Koop diamant: Prijs, karaat, kleur en goud in vergelijking – Capital Investment Edelsteen

Diamanten kopen – De volledige top 10 van producenten produceert slechts iets meer dan 1 ton ruwe diamanten per jaar. Niet genoeg voor alle juwelen, verlovingsringen en kapitaalbeleggers in de wereld. Dat is waarom de prijs van diamanten zo hoog is. De 4C’s bepalen de waarde van elke steen. De meest complexe is de diamantslijpvorm. Diamanten zijn 583 keer meer waard dan goud. 1 gram goud kost momenteel 61 USD, voor 1 gram diamant (5 karaat) krijg je +35,519 USD meer. De grootste diamant ooit gevonden is “The Golden Jubiliee” met 545,67 karaat. Een theoretische waarde van 3.882.987 USD, maar door zijn uniciteit is het vrijwel onmeetbaar, er is geen tweede. Hier is de gids: Diamant als investering, slijpsel, kleur, karaat en prijs in vergelijking.

Diamantprijs (gram, karaat en kilo)

De grootste diamantproducent qua volume is Rusland (hoofdzakelijk Siberië). Maar als je naar de waarde van de diamanten kijkt, wint Botswana (vooral Jwaneng Diamond Mine). Beide produceren meer dan 1 miljoen karaat per jaar, wat klinkt als veel, maar in feite slechts 200.000 g is, of 200 kg per land per jaar. Het zijn deze kleine hoeveelheden die diamant zo waardevol maken.

De beroemdste en meest legendarische van alle edelstenen, diamant, is in vele opzichten zeer uniek. Hij staat bekend als de hardste stof op aarde, zijn fonkelend vuur, duurzaamheid en zeldzaamheid maken diamant tot de waardevolste van alle edelstenen. Geen edelsteen heeft zoveel aantrekkingskracht en belangstelling als diamant. De meeste diamanten die als edelstenen worden gebruikt, zijn kleurloos of zeer zwak gekleurd. Gekleurde diamanten, bekend als “fancies”, kunnen echter uiterst zeldzaam en waardevol zijn, en de waardevolste edelstenen die ooit bekend zijn geweest, waren de Fancy Diamonds. In feite zijn fancy diamanten de meest waardevolle stoffen die de mensheid kent, met gekleurde diamanten die in het verleden verkocht werden voor meer dan een miljoen dollar per karaat!

Wat je nu het meest zal interesseren, natuurlijk:

Hoeveel kost een diamant?

Zoals reeds beschreven, worden diamanten gewogen in karaat.

Eén metriek karaat is gelijk aan 0,2 gram

Diamanten worden momenteel gewaardeerd op gemiddeld 7.116 USD per karaat.

Een gram kost dus gemiddeld 35.580 USD

Diamant prijs actueel (08/20):

  • 1 karaat 7.116,17 USD of 5.990,54 EUR
  • 1 gram 35.580,90 USD of 30.100,16 EUR
  • 1 kilogram 35.580.170,34 USD of 30.100.160,81 EUR

Goudprijs (gram, ounce & kilo) in vergelijking

Hoe verhoudt de goudprijs zich? Veel beleggers die goud kopen, houden de prijs voortdurend in het oog. Als belegger zou u dat ook moeten doen, want de prijzen van edele metalen zijn aan schommelingen onderhevig – ook al is de goudprijs doorgaans zeer stabiel.

Verschil per gram momenteel: +35.519 USD of diamanten zijn 583x meer waard

Goud wordt momenteel gewaardeerd op 61 USD per gram, vergeleken met diamanten, die zoals beschreven tot 35.580 USD kunnen opbrengen, een enorm verschil dat ook diamanten interessant maakt voor investeerders.

Goudprijs actueel:

  • 1 gram 61,14 USD of 52,47 EUR
  • 1 ounce 1.901,77 USD of 1.631,90 EUR
  • 1 kilogram 61.143,33 USD of 52.466,80 EUR

Dus voor een kilo goud krijg je maar een fractie aan diamanten!

