Brillen must-haves 2023: Deze modellen springen meteen in het oog

Eyewear Must-Haves 2023 – Klassiek eenvoudig of extravagant: brillen zijn nu zoveel meer dan alleen een visueel hulpmiddel. Een bril die op de juiste manier in scène wordt gezet, wordt een indrukwekkend statement met herkenningswaarde en maakt je outfit compleet. Wil je het nuttige met het mooie combineren? Kijk dan eens naar de trendy brillen van het jaar!

Bril met metalen montuur

Modeontwerpers zijn zich al lang bewust van het belang van brillen, die nu verkrijgbaar zijn in een grote verscheidenheid aan stijlen. Uit cijfers van een brillenonderzoek blijkt dat het aantal mensen dat een bril draagt gestaag groeit. Inmiddels dragen meer dan 41 miljoen volwassenen – waarvan 23 miljoen permanent – een bril.

Reden genoeg waarom de visuele hulpmiddelen zichzelf nu steeds opnieuw uitvinden en verkrijgbaar zijn in vele frisse stijlen. Een van de hoogtepunten van het jaar zijn tijdloze brillen met een filigraan montuur. Gouden of koperkleurige brillen met metalen monturen zijn bijzonder trendy. Of ze nu rond of vierkant zijn, zulke damesbrillen zijn gemakkelijk te combineren dankzij hun discrete look en staan bijna iedereen goed. Een ander voordeel van deze duurzame modellen is het edele accent dat een modestatement maakt met eenvoudige looks. Terwijl zilverkleurige brillen passen bij meer gereserveerde brildragers, brengen goud- en koperkleurige modellen het gezicht meer in de kijker. Ze trekken de aandacht en staan goed bij dragers met een warme huidskleur.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Retrobrillen: jaren 70 en XXL-monturen

We kennen ze allemaal nog wel: de kleurrijke looks van vroeger, waarvan sommige nu in de vergetelheid zijn geraakt. Sommige “stoffige” stijlen beleven daarentegen een mode-revival. Ook visuele hulpmiddelen krijgen in 2023 een extra dosis retrogevoel. Vooral grote en extravagante modellen in de stijl van de jaren 1970 worden als trendy beschouwd. Natuurlijk zijn hoornen brillen of varianten met XXL monturen allesbehalve onopvallend. Stem daarom je statement bril af op je outfit.

Ze zien er cool uit met een mom jeans, een oversized trui en retro sneakers. Voor een nog meer jaren 70 look kun je de flared broeken, bohojurken of plateauschoenen uit je garderobe halen. Al met al stralen deze stijlen maximalisme uit op een waardige manier die laat zien dat je een stijlvolle houding hebt.

Bril met kleurverloop

Deze trend is vooral gericht op extraverte persoonlijkheden die graag fashionably bold zijn! We hebben het over brillen met monturen in felgekleurde kleurverlopen. Hoe sterker en kleurrijker het ontwerp, hoe stijlvoller.

Bruine of natuurlijke tinten geïnspireerd op zachte natuurlijke materialen zoals hout en zand zijn echter ook toegestaan. Ze benadrukken vooral onze natuurlijke kant en zijn daarom geschikt als creatieve maar discrete alledaagse bril. Brillen met kleurverlopen zijn ook de perfecte metgezellen voor monochrome outfits. Deze brillen zien er bijzonder goed uit op een gezicht met een smal voorhoofd en een brede kaak. Dan fungeren ze als een harmoniserende tegenhanger en brengen ze de “mollige” onderste helft van het gezicht in balans.

Transparante frames

Een superstrakke bril die toch meteen in het oog springt, is een bril met een transparant montuur. Alleen al door de ongewone vorm valt hij op. Het montuur kan en mag echter ook een vleugje kleur toevoegen.

Het voordeel van deze modellen is hun open vorm. Dit geeft automatisch een vriendelijkere en frissere uitstraling. En last but not least zijn deze brillen echte combinatiewonderen die zich aanpassen aan de teint en huidskleur. Dit betekent dat ze zowel bij jeans als bij blazers of trouwjurken passen.

Pilotenbril: Leren jas en laarzen

Niet alleen sterren en sterretjes zijn gek op de zogenaamde aviatorbril. Deze brillen zijn uniek dankzij hun druppelvormige glazen. Vroeger waren deze modellen vooral iets voor mannen, maar tegenwoordig doen ze ook hun intrede in de damesmode. Aviators passen perfect bij leren jassen en stoere laarzen. Maar ze kunnen ook worden gedragen als contrast bij vrouwelijke outfits. Deze brillen, die erom bekend staan dat ze veel ruimte innemen, passen bijzonder goed bij grote gezichten. Mensen met kleine of tere gezichten kunnen beter voor een minder opvallende versie gaan.

