Waarom mislukken start-ups? Shit happens! Persoonlijke ervaringen en voorbeelden

Projecten kunnen altijd mislukken. Ergens heb ik het gezegde gehoord, “Shit happens! Maak er een T-shirt van” – ware woorden, want projecten kunnen altijd mislukken. Meer over het onderwerp: Waarom mislukken start-ups? 90% mislukt in de eerste 5 jaar: Top 11 redenen waarom start ups falen.

Shit happens! Maak er een T-shirt van.

Projecten mislukken door interne of externe invloeden waar je als ondernemer soms niet eens op kunt rekenen. In mijn geval, bijvoorbeeld, was het de “Social Analytics”-investering. Een paar weken na de lancering van onze “Social Analytics”-software, monitoring en influencer management voor Instagram, moesten we de dienst stopzetten. Onze fout, we hadden het risico onderschat dat Facebook de toegang voor derde aanbieders zou beperken. Bijna driekwart jaar werk en voorbereiding ging binnen enkele seconden verloren. Het gaat dus niet altijd om kansen en risico’s, voor- en nadelen, ook toegangsbeperkingen, of het nu van sociale medianetwerken of van de leverancier komt, kunnen u snel op uw plaats zetten. Je hebt tenslotte een mooi verhaal en leert van je ervaringen!

Velen hebben gefaald met een zakelijk idee

Hoe vreemd het ook klinkt, veel zakeniconen zeggen dat zij altijd het meest hebben geleerd van hun fouten, soms zelfs meer dan van successen en de beste ideeën! In veel discussies of projecten kunt u dan uw deskundigheid inbrengen. In dit opzicht hebt u niet langer een bedrijfsmodel, maar uw verhaal en uw lessen, die voor anderen zeker interessant zullen zijn.

Op deze plaats wil ik graag wijzen op drie citaten van grote ondernemers die ik zelf zeer inspirerend vind. Ook de heer Thomas Edison had ervaring met mislukking, de man aan wie wij onder meer de gloeilamp te danken hebben.

Citaten over mislukking

Zelfs over zijn mislukte projecten sprak hij graag, en tot op de dag van vandaag blijft hij ondernemers over de hele wereld vormen:

Mr. Thomas Edison

“Ik heb niet gefaald – ik heb 10.000 manieren ontdekt die niet hebben gewerkt” – Mr. Thomas Edison

Op het gebied van grote inspirerende citaten en grote ondernemers is het de moeite waard nog eens te kijken naar de heer Henry Ford. De man die ik reeds noemde in verband met de berekening van marketingtaken met de zin: “Voor elke dollar die je in je produkt steekt, moet je een andere klaar hebben staan om het produkt bekend te maken”. Maar Henry Ford had het ook vaak over “mislukte projecten” en “mislukking” zelf. Het tweede citaat dat ik in de context van het boek wil noemen, verwijst naar het absolute begin, het fundament. Een bedrijf beginnen is als voetballen met vrienden als kleine jongen. Het is gewoon leuk! Als je daar geen rekening mee houdt, zul je het snel opgeven en dat gebeurt in de meeste gevallen. Als u erin slaagt drie, vijf of zelfs zeven jaar op de markt te blijven, is dat het halve werk, want de meeste van uw aanvankelijke concurrenten zullen na een tijdje vanzelf verdwijnen. Dus je hoeft je niet te veel op de anderen te concentreren. Concentreer je op je succes en op jezelf als ondernemer. Dat is waarom Henry Ford zei:

Mr. Henry Ford

“Er zijn meer mensen die zich overgeven dan die falen” – Mr. Henry Ford

Om dit alles te bereiken, heb je aandacht voor detail en precisie nodig! Daarom is hier mijn favoriete citaat van Confucius. Van het spontaan uitvallen van een aantal notebooks op kantoor, tot spontane griepgolven in de winter en hoge ziektecijfers over veeleisende klanten en projecten, tot het wachten op de vakman.

