Invisalign: de weg naar mooie tanden – ervaringen met kosten, duur en procedure

Invisalign in de Smile Club – Mooie rechte tanden, een onderwerp dat tot het schoonheidsideaal behoort en voor veel mensen een absolute “must have” is. Tot nu toe werd dit echter altijd geassocieerd met pijnlijke behandelingen of beugels. Een prijs die niet iedereen bereid was te betalen om de droom van een mooie glimlach te verwezenlijken. Vandaag doe ik verslag van mijn ervaringen en mijn weg naar het perfecte gebit.

Onze tip! Invisalign

Onzichtbare beugels zijn de absolute trend in de VS! Meer dan 6 miljoen tevreden klanten. Snel, makkelijk en onzichtbaar. Hier vindt u informatie van de Duitse marktleider: Invisalign

Het begint met een glimlach

Iedereen heeft wel een of twee dingen aan zichzelf te schuiven. Of het nu de terugwijkende haarlijn is of de flaporen, voor mij zijn het altijd mijn tanden geweest. De meeste buitenstaanders denken dat ik gek ben, omdat mijn tanden niet zo scheef staan, maar je hebt altijd een heel andere kijk op zoiets dan vreemden, en daarom stoorde het me altijd. Ik heb nooit graag met mijn mond open geglimlacht, daarom zijn er bijna geen echt lachende foto’s van mij.

Ik heb vaak nagedacht over alternatieven, maar mijn affiniteit met tandartsen is nooit echt groot geweest en een beugel was voor mij uitgesloten. De pijn, de beperkingen en natuurlijk het uiterlijk waren voor mij de doorslaggevende factoren om deze behandeling niet te overwegen. Helaas vond ik geen ander alternatief om de gebreken te verhelpen, en daarom moest ik me er voorlopig bij neerleggen om het te laten zoals het was en te leven met dit euvel.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Invisalign – wat is het en hoe werkt het eigenlijk?

Op een dag vond ik toevallig een advertentie op het internet voor iets dat Invisalign heette. Het ging over mooie rechte tanden, wat natuurlijk meteen mijn aandacht trok. Dus ging ik op onderzoek uit en kwam er snel achter hoe het allemaal werkt. Invisalign werkt als een beugel, maar heeft grote voordelen ten opzichte van een traditionele draadbeugel.

Invisalign is een doorzichtige spalk die speciaal en individueel voor elke patiënt wordt gemaakt. Ze bewegen de tanden net als een gewone beugel, maar hebben in de eerste plaats het visuele voordeel dat je ze nauwelijks ziet. Ze zijn uitneembaar, wat ze ook gemakkelijker schoon te maken maakt. Je kan zonder problemen sporten met Invisalign en je kan er ook mee drinken. Om te eten, haal je gewoon de beugel eruit. Spinazie resten kunnen hier niet vast komen te zitten zoals in normale beugels. Maar een van de grootste voordelen is dat u nauwelijks pijn heeft en niet beperkt wordt door de behandeling.

Wat is de behandelingsprocedure precies & kan de spalk echt resultaat opleveren ?

Voordat er überhaupt een behandeling wordt uitgevoerd, komt u naar de praktijk voor een consult. Daar wordt de exacte procedure uitgelegd. Eerst worden de tanden gescand en wordt er een digitale afdruk gemaakt. Het resultaat wordt dan gesimuleerd op basis van deze indruk. De patiënt kan dus rechtstreeks zien wat het resultaat van de behandeling zal zijn. Waar vroeger een onaangename afdruk moest worden gemaakt met een soort plasticine, is er nu een moderne scanner die binnen enkele ogenblikken een exacte digitale afbeelding van het gebit kan maken.

Als de patiënt besluit de behandeling te ondergaan, wordt de scan rechtstreeks naar het laboratorium in de VS gestuurd, waar op basis van de scan de nodige spalken voor de patiënt worden gemaakt. Pas een paar weken later kan de patiënt terugkomen naar de praktijk en de eerste spalken mee naar huis nemen. Afhankelijk van de patiënt worden tandkleurige kunststof hulpstukken op precies berekende plaatsen van de tanden vastgelijmd, die dan samen met de beugel de tanden optimaal kunnen bewegen. Een set spalken wordt altijd 2 weken gedragen, daarna wisselt u en neemt u de volgende set spalken die u hebt gekregen. Op die manier wordt het verschuiven van de tanden stukje bij beetje verzekerd. Op deze manier is het ook mogelijk om ernstige scheefstanden van de tanden te corrigeren.

