Oudh: De Luxueuze Geur uit het Oosten – Oorsprong, Geur & Prijs

Oudh, ook bekend als agarhout of adelaarshout, is een van de meest fascinerende en dure ingrediënten in de parfumwereld. Deze geur, die wordt gewonnen uit de hars van de agarboom, heeft een lange geschiedenis in de parfumerie en wordt zeer gewaardeerd om zijn unieke aroma en zeldzaamheid. Samen met ambergris, tuberoos, saffraan en rozenolie is het een van de duurste parfumoliën.

Oorsprong van Oudh

  • Agarboom: De agarboom (Aquilaria) komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en wordt vaak gewaardeerd om zijn aromatische harsen. Oudh wordt geproduceerd wanneer de agarboom zijn hars produceert door een schimmelinfectie of -verwonding.
  • Verouderingsproces: Het kostbare aroma van oudh ontwikkelt zich gedurende vele jaren. Hoe ouder de hars is, hoe kostbaarder en complexer de geur wordt.

Oudh geur

Oudh staat bekend om zijn diepe en complexe aroma, vaak omschreven als sensueel, houtachtig, aards, rokerig en licht zoet. Het kan een breed scala aan noten hebben die variëren afhankelijk van de leeftijd en kwaliteit. Enkele van de meest voorkomende geurprofielen van oudh zijn:

  • Houtachtig: Oudh bevat houtachtige noten die doen denken aan droog hout en rook.
  • Aarde: Een aardse noot geeft de geur diepte en kracht.
  • Zoetheid: Oudh bevat vaak subtiele zoete nuances die een interessant contrast vormen met de zwaarte van de geur.

Gebruik van Oudh in parfums

Oudh is een gewild ingrediënt in de parfumerie en wordt vaak “vloeibaar goud” genoemd. Parfumeurs gebruiken oudh in verschillende concentraties om geuren te creëren met verschillende intensiteiten en karakters. Oudh kan worden gebruikt als hartnoot, basisnoot of zelfs als een uniek kenmerk van een parfum. Enkele populaire oudh geuren zijn:

  • Tom Ford Oud Wood: Deze geur combineert oudh met kruiden om een warme en sensuele noot te creëren.
  • Kilian Pure Oud: Een parfum dat de pure essentie van oudh weergeeft en de diepte van deze geur benadrukt.
  • Creed Royal Oud: Deze geur combineert oudh met citrus en kruiden voor een vorstelijk en verfijnd aroma.

Prijs van Oudh

Oudh is een van de duurste geuren op de markt. De prijs varieert afhankelijk van de herkomst, leeftijd en kwaliteit van de oudh. Oudh van hoge kwaliteit kan duizenden dollars per kilo kosten, en sommige zeldzame soorten bereiken zelfs nog hogere prijzen. De complexe extractie en het lange rijpingsproces dragen bij aan de hoge kosten.

Oud: zeldzaam en fascinerend

Oudh is ongetwijfeld een van de meest fascinerende en luxueuze geuren in de parfumwereld. Zijn rijke en complexe aroma heeft de zintuigen van mensen over de hele wereld gefascineerd. Hoewel oudh een stevig prijskaartje heeft, is het unieke en verleidelijke aroma essentieel voor veel parfumliefhebbers. Een parfum met oudh biedt een olfactorische reis naar het Oosten en verspreidt een aura van luxe en verfijning.

De duurste oliën in parfums!

Samen met ambergris, tuberoos, saffraan en rozenolie is het een van de: