Arya Shirazi: Mode, schoonheid en commerciële fotograaf – Interview

Arya Shirazi is een mode-, schoonheids- en commerciële fotograaf uit Duitsland. Hij heeft gewerkt voor grote namen als L’Oréal Paris, ELLE, L’officiel, Mediengruppe RTL en ProSieben. Vandaag vertelt hij ons iets over zijn leven en beroep als fotograaf.

Fotografie, beroep, privé-leven: Arya Shirazi

Wat voor iemand ben jij? Hoe zouden vrienden en familie u omschrijven?

Arya Shirazi: Vrienden en familie – dat maakt voor mij geen verschil, ze zijn superbelangrijk voor me! Daar hecht ik veel belang aan. Ik hou van de momenten dat ik iedereen bij me heb in de woonkamer. Dat is een perfecte avond voor mij: Diner bij Ari. Koken is ook een van mijn passies – vooral voor mijn dierbaren. Op de slechtste momenten noemen mensen me nu Mariah, omdat ik erg impulsief zou zijn. Maar in het algemeen, ben ik een zeer liefdevolle, koppige
en grappig persoon. Dat is tenminste wat mijn vrienden over mij zeggen – ik vroeg het maar 🙂

Tips voor Düsseldorf

FIV: Wat betekent Düsseldorf voor u? Wat zijn jouw favoriete plekken en insider tips om uit eten te gaan in jouw stad?

Arya Shirazi: Om eerlijk te zijn, was Düsseldorf nooit mijn geadopteerde thuis. Ik ging hier naar de universiteit en deed mijn bachelor in communicatiedesign. In die tijd pendelde ik nog van mijn huis in Bonn naar Düsseldorf, ongeveer 2 uur heen en terug. Vijf jaar later, kon ik niet aan mijn lot ontsnappen. Ik denk dat het gezegde “Waar de liefde valt” hier past. Maar Düsseldorf is een deel van mij geworden. Ik voel me hier erg op mijn gemak omdat ik ook geweldige mensen om me heen heb. Mijn insidertip hier in Düsseldorf is het uitkijkplatform op de Tonhalle, waar je een prachtig uitzicht hebt over de Rijn. Het kan ook romantisch zijn met een glas wijn en wat hapjes. We wandelen graag langs de Rijn in Oberkassel met onze hond Pluto, en als we uit eten gaan, gaan we naar ons favoriete sushirestaurant “BABA Sushi” in Pempelfort. Als u niet van sushi houdt (ik kan dat niet begrijpen), raad ik u het restaurant “Oktopussy” aan, ook in Pempelfort.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Kunt u zich de eerste foto herinneren die u ooit nam? Was u in uw kindertijd en jeugd al creatief en enthousiast over fotografie?

Arya Shirazi: WOW, ik zou iets langer moeten nadenken…. Ik denk dat een van mijn eerste foto’s (conceptueel gesproken) van mijn zus was. Als kinderen maakten we veel opnamen van onze favoriete artiesten (Britney Spears, Aaliyah, Beyonce enz.). Ik zeg niet graag van mezelf dat ik een creatief persoon ben, maar blijkbaar ben ik dat wel en was ik dat als kind ook. Ik stal de poppen van mijn zus en ontwierp kleren voor ze of gaf ze een nieuw kapsel. Natuurlijk vond mijn zus dat niet leuk. Mijn grootvader was een tandarts, maar ook een kunstenaar in Iran; zijn schilderijen hangen nog steeds in musea. Mijn vader tekende veel en was ook zeer creatief en geïnteresseerd in fotografie. Misschien heb ik iets van hen geërfd? Ik ben opgegroeid met camera’s en videocamera’s, dus ik wist al heel vroeg hoe ze werkten.

FIV: Wanneer en hoe bent u begonnen met regelmatig fotograferen?

Arya Shirazi: Het begon allemaal met Britney Spears. #fanboy sinds ik 8 jaar oud was: Ik verzamelde alles, BRAVO, posters, CD’s enz. Op een gegeven moment begon ik me af te vragen wie die foto’s op de omslagen eigenlijk maakt. Dat is wanneer ik David LaChapelle tegenkwam. Een enorm rolmodel voor mij in die tijd! Ik was en ben nog steeds gefascineerd door zijn werk. Ik heb een grote familie en toen ben ik begonnen met het fotograferen van mijn zus en al mijn neven en nichten en op een gegeven moment heb ik ze verwisseld met modellen- sorry daarvoor. Haha nee, geen grapje, zo ben ik eigenlijk begonnen met portretfotografie.

FIV: Hoe heb je van je hobby je beroep gemaakt? Heb je stage gelopen of heb je het als assistent van een fotograaf geleerd?

Arya Shirazi: Ik heb in de 10e klas mijn diploma van het middelbaar technisch onderwijs gehaald en ben daarna naar de Glass Design School in Rheinbach gegaan, waar ik mijn diploma van het middelbaar technisch onderwijs heb gehaald en een opleiding tot designassistent heb gevolgd. Op deze school hadden we ook fotografie als vak. We mochten onze projecten en ideeën verwezenlijken in de studio en het fotolab die ter beschikking werden gesteld. Tijdens de opleiding was er een open dag op de universiteit in Düsseldorf. Twee
Klasgenoten vertelden over een proeve van bekwaamheid die men zou moeten afleggen. Foto’s maken was hier ook toegestaan. Ik vond dat interessant, solliciteerde en slaagde onverwacht voor de test met als onderwerp “In gevaar en grootste nood, brengt de middenweg de dood” en mocht communicatiedesign gaan studeren in Düsseldorf. Tijdens mijn studies heb ik enkele fotografen kunnen assisteren en zo mijn ervaring kunnen verruimen.