Landen van herkomst en grootste mijnbouwgebieden

Sinds de jaren 1870 worden de meeste diamanten van edelsteenkwaliteit in Afrika gedolven.

Top 7 producerende landen meer dan 1 miljoen karaat / jaar

Deze zeven landen zijn al meer dan een decennium wereldleiders op het gebied van de productie van diamanten van edelsteenkwaliteit.

Productie meer dan 1 miljoen karaat:

  1. Rusland
  2. Botswana
  3. Canada
  4. Angola
  5. Zuid-Afrika
  6. Democratische Republiek Congo
  7. Namibië

Rusland voert de lijst van producenten aan met zijn gigantische oppervlakten. Een groot deel van de productieve mijnen bevindt zich in Yakutia.

Mijn: Yakutia, Rusland

Binnen in Jakoetië: de grootste mijn van Rusland – video

Jakoetië in het noordoosten van Siberië herbergt enorme diamantafzettingen, waar de edelstenen worden gedolven in enorme kuilen die diep in de permafrost zijn uitgegraven. De Mir-mijn in Mirny is 525 meter diep en een van de grootste door de mens gemaakte gaten ter wereld.

Productielanden met 100.000 + karaat / jaar

Afgezien van de dominante producenten zijn er talrijke landen die minder dan een miljoen karaat per jaar produceren, maar wel regelmatige en constante producenten zijn. Zij produceren alle meer dan 100.000 karaat diamanten van edelsteenkwaliteit per jaar en hebben in de afgelopen tien jaar gemiddeld minstens zoveel geproduceerd. Deze productie is afkomstig van kleinere gemechaniseerde mijnen of van een enorm aantal artisanale mijnwerkers in alluviale afzettingen.

  • Australië
  • Ghana
  • Guinea
  • Guinea
  • Guyana
  • Lesotho
  • Sierra Leone
  • Zimbabwe

Nummer 1 in de 2e divisie is Australië. Tip. Lees hier meer over de productie en prijs van opaal.

Mijn: Australië (Argyle Diamond Mine, Lake Argyle WA 6743)

Inside Argyle: De diamanten van Australië – Video

Een kijkje in de unieke Argyle diamantmijn. De Argyle Diamond Mine, gelegen in de spectaculaire East Kimberley regio van West-Australië, produceert meer dan 90% van de ongelooflijke roze diamanten. Zie hoe ze de diamanten uit de diepe ondergrond halen in hun moderne blokgrotmijn.

Rusland: ‘s werelds grootste diamantproducent

Diamanten werden al in de 18e eeuw in Rusland gevonden. De eerste significante productie vond plaats in 1957 uit de kimberlietpijp Mir en de aangrenzende placers. Sindsdien zijn talrijke diamanthoudende pijpen en alluviale afzettingen gevonden. Het grootste deel van de diamantproductie in Rusland is tot dusver afkomstig van de dagbouwmijnen van de Mir- en Udachnayapijpen in de Siberische Republiek Sacha.

Vandaag is Rusland ‘s werelds grootste producent van diamanten van edelsteenkwaliteit, gemeten in karaatgewicht, en het land heeft deze positie al meer dan tien jaar. Botswana is het enige land met een hogere productiewaarde – vooral omdat zijn productie een groot aandeel grote diamanten van hoge kwaliteit omvat.

  • Eerste vondsten in de 18e eeuw
  • Eerste productiefaciliteit 1957
  • De meeste zijn dagbouwmijnen in de Republiek Sakha.
  • Centraal ligt Yakutia (10 van de 12 mijnen)
  • S Werelds grootste producent in edelsteenkwaliteit
  • Houdt de titel al meer dan een decennium

ALROSA als grootste exportonderneming

ALROSA, een Russische groep van diamantmijnondernemingen, produceert bijna alle diamanten die in het land worden gedolven. ALROSA sorteert en verkoopt haar ruwe diamant aan een aantal fabrikanten van geslepen diamant, die hoofdzakelijk gevestigd zijn in Rusland, België, India, Israël, Hong Kong en China. De meeste verkopen vinden plaats via langlopende leveringsovereenkomsten, maar de onderneming verkoopt ook eenmalig en ontwikkelt methoden voor onlineverkoop.

