Koop Topaz: Waarde, prijs, kleur en slijpsel – Edelsteenbelegging
Topaas kopen – Hoewel zuiverheid en grootte een aanzienlijke invloed hebben op de waarde van topaas, heeft de kleur de grootste invloed op de prijs. De hoogste waarden gaan naar de zeldzame roze en rode stenen, gevolgd door oranje en gele kleurvarianten. Gele, oranje en bruine stenen komen enigszins voor. Kleurloze topaas is in ruime mate verkrijgbaar en is een edelsteen van geringe waarde in elke maat. Een overzicht van Topals. Terug naar het overzicht: Beleggingsedelsteen.
Topaz kwaliteit kenmerken: De beroemde 4 C
Topaas kan verward worden met een overvloed aan andere edelstenen, waarschijnlijk het gemakkelijkst met aquamarijn, citrien, beryl, chrysoberyl en toermalijn. Identificatie aan de hand van fysische en optische eigenschappen zoals brekingsindex of soortelijk gewicht zou voor edelsteenkundigen normaliter geen groot probleem mogen vormen.
Het GIA heeft een beoordelingssysteem ingevoerd om topaas, net als diamanten of andere edelstenen, te beoordelen aan de hand van vier aspecten. Deze vier beoordelingssystemen staan bekend als “de vier C’s”. Topazen, vooral de meer waardevolle, worden gesorteerd volgens de volgende criteria:
- Kleur
- Cut
- Zuiverheid(Clarity)
- Karaatgewicht(Carat Weight)
Kleur van de Topaas (Kleur #1)
Topaas komt voor in een breed scala van natuurlijke kleuren; het meeste natuurlijke topaas is echter kleurloos. De meest gewaardeerde kleuren zijn het rood en het roze, die hun kleur ontlenen aan sporen chroom. Chroom is ook verantwoordelijk voor de kleur in paarse en violette topaas. Een variëteit die bekend staat als “keizertopaas” wordt bijzonder gewaardeerd omdat mensen genieten van de rood-oranje tot oranjerode kleuren, die beide vaak in hetzelfde kristal worden aangetroffen. Het grootste deel van ‘s werelds keizerlijke topaas wordt in Brazilië gevonden. Topaas met een natuurlijke blauwe kleur is zeer zeldzaam en waardevol.
Blauw was een tijd lang de meest populaire kleur voor topaas op de markt. Bijna alle blauwe edelstenen zijn echter begonnen als kleurloze of lichtblauwe topaas. Een veilige en zeer gebruikelijke warmte- en stralingsbehandeling geeft ze opvallende, donkerdere kleuren. Vóór deze ontwikkeling was natuurlijk lichtblauw topaas zeldzaam en kostbaar, terwijl kleurloos topaas altijd ruim voorhanden was en goedkoop per ton kon worden gekocht. De gevolgen van moderne behandelingsprocessen: De marktwaarde voor blauwe topaas daalde snel. Vandaag behoren zij tot de goedkoopste edelstenen op de markt.
Pas op voor kleurvervalsing
Een andere methode om de kleur van topaas te vervormen is een proces dat CVD (chemische dampdepositie) wordt genoemd, waarbij een ultradunne laag metaal, meestal titanium of goud, op het oppervlak van de steen wordt aangebracht. De geproduceerde kleuren zijn roze en rood, groen en petrol blauw/groen. Eén type CVD-behandeld topaas vertoont iriscentie in alle kleuren van de regenboog en wordt op de markt gebracht als “Mystic Topaz”. De ervaring leert dat de gekleurde laag zeer gemakkelijk met een vingerkrasje kan worden verwijderd.
Gele, bruine en kleurloze topaas hebben ook lagere waarden. Deze kleuren worden vaak verhit, bestraald, gecoat of anderszins behandeld om hun kleur te veranderen.
Feiten over de kleur in een oogopslag
Van nature blauwe topaas is vrij zeldzaam en vertoont alleen in de beste gevallen een fijne aquamarijnkleur. Het vertoont nooit de opvallende en onnatuurlijke tint van “Zwitsers blauw” veroorzaakt door bestraling. De enige door bestraling veroorzaakte kleur die met een natuurlijke kleur kan worden verward, is een lichtblauw dat als “hemelsblauw” in de handel wordt gebracht. Af en toe treft men op de markt intens groene topaas aan. Deze stenen danken hun kleur aan een diffusiebehandeling. De kleurlaag die door deze behandeling ontstaat, is gewoonlijk zo dun dat zij door eenvoudig overpolijsten kan worden verwijderd. Het resultaat is een kleurloze topaas…
Tegenwoordig is het meeste topaas dat in warenhuizen en juwelierszaken in winkelcentra tegen lage tot matige prijzen wordt aangeboden, in een laboratorium behandeld. Kleurloze topaas kan worden verhit, bestraald en bedekt met dunne laagjes metaaloxiden om de kleur te veranderen.
