Harz vakantie: Brocken, bergen, Wernigerode & andere attracties

Harz vakantie – doordrenkt van legende en toch natuurlijk mooi. Houdt u van de natuur, van buiten zijn in de frisse lucht en bent u op zoek naar uw volgende vakantiebestemming? Dan biedt het prachtige Harzgebergte u in elk jaargetijde alles wat uw hartje begeert. De beroemde Brocken, machtige bergen, Wernigerode en nog veel meer wachten op u! Maar ook de mythen en legenden rond de Harz zijn een aantrekkelijke factor die altijd goed valt bij toeristen en vooral gezinnen.

Harzgebergte: Nationaal Park, Landschappen & Wernigerode

Ontelbare groene bossen, kabbelende beekjes en bergachtige landschappen. Of u nu een ontspannen wandeling wilt maken, de vele ongerepte paden wilt bewandelen of gewoon wilt uitrusten in de natuur – er is beslist veel te zien in het idyllische Harzgebergte, zodat iedereen aan zijn trekken komt. Maar naast de schilderachtige landschappen heeft de Harz u tijdens uw vakantie in het middelgebergte nog veel meer bezienswaardigheden en attracties te bieden.

Van unieke grotten tot machtige bergen, historische kastelen en charmante dorpjes, het Harz gebergte biedt u een bewogen en avontuurlijke familievakantie. Dus als u wilt genieten van een onvergetelijke vakantie in de natuur en verbazingwekkende landschappen wilt combineren met avontuur, ontspanning en culturele input, dan is het hoogste gebergte van Noord-Duitsland de plek voor u!

Wij hebben opgeschreven wat er te weten valt over deze populaire vakantiebestemming, welke hoogtepunten u niet mag missen en hoe u een ontspannende maar opwindende tijd kunt hebben met kinderen.

De hoogtepunten die de Harz biedt:

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

 • Landschappelijke hoogtepunten en natuurlijke wandelpaden
 • Culturele inbreng
 • Interessante bezienswaardigheden
 • Charmante stadjes zoals Wernigerode
 • Gezinsvriendelijke vrijetijdsactiviteiten
 • Spannende legenden en mythen

Top Attracties & Bezienswaardigheden in het Harzgebergte

Het prachtige Harzgebergte wordt beschouwd als een topreisbestemming voor Duitsers en trekt elk jaar talrijke bezoekers naar de schilderachtige natuur. Door de buitengewone flora en fauna zijn de bergen bijzonder geschikt voor een zomervakantie.

Maar naast aantrekkelijke landschappen met bergen en bossen en sprookjesachtige wandelpaden, heeft de Harz ook interessante grotten, historische kastelen, beroemde bezienswaardigheden en nog veel meer. Hier heb ik de beste hoogtepunten geselecteerd die u zeker mee moet nemen op uw bezoek.

Hoogtepunten van het landschap: Duivelsmuur, Natuur & Wandelingen

Niet alleen de populaire bossen behoren tot de top bezienswaardigheden in de Harz, maar ook andere landschappelijke hoogtepunten zijn populair en worden vaak gezien tijdens een bezoek hier. Een natuurverschijnsel is duidelijk de zogenaamde Teufelsmauer (Duivelsmuur), ontstaan uit zandsteen en gelegen in het noordelijke voorland van de Harz.

De Teufelsmauer is een van de oudste natuurreservaten in Duitsland en herbergt een verscheidenheid aan unieke planten en dieren. Deze attractie is een echte aanrader voor een daguitstap. Tijdens een wandeling kunt u de machtige rotsformatie bekijken en op de talrijke uitkijkpunten een pauze inlassen om van het unieke panorama over het Harzgebergte te genieten.