Hoe lang duurt de behandeling en hoeveel kosten de spalken?

De duur van de behandeling varieert sterk naar gelang van de patiënt. In milde gevallen, zoals bij mij, worden de spalken slechts 2-3 maanden gedragen en wordt het gewenste resultaat bereikt. In ernstige gevallen moeten de spalken tot een jaar of langer worden gedragen, maar ook hier wordt enorme vooruitgang geboekt. De prijs kan ook sterk variëren, want hoe meer spalken een patiënt nodig heeft en hoe langer de behandeling duurt, hoe hoger de kosten zullen zijn. Voor meer gedetailleerde informatie over deze onderwerpen, bezoek uw Invisalign expert voor een gratis consultatie!

Mijn ervaring met Invisalign – de eerste behandeling

Enthousiast geworden door mijn onderzoek, vond ik een praktijk bij mij in de buurt die gespecialiseerd was in Invisalign. Ik maakte meteen een afspraak en kwam in de chique praktijk terecht. De professional legde me de techniek opnieuw uit en ik hield voor het eerst een Invisalign-beugel in mijn hand. Superlicht, zeer comfortabel en superonopvallend. Mijn enthousiasme ging door. De tandarts legde me uit hoe de behandeling werkt, van het scannen van de tanden tot het dragen van de spalken.

De scan met de iTero – ongecompliceerd en modern

Na mijn korte inleiding over het onderwerp, begon ik met de scan. Veel mensen zullen zich de gehate indruk bij de tandarts herinneren. Een groot stuk plasticine moet op mijn tanden worden geplakt voor wat voelt als een eeuwigheid, zodat de exacte afdruk van mijn gebit kan worden gezien. Ik verwachtte zoiets als dit toen ze zeiden dat ze je tanden zouden scannen, maar er stond me iets heel anders te wachten. Met een kleine camera die vele foto’s na elkaar neemt, werden mijn tanden gescand, terwijl tegelijkertijd een exact model van mijn gebit geleidelijk zichtbaar werd op een scherm. Een zeer aangename behandeling die maar ongeveer 5 minuten duurde.

Daarna kon ik de voor en na foto’s direct op de monitor zien en dus ook het te bereiken resultaat. Deze scan is voldoende om de spalken te bestellen. Zeer geavanceerd, innovatief en vooral ongecompliceerd! Mijn humeur was niet meer te temperen en ik was dolblij met de nieuwe technieken.

De tweede afspraak en de eerste weken met de rails

Kort na mijn scan, kreeg ik het nieuws dat mijn Invisalign platen waren aangekomen. Na een zeer eenvoudige afspraak via een link, brak de grote dag aan. Ik wist niet precies wat ik kon verwachten, maar het was minder ingewikkeld dan ik dacht.

De attachments – de ankers voor de Invisalign spalkjes

Bij de tweede afspraak in de praktijk krijgt u niet alleen de eerste partij spalkjes, maar ook de zogenaamde ‘attachments’ op uw tanden. Dit zijn kleine “bobbeltjes” in de kleur van de tanden die op de tanden worden gelijmd en individueel aan de spalken worden aangepast. Je ziet ze eigenlijk niet, hoewel ze een belangrijke rol spelen. Het zijn de zogenaamde ankers waar de spalken zich aan vasthouden. Zij zorgen ervoor dat de spalk zijn werk goed kan doen en dat de tanden daadwerkelijk verschuiven. Het duurt niet lang om ze aan te trekken en ze doen geen pijn en voelen niet oncomfortabel aan.

Zodra de bevestigingen op de tanden zitten, kunt u de spalk testen en zelf oefenen met het inbrengen en uitnemen ervan. Dit is ook heel gemakkelijk. Je moet er alleen voor zorgen dat de spalken goed passen als je ze inbrengt. Een goede beet en de spalken zitten op hun plaats. De hele tweede afspraak duurde ongeveer 40 minuten en ik kon naar huis met de eerste set spalken en de verse hulpstukken.

De eerste spalken – eerste indruk en de eerste keer dragen

In het begin is het natuurlijk een vreemd gevoel om de spalk in mijn mond te hebben en in de eerste uren lispelde ik ook een beetje. Na ongeveer 3 dagen was ik echter gewend aan de spalken en droeg ik ze zo vaak mogelijk. De opzetstukjes waren een beetje puntig en onwennig in mijn mond toen ik ze niet droeg, maar dat ging na een paar dagen weg en het was geen probleem meer. Als u eenmaal aan de trays gewend bent, merkt u ze bijna niet meer op en vergeet u dat u ze draagt.