Natuurlijke blauwe topaas is uiterst zeldzaam en is meestal lichtblauw. Bijna alle blauwe topaas die tegenwoordig in winkels wordt verkocht, is kleurloze topaas die is bestraald en vervolgens verhit om een blauwe kleur te krijgen. “Swiss blue” en “London blue” zijn handelsnamen voor twee van de meest voorkomende variëteiten van behandelde blauwe topaas die tegenwoordig op de markt worden aangetroffen.
Natuurlijk roze tot violet topaas is ook uiterst zeldzaam, maar deze kleuren kunnen ook in het laboratorium worden geproduceerd. Het uitgangspunt is een uit kleurloze topaas geslepen steen. Het wordt eerst verhit en dan bedekt met een laagje metaaloxide om de roze kleur te verkrijgen. Wanneer gecoate stenen in juwelen worden gedragen, kan de coating na verloop van tijd dunner worden of doorslijten op plaatsen waar slijtage op de steen optreedt.
Sommige topazen zijn gecoat met een metaaloxide dat de steen een veelkleurige, iriserende glans geeft. Deze stenen, bekend als “mystieke topazen”, lijken van kleur te veranderen wanneer de kijker de steen onder licht beweegt of de waarnemingshoek verandert. Deze coatings zijn ook dun en kunnen bij normale slijtage.
Term topaas (fluorosilicaat)
In 1734 stelde de Duitse mineraloog en metallurg Johann Friedrich Henckel vast dat topaas zich van kwarts onderscheidt door een andere splijting. Henckel was dus de eerste die de term topaas gebruikte voor het fluorsilicaat dat vandaag de naam draagt en dat geen andere mineralen omvatte.scoured.
Cut van de Topaz (Cut #2)
Door zijn hoge splijtingsgraad is topaas een bijzonder moeilijke edelsteen om mee te werken. Zelfs snelle temperatuursveranderingen of onzorgvuldig zetwerk kunnen leiden tot barsten en scheuren in de steen.
Een andere methode om de kleur van topaas te vervormen is een proces dat CVD (chemische dampdepositie) wordt genoemd, waarbij een ultradunne laag metaal, meestal titanium of goud, op het oppervlak van de steen wordt aangebracht. De geproduceerde kleuren zijn roze en rood, groen en petrol blauw/groen. Eén type CVD-behandeld topaas vertoont iriscentie in alle kleuren van de regenboog en wordt op de markt gebracht als “Mystic Topaz”. De ervaring leert dat de gekleurde laag zeer gemakkelijk met een vingerkrasje kan worden verwijderd.
Topaas vertoont een perfecte basale splijting, waarmee rekening moet worden gehouden bij het snijden en zetten. Het is niet bijzonder gevoelig voor zuren, behalve voor geconcentreerd zwavelzuur. Galvanische baden zijn onproblematisch.
Topaas is echter zeer gevoelig voor warmte en moet uit de zetting worden verwijderd alvorens herstelwerkzaamheden.
Veel bruine en oranje-bruine topazen verbleken bij blootstelling aan licht. Wij hadden eens een prachtig, intens cognackleurig exemplaar dat binnen een jaar volledig kleurloos was!
Zuiverheid van de Topaas (Clarity #3)
De helderheid van edelstenen verwijst naar de aan- of afwezigheid van insluitsels in de steen. Insluitsels zijn materialen zoals mineralen, gassen, vloeistoffen of zelfs andere kristallen die er tijdens de vorming in opgesloten zijn geraakt. Van de vier belangrijkste edelstenen, diamant, saffier en robijn, is smaragd uniek door het aantal exemplaren van hoge kwaliteit dat insluitsels bevat, een onberispelijke smaragd is bijna onmogelijk te vinden. In feite zijn het de insluitsels die smaragden vaak hun charme geven, en de afwezigheid van insluitsels is vaak een teken van een frauduleuze steen.
Feiten over zuiverheid in een oogopslag:
- Aanwezigheid of afwezigheid van insluitsels
- Smaragden bevatten meestal insluitsels
- Onberispelijke smaragd bijna onmogelijk te vinden
- Afwezigheid van insluitsels is vaak een teken van vervalsing.