 • Duivelsmuur gemaakt van zandsteen
 • Een van de oudste natuurreservaten
 • Unieke flora en fauna

Top excursie bestemming in het Harz gebergte: De Brocken

Een ander punt dat op uw reislijst moet staan is de Brocken. U kunt kiezen uit verschillende wandelroutes van verschillende moeilijkheidsgraden, variërend van 7 tot 13 kilometer lengte, die u allemaal naar de top brengen.

Bij goed weer kunt u vanaf de top de hele vallei overzien en hebt u een uniek uitzicht tot aan de uitlopers van de Harz. Wie het liever wat rustiger aan doet, kan vanuit Wernigerode ook de Brockenbahn nemen en binnen anderhalf uur op de plaats van bestemming aankomen. Hoe dan ook, een onvergetelijk en indrukwekkend uitzicht wacht u in een alpien klimaat, en daarom is een bezoek aan de hoogste berg van het Harzgebergte een must.

De nacht doorbrengen midden in de natuur. Dak tent van Campwerk.

Natuurlijke bergformaties: Dripstone Cave, Unicorn Cave & Co.

Een laatste excursie op uw vakantie moet zeker een bezoek zijn aan een van de grotten die bekend zijn van het Harzgebergte. Sommige zijn door de mens ontstaan als gevolg van mijnbouw, andere zijn van natuurlijke oorsprong en zijn duizenden jaren geleden geleidelijk gevormd door de aanleg van bergen. In de grotten kunt u een verbazingwekkende creatie van stalactieten zien en de meest uiteenlopende vormen, zoals dieren of dwergen, interpreteren.

Daarom zijn de grotten bijzonder geschikt voor een uitstapje met het gezin. De druipsteengrotten behoren tot de oudste van Duitsland en zijn daarom een uniek hoogtepunt dat u zeker met of zonder kinderen moet bezoeken. De buitengewone Eenhoorngrot is een ander natuurlijk hoogtepunt in het noordelijke Harzvoorland. De grootste bezoekersgrot in de Harz trekt elk jaar talrijke toeristen en kan uitgebreid worden verkend tijdens een rondleiding.

Rond dit natuurmonument draaien vele legenden en mythen, en zo is ook de bijzondere naam ontstaan. Of het nu de Duivelsmuur, de Brocken of de charmante grotten zijn – de veelzijdige regio Harz overtuigt met zijn schilderachtige natuur en historische werken en laat de harten van alle natuurliefhebbers sneller kloppen.

Hier zijn weer de landschappelijke hoogtepunten van de Harz:

 • Teufelsmauer – natuurreservaat met planten, dieren en rotsformaties
 • Brocken – Wandeling naar de hoogste berg in het Harzgebergte
 • Stalactieten Grot / Eenhoorn Grot – Natuurlijk Hoogtepunt met Indrukwekkende Stalactieten

Harz Nationaal Park: Natuur, Bossen & Wandelingen

Buiten de ongerepte landschappen ligt het Nationaal Park Harz, dat ongeveer 250 vierkante kilometer beslaat en wordt beschouwd als een van de grootste bosnationale parken van Duitsland met een verbazingwekkend aanbod aan schilderachtige natuur en beboste bossen. Het grootste deel van het park bestaat uit sparren- en beukenbossen en is een bijzonder hoogtepunt voor natuurliefhebbers en gepassioneerde wandelaars.

Op een wandelnet van minstens 600 kilometer kunt u uw dag vrij en individueel plannen en naar hartelust een uitgebreide route afleggen. Door zijn bijzondere ligging en zijn klimatologisch geconditioneerde boomgrens is de Harz onderverdeeld in zes vegetatiezones, van het laagland tot de Brocken-top. Of het nu een lange wandeltocht is of een ontspannen wandeling door de natuur – het veelzijdige nationale park is zeker een bezoek waard en moet zeker bezocht worden tijdens uw vakantie in het prachtige Harzgebergte.

 • Pittoreske natuur
 • Een van de grootste bos nationale parken
 • Sparren- en beukenbossen
 • Ten minste 600 km wandelnetwerk

Wernigerode: cafés, kleurrijke hotels & historisch kasteel

Het Harzgebergte biedt niet alleen landelijke schoonheid en paradijselijke natuur, maar ook charmante stadjes en culturele bezienswaardigheden. Als u in de Harz bent, mag u de zogenaamde kleurrijke stad aan de Harz niet missen om de levendigere kant van deze populaire vakantiebestemming te leren kennen. Wernigerode ligt aan de noordelijke rand van het Harzgebergte en heeft een moderne en jonge sfeer.

Van talrijke cafés, charmante restaurants en levendige hotels tot het romantische kasteel Wernigerode, deze uitnodigende stad biedt alles wat uw hart begeert. Het historische kasteel kan worden bezocht tijdens een rondleiding met gids of in een museum en bezoekers kunnen zich vergapen aan de meer dan 40 oorspronkelijk ingerichte woonkamers.

In de zomer wordt het kasteelfeest van Wernigerode gehouden, dat elk jaar vele bezoekers uit de hele wereld trekt. Maar niet alleen het kasteel, maar Wernigerode in het algemeen betovert altijd veel toeristen met zijn unieke sfeer en levendige levendigheid, en daarom moet u hier zeker een stop maken tijdens uw vakantie.

 • Levendige, moderne stad
 • Talrijke cafés en restaurants
 • Kasteel Wernigerode met museumbezoek

Onze tip: Korte trip naar Berlijn

Als u al in de buurt van Berlijn bent, is het een goed idee om de metropool een bezoekje te brengen. De hoofdstad van Duitsland staat bekend om cultuur & kunst op straat, sterrenrestaurants en hippe cafés. Toch kunt u er ook genieten van de rust en ontspanning van de natuur. Wie had gedacht dat kamperen mogelijk is in het midden van de hoofdstad? Of het nu gaat om een caravan, een camper of een auto met daktent, de campings in Berlijn bieden de mogelijkheid om een paar dagen in de natuur door te brengen en ook om de overvloed van het stadsleven te bezoeken.

Legenden & Mythen: Aards, Bovengronds en Ondergronds

Het Harzgebergte is niet alleen mooi om te zien, maar verbergt ook talrijke mythen, sagen en oude legenden. Om een mythe rond iets te laten ontstaan, is meer dan één verhaal nodig. Verschillende verhalen moeten zich rond één thema vormen en steeds een beetje veranderen door voortdurende voortplanting.

Enerzijds worden delen van het verhaal verfraaid, andere geheel weggelaten, en weer andere als onveranderlijke oriëntatie steeds opnieuw verhandeld. Mythen weerspiegelen problemen en ervaringen en vermengen verleden en toekomst, waardoor een vreemd verhaal ontstaat dat geheime wensen of onverklaarbare gebeurtenissen weerspiegelt en verwerkt. Verscheidene van dergelijke legendarische verhalen zijn te vinden rond het Harzgebergte. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de aardse saga’s, de bovennatuurlijke saga’s en de onderaardse saga’s.

Aardse saga’s: vreedzame en harmonieuze keizerlijke saga’s

De eerste categorie mythen zijn de aardse mythen. Deze aardse keizerlijke sagen beschrijven de voorbije tijd harmonieuzer en mooier dan hij was. Ze draaien om Frederik Barbarossa, Hendrik de Baljuw of Hendrik IV. De verzonken tijden worden zo vredig in beeld gebracht dat sommigen zouden wensen dat ze weer actueel waren.

Bovennatuurlijke legenden: heksen, duivels en co.

Aan de andere kant wordt de Harz sterk gekenmerkt door het bovennatuurlijke. Geen enkele andere plaats is zo bekend om heksen, duivelse activiteiten en dergelijke. Er wordt gezegd dat de magie boven de bergen ligt en vooral de bekende Brocken speelt een centrale rol in de mythen en legendarische verhalen rond de Harz en is daarom een populaire plaats om te bezoeken.