De primaire zeggenschap over ALROSA is in handen van Russische overheidsinstanties. Het agentschap voor het beheer van staatseigendommen van de Russische Federatie bezit ongeveer 44%, het Ministerie van Eigendom en Landrelaties van de Republiek Sakha ongeveer 25% en de gemeentelijke districtsbesturen van de Republiek Sakha ongeveer 8%. De overige circa 23% is in handen van particulieren en rechtspersonen.

Weg van dit alles is het uitzicht in de mijn gewoonweg spectaculair.

Nummer 1: Grootste diamantmijn ter wereld – Video

Botswana: Klein land, enorme opbrengst

Kijk eens naar Botswana als land als u er nog niet veel over weet.

  • Hoofdstad: Gaborone
  • Munteenheid: Botswaanse Pula
  • Bevolking: 2,254 miljoen (2018, bron: Wereldbank)

Botswana op de kaart, Jwaneng Diamantmijn:

Botswana was een van de eerste gebieden waar bulkbemonstering en kartering van indicatormineralen werden gebruikt om diamantpijpen in een groot en moeilijk geografisch gebied te karakteriseren en te identificeren. De exploratie begon in de jaren 1950 en de diamantwinning in 1971.

Halverwege de jaren tachtig beschikte Botswana over enkele van de productiefste mijnen ter wereld en was het piepkleine land een van ‘s werelds grootste diamantproducenten.

Botswana is al meer dan een decennium de op één na grootste diamantproducent naar karaatgewicht en de grootste naar waarde. Het neemt deze positie in omdat de gemiddelde diamantgrootte groter is dan die van de Russische diamant en over het algemeen van betere kwaliteit.

  • De diamantwinning begon in 1971
  • 2. Grootste diamantproducent (hoeveelheid)
  • PS: Gemeten naar waarde, zelfs de grootste producent

Nummer 1 mijnen: De duurste diamanten

Botswana’s Jwaneng-mijn wordt vaak “de rijkste diamantmijn ter wereld” genoemd. De mijn heeft jaarlijks ongeveer 10 miljoen karaat diamanten van hoge kwaliteit geproduceerd. De mijn is eigendom van een bedrijf genaamd Debswana, een joint venture tussen De Beers en de regering van Botswana – vandaar de naam “Debswana”.

De diamantindustrie is de belangrijkste factor voor de economische activiteit in Botswana. Diamanten zijn goed voor ongeveer 60% van de export van Botswana en ongeveer 25% van zijn bruto binnenlands product. De Beers is verantwoordelijk voor de verkoop van alle ruwe diamant van Debswana en heeft de grootste diamantsorteer- en verkoopfaciliteit ter wereld gebouwd in Gaborone, de hoofdstad en grootste stad van Botswana. Daar worden de stenen die door De Beers in Botswana, Canada, Namibië en Zuid-Afrika worden gedolven, gesorteerd en aangeboden aan diamantkopers en -fabrikanten uit de hele wereld tijdens de beroemde “Sightholder Sales” van De Beers.

  • Belangrijkste factor voor economische activiteit in Botswana
  • 60% van Botswana’s export bestaat uit diamanten
  • Ongeveer 25% van zijn bruto binnenlands product
  • Garborone heeft de grootste diamantsorteer- en verkoopfaciliteit ter wereld

https://www.youtube.com/watch?v=wCEmCUdSnXc

Canada: de grote verrassing

Canada was de grote verrassing in de diamantindustrie. Geologen vermoedden dat edelsteenhoudende diamantpijpen de rotsen van het Canadese Schild doorboorden, maar veel van ‘s werelds meest ervaren diamantzoekers konden ze niet vinden. In 1991 vonden twee geologen, Chuck Fipke en Stewart Blusson, bewijzen van diamanthoudende kimberlietpijpen ongeveer 200 mijl ten noorden van Yellowknife, Northwest Territories. De afzetting bleek commercieel en de mijnbouw begon in 1998. Verschillende andere mijnen kwamen snel na elkaar op gang, waardoor Canada al snel een van de grootste diamantproducenten ter wereld werd.