Duurzame brillen: Groene mode

Steeds meer mensen kiezen bewust voor meer duurzaamheid in het dagelijks leven – inclusief “groene brillen”. Bij groene brillen is het uiterlijk duidelijk ondergeschikt aan de materialen en het productieproces. Toch kunnen duurzame visuele hulpmiddelen stijlvol zijn en tegelijkertijd iets teruggeven aan het milieu. Een van de nieuwste trends in deze (momenteel) nicheproducten zijn duurzaam geproduceerde modellen gemaakt van bioplastic. Hoewel ze op een eerlijke manier zijn geproduceerd, bieden deze brillen dezelfde of hogere kwaliteitsnormen dan hun niet-duurzame concurrenten.

Monturen gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals hout of katoen zijn ook erg populair. De “terug naar de natuur”-modellen inspireren alle brildragers die de voorkeur geven aan een duurzaam en duurzaam alternatief en toch een esthetisch mooi model willen.

Welke zonnebrillen zijn op dit moment trendy?

Zonnebrillen zijn een categorie op zich. Net als bijvoorbeeld trendy herfst- en winterjassen zijn het seizoensgebonden kledingstukken. Dragers dragen deze UV-bestendige modellen het liefst in de warme zomermaanden. Net als “gewone” brillen zijn deze casual modellen onderhevig aan trends.

Dit jaar veroveren de zogenaamde shield zonnebrillen een plaats in de modewereld. Opvallend is de doorlopende kunststof of polycarbonaat lens die de ogen omsluit. Dit biedt de drager een breed gezichtsveld en een goede bescherming tegen de zon. Daar komt nog een portie koelte bij, zodat vooral outdoorfans en sporters baat hebben bij deze modellen.

Dit jaar zijn futuristische zonnebrillen in de “Matrix”-stijl ook een integraal onderdeel van de trends. De donker getinte glazen met dunne metalen monturen zijn perfect voor de rocklook. De slanke modellen worden direct op de neus gedragen en hebben bewust geen neuspads. Daardoor bieden de smalle glazen slechts beperkte bescherming tegen de zon – maar dat is (meestal) niet wat telt voor de dragers.

Hoe kies je de juiste bril?

Trendsetters moeten naast het esthetische aspect ook de juiste brilvorm vinden. Het is helemaal niet moeilijk om uit te vinden welk model bril bij de eigen gezichtsvorm past. Brillenexperts raden bijvoorbeeld ronde of ovale monturen aan voor een vierkante gezichtsvorm, die het prominente gezicht uitbalanceren. Ronde gezichtsvormen daarentegen krijgen meer contour door hoekige modellen. Ovale en ronde monturen zijn geschikt voor hartvormige gezichten. Dit komt omdat ze het silhouet verzachten als een zachte focus. Bijna alle brilmodellen passen bij een ovale gezichtsvorm.

Checklist: De juiste bril voor 2023

Hier vind je een overzicht van alle modellen:

trend Model
Bril met metalen montuur Tijdloze brillen met een filigraan metalen montuur, vooral gouden of koperkleurige modellen, die er discreet uitzien en bij veel outfits passen.
Retro Bril Grote en extravagante brillen in jaren 1970-stijl, zoals brillen met hoornen montuurranden of varianten met XXL-monturen die een opvallende en maximalistische look creëren.
Bril met kleurverloop Brillen met opzichtige kleurverlopen of natuurlijke bruine en natureltinten die een stijlvol accent geven aan extraverte persoonlijkheden en monochrome outfits.
Transparante frames Brillen met een transparant montuur die opvallen door hun ongewone vorm en passen bij verschillende huidskleuren en outfits.
Pilotenbril Brillen in de vorm van druppels, die vroeger vooral door mannen werden gedragen, doen nu ook hun intrede in de damesmode en passen goed bij leren jasjes en stoere laarzen.
Duurzame glazen Brillen gemaakt van duurzame materialen zoals bioplastic of hernieuwbare grondstoffen zoals hout of katoen die milieuvriendelijk en tegelijkertijd esthetisch aantrekkelijk zijn.
Zonnebril Schermzonnebrillen met doorlopende kunststof of polycarbonaat glazen voor een breed gezichtsveld en goede bescherming tegen de zon, maar ook futuristische zonnebrillen in “Matrix”-stijl.

Meer looks voor 2023: Fashion Week Berlijn

Nu live – mode, glamour en trends! Wij zijn er live bij als Fashion Week Berlijn haar deuren opent. Van de catwalks tot de feestjes en de hotste locaties – wij brengen je de spannendste momenten en de nieuwste stijlen. Laat je inspireren door onze reportages en ontdek samen met ons de modehoogtepunten van het seizoen. Volg ons op Instagram x FIV om nooit een update te missen!