Fashion Week Frankfurt: FW Berlijn verhuist naar Mainhatten – Ontwerpers, Shows & Data

Fashion Week Frankfurt – In de zomer van 2021 gaat de Frankfurt Fashion Week van start! De stad Frankfurt spreekt van een “investering”. Het is officieel, de Fashion Week verhuist naar Frankfurt am Main. Beurzen als Premium, Seek maar ook Neonyt verhuizen naar de internationale bankenmetropool Frankfurt. In plaats van “arm maar sexy” (de aloude slogan van Berlijn), wordt de mode van de nieuwe seizoenen nu gepresenteerd tussen wolkenkrabbers – een upgrade? We hadden een ontmoeting met Stephan M. Czaja, eigenaar van één van de grootste Duitse modellenbureaus “CM Models” en auteur van het meest succesvolle boek voor jonge modellen, “The Model Book”. Hij is ook de organisator en promotor van de laatste show van de modeweek in Berlijn, de “Fashion Week Finals”, met zijn modeshowbureau (von CM). Wat zegt hij over de verhuizing van de Fashion Week van Berlijn naar Frankfurt?

Modeweek verhuist naar Frankfurt

Niet alleen op Instagram doet deze kop momenteel de ronde: de Fashion Week verhuist naar Frankfurt! Ook portaalsites en kranten berichten over de verhuizing. T-Online zegt: “Nieuwe mode hotspot – Bye-bye Berlijn: nieuwe modehoofdstad Frankfurt”. De Süddeutsche schrijft: “Modeweek verhuizing: Modieus op de Main”.

“Het Fashion Week format zal moeten worden heroverwogen”.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Dit werd gezegd door Anita Tillmann, directeur van de organisator Premium Group. Anita Tillmann is een van de belangrijkste mensen voor de Fashion Week. Daarom wachtten de mensen met spanning op haar verklaring. Ze komt weer een beetje dichter bij huis. Anita Tillmann is geboren in Düsseldorf. Zij maakte van haar passie haar beroep. Na een diploma textiel- en kledingmanagement en een postuniversitaire studie marketing, zoals de Premium Group het op haar website omschrijft, voerde haar loopbaan van consultancy voor modebedrijven bij Kurt Salmon naar succesvolle modemerken als Joop! en Kathleen Madden. In het begin van de jaren 2000 stapte zij over naar Pixelpark, de pionier in de online business, en adviseerde klanten als adidas en Mexx. Vandaag de dag is zij met haar Premium Group verantwoordelijk voor de grootste beurzen van de Fashion Week.

Foto: Screenshot EURONEWS

Premium, Seek, Neonyt & Co.

Naast de Premium-vakbeurs verhuizen ook de vakbeurs voor detaillisten van Seek, het Neonyt-platform voor duurzame mode en de conferenties FashionSustain en FashionTech naar de Main.

“Wij hebben geen ‘slechte gevoelens’ voor Berlijn,” zei Tillmann. Frankfurt biedt echter andere perspectieven als locatie van talrijke textielbeurzen. In januari 2021 zal Premium voor de laatste keer in Berlijn plaatsvinden. De Fashion Week Frankfurt moet innovatiever, digitaler en duurzamer worden en zal naast het beursterrein op verschillende locaties in de stad plaatsvinden – aldus T-Online.

TV Nieuws: Frankfurt wil investeren

De stad Frankfurt spreekt van een “investering” en de FAZ zegt dat Frankfurt internationaal is, Berlijn niet. Hier is het verslag:

Gevolgen voor Berlijn: toerisme en mode-economie

Voor Berlijn als modelocatie heeft de verhuizing naar Frankfurt verstrekkende gevolgen, niet alleen in toeristisch maar ook in economisch opzicht. De handelsbeurzen zijn de economische motor en brengen per seizoen meer dan 70.000 bezoekers naar de stad, aldus de Tagesspiegel. Het Departement voor Economische Zaken van de Senaat van Berlijn raamt de extra inkomsten uit overnachtingen, gastronomie en andere diensten op 240 miljoen euro.

Verlies van 240 miljoen euro door Berlijnse modevestiging

De ontwikkeling van Berlijn als modelocatie in cijfers: Er zijn meer dan 2.000 bedrijven in de hoofdstad. De mode-industrie als geheel maakt in Berlijn een omzet van meer dan 2 miljard euro. Met 200.000 vakbezoekers op de beurs (bron: Statista) uit Duitsland, Frankrijk, Italië en vele andere landen is de Berlin Fashion Week uitgegroeid tot een van de toonaangevende beurzen in Europa met tot 50 shows in één week.