Confucius

“Als men geen geduld heeft in kleine dingen, brengt men grote ondernemingen tot mislukken” – Confucius

Het zijn niet alleen de oude meesters die hebben gefaald, natuurlijk zijn ook de jongere iconen in het vak een paar keer plat op hun gezicht gevallen met projecten.

Verlies je angst voor risico’s

Om u te helpen uw angst voor risico’s verder kwijt te raken, volgen hier drie werkelijk fascinerende voorbeelden uit de ondernemerswereld. Trial-and-error, dat betekent proberen en falen. Het principe maakt deel uit van goed ondernemerschap, zogezegd! Als je niet af en toe faalt, durf je niet iets nieuws te proberen. Mislukking is vergelijkbaar met de grote gebouwen uit de geschiedenis: We hebben het allemaal over de piramides, die er nog steeds staan. Duizenden en duizenden piramides werden gebouwd. Opdat we niet altijd alleen maar naar de grote successen kijken, volgt hier een blik op de pogingen van grote ondernemers om nieuwe bedrijfsmodellen op te zetten.

Mislukking op jonge leeftijd: De iconen van vandaag

Jeff Bezos, de oprichter van Amazon en momenteel de rijkste man ter wereld – ondanks een scheiding die miljarden waard is en meer dan 35 miljard heeft gekost – heeft met verschillende Amazon-projecten gefaald. Morten Lund, oprichter van Skype, een van de communicatieplatforms voor videotelefonie, is tot tweemaal toe failliet gegaan. Dan is er het verhaal van Bill Gates, oprichter van Microsoft, wiens eerste software aanvankelijk niemand wilde hebben. Op het laatst bood hij het zelfs gratis aan, maar niemand gebruikte het. Kort daarna richtte hij Microsoft op. De rest is geschiedenis! Deze drie reuzen in de digitale industrie zijn vrienden van het principe trial-and-error. Een klein uittreksel:

Jeff Bezos (Oprichter: Amazon)

Naast alle succesvolle projecten, zoals een van de grootste online winkels van onze tijd of de huidige en nieuwe ruimtevaart en de kolonisatie van de maan, waren er ook een paar projecten die niet zo goed vielen bij de samenleving. Zijn zoekmachine A9 moest een concurrent van Google worden. Marktaandelen konden niet worden gewonnen en dus werd het project uiteindelijk stopgezet.

Maar hij wilde ook een concurrerend model voor eBay creëren. Dat wil zeggen dat niet langer alleen professionele handelaren, maar ook particulieren mogen handelen. Dit project heette “Amazon Auctions”. Zonder succes, het werd ook na korte tijd stopgezet. Hieruit blijkt hoe moeilijk het is om te concurreren met goede en gevestigde producten en om iets nieuws aan te durven en het op de markt te brengen. Google, maar ook eBay, zijn al zo goed gepositioneerd en functioneren bijna onafhankelijk van elkaar dat het moeilijk is om mensen over te laten stappen op nieuwe platforms.

  • Zoekmachine A9 – falen
  • Amazon Veilingen – falen

Morten Lund (Oprichter: Skype)

Morten Lund, de oprichter van Skype, is een uitstekend voorbeeld van een moderne stand-up guy. Hij had zijn eerste faillissement al op jonge leeftijd. Zijn eerste business model: middelbare school afstudeerhoedjes verkopen. In Denemarken zijn eindexamenhoeden de absolute bestsellers voor schoolverlaters. Helaas slaagde hij er niet in zijn hoeden aan de man te brengen, aangezien het een zeer seizoengebonden zaak is, moest hij in 1994, vlak na de diploma-uitreikingen, faillissement aanvragen. Het zou niet zo blijven! Vijftien jaar later ging hij voor de tweede keer failliet, in 2009. In feite had hij al het geld dat hij via Skype had verdiend, de investering in 2003 en de daaropvolgende groeispurt, zo weten te organiseren dat hij voor de tweede keer failliet ging. Toch gaf hij niet op en sinds 2016 is hij zowaar weer schuldenvrij. Een mooi voorbeeld van een rolmodel voor iemand die ook in hogere sferen faalt en niet alleen met een enkel project, maar ook privé.

