Saffraan in parfums: kostbaarheid – oorsprong, geur & prijs

Saffraan, beschouwd als een van de duurste specerijen ter wereld, heeft ook een speciale plaats gekregen in de parfumindustrie. Deze kostbare specerij geeft parfums een kruidige en oriëntaalse noot die de zintuigen in verrukking brengt. Samen met oudh, ambergris, tuberoos en rozenolie is het een van de duurste parfumoliën.

Oorsprong van saffraan

  • Botanische oorsprong: Saffraan is afkomstig van de gedroogde stigma’s van de saffraankrokus (Crocus sativus) en wordt al duizenden jaren gekweekt.
  • De belangrijkste teeltgebieden voor saffraan zijn het Midden-Oosten, India, Spanje en Griekenland.

Saffraan geur

De geur van saffraan is warm, kruidig en licht aards. Het straalt een oriëntaalse sensualiteit uit die doet denken aan droge aarde, hooi en bloemen. De belangrijkste geurnoten van saffraan zijn:

  • Kruidig: Saffraan geeft parfums een kenmerkende kruidige noot die kan doen denken aan kaneel en kruidnagel.
  • Aarde: Een aardse noot voegt diepte en complexiteit toe aan de geur.
  • Bloemig: Saffraan kan subtiele bloemige nuances hebben die een interessant contrast vormen met de kruidigheid.

Gebruik van saffraan in parfums

Saffraan is een gewaardeerd ingrediënt in de parfumerie en wordt vaak gebruikt in oriëntaalse en kruidige geuren. Parfumeurs waarderen de veelzijdigheid van saffraan omdat het een unieke warmte en sensualiteit introduceert in parfums. Enkele bekende parfums die saffraan bevatten zijn:

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

  • Tom Ford Sahara Noir: Een weelderig parfum dat saffraan combineert met wierook en andere kruiden om een intense oriëntaalse geur te creëren.
  • By Kilian Sacred Saffron: Deze geur benadrukt de kruidige en bloemige aspecten van saffraan, waardoor het een elegante en mysterieuze noot krijgt.
  • Le Labo Benjoin 19: Saffraan wordt in dit parfum gecombineerd met benzoë, vanille en ambroxan om een warme en verleidelijke geur te creëren.

Saffraanextractie

De extractie van saffraan is ingewikkeld en vereist veel handwerk. De donkerrode stigma’s van de saffraanbloemen moeten zorgvuldig met de hand worden geplukt en er zijn duizenden bloemen nodig om slechts een paar gram saffraan te extraheren. Dit ingewikkelde proces draagt bij aan de hoge kosten van deze kostbare specerij.

Saffraan: de gouden specerij

Saffraan is een uniek en kostbaar ingrediënt in de parfumwereld. Het kruidige, warme en oriëntaalse aroma geeft geuren een kenmerkende en verleidelijke noot. Hoewel de extractie van saffraan bewerkelijk en duur is, is de bijdrage ervan aan de parfumerie onmiskenbaar. Parfums met saffraan worden gekenmerkt door sensualiteit en elegantie en weten parfumliefhebbers over de hele wereld te bekoren.

De duurste oliën in parfums!

Samen met oudh, ambergris, tuberoos en rozenolie is het een van de: