Koop Jade: Prijs, Kenmerken, Kleur & Waarde – Beleggingsedelsteen

Jade kopen – Jade is vooral in trek bij investeerders in China. In vergelijking met goud is de steen of het mineraal niet zo duur. Goud kost momenteel 61 USD per gram, na de grens van 2.000 USD te hebben doorbroken. Jade kost momenteel slechts 0,81 USD per gram. Verwerkt in statussymbolen en juwelen, wordt het echter steeds aantrekkelijker als investering. s Werelds grootste jadesteen is maar liefst 170 miljoen dollar waard. Hij weegt 210 ton en komt uit Myanmar (het vroegere Birma). Natuurlijk werd de jadesteen onmiddellijk naar China verscheept, waar hij werd verwerkt tot statussymbool en juweel. Een groot deel van de jadeproductie van Myanmar, ter waarde van 31 miljard dollar per jaar, gaat naar China. De jadewinning en de jade-industrie zijn goed voor de helft van het BBP van Myanmar. Hier leer je bijna alles over het mineraal! Maar laten we vanaf nul beginnen. Waar komt jade vandaan? Wat maakt jade zo begeerlijk? Hoeveel kost jade? Meer tips over beleggen in edelstenen vindt u hier: Edelsteen investering.

Prijs: Hoe duur is jade? Gram, karaat en kilo

Jade is de naam die gegeven wordt aan een groep van verschillende edelstenen. Hoe duur een jadesteen is, hangt af van de kleurintensiteit en of het jadeiet of nefriet is. Nephriet heeft sinds enkele jaren zijn status op de markt verloren omdat er veel imitaties zijn en is bijgevolg niet meer zo prijzig. Jadeiet met een zuivere, sterke kleur is het waardevolst en gladde, gelijkmatig gekleurde stenen zijn het duurst. Vooral de begeerde keizerlijke jade is een waardevolle investering voor investeerders.

In feite wordt elke steen afzonderlijk gewaardeerd. De prijs wordt bepaald door handelaars, juweliers en veilinghuizen. Maar als we naar het bovenstaande voorbeeld kijken, zou u de volgende verkoopprijzen hebben.

Rekenvoorbeeld (Jadefonds in Myanmar)

210 ton > 210.000 kg

170.000.000 / 210.000 kg

809,52 USD / kilogram

4,05 USD / karaat

0,81 / gram

Prijsvergelijking goud / jade

Tip, lees hier meer over goud kopen.

  • Goud per gram: 61 USD
  • Jade per gram: 0,81 USD

Jade productie in het jaar

Hier zijn de officiële cijfers van Myanmar (regering):

Gemiddelde prijs: Uitvoer naar China

Waardestijging na uitvoer naar China

Mexicaanse naam oorsprong

De term jade is afgeleid van piedra de ijada = lendensteen. Dit komt doordat hij vroeger door de inheemse bevolking van Zuid-Amerika werd beschouwd als een geneeskrachtige steen voor lende- en nierklachten. Het kreeg zijn naam echter pas in de 16e eeuw, tijdens de verovering van Mexico door de Spanjaarden. Jade, of yu zoals het in China algemeen wordt genoemd, is eigenlijk een algemene term voor twee verschillende edelstenen: Nephrite en Jadeite.

Uitzonderlijke samenstelling

Oorspronkelijk werd aangenomen dat alle jade voorwerpen van hetzelfde materiaal waren gemaakt. In 1863 ontdekte een Fransman, Alexis Damour, echter dat het materiaal dat bekend staat als “jade” in twee verschillende mineralen kan worden verdeeld: Jadeite en Nephrite. Omdat deze twee materialen moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn en omdat het woord “jade” zo diep in de omgangstaal verankerd is, wordt de naam jade nog steeds algemeen gebruikt in vele samenlevingen, industrieën en academische disciplines.

Benaming van de materialen

In dit artikel wordt het woord “jade” gebruikt voor ongedifferentieerde materialen. “Jadeiet” of “nefriet” wordt gebruikt wanneer de identiteit van het materiaal bekend is. Het woord “nefriet” is ook een onnauwkeurige term. Het wordt gebruikt voor materialen die bestaan uit de mineralen actinoliet en tremoliet.

Jadeiet, nefriet en wetenschap

Jadeiet en nefriet hebben een duidelijk verschillende minerale samenstelling. Jadeiet is een aluminium-rijke pyroxeen, terwijl nefriet een magnesium-rijke amfibool is. Voor het oog van de gemiddelde persoon hebben de twee mineralen echter zeer vergelijkbare fysische eigenschappen. Alleen getrainde waarnemers met veel ervaring zijn in staat ze betrouwbaar te onderscheiden zonder minerale testapparatuur. Om deze reden werden jadeiet en nefriet pas in 1863 door wetenschappers correct van elkaar onderscheiden.

Oorsprong van het onderscheid

Zonder het te weten hadden de Chinese ambachtslieden jadeiet van nefriet onderscheiden en waardeerden zij het genoeg om een hoge prijs voor jadeiet te betalen. Zij beschikten echter niet over de kennis en de apparatuur op het gebied van scheikunde en kristallografie om ze formeel van elkaar te onderscheiden.

Zelden kwamen de Chinese ambachtslieden fijnkorrelige jadeiet tegen met een heldere doorschijnendheid en een rijke, uniforme groene kleur. Dit prachtige materiaal kreeg de naam “Keizerlijke Jade” en werd beschouwd als de steen van de hoogste kwaliteit. In die tijd was in China het bezit van keizerlijke jade alleen voorbehouden aan de keizer. Nu kan iedereen die het zich kan veroorloven Imperial Jade bezitten. De beste exemplaren kunnen per karaat meer kosten dan diamanten van hoge kwaliteit.

  • Chinese ambachtslieden ontdekten voor het eerst het verschil
  • Beschikte echter niet over instrumenten en kennis om het verder te onderzoeken
  • Alleen de keizer mocht keizerlijke jade bezitten in China.

Nog steeds erg in trek: Jade in China

De Chinezen hechten veel meer waarde aan jade dan enig ander volk. Jade is al duizenden jaren de meest populaire edelsteen in China. Chinese keizers begeerden uitstekende exemplaren van jade, en zij dreven handel of voerden oorlog met verre volkeren om deze te verwerven. In China worden geschenken van jade gegeven op bijna elk belangrijk moment in het leven, zoals verjaardagen, jubilea, huwelijken en andere vieringen. Het is ook een veel gebruikt materiaal voor het maken van religieuze kunst. China is het land waar het belang van jade het grootst is.

Geschiedenis van de groene edelstenen

Jade is al bekend sinds het Stenen Tijdperk en was een zeer gewild mineraal, vooral in het oude China, waar het soms bijna even hoog werd gewaardeerd als goud, maar ook wereldwijd. Hij wordt in China al sinds 3000 v. Chr. beschouwd als een yu, een “koninklijke edelsteen”. Het heeft altijd een zeer bijzondere betekenis gehad in de lange geschiedenis van kunst en cultuur. Het werd gebruikt voor de mooiste voorwerpen en cultusfiguren en voor grafgiften voor hooggeplaatste leden van de keizerlijke familie. Ook vandaag nog wordt deze edelsteen beschouwd als een symbool van het goede, het mooie en het kostbare.

Vroeg gebruik van jade in werktuigen

Mensen gebruiken jade al minstens 100.000 jaar

De vroegste voorwerpen van jade waren werktuigen. Jade is een zeer hard materiaal en wordt als werktuig gebruikt omdat het uiterst taai is en breekt tot scherpe randen. De meeste jade heeft niet de kleur en doorschijnendheid die men van een edelsteen zou verwachten. Toen de vroege mensen deze bijzondere stukken jade vonden, werden zij echter vaak geïnspireerd om er een bijzonder voorwerp van te maken.

Taaiheid is het vermogen van een materiaal om breuk te weerstaan wanneer het wordt blootgesteld aan spanning. Hardheid is het vermogen van een materiaal om slijtage te weerstaan. De eerste werktuigmakers maakten gebruik van deze eigenschappen van jade en vormden het tot snijwerktuigen en wapens. Het werd gebruikt om bijlen, projectielpunten, messen, schrapers en andere scherpe snijvoorwerpen te maken.

  • Gebruikt voor 100.000 jaar
  • Vroegste objecten: Gereedschap
  • Zeer taai en hard

Stoer betekent in de context van edelstenen: Het vermogen van een materiaal om weerstand te bieden tegen breuk. Hardheid betekent: het vermogen van een materiaal om slijtage te weerstaan.

Het huidige gebruik van jade als edelsteen

Jade is een duurzaam, kleurrijk materiaal dat in vormen kan worden bewerkt en hoogglanzend kan worden gepolijst. Deze eigenschappen maken hem tot een zeer begeerde edelsteen. Jade wordt gebruikt voor de vervaardiging van allerlei juwelen zoals hangers, halskettingen, ringen, armbanden, oorbellen, kralen, cabochons, getrommelde stenen en andere voorwerpen.

Deze juwelen zijn vaak gemaakt van massieve jade, gecombineerd met andere edelstenen of gezet in zettingen van goud, zilver of andere edele metalen. Naast juwelen wordt jade ook gebruikt voor het maken van kleine beeldhouwwerken, ornamenten, religieuze kunst en kleine functionele voorwerpen.

Handel in Jade: Video

Gevaar voor verwarring!

Maw zit zit

Maw Sit Sit is een gesteente dat bestaat uit jadeiet, albiet en kosmochlor (een aan jadeiet verwant mineraal). Het heeft een licht chroomgroene kleur en kan helder gepolijst worden. Om deze redenen wordt hij als edelsteen gebruikt. Maw Sit Sit werd voor het eerst correct geïdentificeerd in 1963 nabij het dorp Maw Sit Sit in het noordwesten van Birma in de uitlopers van de Himalaya. Dit is de enige plek waar het tot nu toe is ontdekt. Het wordt gebruikt voor het snijden van cabochons en het maken van kleine beeldhouwwerken. Wegens zijn schaarste en geringe productie wordt het zelden in juwelen gebruikt.

  • Rots van jadeiet, albiet en cosmochlore
  • Voor het eerst geïdentificeerd in 1963 in de Himalaya, bij het dorp Maw Sit Sit.
  • Tot nu toe is de enige vindplaats
  • Slechts zelden in juwelen

Gelijkaardige materialen

Een aantal andere mineralen en materialen die gewoonlijk worden gesneden en gepolijst, kunnen gemakkelijk met jade worden verward. Al deze materialen kunnen qua kleur, glans en doorschijnendheid sterk op jade lijken – zo sterk dat de gemiddelde persoon ze niet kan herkennen. Deze materialen worden vaak gebruikt om cabochons, kralen en andere voorwerpen te maken in dezelfde stijl als jade. Zij komen soms met en soms zonder openbaarmaking op de markt. Zij worden vaak aangeduid met “jade” of met een van de vele verkeerde benamingen.

Chalcedoon

Chalcedoon is een doorschijnende variëteit van microkristallijne kwarts die in een kleurengamma wordt aangeboden dat lijkt op jade. Chrysoprase is een lichtgroen, chroomkleurig chalcedoon dat erg op jade lijkt wanneer het in cabochons, kralen en kleine beeldhouwwerken wordt gesneden. Chalcedoon komt voor in een verscheidenheid van andere doorschijnende kleuren, zoals zwart, lavendel, geel en oranje, die op de kleurvariaties van jade kunnen lijken. Chalcedoon kan als edelsteen erg op jade lijken. Het kan van jade worden onderscheiden door zijn lagere soortelijk gewicht en met behulp van verschillende instrumentele methoden.

Serpentijn

Serpentijn komt voor in een verscheidenheid van prachtige doorschijnende tot bijna doorzichtige groene en geelgroene kleuren die erg op jade lijken. Het is een metamorf mineraal dat vaak voorkomt in dezelfde geografische gebieden en dezelfde gesteentesoorten als jade. Serpentijn is veel zachter dan jade en heeft ook een veel lager soortelijk gewicht.

Vesuvianiet, ook bekend als idocrase, is een ander jade-achtig mineraal dat zonder laboratoriumproeven zeer moeilijk van jade te onderscheiden is. Het heeft een vergelijkbare hardheid, soortelijk gewicht en fysiek voorkomen. Het is lang niet zo taai als jade en breekt gemakkelijker – maar daarvoor moet het monster worden vernietigd.

Jade soorten, behandelingen en tips voor aankoop

Duizenden jaren lang hebben de mensen die jade voorwerpen maken en verkopen, vele manieren gevonden om hun uiterlijk te verbeteren. Hitte, was, kleurstof, bleekmiddel, zuur, polymeerinjectie en andere behandelingen zijn allemaal gebruikt om de kleur, de glans en de stabiliteit van jadeiet en nefriet te verbeteren. Hoewel veel van deze behandelingen deel uitmaken van het traditionele fabricageproces van jade, willen de serieuze kopers van jade van vandaag weten welke behandelingen allemaal in het fabricageproces zijn gebruikt.

