Edelmetaalbeleggingen: goud, zilver, platina & palladium – huidige prijs

Goud, zilver, platina & palladium en de huidige prijs – hier vindt u alles over het onderwerp edelmetalen als investering. Vooral goud wordt beschouwd als de belegging bij uitstek tijdens en buiten crisissituaties. De prijs stijgt en stijgt en stijgt. Goud & Co. worden gemeten per troy ounce, dat is ongeveer 31,1 gram. Enerzijds kunt u zich als belegger met goud indekken tegen toekomstige en huidige financiële crises, anderzijds kunt u speculeren op een stijgende goudprijs vanwege de permanente schaarste. Naast goud zijn er nog vele andere interessante beleggingsmogelijkheden, bijvoorbeeld zilver. Zilver is in vele opzichten vergelijkbaar met goud. Het is ook altijd beschouwd als een stabiele opslagplaats van waarde.

Terug naar het hoofdartikel over kapitaalinvesteringen.

Edele metalen: voordelen, nadelen en risico

De belangrijkste feiten over goud, zilver, platina & palladium in een oogopslag:

 • Wist je dat? De aankoop van beleggingsgoud is vrijgesteld van BTW
 • Aankoop van historische gouden munten of oud goud waarop BTW wordt geheven
 • Beleggingsgoud omvat baren en typische beleggingsmunten zoals de Krugerrand.
 • Aankoop van zilveren en andere edelmetalen staven belast tegen het normale BTW-tarief van 19%.
 • Zilveren en platina munten, vaak met een gunstige gedifferentieerde belastingheffing
 • Tip: Als u edelmetaal 1 jaar bewaart, is de daaruit voortvloeiende winst altijd belastingvrij – meer hierover later, bij de vraag: Zijn winsten uit goudverkoop belastingvrij?

Wat is het doel van geld? Basis goud

Wat is het doel van geld en waarom hebben veel mensen het niet? In een notendop komt het hierop neer: geld is een vorm van energie. Hier zijn enkele gedachten uit aflevering 15: Wat is geld en waarom hebben de meeste mensen het niet?

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Geld is een waardebon die zijn waarde uitsluitend en alleen krijgt door het vertrouwen dat mensen erin stellen.

Bron: Alex Fischer – Reicher als die Geissens (Boek).

De weg naar geld is lang als je mentaal de basis ervan ingaat. Bijvoorbeeld de vraag: Wat betekent vertrouwen? Men is vast overtuigd van de betrouwbaarheid en krijgt vertrouwen wanneer men in staat is handelingen, gedragingen of wetten te voorzien.

Bankwezen: opkomst

Hoe zijn de eerste banken ontstaan? Het antwoord ligt bij goudsmeden. Ze bewaarden juwelen voor mensen, zoals ringen. Mensen kregen er bonnetjes voor, die ze konden inwisselen. Reizen was veel makkelijker op die manier, ontvangsten in plaats van “een kist vol goud”. De goudsmeden realiseerden zich dat nooit alle mensen hun bonnen op hetzelfde moment inwisselden en kwamen op het idee om verschillende bonnen voor hetzelfde artikel uit te geven – in de hoop natuurlijk dat ze nooit allemaal op hetzelfde moment zouden worden ingewisseld. Deze bonnen werden tegen rente uitgegeven. Zo is het kredietsysteem ontstaan.

De smid leent geld dat niet van hem is, in de hoop het met rente terug te krijgen.

Welke edele metalen zijn er?

Populaire edele metalen zijn vooral:

 1. Goud: de klassieker onder de edele metalen
 2. Platina: (nog steeds) in trek in de auto-industrie
 3. Palladium: Alternatief voor platina
 4. Zilver: alleen met expertise

Edele metalen kunnen door de belegger zonder veel know-how als beleggingsvorm worden gebruikt (zilver is een uitzondering).

In tegenstelling tot investeringen zoals klassieke auto’s of kunst, is een concrete waarde tastbaar en wordt dagelijks bepaald op de beurzen van deze wereld. Beleggers hoeven alleen maar de huidige aandelenkoers te volgen. Maar let op: ook hier zijn grote schommelingen in de prijs van goud (en andere edele metalen) mogelijk, het risico is dus middelgroot tot groot (voor zilver bijvoorbeeld).

Het rendement is gemiddeld, afhankelijk van de prijsontwikkeling. Het rendement van edele metalen is middelmatig tot hoog, afhankelijk van de prijsontwikkeling, evenals het risico van edele metalen. Edele metalen zijn wereldwijd een aantrekkelijke beleggingsvorm. Zij kunnen op korte termijn worden gebruikt, zonder grote know-how. Via de beurzen en de handel zijn er steeds concrete waarden binnen handbereik. U als belegger hoeft alleen de aandelenkoers te volgen. Natuurlijk zijn er ook risico’s verbonden aan edele metalen, evenals de over het algemeen grote schommelingen zoals bekend van de goudprijs.