Ondergrondse legendes: grotten en heksenfeesten

De laatste mythe die rond het Harzgebergte draait, is de ondergrondse mijnwerkerswereld en de bijbehorende verhalen over dwergen en berggeesten. Vele beroemde dichters en schilders hielden zich bezig met heksenfeesten en vereeuwigden bijvoorbeeld de Walpurgisnacht op de Brocken.

In de mysterieuze diepten van de talrijke grotten in het Harzgebergte zijn ook verborgen sagen en legenden te vinden, die men met veel fantasie ook in de stalactieten kan herkennen.

Harz gebergte: Kaart

Camping: Goedkope en centrale campings

Het Harzgebergte is het grootste middelgebergte in Noord-Duitsland en biedt een verbazingwekkende en adembenemende natuur. Als u daar tijdens uw vakantie ten volle van wilt genieten en u wilt afkeren van het anders zo stressvolle leven van alledag, moet u besluiten om te gaan kamperen. U kunt alles wat het natuurlijke Harzgebergte te bieden heeft met u meenemen en tot diep in de nacht genieten van een sprookjesachtig panorama en idyllische flair.

Overdag bent u flexibel in uw planning, u kunt ‘s morgens op pad gaan naar de vele natuurlijke hoogtepunten en bezienswaardigheden wanneer u maar wilt en ‘s avonds terugkomen om de bewogen dag gezellig af te sluiten. U kunt met uw geliefden rond een kampvuur zitten, naar de sterrenhemel kijken en filosoferen over de legendarische legenden rond het Harzgebergte. Onder de open hemel kunt u zich volledig onderdompelen in de wereld van de mythen en genieten van de rust ver weg van lawaai en technologie.

De voordelen en hoogtepunten van kamperen:

 • Rust en ontspanning in een idyllische natuur
 • Afschakelen van stress en het dagelijkse leven
 • Mystieke sfeer door de sagen en legenden
 • Kampvuur en sterrenhemel bij nacht
 • Gezinsvriendelijke vrijetijdsactiviteiten
 • Kosteneffectieve variant

U wilt een avontuurlijke vakantie? Ga kamperen!

Kamperen wordt steeds populairder bij jong en oud en is daarom ook een prima optie voor een gezinsvakantie. U kunt wat quality time doorbrengen met uw kinderen en het natuuraspect volledig omarmen. De meeste campings zijn ook uitgerust met recreatievoorzieningen, zodat iedereen aan zijn trekken komt.

Dus als u volledig wilt uitrusten en ontspannen, moet u een ander soort vakantie nemen en een tent, daktent of caravan organiseren en gaan kamperen in het charmante Harzgebergte. Deze optie is ook goedkoper dan een verblijf in een hotel of het boeken van een vakantiewoning. Zelfs als u bijvoorbeeld zelf voor de catering moet zorgen, kunt u een natuuravontuur verwachten dat u nog lang zal heugen.

Hier heb ik enkele aanbevelingen geselecteerd voor centraal gelegen en populaire campings die u zullen helpen een bewogen en onvergetelijke vakantie te hebben. Hebben we je interesse gewekt? Lees hier meer over accessoires en bestemmingen.

Camping Harz – De Kreuzeck

4.6 sterren / 711 beoordelingen

 • Adres: Kreuzeck 5, 38644 Goslar
 • Camping direct aan het meer
 • Voorzieningen: sanitaire voorzieningen, restaurant, wasserette, speeltuin, Wifi
 • Telefoon: 05325 2570

Harz Camping aan de Schierker Stern

4.3 sterren / 509 beoordelingen

 • Adres: Am Stern 1, 38875 Elend
 • Faciliteiten: receptie, gemeenschappelijke ruimte, sanitair, open haard, barbecueplaats, sauna, Wifi
 • Telefoon: 039455 58817