Indeling in type A, B en C

Commerciële jadeietvoorwerpen worden in drie “types” ingedeeld, afhankelijk van de behandelingen die tijdens het fabricageproces zijn gebruikt. Ze worden Type A, Type B en Type C jadeiet genoemd.

Een jade medaillon: de diepgroene kleur springt recht in het oog:

Jadeiet type A: Behandeling met waslaag

Objecten van jadeiet type A zijn behandeld met een waslaag. Dit is de meest traditionele jadeiet behandeling. Het wordt verwacht en geaccepteerd door serieuze kopers en heeft over het algemeen geen invloed op de waarde van een jadeiet voorwerp. Bij deze behandeling koken fabrikanten afgewerkte jadeietvoorwerpen in water om ze schoon te maken en voor te bereiden op het aanbrengen van was. De voorwerpen worden vervolgens gedroogd en in gesmolten was gedompeld. De was vult alle poriën en breuken aan het oppervlak. Wanneer de voorwerpen zijn afgekoeld, wordt de overtollige was verwijderd en worden de voorwerpen gepolijst tot een hoogglans. De was vult onregelmatigheden in het oppervlak op en geeft het voorwerp een gladde, glanzende afwerking.

Jadeiet type B: Bleken door zoutzuur of zwavelzuur

Objecten van jadeiet type B werden gebleekt door onderdompeling in zoutzuur of zwavelzuur. Het zuur verwijdert oxidatievlekken en loogt natrium uit. Dit maakt de kleur van veel materialen lichter. De jadeiet wordt vervolgens onder druk geïmpregneerd met was of een heldere polymeerhars. De impregnering vult alle poriën en breuken aan het oppervlak en geeft het voorwerp een verbeterde gladheid, glans en kleur.

Helaas kan het uiterlijk van jadeietvoorwerpen van type B al na enkele jaren achteruitgaan. Door de behandeling met zuur wordt sommige jadeiet broos, en polymeerharsen kunnen verkleuren na verloop van tijd of door blootstelling aan hitte en zonlicht. Vanwege deze problemen moet de behandeling van jadeiet van type B altijd worden vermeld wanneer een voorwerp wordt verkocht, maar veel voorwerpen worden verkocht zonder vermelding van de behandeling. Dit gebrek aan openbaarmaking is te wijten aan het feit dat jadeietvoorwerpen van type B gewoonlijk worden verkocht voor een fractie van de prijs die voor een soortgelijk voorwerp van type A wordt betaald. Verkopers komen vaak weg met geheimhouding omdat type B behandelingen moeilijk op te sporen zijn. Tests in een gemmologisch laboratorium zijn vaak nodig om behandelingen van type B op te sporen.

  • Gebleekt door onderdompeling in zoutzuur of zwavelzuur
  • Geïmpregneerd met was of polymeerhars onder druk
  • Uiterlijk kan verslechteren na een paar jaar
  • De behandeling moet

Jadeiet type C: individuele kleuring

Type C-jadeiet heeft meestal alle behandelingen van type B-jadeiet, maar het voorwerp is ook geverfd in een meer gewenste kleur. De kleurstoffen kunnen na verloop van tijd of door blootstelling aan warmte en licht vervagen. Om deze redenen moeten behandelingen van type C altijd openbaar worden gemaakt.

De kleurbehandeling kan vaak worden vastgesteld door onderzoek met een microscoop, spectroscoop of gemmologische filters, maar dit onderzoek mag niet worden vereist – de verkoper moet voor elk verkocht voorwerp de volledige omvang van de behandeling bekendmaken. Openbaarmaking vindt niet altijd plaats, want jadeiet van type C wordt verkocht voor een fractie van soortgelijke voorwerpen met een behandeling van type B.

Objecten van type C moeten worden aangekocht voor een prijs die uitgaat van een tijdelijk gebruik gedurende enkele jaren. Wie het aanzienlijke geld aan jade uitgeeft, moet het verschil kennen tussen jadeiet en nefriet, een goede kennis hebben van jadeietbehandelingen en hoe die de waarde en de toekomstige duurzaamheid en het uiterlijk beïnvloeden.

  • Meer gewenste kleur dan type b
  • Type C-behandelingen moeten altijd openbaar worden gemaakt
  • Prijs die uitgaat van tijdelijk gebruik van een paar jaar