Sommige Canadese mijnen zijn reeds gesloten wegens moeilijke mijnbouwomstandigheden of ertslagen die worden uitgeput. De positie van het land als de op twee na grootste diamantproducent ter wereld is echter gehandhaafd gebleven. De meeste Canadese mijnen bevinden zich op afgelegen en koude plaatsen in het noorden van het land. Sommigen kunnen hun zware voorraden alleen aanvoeren met vrachtwagens die over ijswegen rijden die alleen in de koudste maanden van het jaar begaanbaar zijn. De mijnen moeten ook over alle nodige faciliteiten beschikken om hun werknemers maandenlang te huisvesten en te onderhouden. De mijnen hebben zichzelf bewezen, zelfs in deze kostbare uitdagingen.

  • De eerste diamanten werden gevonden in 1991
  • In 1998 begon de ontmanteling
  • Mijnen voornamelijk in het noorden, aanvoer via ijswegen

Populariteit dankzij goede productieomstandigheden

Canadese diamanten zijn zeer populair bij de consument. Sommigen houden ervan omdat ze buiten conflicten om worden geproduceerd, omdat de arbeiders goed worden betaald en omdat er voorschriften zijn om het milieu te beschermen. Diamant- en juwelenfabrikanten in Canada hebben reclame gemaakt voor hun nationale oorsprong door hun riemen te voorzien van certificaatnummers en handelslogo’s. Deze omvatten een esdoornblad, een ijsbeer, CanadaMark-symbolen of de woorden “Ice on Fire”. Deze inscripties verzekeren de consument van de oorsprong van zijn diamant, koppelen hem aan een certificaat en zijn een zeer succesvol marketinginstrument.

Winning van ruwe diamant

Diamanten worden meestal gewonnen uit uitbarstingen van uitgedoofde vulkanen. Zij worden eerst in dagbouw en vervolgens ondergronds gedolven. In Botswana, Rusland en Angola wordt op grote schaal dagbouw bedreven. In Namibië en Zuid-Afrika wordt diamant ook in het binnenland gevonden, in sommige riviervalleien en in onderzeese bekkens. Voor de onderzeese mijnbouw worden speciaal ontworpen schepen gebruikt, waarop de diamanten uit het opgezogen zand worden gewassen.

De wereldproductie van natuurlijke diamanten bedraagt momenteel ongeveer twintig ton per jaar, wat slechts ongeveer 20 % van de industriële vraag dekt. Daarom vullen synthetisch geproduceerde diamanten, waarvan de eigenschappen zoals hardheid, kristalvorm, geleidingsvermogen en zuiverheid nauwkeurig kunnen worden beïnvloed, in toenemende mate deze leemte in de vraag op.

Statistieken: Ontwikkeling van de mondiale diamantproductie in de periode van 2005 tot 2020

Statistik: Entwicklung und Prognose zur weltweiten Diamantenproduktion in den Jahren von 2005 bis 2020 (in Millionen Karat) | Statista

Meer statistieken vindt u op Statista

Erkend beoordelingssysteem: De 4 C’s

De GIA heeft een beoordelingssysteem ingevoerd om diamanten op vier aspecten te beoordelen. Deze vier gradatiesystemen staan bekend als “de vier C’s”, waarin alle diamanten worden ingedeeld:

  1. Kleur
  2. Cut
  3. Zuiverheid(Clarity)
  4. Karaatgewicht(Carat Weight)

Kleur (Kleur #1)

De kleur van een diamant wordt gerangschikt op een alfabetische schaal, gaande van de letters D tot Y. Deze schaal meet de kleurverzadiging, gaande van absoluut kleurloos tot diepgeel (of geelbruin). D is volkomen kleurloos, zonder een zweem van enige andere kleur. Y staat voor intens diepgeel of diep geelbruin. De letters tussen D en Y beschrijven de kleur, afhankelijk van de graad van geelverzadiging.

