Beleggingsjuwelen: Cartier, Chaumet, Bvlgari, Patek Philippe & Co

Juwelen zijn voor velen een aantrekkelijke investering. Juwelen kunnen anoniem worden gekocht en verhandeld, ze zijn waardevast (later zullen we de huidige goud-, zilver- en platinaprijzen bekijken) en in combinatie zijn edelmetalen en edelstenen zoals diamanten onverslaanbaar. Sieraden in de vorm van armbanden, broches, halskettingen, oorhangers of ringen.

Juwelen als vermogensbestanddeel: risicobeoordeling

Vooral hoogwaardige en exclusieve juwelen worden vaak als investering gekocht. Zoals elke belegging brengen ook juwelen risico’s met zich mee – maar welke zijn die en moeten particuliere beleggers eerder kijken naar beleggingsalternatieven voor juwelen?

Juwelen verschillen enorm. Enerzijds zijn er de bekende fantasiejuwelen uit de stadscentra en van online postorderbedrijven. U kunt zelfs fantasiejuwelen kopen op de strandboulevard of in de supermarkt. Anderzijds zijn er bijzondere en exclusieve stukken van merken als Cartier, Chaumet, Bvlgari, Patek Philippe, Rolex en Tiffany. Juwelen van hoge kwaliteit mogen alleen worden gekocht bij gerenommeerde juweliers. Laat in geval van twijfel een taxatie uitvoeren voordat u de gewenste stukken koopt.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Maar onder welke omstandigheden is het de moeite waard om in juwelen te investeren?

Voordelen van juwelen

 • Stabiele waarde
 • Weinig opslagcapaciteit
 • Anonieme aankoop en handel

Nadelen van juwelen

 • Verkoop en veiling alleen door deskundigen
 • De verkoopprijs varieert naargelang de dealer
 • Sommige handelaars eisen een certificaat van echtheid, vooral voor dure juwelen
 • Gematigd rendement op lange termijn (stabiel tot licht stijgend)

Het grote probleem met juwelen is dat de werkelijke waarde ervan moeilijk te bepalen is. Zoals wij reeds in het artikel Diamant als investering hebben gemeld, is er veel deskundigheid nodig om kleur, slijpsel enzovoort te kunnen kwantificeren. Daarnaast zijn er ideële waarden, soms ook geschiedenis en uniciteit.

Hoe zeldzamer een stuk is, hoe duurder het kan worden.

Met zulke hoge aankoopbedragen, die zoals beschreven al snel een waarde van zes cijfers kunnen bereiken, zijn juwelen een investering voor vermogende personen en erfgenamen. Voor de particuliere, kleinere belegger is doorverkoop op een later tijdstip niet gemakkelijk en in de meeste gevallen gaat dit gepaard met verliezen.

Particuliere beleggers

Als u als kleine particuliere belegger met juwelen van hoge kwaliteit wilt beginnen, moet u zich voorbereiden op het feit dat juwelen van hoge kwaliteit duur zijn. De aankoopprijs ligt tussen de 5 en 6 cijfers. Dit alles met een onzekere opbrengst. Andere kapitaalinvesteringen bieden veel lagere drempels om van start te gaan.

 • Vereist eigen vermogen
 • Rendement op investering van de stukken is onzeker

Vermogende investeerders

Voor wie zich een aankoopprijs van 5 à 6 cijfers kan veroorloven, zijn juwelen een aantrekkelijke vorm van investering. Juwelen kunnen worden verzameld, maar ook gedragen, bijvoorbeeld bij prestigieuze evenementen.

 • Collectie met stabiele waarde tot gematigde groei
 • Representatieve doeleinden

Wat maakt juwelen zo duur?

De verkoopprijs van een juweel op de markt hangt sterk af van de prijs van het verwerkte edelmetaal.

Aan de ene kant komen de exclusieve en kostbare materialen in het spel. Vooral hooggeprijsde merken (die we later in de Top 10 zullen leren kennen) zijn voor hun clientèle afhankelijk van hoogwaardige grondstoffen. Anderzijds speelt individueel vakmanschap een rol bij het bepalen van de waarde. Veel juwelen die als belegging maar ook particulier worden gekocht, worden door gerenommeerde en erkende meesters in hun vak vervaardigd, vaak met de hand. Zelfs in relatief eenvoudig ogende armbanden of ringen kunnen honderden uren werk gaan zitten.

Dit vakmanschap brengt ook individualiteit in de juwelen van verlangen. Sommige dure stukken worden speciaal op verzoek van de klant gemaakt. Hoewel zij individuele wensen en ideeën weerspiegelen, bieden zij geen garantie dat zij later voor dezelfde waarde kunnen worden verkocht. Zulke stukken zijn uniek. Wanneer ze worden verkocht, zoals bij grootmoeders erfstuk, telt meestal alleen de zuiver materiële waarde.

Eenvoudig gezegd: hoe duurder het edelmetaal waarvan een sieraad is gemaakt, hoe hoger de waarde ervan.

 • Fijne materialen
 • Verwerking door meesters van het vak
 • Individuele verwerking (risico: verkoopprijs is materiële waarde, geen sentimentele waarde)

Huidige prijs: goud, zilver & platina

Zoals eerder beschreven hangt de verkoopprijs van een juweel op de markt sterk af van de prijs van het verwerkte edelmetaal. Hier is een blik op de 3 belangrijkste prijzen: goud, zilver en platina.

Goudbaan

1000 gram goudstaaf

Zilveren cursus

1000 gram zilverstaaf

Platina tarief

1000 gram platina staaf

Top 10 Luxe Juwelen Merken

De Top 100-lijst van de World Luxury Association – pure luxe! Op Instagram, YouTube, TikTok & Co. zie je overal luxe reizen, dure handtassen, sportauto’s en exclusieve producten van juwelen tot make-up. Maar wie zijn de belangrijkste luxelabels? Wij hebben de toplijsten voor u onderzocht. Maar luxegoederen zijn niet alleen voor persoonlijk welzijn, kortom lifestyle. Dure producten worden ook gezien als een investering, bijvoorbeeld handtassen als een kapitaalinvestering. Wij hebben ‘s werelds belangrijkste merken voor u hier!

Juwelen merken

Fabrikant van horloges

 • Patek Philippe
 • Vacheron Constantin
 • Piaget
 • Jaeger-Le Coultre
 • Audemars Piguet
 • … de top 10 horlogemerken