Koop Musgraviet: Waarde, prijs en gebruik in juwelen – Edelsteenbelegging

Musgraviet is een van de zeldzaamste edelsteensoorten en is zeven keer zoveel waard als een diamant. Vanwege zijn prachtige kleur en vuur wordt hij gedragen als edelsteen, gebruikt als decoratie of gebruikt als genezingskristal. De edelsteen is een van de hardste stenen ter wereld en de grootste geslepen musgraviet ter wereld weegt 27,56 karaat. Veel edelsteenkenners hebben de afgelopen jaren in musgraviet geïnvesteerd, omdat de vraag naar de zeldzame steen groot is en de waarde ervan toeneemt.

Musgraviet: Edelsteen, Hardheid, Oorsprong

Musgraviet is een van de zeldzaamste van alle edelsteensoorten. Geteste en gecertificeerde facetgeslepen musgraviet is uitzonderlijk zeldzaam. Musgraviet is nauw verwant met taaffeiet en de scheiding tussen de twee is gebaseerd op het magnesiumgehalte. Het is heel moeilijk om musgraviet van taaffeiet te onderscheiden. Hun fysische en optische eigenschappen zijn vrijwel identiek, en de enige zekere manier om het ene van het andere te onderscheiden is door Raman-spectroscopie. Musgraviet en taaffeiet zijn twee van de hardste van de uiterst zeldzame edelsteensoorten met een hardheid van 8 – 8,5 op de hardheidsschaal van Mohs.

Musgraviet is gevonden op de typelocatie 16 km ten noordnoordoosten van Ernabella Mission, Musgrave Ranges, Zuid-Australië; langs Casey Bay, Enderby Land, Antarctica; en in Dove Bugt, noordoostelijk Groenland. De enige bronnen van gefacetteerde kristallen zijn Tunduru, Tanzania, en een zeer beperkte vondst in 2009 in Mogok, Birma.

  • Een van de zeldzaamste edelsteensoorten
  • Zeer vergelijkbaar met de Taaffeit
  • Hardheid graad 8 – 8.5
  • Oorsprong: Zuid-Australië, Antarctica, Noordoost Groenland, Tunduru, Tanzania, Birma

Aankoop & Prijs van Musgraviet: 4 Cs

De belangrijkste kwaliteitsfactoren van edelstenen die hun waarde en prijs bepalen, zijn kleur, gewicht in karaat, slijpsel en zuiverheid. In het Engels worden deze vier factoren de 4 C’s genoemd – colour, carat, cut en clarity. Musgraviet is ook in waarde gestegen. Kleurendiamanten kennen al enige tijd een financiële opwaartse trend; blauwe en rode diamanten zijn het meest gewild en worden tegen topprijzen aangeboden.

Maar zelfs mineralen die relatief onbekend zijn, kunnen een lucratieve investering blijken te zijn, vooral als zij behoren tot de zeldzaamste edelsteensoorten, zoals musgraviet. Musgraviet is zo zeldzaam dat er in 2005 slechts acht stenen van edelsteenkwaliteit werden gedolven. Hij wordt gewaardeerd op bijna 35.000 dollar per karaat en zijn kleurenspectrum varieert van doorschijnend olijfgroen tot grijsachtig paars. Ter vergelijking: een diamant kost slechts $4.500 tot $6.000 per karaat.

  • Kwaliteitsfactoren: kleur, karaat, slijpsel en zuiverheid
  • Musgraviet waardevermeerdering
  • 35.000 dollar per karaat
  • Olijfgroen tot grijsviolet

Gebruik: Juwelen, Decoratie & Helende Kristal

Vanwege zijn zeldzaamheid en zijn prachtige kleurenspectrum is musgraviet ook zeer populair als juwelensteen en wordt het meestal gedragen aan een ketting, ketting of oorbellen. Een ring met een mooie musgraviet is ook erg populair, vooral bij kenners.

Sinds de oudheid is er een cultureel geloof dat musgravietkristallen kwalen bij mensen zouden kunnen genezen. Afgezien van hun dagelijks gebruik als versiering en decoratie, is een specifieke therapie het gebruik van kristallen voor de genezing van chronische kwalen. Deze praktijk, waarbij gebruik wordt gemaakt van de helende eigenschappen van musgraviet, staat bekend als kristalgenezing.

  • Edelsteen aan ketting, ketting of oorbellen
  • Versiering van ornamenten en versieringen
  • Therapie met kristallen tegen chronisch lijden