Presentatie: Smithsonian Meseum
Hoeveel weten de mensen over de beroemdste diamant ter wereld? Hoeveel is het waard? Wie is de eigenaar van de Hope Diamond? Hoe groot is het?
“The Peacock Brooch” door Graff Diamonds – $100 miljoen
Deze pauwenbroche, die in 2013 op de TEFAF, de beurs voor luxe kunst en antiek, in Nederland werd gepresenteerd, heeft een totaal karaatgewicht van 120,81 gram. Deze ongelooflijke vertoning van schoonheid en extravagantie door Graff Diamonds bevat 1.305 edelstenen en meet iets meer dan 10 centimeter in hoogte.
De focus ligt op een centrale diamant. De vorm lijkt op die van een peer, de kleur is donkerblauw en het gewicht alleen al is 20,02 karaat. Naast de centrale diamant zijn in het midden van de broche witte, gele, roze, oranje en groene diamanten uitgespreid.
- Gewicht (totaal): 120,81g
- Hoogte: 10cm
- Edelstenen: 1.305
- Karaat (centrale diamant): 20.02
- Complementaire witte, gele, roze, oranje en groene diamanten
Graff Juweliers
3 van de 10 topposities gaan naar een juweliershuis: Graff. De fabriek is een ware legende, gevestigd in Londen. De Britse multinational (juweliers) werd in 1960 opgericht door de Britse juwelier Laurence Graff. Als verticaal geïntegreerd bedrijf houdt Graff zich bezig met het ontwerp, de vervaardiging en de detailhandeldistributie van juwelen en horloges. Hun unieke unieke juwelen staan op de 2e, 3e en 9e plaats – een ongelooflijke prestatie van de juwelenfabrikant. Lees meer hier: Graff Juweliers.
Wittelsbach-Graff Diamant – $80m.
De Wittelsbach-Graff diamant heeft 31,06 karaat. Zijn exclusieve kenmerken maken het tot een van de meest gezochte juwelen ter wereld. De Wittelsbach-Graff diamant is een extravagante, diepblauwe diamant met een onberispelijke helderheid in de steen. Laurence Graff kocht de diamant in 2018 voor maar liefst 22 miljoen dollar.
Het verhaal van de koper en het slijpen
De steen werd ontdekt in de 16e eeuw, diep in een Indiase mijn. Aanvankelijk zou de steen in het bezit zijn geweest van koning Philips IV. Via de keizer van Oostenrijk (Leopold I) en zijn gebruik als onderdeel van de Oostenrijkse en Beierse kroonjuwelen, kwam de steen in 2008 in het bezit van het Huis Graff. Juwelier Laurence Graff kocht de Wittelsbach diamant voor 22 miljoen dollar.
Waardestijging + $58m.
Graff toont hier zijn talent, maar ook zijn bereidheid om risico’s te nemen. Na de aankoop liet hij de Wittelsbach-Graff diamant terugslijpen tot zijn huidige staat. Vandaag is de diamant 31,06 karaat, een sierlijke, diepblauwe, kussenslijpsel diamant.
De herslijping verbeterde de helderheid en schittering van het juweel en verhoogde de waarde ervan enorm. In 2011 werd de diamant voor meer dan 80 miljoen dollar verkocht aan de huidige eigenaar, een lid van de Qatarese koninklijke familie.
- Aankoop: 2008
- Aankoopprijs: $22m
- Verkocht: $80m (Koninklijke familie van Qatar)
- Karaat: 31.06
- Oorsprong: India
- Speciale kenmerken: Diep blauw, vlekkeloze zuiverheid
“Pink Star” – 71,2 miljoen dollar
Deze mooie, levendige roze diamant weegt 59,6 karaat en is de grootste “intern foutloze, mooie, levendige roze” diamant die ooit door de GIA werd beoordeeld.
In 2017 bracht de “Pink Star” 71,2 miljoen dollar op tijdens een veiling van Sotheby’s in Hongkong. Daarmee werd de steen het duurste juweel dat tot nu toe op een veiling is verkocht. De veiling duurde niet lang, want de Pink Star werd in slechts vijf minuten overgenomen door het Hongkongse conglomeraat Chow Tai Fook Enterprises. Alleen de Wittelsbach-Graff diamant overtrof hem, dankzij Graffs bekwame herslijping. Hij verhoogde de waarde van de Wittelsbach-Graff Diamant van $22 miljoen naar $80 miljoen.
De Pink Star werd oorspronkelijk in 1999 door De Beers in Afrika gedolven en woog 132,5 karaat voordat hij werd gepolijst en in zijn huidige indrukwekkende staat werd gebracht.
De “Pink Star” is een prachtige 59,6 karaat diamant.
- Verkoopprijs: $71.2m
- Ruwe diamant in karaat: 132,5
- Karaat: 59,6
- Oorsprong: Afrika
- De grootste “van binnen loepzuivere, chique, levendige roze” diamant (GIA-beoordeling)
Oppenheimer Blue – 57,5 miljoen dollar.
De Oppenheimer Blue wordt de grootste levendige blauwe diamant die ooit is geveild.
Deze blauwe diamant schokte het publiek toen hij in mei 2016 voor maar liefst 57,5 miljoen dollar werd verkocht op een veiling van Christie’s. Destijds was deze smaragdgeslepen steen van 14,62, ooit eigendom van Sir Philip Oppenheimer, ‘s werelds duurste juweel dat ooit op een veiling is verkocht.
- Grootste natuurlijke blauwe diamant die ooit bestaan heeft
- Karaat: 14,62
- Snee: Smaragd
In deze video vertelt François Curiel, voorzitter van Christie’s Asia Pacific en China, het verhaal van de Oppenheimer Blue.
L’Incomparable diamanten halsketting – $55m.
De kostbaarste ketting ter wereld, gemaakt door juwelier Mouawad, bevat ‘s werelds grootste inwendig loepzuivere diamant.
Moeilijk te geloven, maar het was waar. Een klein meisje ontdekte de steen temidden van mijnpuin. In 1980 vond zij de L’Incomparable Diamant in de residuen van de mijn in de Democratische Republiek Congo.
Later wordt de diamant van 407,48 karaat bevestigd aan een roségouden ketting, versierd met 230 karaat kleinere diamanten.
De steen werd voor het laatst aangeboden in Singapore, waaruit blijkt dat Azië een groeiende honger heeft naar kostbare edelstenen en dure juwelen.
- Karaat: 407,4
- Verwerkt in roségouden ketting met extra 203 karaat
Blue Moon van Josephine – 48,4 miljoen dollar
In 2015 kocht de Hongkongse miljardair en verzamelaar Joseph Lau deze diamanten ring op een veiling voor 48,4 miljoen dollar en noemde hem “Blue Moon of Josephine” naar zijn 7-jarige dochter Josephine. De 12,03-karaat blauwe maantjesdiamant werd in 2014 ontdekt in de Cullinan-mijn in Zuid-Afrika.
Graff Pink – 46,2 miljoen dollar.
De Type IIa kwaliteit met aangepaste smaragd slijpvorm werd geschat op $30-50m en verkocht voor $46.2m.
Meer dan 60 jaar lang bevond de Graff Pink zich in een particuliere collectie, nu is hij in het bezit van een van de meest gerenommeerde juweliershuizen ter wereld. Door het herslijpen vertoonde de herslepen diamant van 23,88 karaat nieuwe kleur, helderheid en innerlijke gaafheid. “The Pink Legacy”, zoals de edelsteen ook wel wordt genoemd, werd in 2010 in Genève geveild bij veilinghuis Christie’s.
- Karaat: 23,88
- Aankoopprijs: $46.2m
- Aankoopdatum: 2010
Hutton-Mdivani jadeiet halsketting – $27.4m.
Deze Cartier halsketting van smaragdgroene jadeietkralen heeft vele details en accenten, zoals de robijnen sluiting, diamanten, platina en goud. Een echt hoogtepunt voor verzamelaars en juwelenliefhebbers. In 2014 werd de Hutton-Mdivani-jadeietketting geveild voor 27,4 miljoen dollar. Deze beroemde halsketting was eigendom van Barbara Hutton, erfgename van het Woolworth fortuin, en prinses Nina Mdivani.
Chopard 201-karaats horloge – $25m.
Het Chopard horloge van 201 karaat is het duurste horloge ter wereld. Dit oogverblindende Chopard horloge bevat in totaal 874 diamanten. De drie grootste diamanten, alle hartvormig en variërend van roze tot blauw tot wit, zwenken uit elkaar om de wijzerplaat eronder te onthullen. Dit 201-karaats horloge wordt beschouwd als het duurste ter wereld.
- Aankoopprijs: $25m
- 874 diamanten
- Karaat: 201