Koop Aquamarijn: Kleur, slijpsel, kwaliteit en vergelijking met de goudprijs – Edelsteenbelegging

Aquamarijn kopen – De onvergelijkbare lichtblauwe tot turkooisgroene kleur van aquamarijn heeft deze edelsteen zijn naam gegeven. Aquamarijn is in feite afgeleid van het Latijnse woord voor zeewater. Aquamarijn is een kostbare edelsteen die reeds in de oudheid van grote waarde was. In de 19e eeuw waren zeegroene variëteiten van de steen het populairst, maar tegenwoordig geldt de regel: hoe blauwer de kleur, hoe waardevoller de steen. Aquamarijnen worden, net als diamanten en andere edelstenen, gewogen in karaat. Eén karaat komt overeen met 0,2 gram. Aquamarijnen zijn vele malen waardevoller dan goud. 1 gram goud kost momenteel 61 USD, voor 1 gram aquamarijn (5 karaat) krijg je 1.702 USD meer!

Aquamarijn prijs (gram, karaat en kilo)

Aangezien aquamarijnen ook in grote afmetingen beschikbaar zijn, is er geen sprake van een toename van de waarde per karaat voor grote edelstenen. Een aquamarijn van 50 karaat is per karaat evenveel waard als een edelsteen van één karaat van dezelfde kwaliteit. De prijs van kostbare edelstenen hangt af van de helderheid, de kleurdiepte en, in mindere mate, de zuiverheid van de kleur. Aquamarijnen zijn op de markt te koop in zeer uiteenlopende prijsklassen. Afhankelijk van de kwaliteit kan een karaat tussen 50 en 600 USD kosten.

Hoeveel kost een aquamarijn?

Wat je nu het meest zal interesseren:

Hoeveel kost een aquamarijn?

Zoals reeds beschreven, worden aquamarijnen gewogen in karaat.

Eén metriek karaat is gelijk aan 0,2 gram

Aquamarijnen worden momenteel gewaardeerd op gemiddeld 352,64 USD per karaat.

Een gram kost dus gemiddeld 1.763,20 dollar

Voor een kilo aquamarijn betaal je gemiddeld 1.763.200 USD.

Goudprijs (gram, ounce & kilo) in vergelijking

Hoe verhoudt de goudprijs zich? Veel beleggers die goud kopen, houden de prijs voortdurend in het oog. Als belegger zou u dat ook moeten doen, want de prijzen van edele metalen zijn aan schommelingen onderhevig – ook al is de goudprijs doorgaans zeer stabiel.

Huidig verschil per gram: +1,702 USD

Goud wordt momenteel gewaardeerd op 61 dollar per gram, vergeleken met aquamarijn, dat volgens de beschrijving tot 1.763,20 dollar kan opbrengen. Dit grote verschil maakt aquamarijn ook interessant voor beleggers!

Goudprijs actueel:

  • 1 gram 61,14 USD of 52,47 EUR
  • 1 ounce 1.901,77 USD of 1.631,90 EUR
  • 1 kilogram 61.143,33 USD of 52.466,80 EUR

Voor een kilo goud krijg je dus maar een fractie aquamarijnen!

Kleurvariaties van aquamarijn

Aquamarijn is gemaakt van beryl, een mineraal dat lichtblauw, lichtblauwgroen of zelfs lichtgroen kan zijn. Het is gewoonlijk helder, maar het ijzergehalte geeft het zijn blauwe of groene kleur. Het groen van aquamarijn is een waterig groen zonder enig spoor van geel. In het verleden was groen de meest gewaardeerde kleur in aquamarijnstenen. Tegenwoordig hebben de meest gewaardeerde en dus meest waardevolle aquamarijnen echter een rijke, hemelsblauwe kleur.

Het hangt af van de gezichtshoek!

Afhankelijk van de hoek van waaruit je naar een aquamarijn kijkt, kan hij blauw- en groentinten hebben of bijna kleurloos lijken. Dit wordt het pleachroïde effect genoemd. Bijna alle aquamarijnen op de markt hebben een warmtebehandeling ondergaan om de kleur te versterken. Om tegemoet te komen aan de voorkeur van de consument voor aquamarijnen in diepblauw, worden de stenen verhit bij 426 graden Celsius, waardoor de blauwe kleur naar voren komt en de gele en groene kleuren verdwijnen. De lichte tint van aquamarijn flatteert alle huidskleuren en harmonieert met alle gangbare edele metalen.