Na mijn studie voelde ik me nog niet klaar voor het zelfstandig ondernemerschap, dus ben ik stage gaan lopen als fotoredacteur bij Mediengruppe RTL. Ik denk dat dat de beste beslissing van mijn leven was, want op dat moment wist ik niet zeker of het wel het juiste voor me was. In die tijd ontmoette ik mijn beste vrienden en ik geloof heel sterk in het lot en voor mij zijn er geen toevalligheden in het leven. Ik had geen vast plan voor zelfstandig ondernemerschap. Het is allemaal zo gelopen. Vandaag is MG RTL een van mijn belangrijkste klanten en ik ben dankbaar voor de mensen die zo in mij geloofden, want zonder hen had ik niet zo spontaan mijn eigen zaak kunnen beginnen.

FIV: In hoeverre beïnvloeden de door u gekozen thema’s mode en schoonheid uw privé-leven?

Arya Shirazi: Eerlijk gezegd denk ik niet dat het mijn privéleven op enige manier beïnvloedt. Ik vind het heerlijk als je niet hoeft na te denken over wat je op dat moment aan moet trekken. Weet je wat ik bedoel? Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om te chillen met een T-shirt en een joggingbroek – sorry Karl Lagerfeld – en er niet eens over na te denken, maar misschien is dat al een soort van invloed, nietwaar?

FIV: U hebt een lijst met bekende cliënten. Aan welke van uw vorige projecten denkt u het meest terug?

Arya Shirazi: Al mijn projecten zijn tot nu toe cool geweest! Het is voor mij altijd belangrijk dat het team met elkaar overweg kan en dat is meestal het geval. Maar ik denk ook dat de fotograaf dit kan beïnvloeden en er ook voor moet zorgen dat de stemming goed is. Ook al is het niet per se mijn beeldtaal, ik hou van het filmen van de Bachelorette en de Bachelor. Ik doe dat nu al meer dan drie jaar. Je groeit samen als een familie en je kijkt uit naar de tijd samen.
Een van mijn favoriete shoots van 2019 was de fotospread met Nadine Leopold voor de Bulgaarse ELLE. Nadine staat bekend als VS Angel en ik denk dat het voor elke fotograaf een speciaal gevoel is om iemand die je bewondert of geweldig vindt voor de lens te hebben.

Fotografie als hobby

FIV: Tegenwoordig kan iedereen foto’s maken met zijn smartphone en voor leken zijn verschillen met beroepsfotografen nu moeilijker te herkennen dan ooit tevoren. Wat is volgens u echt belangrijk, wat maakt voor u een goede fotograaf?

Arya Shirazi:Ik vind het niet negatief dat het tegenwoordig makkelijker is om goede foto’s te maken met smartphones. Of een leek het verschil kan zien tussen wie het professioneel doet en wie niet, doet er niet echt toe, toch? Wat mij betreft, moet iedereen de kans krijgen om zich creatief uit te leven. Een goede camera maakt een fotograaf nog niet professioneel. Een fotograaf moet een goede teamspeler zijn en er geen egozaak van maken. Mensen kunnen benaderen en je kunnen inleven in wat de klant wil, bijvoorbeeld, helpt zeker. Bij freelance producties hebben de hair & make-up of stylisten ook hun ideeën, en je moet naar hen luisteren en op hen reageren. Het is altijd een gezamenlijke inspanning. Je kunt het beste team en het beste model van de wereld hebben, maar als je een domme vent achter de camera hebt, gaat het niet werken.
camera, dan zijn de foto’s net zo stom.

FIV: Waar haal je de inspiratie voor je foto’s vandaan?

Arya Shirazi: Het leven is een bron van inspiratie, de goede en slechte ervaringen die we hebben, de muziek waar we naar luisteren, alles wat we zien kan een bron van inspiratie zijn.
Ik ben opgegroeid in een zeer grote familie en voor het grootste deel heb ik veel sterke vrouwen als tantes en neven. Maar het sterkst voor mij zijn mijn moeder en mijn zus, die veel hebben meegemaakt door de ziekte van mijn vader, die nu in een rolstoel zit.

De vrouwen voor mijn camera zijn sterk, cool en pikken geen shit!

Plannen en doelstellingen van de fotograaf

FIV: Wat zijn uw verdere doelen en plannen voor uw carrière? Hoe wil je dat je leven er over 5 jaar uitziet?

Arya Shirazi: Ik heb veel grote en kleine doelen. Maar ik denk er niet elke dag aan, want ik ben ervan overtuigd dat iedereen krijgt wat hij verdient. Mijn plan is om gewoon door te gaan en in mijn dromen te geloven en er vast van overtuigd te zijn dat je alles kunt bereiken wat je maar wilt – ondanks de downs die je tussendoor zult hebben 🙂 Wie weet, misschien kijkt op een dag een 8-jarig kind naar de boekjes van zijn favoriete zangeres die ik heb gefotografeerd en wil hij fotograaf worden?

Arya Shirazi Fotografie: Website

De FIV redactie wenst u veel succes!