De kleurenbalk hieronder toont de letter en de kleurverzadiging die hij vertegenwoordigt. (De balk is niet beperkt tot geel; hij kan ook geel-bruin zijn en is niet noodzakelijk nauwkeurig omdat de verzadiging van de monitor kan variëren). De letter Z in de kleurgraad van een diamant kan soms worden gebruikt om een fancy diamant aan te duiden.

Cut. (Cut #2)

Het slijpsel, of facet, van de diamant is de vorm en de stijl waarin hij is geslepen. De meest voorkomende slijpvorm is de briljantslijpvorm, een facet dat speciaal is ontworpen om het meeste vuur in de steen naar boven te brengen. Soms kan deze snit niet worden gegeven, hetzij wegens gebreken, hetzij wegens decolletégewoonten. Voordat een diamant wordt geslepen, moet veel worden gepland, want een klein foutje in het facet kan de waarde van de steen aanzienlijk verminderen.

Briljant geslepen en oud geslepen

De briljant slijpvorm is de klassieke slijpvorm voor diamanten. De 57 facetten van de briljant zorgen voor de best mogelijke weerkaatsing van het licht.

De oude slijpvorm is de voorloper van de huidige briljant slijpvorm. Deze speciale snit wordt vooral aangetroffen in juwelen uit particuliere collecties. Speciale kenmerken van deze snit zijn een iets hoger bovenlichaam en een kleinere tafel, alsmede een gesneden calette. Er werd niet noodzakelijk gestreefd naar een perfect ronde snede. Deze snit geniet vandaag de dag nog steeds een bijzondere populariteit bij liefhebbers.

Purity (Clarity #3)

De schittering van de steen hangt ook in beslissende mate af van de zuiverheid, die uiteraard zeer sterk tot uiting komt in de waarde van de diamant. Echt onberispelijke stenen zijn zeer zeldzaam en daarom bijzonder waardevol.

Karaat / Gewicht (Karaat #4)

De grootte van een diamant wordt gemeten in karaat (afgekort als ct). Eén karaat is gelijk aan 0,2 gram (ongeveer 0,007 ounce).

Een andere gewichtsmeting die soms voor kleine diamanten wordt gebruikt, is de puntmeting (afgekort als pt). Elke pt is gelijk aan één/één honderdste van een karaat. Bijvoorbeeld, een steen van 34 pt weegt 0,34 ct. Grotere diamanten zijn meer waard dan verhoudingsgewijs kleinere, wat betekent dat een diamant van 3 ct de waarde van drie diamanten van 1 ct overtreft.

Diamanten (en andere kostbare gekleurde edelstenen) worden vaak verkocht met een certificeringsdocument dat uitgebreide details over de steen bevat, met name de 4 C’s. Deze certificaten worden gewoonlijk geauthenticeerd door erkende organisaties zoals de GIA en de AGS (American Gem Society) en bieden authenticiteit over de steen die wordt gekocht. Diamanten die gecertificeerd zijn, hebben een meerprijs dan diamanten die dat niet zijn.

Herken je nepdiamanten?

Omdat een diamant echt is, moet hij insluitsels hebben! Deze insluitsels zijn met het blote oog of onder vergroting zichtbaar. Als in een diamant geen insluitsels, zwarte vlekken of melkvlekken, zichtbaar zijn, dan is het ofwel een zirkoon ofwel een stuk glas.

Diamanten zonder insluitsels onder 50x vergroting zijn zeer zeldzaam en kunnen alleen door verzamelaars worden gevonden. De kleine zwarte vlekjes die in diamanten te zien zijn, zijn kristallen van grafiet of andere vormen van koolstof. Deze zwarte vlekken gloeien onder het licht. Diamanten hebben een affiniteit voor vet; het oppervlak van een geslepen diamant vertoont bij aanraking meestal een laagje vet.