Belangrijk: duidelijkheid en transparantie
Bij smaragden zijn, net als bij andere gekleurde stenen, helderheid en transparantie nauw met elkaar verbonden. Algemeen wordt aangenomen dat smaragden insluitsels hebben die met het blote oog zichtbaar zijn, maar pas wanneer ze de doorzichtigheid aantasten, wordt de prijs verlaagd.
Waardevolle smaragden met insluitsels zijn zo gangbaar dat er zelfs een naam voor bestaat, Jardin-Smaragde (Jardin is Frans voor tuin en wordt zo genoemd vanwege het mossige of grasachtige uiterlijk). Let bij het kiezen van een smaragd op insluitsels die aan de oppervlakte van de edelsteen komen, want die kunnen wijzen op toekomstige scheuren of breuken.
Karaat / Gewicht van de Topaas (Karaat #4)
De laatste indicator voor de prijs is natuurlijk de grootte van de smaragd. Grote karaatmaten zijn bijzonder zeldzaam, zodat een smaragd van drie karaat niet alleen drie keer zo duur is als een steen van één karaat, maar waarschijnlijk zelfs zes keer zo duur. De grootte van een smaragd wordt gemeten in karaat (afgekort als ct). Eén karaat is gelijk aan 0,2 gram (ongeveer 0,007 ounce).
Topaaskristallen kunnen honderden kilo’s wegen en zijn op deze grootte vaak heel edelsteenachtig. Edelstenen tot 20.000 karaat zijn gesneden uit verschillend gekleurd materiaal. Musea schijnen blij te zijn met topaas edelstenen van monsterformaat om tentoon te stellen. Roze edelstenen van meer dan 5 karaat (Pakistan) zijn echter zeldzaam, en een Braziliaanse dieporanje edelsteen van meer dan 20 karaat wordt als groot beschouwd.
Warmtebehandelingen worden ook gebruikt om sommige gele, oranje en bruine topazen in roze of rood te veranderen. Dit proces is gebruikelijk, stabiel en niet op te sporen.
“Mystic Topaz”
Een proces van chemische afzetting uit de dampfase (CVD) wordt gebruikt om een mystieke topaas te creëren, een steen met een veelkleurige coating op zijn oppervlak. Dit is een veel voorkomend proces. De oppervlaktecoating kan gemakkelijk bekrast worden. Deze behandeling kan worden opgespoord door dompelen.
Voorkomen en ontginningsgebieden van de edelsteen
Er zijn plaatsen over de hele wereld: Wijdverspreid over de hele wereld. Topaas wordt op alle continenten gevonden. Mindat.org vermeldt 1186 plaatsen. De belangrijkste bronnen zijn Brazilië, Sri Lanka, Rusland en Nigeria.
Topaas komt wereldwijd voor op vele plaatsen waar gesteenten zoals pegmatiet en rhyoliet worden gevormd. Hier is topaas meestal een kwantitatief ondergeschikt mineraal en een secundair mineraal in verhouding tot het tijdstip van zijn vorming.
Brazilië is al decennia lang ‘s werelds belangrijkste bron van topaas. Bijna alle keizertopaas van hoge kwaliteit ter wereld wordt geproduceerd in de staat Minas Gerais in het zuidoosten van Brazilië. De mijnen van Ouro Preto en Capao zijn de belangrijkste bronnen van gele, oranje, roze, rode en paarse topaaskristallen voor de edelsteen- en de mineraalspecimensmarkt. Brazilië is ook de belangrijkste producent van kleurloos topaas, waarvan een groot deel een warmtebehandeling ondergaat en bestraald wordt om de kleuren Zwitsers blauw en Londens blauw te verkrijgen.
Pakistan is een kleinere maar opmerkelijke bron van roze, rode en paarse topaas. Sri Lanka is een zeer belangrijke bron van kleurloze topaas. Andere bronnen van topaas zijn: Australië, India, Madagascar, Mexico, Myanmar, Namibië, Nigeria, Rusland en Zimbabwe. In de Verenigde Staten wordt een deel van het topaas geproduceerd in Utah, waar het in 1969 werd uitgeroepen tot edelsteen van de staat.
- Australië
- Mexico
- Pakistan
- Verenigde Staten
- Andere bronnen
Australië
Queensland en Tasmanië leveren blauwe, kleurloze en bruinachtige edelsteenkristallen op. Tingha, New South Wales produceert groen edelsteenachtig materiaal.
Mexico
San Luis Potosí produceert fijne bruinachtige tot sherrykleurige kristallen, maar ook kleurloze en enkele gelige, in vele uitstekende, snijdbare vormen. Een deel van dit materiaal kan door bestraling donkerder worden gemaakt, maar de kleur vervaagt in zonlicht.