Een zeer groot pluspunt is dat je de spalken gewoon niet ziet. Zelfs als je lacht of praat, merk je niet dat er iets op je tanden zit. Zelfs mijn vrienden en kennissen merkten het niet tot ik het hen vertelde. Nu zijn de eerste twee weken bijna voorbij en zal ik over een paar dagen voor het eerst de spalken verwisselen.

De eerste 2 maanden – wat verandert er en het spoor verandert

De tijd gaat zo snel voorbij. De eerste twee maanden van mijn behandeling met Invisalign-platen zijn al voorbij. Ik gebruik nu mijn vierde paar spalken, dus ik heb al in totaal 3 veranderingen gehad. Mijn ervaringen tot nu toe zijn zeer positief. In de eerste plaats zijn de trays gemakkelijk te integreren in het dagelijkse leven. s Nachts gedragen, worden ze ‘s morgens samen met mijn tanden gereinigd. Gedurende de dag draag ik ze zo vaak als ik kan, en neem ze mee om te eten of koffie te drinken. s Avonds maak ik ze weer schoon met mijn tanden en draag ze dan ‘s nachts weer. Door ze twee keer per dag schoon te maken, verkleuren of vervuilen ze niet en zijn ze comfortabel om te dragen.

Mijn ervaringen – gemakkelijke integratie in het dagelijks leven & geen pijn

Natuurlijk merk je dat er iets gebeurt, want de tanden verschuiven niet vanzelf. Ik zou het gevoel niet pijnlijk noemen, want je merkt er eigenlijk niets van als je de spalken draagt. Zodra ik de spalken eruit haal, voel ik druk op mijn tanden, maar dat gaat na een paar minuten weg. Als u de trays verwisselt, merkt u altijd iets meer op de eerste dag, omdat de nieuwe trays natuurlijk een nieuwe pasvorm hebben en op andere plaatsen drukken. Dit is echter helemaal niet onaangenaam en stoort me helemaal niet.

Persoonlijk heb ik geen problemen gehad met verkleuring van de spalken, zelfs niet bij het eten van dingen als kerrie of bosbessen. Zolang je goed voor je beugel zorgt, zou je geen problemen moeten ondervinden. Ik zal je in de video vertellen over mijn andere ervaringen en alles over Invisalign beugels:

Het einde van de behandeling – Conclusie & Voor & Na vergelijking

Mijn tijd met de Invisalign-bakjes is zo snel voorbij. Mijn behandeling heeft nu in totaal vier maanden geduurd en ik moet zeggen dat de resultaten echt indrukwekkend zijn. Mijn laatste bezoek aan de praktijk laat nog op zich wachten, maar ik ben nu al erg overtuigd van de veranderingen die mijn gebit de afgelopen maanden heeft ondergaan. De kleine probleemzones waar ik altijd last van had, zijn nu verdwenen en ik ben helemaal blij met mijn nieuwe glimlach.

Mijn samenvatting – geweldige resultaten met Invisalign-behandeling

Concluderend kan ik de hele behandeling alleen maar positief noemen. Natuurlijk is een Invisalign beugel een verandering en iets waar je aan moet wennen in je dagelijks leven, maar de beugel integreert goed in je dagelijkse routine en het resultaat is de behandeling meer dan waard! Gedurende de hele tijd hebben de spalken veel met mij meegemaakt, ik had ze bij me op verschillende reizen en ze waren mijn dagelijkse metgezel. Nu is het vreemd om afscheid te nemen van de spalken, maar ik kijk er ook naar uit om mijn nieuwe glimlach te laten zien.

In de loop van de behandeling was ik vooral onder de indruk van de flexibiliteit die deze spalk biedt. Zelfs als ik ‘s morgens vergat de spalk in te doen, kon ik de spalk gewoon een dag langer dragen voordat ik hem verwisselde. De duur van de behandeling kan variëren en is afhankelijk van hoe regelmatig de spalken worden gedragen.

De laatste praktijk afspraak – bye bye hechtingen, hallo mooie lach

Tijdens de laatste afspraak in de praktijk, worden mijn attachments van de tanden verwijderd, omdat ze niet meer nodig zijn. Als vervolgbehandeling kan een zogenaamde retainer worden gedragen. Dit wordt alleen ‘s nachts gebruikt en is bedoeld om de bereikte tandverplaatsingen veilig te stellen en te behouden. Als ik om een of andere reden niet tevreden ben met het resultaat, kan ik gratis een andere set spalken krijgen voor nazorg en de Invisalign-behandeling opnieuw voortzetten.