  • Insluitsels (met het blote oog of onder vergroting)
  • Geen insluitsels onder 50x vergroting = zeer zeldzaam
  • Zwarte vlekken zijn kristallen van grafiet of andere vormen van koolstof
  • Affiniteit voor vet

Testmethoden voor de echtheid van diamant

De belangrijkste test van een diamant is dat al het licht dat de voorkant van de steen binnenvalt, volledig wordt weerkaatst door de achterste facetten, die een reeks spiegels vormen. Een goed geslepen diamant zal, wanneer hij van achteren wordt bekeken en tegen het licht wordt gehouden, slechts een speldenpuntje licht van de cultus tonen. Bovendien, als je naar beneden kijkt naar een briljant geslepen diamant, zie je niet de vinger van de drager onder de steen, zoals het geval is met andere stenen. Wit licht dat een diamant binnenvalt, wordt verstrooid in een spectrum van kleuren, waardoor uit de kleinere kroonfacetten flesjes met verschillende kleuren ontstaan.

Herkennen van diamant imitaties: Video

Diverse kwartsvormen

Er zijn vele vormen van kwarts die diamant genoemd kunnen worden. Vele zijn plaatsgebonden en laten het woord diamant voorafgaan door een plaatsnaam. Veel van deze namen worden zelden gebruikt of verzonnen door handelaars, maar er zijn er een paar, zoals Herkimer Diamant, die universeel worden gebruikt. Hier zijn enkele namen die kwartsvariëteiten beschrijven:

Namen die kwartsvariëteiten beschrijven:

  • Arkansas
  • Baffa
  • Bristol
  • Cape May
  • Cornish
  • Dauphine
  • Herkimer
  • Hete bronnen
  • Marmeren Moeras
  • Pecos
  • Vallum
  • Zabeltitzen

Er worden ook andere valse namen gebruikt die niet naar kwarts verwijzen. Ze zijn als volgt:

  • Alaska Black – Hematiet
  • Jourado – kleurloze synthetische spinel
  • Killiecrankie – Kleurloze topaas uit Killiecrankie Bay aan de noordkant van Flinders Island, Australië.
  • Matura – Kleurloze Zirkoon
  • Bergkristal – kleurloos glas als edelsteensimulant
  • Swarovski – Hoogglans Vorm van Glas

Productie van synthetische diamanten

Jarenlang was het zeer legitiem om de termen “diamantproductie” en “diamantwinning” als equivalent te gebruiken – althans voor diamanten van edelsteenkwaliteit. Dat is veranderd. De United States Geological Survey meldt dat in 2015 naar schatting voor 52,4 miljoen dollar aan diamanten van edelsteenkwaliteit werden geproduceerd in laboratoria in de Verenigde Staten.

Al voor 52,4 miljoen dollar aan synthetische diamanten geproduceerd in 2015

Een onbekende hoeveelheid wordt ook geproduceerd in laboratoria buiten de Verenigde Staten. De meeste van deze synthetische diamanten komen op de edelsteenmarkt en worden op het moment van verkoop aan de consument geëtiketteerd als “lab-created” of “lab-grown” of “synthetisch”. Wanneer dit gebeurt, worden deze kunstmatige diamanten over het algemeen verkocht tegen een prijs die minstens 25% lager ligt dan de prijs van natuurlijke diamanten voor stenen van vergelijkbare grootte en kwaliteit.

Nog steeds ingewikkeld en duur op dit moment

Het is uiterst moeilijk en duur om door de mens gemaakte diamanten van natuurlijke diamanten te onderscheiden, vooral op groothandelsniveau wanneer synthetische diamanten worden ingevoegd in grote partijen zeer kleine diamanten. Deze infiltratie van synthetische stenen in natuursteenvoorraden heeft tot bezorgdheid geleid bij de edelsteen- en juwelenhandel en ook bij de consument. Is mijn diamant “natuurlijk”?