Kleurvariaties van de aquamarijn:

  • Afhankelijk van de gezichtshoek zijn alle tinten blauw en groen
  • Dit wordt het pleachroïde effect genoemd
  • De meeste aquamarijnen zijn warmtebehandeld
  • Flatterend voor alle huidtypes

Afhankelijk van de gezichtshoek kan aquamarijn schitteren in de meest uiteenlopende tinten groen en blauw:

Authenticiteit: Identificatiekenmerken

Insluitsels zijn interessante kenmerken van deze edelsteen. Beryl en vooral aquamarijn staan bekend om hun lange, holle buizen. Dit kenmerk identificeert een edelsteen als een lid van de berylfamilie. Aquamarijnen kunnen transparante en metaalhoudende insluitsels hebben, zoals biotiet en rutiel in skeletkristallen. Zij kunnen ook granaat-, kwarts- en toermalijnkristallen bevatten. Sommige stenen bevatten zogenaamde sneeuwsterren, onregelmatig gevormde druppeltjes vloeistof in een stervormige formatie. De Martha Rocha aquamarijn, bijvoorbeeld, een van de grootste aquamarijnen ter wereld, genoemd naar de toenmalige Miss Brazilië, heeft opmerkelijke insluitsels in de vorm van sneeuwsterren.

De belangrijkste herkenningstekens:

  • Lange, holle buis insluitsels
  • Metaalhoudende insluitsels zoals biotiet en rutiel
  • Kan granaat, kwarts en toermalijnkristallen bevatten
  • Sneeuwster insluitsels ook mogelijk

Voorzichtig – gevaar voor verwarring!

Aquamarijnen worden het meest verward met de zeer zeldzame, van nature blauwe topaas of de bestraalde topaas van de kleur hemelsblauw die vaak in de handel wordt aangetroffen. Er zijn nog 2 andere bestraalde topaaskleuren. Dit zijn London Blue en Swiss Blue. Zij zijn echter te intens om met aquamarijn te worden verward en kunnen een deskundige niet voor de gek houden. De identificatie vindt uiteindelijk plaats door het aanzienlijk hogere gewicht, want een topaas is veel zwaarder dan een aquamarijn van dezelfde grootte.

Ook aquamarijnkleurige synthetische spinakels, die vaak synthetische aquamarijn worden genoemd, komen veel voor. Dit is echter een misverstand! In feite zijn er geen synthetisch vervaardigde aquamarijnen. De identificatie van deze vervalsingen is gemakkelijk, omdat spinel mono-refractief is, hetgeen met een dichroscoop kan worden waargenomen. Bovendien verschijnt synthetische spinel in aquamarijnkleur duidelijk roze onder het Chelsea-filter.

De Aquaqmarin kan verward worden met deze stenen:

  • Zeldzame natuurlijke blauwe topaas
  • Bestraalde topaas van de kleur hemelsblauw
  • Aquamarijn gekleurde synthetische spinels

Mijnbouwgebieden en -afzettingen

Aquamarijnen worden op alle continenten gevonden. Verreweg de belangrijkste mijnbouwgebieden liggen in Brazilië.

Andere belangrijke plaatsen zijn:

  • Nigeria
  • Mozambique
  • Madagaskar
  • Pakistan

Bovendien wordt aquamarijn ook aangetroffen in India, Sri Lanka, Afghanistan, de Verenigde Staten en enkele andere landen in de wereld. Een speciale, donkerblauwe variëteit werd in Madagaskar gedolven.

Aquamarijn in Europa

De Europese afzettingen in Duitsland, Italië, Spanje, Portugal, Finland, Noorwegen, Bulgarije en Zwitserland zijn bijvoorbeeld van zuiver mineralogisch belang en leveren geen materiaal op dat nuttig is voor de edelsteenhandel.

Aquamarijn wordt vaak gevonden in holten, grindafzettingen en soms in beekgrind. Berylkristallen in sommige grofkorrelige gesteenten kunnen tot zeer grote afmetingen uitgroeien. Aquamarijnkristallen tot 20 cm zijn niet ongewoon. De beste kwaliteit stenen komt uit Brazilië, waar kristallen van enkele kilo’s zijn gevonden.