V&A – alle vragen over Inivsalign

Hoe werkt de methode? Waarom is de behandeling korter dan met conventionele methoden? Hoeveel kost de behandeling? En zie je de tandspalk echt niet? Al deze vragen gonzen door je hoofd en wachten om beantwoord te worden. Om alle onduidelijkheden en vragen uit de weg te ruimen, beantwoorden we alle vragen over Invisalign zodat je je goed geïnformeerd voelt en de innovatie zelf kan ervaren!

Wat is Invisalign?

Invisalign zijn doorzichtige plastic spalken. Ze worden individueel voor elke patiënt gemaakt en maken een nauwkeurige verplaatsing van de tanden mogelijk. Ze zijn klinisch getest en hebben veel voordelen ten opzichte van traditionele modellen zoals metalen beugels. Zij verbeteren de controle over de tandbeweging en kunnen deze zelfs roteren. Invisalign beugels kunnen daarom worden gebruikt om bijna alle beetanomalie met succes te behandelen.

Hoe worden de Invisalign-platen gedragen?

De spalken moeten 22 uur per dag gedragen worden. De spalken worden verwijderd om te eten en te drinken, tenzij er water in het spel is. Het schoonmaken van de spalken is heel eenvoudig, aangezien ze kunnen worden schoongemaakt met een beetje tandpasta, warm water en een tandenborstel. Roken en het nuttigen van sterk verkleurende voedingsmiddelen, zoals koffie, moeten tijdens het dragen van de trays worden vermeden, omdat deze kunnen verkleuren. De uitspraak wordt in de meeste gevallen niet beïnvloed door de trays.

Hoe lang duurt de behandeling met Invisalign?

De nieuwste technologie is niet alleen revolutionair, maar ook efficiënt. Behandeling met Invisalign-schaaltjes kan de behandeltijd tot de helft verkorten ten opzichte van de gebruikelijke duur. Omdat Invisalign gebruik maakt van de meest geavanceerde technologie in de orthodontie van vandaag, zorgt het systeem voor geweldige resultaten in een korte tijd.

Hoeveel kost een Invisalign-behandeling?

De kosten van een orthodontische behandeling kunnen niet van tevoren worden bepaald. Hoeveel de behandeling uiteindelijk werkelijk kost, hangt van veel verschillende factoren af. Daartoe behoren uiteraard de mate van malocclusie en het daaruit voortvloeiende aantal benodigde spalken en de duur van de behandeling. Deze factoren zijn verschillend voor elke individuele patiënt en bepalen de uiteindelijke behandelingskosten.

Wat zijn de voordelen van Invisalign?

  • Visueel nauwelijks zichtbaar door transparant ontwerp
  • Heeft een kortere behandelingstijd dan conventionele methoden
  • Beschermt het gebit extra tijdens sport of andere activiteiten
  • Veroorzaakt geen pijn tijdens de behandeling
  • De behandeling en verzorging is zeer eenvoudig
  • De moderne techniek is effectief en verplaatst de tanden zeer precies
  • De tandbewegingen kunnen nauwkeurig gepland en gecontroleerd worden
  • Bijna alle misposities kunnen worden behandeld met Invisalign

Hoeveel patiënten zijn er al behandeld met Invisalign?

Wereldwijd zijn al meer dan 6 miljoen mensen behandeld met Invisalign.

Hoe lang is de procedure al van kracht?

In 1945 droomde Dr. H.D. Kiesling er al van om met behulp van de nieuwste technologie een opeenvolging van tandverplaatsingen mogelijk te maken die zou leiden tot tandverplaatsingen. Vandaag maakt Invisalign gebruik van precies deze geavanceerde technologie om het idee volledig te realiseren. Door om de twee weken te wisselen, zorgen de transparante trays voor nieuwe tandpositionering en dus beweging. De correctie van scheefstaande tanden wordt zo mogelijk.

Kan ik bij elke tandarts een Invisalign behandeling ondergaan?

Het Invisalign-systeem vereist een speciale opleiding, hoewel de methode compatibel is met vrijwel elke behandelingsfilosofie. Tandartsen moeten daarom vóór de behandeling bijscholing volgen. Wereldwijd zijn echter al meer dan 90.000 tandartsen en orthodontisten opgeleid en gekwalificeerd voor de behandeling.