Pakistan
Mardan produceert fijne roze kristallen, beëindigd en snijdbaar, in kalksteen matrix, op Ghundao Hill, dichtbij Katlang.
Verenigde Staten
Er worden New Hampshire kristallen gevonden, in Texas stenen die kleurloos en blauw zijn, sommige gefacetteerd tot groot. Er zijn ook gebieden in Pike’s Peak, Colorado. Hier vindt men fijne blauwe kristallen in granietgesteente; ook kleurloze, roodachtige, gele, sommige facetgeslepen.
Andere bronnen: Duitsland naar Sri Lanka
Andere opmerkelijke bronnen van edelsteenkwaliteit zijn de volgende:
- Schneckenstein, Duitsland: lichtgeel, edelsteenachtig.
- Madagaskar: verschillende kleuren in kristallen en kiezels, vaak slijpbaar.
- Myanmar: kleurloze, blauwe, bruine, roze en gele edelsteenmassa’s gemaakt van edelsteenkorrels.
- Klein Spitzkopje, Namibië: kleurloze en blauwe kristallen uit pegmatieten, edelsteenachtig.
- Jos, Nigeria: fijne blauwe kristallen, ook wit, veel maalbaar.
- Sri Lanka: kleurloze, gele en blauwe edelsteenmassa’s gemaakt van edelsteenkorrels.
- Afghanistan; India; Japan; Vietnam; Noorwegen; Verenigd Koninkrijk (Cornwall, Engeland, Schotland); Zimbabwe.
Grootste bekende vondsten
De grootste bekende roze topaas is een ovaal van meer dan 79 karaat uit Rusland. Het grootste Braziliaanse topaaskristal van oranje kleur dat ooit is gevonden, zou 5 x 27 cm meten en bijna 2 kg wegen. Een zeer fijne partij (9 snijdbare kristallen) die in de jaren 1960 werd gevonden, woog meer dan 900 gram en leverde verschillende uitstekende edelstenen op, waarvan één met een gewicht van meer dan 100 karaat en verscheidene van meer dan 50 karaat. Reuze topazen bestaan in blauw, kleurloos en lichtgeel. Rode topaas uit de toppen van sommige Braziliaanse kristallen is uiterst zeldzaam, de grootste ongeveer 70 karaat.
Oorsprong van de naam
De Griekse term “Topazos” is mogelijk afgeleid van de naam van een eiland in de Rode Zee dat Topazios heet. Waarschijnlijk was dit het eiland Zebirget (Sebirget, Zabargad e.a.). De eilandnaam Topazios is op zijn beurt afgeleid van het woord Topazin of Topazein, dat “zoeken” of “vermoeden” betekent, aangezien het eiland gewoonlijk door mist werd verduisterd en daarom moeilijk te vinden was. De Griekse historicus Cornelius Alexander Polyhistor (Polyhistor werd in 82 v. Chr. als Romeins burger geboren, vandaar de gelatiniseerde naam) schreef dat op het eiland stenen met de kleur van verse (olijf)olie werden gevonden. In deel 37 van zijn monumentale werk Naturalis Historia schrijft Plinius over Topazos van het eiland in de Rode Zee. In feite is Zebirget de belangrijkste bron van peridot sinds zeer lange tijd.
Deze bewering is des te aannemelijker omdat tot in de tiende eeuw na Christus het woord “topaas” algemeen werd gebruikt om groene edelstenen aan te duiden.
In de Septuagint, een Griekse vertaling van de Hebreeuwse Bijbel, wordt Pitdah, de Hebreeuwse naam van de tweede steen in het borstschild van de hogepriester, gegeven als topaas. De Amerikaanse mineraloog en edelsteenverzamelaar George Frederick Kunz (ter ere van wie het mineraal kunziet werd gedoopt) veronderstelde dat de wortel van pitdah in het Sanskriet pita lag, dat geel betekent, en concludeerde dat daarmee wellicht het mineraal werd bedoeld dat tegenwoordig bekend staat als topaas.
Het tegenargument is natuurlijk dat topaas in de oudheid groene edelstenen aanduidde.
Handelsnamen (uittreksel)
Er zijn zoveel Handesl namen, hier is slechts een klein uittreksel:
- Hemelsblauw, aquablauw (versterkt)
- Zwitsers blauw, medium blauw (versterkt)
- Londens blauw, donkerblauw (versterkt)
- Mystieke oppervlakte behandelde topaas met meerdere kleuren
- Hyacint of hyacint, donker oranje tot oranjerood
- Keizertopaas, zeer verzadigd medium, roodachtig-oranje
- Sherry, bruinachtig geel tot oranje of geelachtig bruin