  • 1994 Insolventie (verkoop van slaghoedjes voor middelbare scholen in Denemarken)
  • 2003 Investeer in Skype, verdiende miljoenen
  • 2009 Insolventie #2
  • 2016 Schuldvrij

Als ondernemer kunt u leren van het verhaal van Morten Lund. Geef je het op? Waarom? Als je echt in jezelf gelooft, moet je altijd blijven doorgaan en geloven dat je op een dag de doorbraak zult maken. Anderen hebben het immers al gedaan!

Bill Gates (Oprichter: Mircosoft)

Bill Gates is voor mij een van de meest fascinerende ondernemers ter wereld. Niet alleen startte hij zijn bedrijf vanuit een garage, hij werd ook de rijkste man ter wereld en gaf de helft ervan weg. Wat Bill Gates ook zeer siert, is dat hij op een zeer goed moment uit zijn eigen bedrijf is gestapt. Veel mensen blijven in het bedrijf tot ze oud zijn en vinden dan niet de juiste opvolger. Bill Gates zorgde al vroeg voor een structuur om het van hem over te nemen. Petje af, meneer Gates! Van garage tot rijkste man ter wereld en terug naar privé. Iedereen begint met zijn eerste bedrijfsidee. Zal het direct een miljoen, of zelfs miljard idee worden?

Zijn eerste bedrijfsidee werd geboren op de middelbare school: “Traf-O-Data”. De software maakte het toen voor het eerst mogelijk geautomatiseerde tellingen van het wegverkeer uit te voeren, niet langer door mensen met pen en papier. Bij de eerste presentaties werkte de demonstratie echter niet vlekkeloos. De belanghebbende partijen waren minder enthousiast en uiteindelijk was geen enkele instantie geïnteresseerd in de software-oplossing. Bill Gates was hierdoor gefrustreerd, zozeer zelfs dat hij zijn software uiteindelijk volledig gratis aanbood. Toch wilde geen enkele autoriteit het. Een typisch moment om te zeggen, “Ik heb het niet”.

Maar nee! Korte tijd later ontwikkelde hij, in samenwerking met zijn middelbare schoolvriend Paul Allen, “Microsoft”. Sinds het begin van het computertijdperk wereldwijd het populairste besturingssysteem voor computers en notebooks.

  • Middelbare school: “Traf-O-Data”: Demo werkte niet (telling van het wegverkeer), later gratis, maar geen enkele overheid wilde het
  • Leerde intensief software te schrijven
  • Stichting “Microsoft

Drie iconen wiens producten iedereen kent. Amazon, Skype en Mircosoft. Drie ondernemers die in hun leven tegenslagen hebben gekend en toch standvastig zijn gebleven. Geloven in jezelf verzet bergen, zoals je aan deze voorbeelden kunt zien, dat is geen gezegde.

Amazon-oprichter Jeff Bezos concurreert momenteel zelfs met andere Amerikaans-Amerikaanse giganten zoals Elon Musk of Virgin-oprichter Sir Richard Branson. Zij en andere multimiljonairs proberen momenteel de ruimte te veroveren. Het bedrijf SpaceX van Elon Musk richt zich vooral op de logistiek tussen de aarde en de omloopbaan. Jeff Bezos wil de eerste zijn die de maan permanent koloniseert, als tussenstation voor toekomstige Marslandingen. Virgin richt zich vooral op ruimtetoerisme en vluchten in de buurt van de omloopbaan….

Denk groot!

En we zijn al verder gegaan van mislukkingen naar de grote ideeën die de wereld veranderen! De perfecte overgang voor u en uw bedrijfsidee.