Volgens een studie van de Investitionsbank Berlin bedraagt de extra economische output die hier in Berlijn door de Berlin Fashion Week wordt gegenereerd meer dan 120 miljoen euro per seizoen; de Tagesspiegel meldt tot 240 miljoen euro. Dit is onder meer te danken aan meer dan 200.000 hotelovernachtingen en groei in de detailhandel, restaurants, taxi’s en nog veel meer. Bovendien, veel public relations in de mode-industrie voor de stad. Anderzijds investeert de stad ongeveer 33 miljoen euro. Een winstgevende zaak.

  • 200.000 vakbezoekers
  • 120 – 240 miljoen euro geschatte omzet (afhankelijk van bron)
  • 50 voorstellingen per week

Harald Glööckler is blij

“Frankfurt kan alleen maar gefeliciteerd worden met deze coup,” zei hij maandag tegen de Deutsche Presse-Agentur. Modeontwerper Harald Glööckler (55) noemt de voor 2021 aangekondigde verplaatsing van de modeweek van Berlijn naar Frankfurt een “grote kans” voor de stad aan de Main. Hij verklaarde verder dat “de hub Frankfurt met zijn luchthaven staat voor internationaliteit en wereldwijd een begrip is”.

“Ik zie grote mogelijkheden voor Frankfurt om een modebeurs van internationale betekenis te installeren.”

Interview: Modeweek verhuist naar Frankfurt

Stephan Czaja is de eigenaar van een van de grote Duitse modellenbureaus (CM Models), hij is de auteur van het meest succesvolle boek over het onderwerp“model worden“, maar hij heeft ook andere ondernemingen, bijvoorbeeld op het gebied van social media marketing. Hij organiseerde vorig jaar de laatste modeshow van de Berlijnse modeweek en wij konden hem vandaag, tussen zijn afspraken door, kort bereiken voor een interview over het thema van de modeweek Frankfurt!

Stephan Czaja op Fashion Week Frankfurt

FIV: U organiseerde de laatste show van de laatste Berlin Fashion Week. Was u vandaag geschokt door het nieuws dat de Fashion Week naar Frankfurt am Main verhuist?

Stephan Czaja: Eigenlijk wel, ja! Een paar vrienden hadden me ‘s ochtends al geschreven op WhatsApp en Instagram, maar in eerste instantie dacht ik dat het weer zo’n gek idee was dat vervolgens alleen door velen en door de media werd gedeeld. Na het werk keek ik ook naar Euronews, toen het nieuws hier verscheen dacht ik eerst “wow” en daarna was mijn mening eerst verdeeld.

Frankfurt in plaats van Berlijn: Was je geschokt?

Enerzijds verliest Berlijn natuurlijk een groot stuk internationale publiciteit, de modeweek draait immers niet alleen om de modehandel en de modebeurzen, veel vindt ook buiten de beurzen om plaats. Bedrijven ontmoeten elkaar hier, ook buiten de handel, d.w.z. agentschappen, organisatoren, videografen, modellen, enz.

Tegelijkertijd ken ik Frankfurt en heeft de stad door de vele wolkenkrabbers een echt, zeer internationale flair. De luchthaven is een van de grootste ter wereld. Frankfurt is ook een financiële metropool. Een heleboel voordelen. En als we eerlijk zijn, was de modeweek in Berlijn de laatste jaren al een beetje in verval geraakt.

FIV: U zegt dat de modeweek in Berlijn zichzelf de laatste jaren heeft afgebouwd, wat bedoelt u daar precies mee?

Stephan Czaja: Ongeveer vijf jaar geleden werd de Fashion Week nog bij de Brandenburger Tor gehouden, een geweldige locatie voor zo’n internationaal evenement. Daarna werden de locaties echter steeds twijfelachtiger. Ik herinner me nog de modeweek in Wedding, in een voormalige ijsbaan. Iedereen die Wedding (Berlijn) kent, weet dat dit niet het meest representatieve deel van Berlijn is. Prefab gebouwen, veel rotzooi op straat. Een geweldige, eerlijke wijk om in te wonen, maar niet voor een evenement als dit, waar je gasten van over de hele wereld uitnodigt.

In deze ene week van de Fashion Week komen er immers meer dan 200.000 vakbezoekers!