Camping Braunlage

4.4 sterren / 387 beoordelingen

 • Adres: Am Campingplatz. 1, 38700 Braunlage
 • Faciliteiten: sanitaire voorzieningen, restaurant, broodjesservice
 • Telefoon: 05520 9996931

Kamperen op de Brocken

4.1 sterren / 258 beoordelingen

 • Adres: Schützenring 6, 38875 Elbingerode
 • Camping direct aan het bos
 • Voorzieningen: sanitaire voorzieningen, kook- en wasruimte, kiosk, recreatieruimte
 • Telefoon: 039454 42589

Hars: Temperatuur & Trend

Het weer vandaag / over drie dagen

Vakantie met kinderen: plezier, spelletjes & vrije tijd

Een vakantie in het prachtige Harzgebergte is ideaal voor een uitstapje met kinderen, alleen al vanwege de adembenemende natuur en de spannende verhalen over bijna alle bezienswaardigheden en attracties. Of het nu gaat om ontspanning, fascinerende avonturen of idyllische natuurlijke hoogtepunten – in het Harzgebergte kunt u genieten van een onvergetelijke vakantie met spanning, plezier en actie voor het hele gezin.

Van korte vakanties tot langere verblijven tijdens de vakantie, de diepe bossen van de Harz kunnen een avonturenspeelplaats worden voor kinderen van alle leeftijden. De natuur kan worden bewonderd en bijzondere hoekjes en bezienswaardigheden van de bergen kunnen worden verkend. Als bijzonder hoogtepunt draait er altijd een oude mythe rond de attracties, wat een bijzonder aantrekkelijk gezinsavontuur oplevert.

Het Harzgebergte biedt eenvoudig en natuurlijk vakantieplezier voor het hele gezin. Pret- en avonturenparken zorgen bijvoorbeeld voor afwisseling. Maar ook het nationale park, de dierenparken of de culturele hoogtepunten maken van deze vakantie iets heel bijzonders.

Hier volgen enkele suggesties voor andere dagtochten die met kinderen in het Harzgebergte kunnen worden gemaakt:

 • Pret- en sprookjesparken: stoom afblazen en heksen, dwergen en kabouters ontdekken
 • Sport en leuke activiteiten: Zomerrodelbaan, klimbos, paintball en co.
 • Fun- en avonturenzwembaden: zwemmen in een meer, een natuurbad of een overdekt zwembad
 • Dierenparken en dierentuinen: natuurreservaten, roofvogelstations en wilde dieren
 • Binnenspeeltuinen: Een alternatief als het regent
 • Culturele hoogtepunten: Ruïnes, musea en kastelen: geschiedenis en tijdreizen voor de kleintjes

Hars: Vragen en antwoorden

Wat is de beste plek om op vakantie te gaan in het Harzgebergte?

Het Harzgebergte is zeer afwisselend en biedt een breed scala aan mogelijkheden voor een geslaagde vakantie. Als u van ontspanning en wellness houdt, moet u naar Bad Harzburg gaan. Een andere aanrader is het UNESCO-werelderfgoed Goslar. In de winter kunt u in Bad Sachsa bijvoorbeeld heerlijk skiën. Andere populaire plaatsen zijn Bad Lauterberg, Sankt Andreasberg, Wernigerode of Osterode.

Wat kun je doen in het Harzgebergte?

De populairste bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld de Hexentanzplatz, de Barbarossagrot of andere grotten, de beroemde Duivelsmuur, het Nationaal Park Harz of de Harzer smalspoorlijn.

Waar is de Brocken precies?

De Brocken is de hoogste berg in het middelgebergte van de Harz, in Saksen-Anhalt en in heel Noord-Duitsland. Het ligt in het district Schierke van de stad Wernigerode in het district Harz van de deelstaat Saksen-Anhalt.

Hoe hoog is het in het Harz gebergte?

Het hoogste punt van de bergen is de Brocken en ligt op 1.141 meter.