De meeste consumenten kopen nog steeds “natuurlijke diamanten” omdat het aanbod van in laboratoria gecreëerde diamanten relatief klein is. Een lagere verkoopprijs trekt echter bepaalde consumenten aan voor in het labo gecreëerde diamanten, omdat zij dezelfde chemische samenstelling en fysische eigenschappen hebben en er voor het oog precies uitzien als natuurlijke diamanten. De tijd zal leren hoe groot de belangstelling van de consumenten voor natuurlijke diamanten zal zijn en hoeveel korting zij bereid zijn te weigeren.

Onherkenbaar voor een leek: Het verschil tussen natuurlijke en synthetische diamanten.

Grootste diamanten ooit

In deze grafiek ziet u de grootste diamanten die tot 2010 werden verkocht:

  1. De Gouden Jubiliee – 545,67 karaat
  2. De Cullinan I – 530,2 karaat
  3. De Cullinan II – 317.4 karaat
  4. De Eeuwfeestdag – 273 karaat
  5. De Millenium Ster – 204,4 karaat

Statistik: Größte Diamanten der Welt nach ihrem Gewicht in Karat im Jahr 2010 | Statista

Diamanten voor beleggers

Beleggers moeten hun aankoopbeslissing baseren op de hierboven beschreven “4 C’s” om een minimumkwaliteitsniveau te garanderen. Om een succesvolle wederverkoop tegen een redelijke prijs te garanderen, is het zinvol de normen vrij hoog te houden.

De rol van diamanten in de portefeuille

In tegenstelling tot aandelen, ETF’s of andere beleggingsvormen, wordt de prijsontwikkeling van diamant op lange termijn gekenmerkt door een relatief gestage stijging. Daarom zijn diamanten zeer geschikt als defensieve aanvulling op de portefeuille om sterke dalingen op te vangen. Een fundamentele outperformance ten opzichte van aandelenindexen zoals de DAX of de MDAX is daarentegen meestal niet gegeven.

Uw motivatie bij het kopen van diamanten als investering moet zijn om het risico te minimaliseren door uw activa te diversifiëren.

Dit betekent dat diamanten niet aan te raden zijn in een kleine portefeuille. Als u bij de aankoop van diamanten een maximaal portefeuilleaandeel van 5 procent moet overschrijden om de minimale omvang en kwaliteit te bereiken, kunt u beter nog even wachten met de investering.

Diamantgeslepen: 21 vormen en soorten

Diamanten hebben de unieke eigenschap het licht zo te breken dat het intens schittert! Zozeer zelfs dat diamanten in waarde blijven stijgen. Vandaag kost 1 karaat (0,2 gram) u 7.116,17 USD of 5.990,54 EUR. Naast de schittering bepaalt ook de slijpvorm een groot deel van de aankoopprijs. Er zijn verschillende vormen van diamantslijpsel, waarvan ik er vandaag 21 aan u wil voorstellen. De slijpvormen zijn bijvoorbeeld rond geslepen (ook briljant geslepen), hart, ovaal, marquise, radiant en prinses (princess cut). De kwaliteit van het slijpsel bepaalt de waarde van een diamant. Bij het bepalen van de waarde gaat het erom hoe goed de facetten van een diamant met het licht interageren.

Het slijpsel van een diamant is van cruciaal belang voor de uiteindelijke schoonheid en waarde van de steen. Van alle 4C’s van diamant is de slijpvorm zelf de meest complexe en technisch moeilijkst te analyseren.

Investeren in diamanten: Ja of nee?

Speculatie op korte termijn met diamanten is praktisch onmogelijk door de belasting over de toegevoegde waarde en de hoge spreads. Dit kan ook als een fundamenteel argument tegen diamant als investering worden gebruikt, omdat de belegger na de aankoop eerst 19 procent in het rood staat en bij de verkoop rekening moet houden met verdere kortingen. Bovendien ontbreekt het aan een wereldwijde referentieprijs, zoals die voor potentiële goudbeleggers beschikbaar is met de goudprijs van Londen.

Deze overwegingen moeten niet worden opgevat als een fundamentele aanbeveling om geen diamanten te kopen, maar eerder als een uitnodiging om kritisch na te denken over een potentiële aankoopbeslissing.