Toen ging het naar de warenhuizen van Jandorf, erg krap. Kortom, voor zo’n internationale relevantie moet Berlijn wel wat harder zijn best doen! Vanmorgen stond in de Frankfurter Zeitung dat Frankfurt erg uitkijkt naar de modeweek en wil investeren. Ik ben nieuwsgierig!

Mode en financiën: Wat zeg je ervan?

FIV: Hoe zou u de modewereld in Frankfurt beschrijven, past een evenement als de Fashion Week in de bankstad?

Stephan Czaja: Op modegebied is Frankfurt natuurlijk geen wereldnaam, maar dat is ook niet de bedoeling van de Fashion Week, want de modeontwerpers komen hier immers samen om hun mode te presenteren aan detailhandelaars uit de hele wereld, en vooral natuurlijk uit Europa. Frankfurt is dan ook een zeer internationale stad, vooral dankzij de grote financiële sector, de bestaande infrastructuur voor handelsbeurzen, maar ook dankzij de luchthaven, die nog steeds als een van de grootste van Europa wordt beschouwd.

Wat ik bijzonder interessant vind aan Frankfurt is de skyline. Frankfurt am Main wordt niet voor niets ook Mainhattan genoemd, als verwijzing naar Manhattan, New York.

FIV: Ga je ook de eerste slotshow van de Frankfurt Fashion Week organiseren?

Stephan Czaja: Sinds ik het nieuws van de verhuizing van de modeweek van Berlijn naar Frankfurt heb vernomen, heb ik er hard aan gewerkt om ervoor te zorgen dat wij ook de laatste en hopelijk weer de grootste modeshow in Frankfurt kunnen organiseren. Je zult de eerste zijn die het weet.

FIV: Hartelijk dank voor het spontane interview!

Frankfurt: Mode in Mainhatten

Frankfurt is vooral bekend als de zakelijke en financiële hoofdstad van Duitsland, maar het is ook een van de meest aantrekkelijke steden om te wonen en te bezoeken. Met een rijke verzameling musea, historische gebouwen en een levendige kunst- en cultuurscène is Frankfurt een verrassend indrukwekkende plek voor een weekendje weg, maar ook voor modeliefhebbers, te beginnen in 2021 met de Fashion Week Frankfurt.

Voordat je vertrekt, hier zijn 10 feiten die je nog niet wist over de stad!

Internationaal, beursstad en luchthaven

Naar schatting wonen er mensen van ongeveer 180 verschillende nationaliteiten in Frankfurt. Dit betekent dat bijna 1 op de 3 mensen die hier wonen, geen Duits paspoort heeft. Frankfurt is een van de steden met de hoogste levenskwaliteit en levenstevredenheid in Duitsland en Europa. De bijnaam van Frankfurt (Mainhatten) is in de loop der jaren ontstaan vanwege de aanzienlijke skyline van wolkenkrabbers, die bijna vergelijkbaar is met de skyline van Manhattan, en de rivier de Main, die de stad in twee delen verdeelt. Cultureel gezien is Frankfurt belangrijk omdat niet alleen Johannes Gutenberg, de uitvinder van de boekdrukkunst, hier woonde en werkte, maar ook Johann Wolfgang Goethe in Frankfurt werd geboren en opgroeide. De grootste boekenbeurs ter wereld wordt in Frankfurt gehouden, net als de modebeurs die binnenkort naar de stad komt. Groot, groter, Fraport: de luchthaven van Frankfurt is niet alleen de drukste luchthaven van Duitsland met de grootste aantallen reizigers en bezoekers, maar ook een van de grootste luchthavens ter wereld.

Veel feiten die spreken voor de handelsbeursstad Frankfurt.

Drone: Frankfurt van boven

Kaart en luchthaven

Frankfurt van boven:

Route: Luchthaven > Frankfurt Stad

Dit is de snelste manier om van de luchthaven naar de stad Frankfurt am Main te komen.

  • Reistijd ca. 13 min (15,7 km) via A5 bij normale verkeerssituatie in Frankfurt
  • Start via B43 en A5 naar Theodor-Heuss-Allee/B44/B8 met ca. 9 min. reistijd (13,5 km)
  • Volg dan de B44 naar de finish voor ca. 5 min (2,1 km)
  • Aankomst: Frankfurt (Main) Centraal Station, 60329 Frankfurt am Main

Berlijn Fashion Week: Finale Show zomer ’19

Lees het interview met Stephan M. Czaja (Art Director) hier: Fashion Show Planning of bekijk alle foto’s van de runway hier.