Aquamarijnmijnbouw in Pakistan: Video

Verschillende soorten slijpen

De meest voorkomende slijpvorm voor een aquamarijn is de smaragdvorm, gevolgd door ovale of peervormige slijpvormen. Het is een relatief gemakkelijk te snijden steen en wordt vaak aangetroffen in vernieuwende vormen als kappers experimenteren met nieuwe vormen. In het algemeen zijn alle slijpvormen die voor diamant worden gebruikt, ook mogelijk voor aquamarijn. Op de hardheidsschaal wordt hij gewaardeerd met 7,5 tot 8, wat hem een vrij duurzame steen maakt. Grote aquamarijnstenen, variërend van enkele karaten tot meer dan 10 karaat, komen, zoals eerder vermeld, relatief vaak voor. Het mooie van deze edelsteen is dat hij door zijn brede prijsklasse voor bijna iedereen toegankelijk is.

  • De meest voorkomende snit voor een aquamarijn is de smaragd
  • Gevolgd door ovale of peervormige sneden
  • Gemakkelijk te hakken steen
  • 7,5 tot 8 op de hardheidsschaal
  • Duurzame steen

Bij het snijden van aquamarijn moet de diepte van de kleur de eerste overweging zijn. Diepe ontwerpen, zoals barion en smaragd slijpsel, hebben meestal de voorkeur. Lage kroonhoeken resulteren in een hogere schittering, maar hogere kronen worden vaak gebruikt om de kleur te verdiepen.

Hoge glans door polijsten

De berylfamilie, waaronder aquamarijn, behoort tot de gemakkelijkst te polijsten edelstenen. Diamantpolijsten is de meest gebruikte methode. Een polijstbeurt van hoge kwaliteit kan heldere aquamarijnen zo’n schittering geven dat zij verward kunnen worden met edelstenen met een hogere brekingsindex (RI). Zelfs met een matige spreiding van 0,014 zullen heldere stenen met een grote kroonhoek hun spectrale kleuren goed laten zien. Dit maakt ze tot een uitstekende edelsteen. Hoewel de hoogste waarden bij de rijkere kleuren liggen, kan een goed geslepen heldere aquamarijn een van de meest spectaculaire voorbeelden van edelsteenfacettering ter wereld zijn.

  • De gemakkelijkste edelstenen om te polijsten
  • Meest gebruikelijke methode: Diamantpolijsten
  • Kan verward worden met edelstenen met een hogere brekingsindex
  • Spectrale kleuren worden op de voorgrond gebracht

Aquamarijn juwelen zorg

De beste manier om uw aquamarijn juwelen schoon te maken is met eenvoudig warm zeepwater (met milde vloeibare zeep) en een klein borsteltje. Nadat u de steen hebt gewassen, moet u hem goed afspoelen met schoon water. Gebruik warm water in plaats van heet water om het risico van thermische schokken te verminderen.

Wasmiddelen met enzymen en detergenten moeten worden vermeden omdat zij allergische reacties kunnen veroorzaken. Het is ook niet aan te raden aquamarijn in een ultrasoon bassin te reinigen. Plotselinge temperatuurveranderingen, stoomvorming en contact met cosmetica, haarlak, parfum of huishoudchemicaliën moeten indien mogelijk ook worden vermeden.

  • Schoonmaken met een simpel warm sopje
  • Spoel grondig met helder water
  • Vermijd detergenten en reinigingsmiddelen die enzymen bevatten.

Grootste aquamarijn vondst ooit

De grootste aquamarijn werd in 1910 in Brazilië gevonden, bij het dorp Marambaia. Hij woog ongeveer 110 kg, was bijna een halve meter lang en 38 cm breed. Het werd vervolgens in kleinere stenen gezaagd die samen meer dan 200.000 karaat opleverden!

Hier ligt de mijn waar de grootste aquamarijn aller tijden werd gevonden:

Beleggen in aquamarijn: ja of nee?

Zoals hierboven reeds vermeld, zijn er aquamarijnen in zeer uiteenlopende prijsklassen. Dit maakt investeren in aquamarijn interessant, zelfs voor beleggers met een kleiner budget. Een negatieve factor is het ontbreken van een wereldwijde referentieprijs, zoals die voor potentiële goudbeleggers beschikbaar is in de vorm van de Londense goudprijs. De markt kan derhalve over het algemeen aan sterke prijsschommelingen onderhevig zijn.

Deze overwegingen moeten niet worden opgevat als een fundamentele aanbeveling tegen de aankoop van aquamarijn, maar eerder als een uitnodiging om kritisch na te denken over een potentiële aankoopbeslissing.