Voordelen van edele metalen

 • Goud wordt vooral gekocht in tijden van crisis, zodat de prijsontwikkeling vaak tegengesteld is aan die van de aandelenkoersen (dus voorspelbaar)
 • Palladium is zeer interessant omdat het platina kan vervangen in de industrie
 • Platina is bijzonder zeldzaam en waardevol (zoals men kan zien bij auto’s als kapitaalinvestering of ook bij kunst als kapitaalinvestering, zeldzaamheid is een topindicator), daarom is palladium ook zo’n interessant substituut.
 • Zilver is in het dagelijks leven op de beurzen onderhevig aan sterke koersschommelingen, wat mogelijkheden biedt voor rendement, maar ook risico’s inhoudt, zoals de nadelen dadelijk duidelijk zullen worden.

Nadelen van edele metalen

 • Zoals hierboven beschreven is goud, in tegenstelling tot aandelen, aan grote schommelingen onderhevig. Het kan dan ook enkele decennia duren voordat er grote winst wordt geboekt.
 • Palladium wordt, zoals veel belangrijke grondstoffen (coltan, enz.), vooral in crisisgebieden gedolven, en de arbeidssituatie van de plaatselijke bevolking wordt kritisch bekeken.
 • Platina wordt gebruikt voor juwelen, maar vooral in de auto-industrie, zodat platina er zeer afhankelijk van is
 • Zilver is onderhevig aan sterke prijsschommelingen en is zeer afhankelijk van de gegeven economische situatie, daarom is veel aandacht van u als belegger vereist bij het handelen.

De meest waardevolle edelstenen

 1. De Roze Ster (Diamant) voor 67 miljoen euro
 2. Lesedi La Rona voor 64 miljoen euro
 3. De Constellation voor 55,2 miljoen euro
 4. Oppenheimer Blue voor 50,81 miljoen euro
 5. Blauwe Maan van Josephine voor 45 miljoen euro
 6. Fancy Intense Pink voor 34 miljoen euro
 7. De Beers Millennium Jewel 4 voor 28 miljoen euro
 8. The Unique Pink voor 27,8 miljoen euro
 9. Orange diamant voor 26,5 miljoen euro
 10. Blauwe diamant voor 26,3 miljoen euro

Bron: Gevestor.de

Goud, Zilver & Co.

Hoeveel goud wordt er per jaar gedolven?

Periode Leveringspercentage
in thou. ton
Leveringspercentage
in ton per jaar
Relatie
Goud Zilver Goud Zilver
tot 500 AD 10 50 2 14 1 tot 7
tot 15e eeuw 2,5 205 3 210 1 tot 82
tot de 18e eeuw 4,4 175 14 570 1 tot 40
19e eeuw 12 160 120 1600 1 tot 13
20e eeuw 113 872 1.130 8.720 1 tot 8
2001 tot 2011 28 226 2.545 20.545 1 tot 8
Totaal 169 1.689 1 tot 10

Bron: Goldsilbershop.de

Gegevens: Markt-Daten.de (Internet: markt-daten.de, opgevraagd op 01.10.2012); Silberinfo.com (2009), World Gold Production – Historical (Internet: www. silberinfo.com/gold/bilanz.html, opgevraagd op 01.10.2012); Silberinfo.com (2009), World Silver Production – Historical (Internet: www.silberinfo.com/silber/bilanz.html, opgevraagd op 01.10.2012).

Goudklompje

Is de verkoop van goud belastbaar?

Goud is, net als alle andere edele metalen, onderworpen aan belastingen. Maar er zijn uitzonderingen. Wist je dat al? Er is geen belasting op de verkoop van goud als uw winst de wettelijke vrijstellingslimiet voor handel niet overschrijdt. Deze limiet bedraagt momenteel 600 euro. Na de houdperiode van een jaar is de winst uit een verkoop belastingvrij. De verordening geldt zowel voor beleggingsgoud als voor oud goud.

Edelmetaal Aankoop bij dealer Entrepot
Gouden munten Belastingvrij (beleggingsgoud) belastingvrij
Goudstaven Belastingvrij (beleggingsgoud) belastingvrij
Zilveren munten plus 19 % BTW of differentiële belasting belastingvrij
Zilverstaven plus 19 % BTW belastingvrij
Zilveren muntbaren plus 19 % BTW of differentiële belasting belastingvrij
Platina munten plus 19 % BTW of differentiële belasting belastingvrij
Platina staven plus 19 % BTW belastingvrij
Palladium plus 19 % BTW (munten en baren) belastingvrij
Rhodium plus 19 % BTW (munten en baren) belastingvrij

Bron: Gold.de

Zilver

Huidig tarief

Bron: ImmoAO

Goudbaan

1000 gram goudstaaf

Zilveren cursus

1000 gram zilverstaaf

Platina tarief

1000 gram platina staaf

Palladium wisselkoers

500 gram palladium staven