Tanden rechtzetten met transparante trays – de voordelen en nadelen van Invisalign-therapie

Invisalign? Voor het rechtzetten van tanden hebben patiënten nu een relatief ruime keuze aan mogelijke behandelmethoden. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar deze zijn voor de patiënt meer of minder doorslaggevend, afhankelijk van de scheefstand van de tanden en de individuele situatie. Om de juiste behandelingsmethode te vinden, is een vergelijking van de verschillende voor- en nadelen altijd nuttig.

Alles op een rijtje – de voordelen & nadelen van Invisalign

Het rechtzetten van tanden met Invisaign-therapie heeft vele voordelen, vooral in vergelijking met conventionele behandelmethoden. Een korte behandelingstijd en het onopvallende ontwerp zijn slechts enkele van de vele. Maar elk positief punt heeft een keerzijde en dat geldt ook voor de Invisalign-behandeling. Om u een goed overzicht te geven, hebben wij alle voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Voordelen van Invisalign – onopvallend en ongecompliceerd

Het belangrijkste voordeel van Invisalign voor de meeste patiënten is waarschijnlijk het visuele aspect. Door het transparante ontwerp van de trays zijn ze bijna onzichtbaar en dus zeer onopvallend en discreet. De moderne technologie maakt de behandeling zeer doeltreffend, waardoor de behandelingstijd, afhankelijk van het geval, aanzienlijk kan worden verkort. Tijdens sportactiviteiten biedt de spalk extra bescherming voor de tanden. Waar conventionele braces het sporten bijna onmogelijk maken en de patiënt ernstig beperken, beschermen de spalken de drager en hebben zij er geen last van.

Bovendien heeft de behandeling met de spalken het voordeel dat ze bijna pijnloos is. Een lichte druk wordt door patiënten beschreven na het verwisselen van de spalken of na het dragen van de spalken gedurende een langere periode. Pijn is echter niet gebruikelijk tijdens de behandeling. De spalken zijn zeer gemakkelijk te onderhouden omdat ze kunnen worden verwijderd en schoongemaakt met een tandenborstel en een beetje tandpasta.

Voordelen van Invisalign – alles op een rijtje:

 • Visueel nauwelijks zichtbaar door transparant ontwerp
 • De behandeling en verzorging is zeer eenvoudig
 • Beschermt het gebit extra tijdens sport of andere activiteiten
 • Veroorzaakt geen pijn tijdens de behandeling
 • Bijna alle misposities kunnen worden behandeld met Invisalign
 • De moderne techniek is effectief en verplaatst de tanden zeer precies
 • De tandbewegingen kunnen nauwkeurig gepland en gecontroleerd worden
 • Heeft een kortere behandelingstijd dan conventionele methoden

Nadelen van Invisalign – deze problemen kunnen zich voordoen

Er zijn ook nadelen aan Invisalign-platen. Deze zijn echter zeer gering. Tijdens het dragen van de beugel moet u voedsel en kleurstoffen zoals koffie, zwarte thee en suikerhoudende dranken vermijden. Enerzijds omdat de spalk kan verkleuren en dus zichtbaar wordt, en anderzijds omdat suikerhoudende dranken de gezondheid van het gebit in gevaar brengen omdat zij cariës bevorderen. Roken moet ook grotendeels worden vermeden tijdens het dragen van de spalk, aangezien dit de spalk ook kan verkleuren.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

In sommige gevallen kan het dragen van de spalk een lichte spraakgebrek veroorzaken in de vorm van een lispeling. In de meeste gevallen is dit verschijnsel echter niet meer merkbaar na de eerste uren van het dragen van de beugel. Invisalign therapie vereist een goede medewerking van de patiënt. Het gewetensvol dragen van de trays wordt geheel overgelaten aan het oordeel van de patiënt. Om het gewenste succes van de trays te bereiken, moeten ze echter regelmatig worden gedragen, anders kan het gewenste resultaat niet worden bereikt.

Nadelen van Invisalign – alles op een rijtje:

 • Consumptie van zoete dranken tijdens het dragen van de spalken bevordert cariësvorming
 • Kleurstoffen in voedsel en sigaretten moeten worden vermeden, anders kunnen de spalken verkleuren
 • De patiënten moeten actief deelnemen aan het proces en de spalken regelmatig dragen
 • Een lichte spraakgebrek in de vorm van een lispeling kan zich voordoen in de eerste uren van de zwangerschap

Een jaar later – voor en nadelen van Invisalign

Invisalign-therapie – alles wat u moet weten over de behandeling

Als u zich nog niet met het onderwerp Invisalign hebt beziggehouden, zult u eerst op veel onbeantwoorde vragen stuiten. Wat is Invisalign eigenlijk? Ben ik geschikt voor de behandeling? Hoeveel kosten de transparante trays? En hoe lang duurt de behandeling? Om al je vragen te beantwoorden hebben we de belangrijkste feiten over Invisalign op een rijtje gezet. Heb je nog vragen? Bezoek de SmileClub en kom meer te weten over Invisalign en maak een afspraak voor een gratis consult bij u in de buurt!

Invisalign behandeling – Wat is het eigenlijk?

Invisalign zijn transparante spalken gemaakt van een gepatenteerd SmartTrack materiaal. Ze worden voor elke patiënt op maat gemaakt en maken verplaatsing van de tanden mogelijk. Ze zijn klinisch getest en hebben veel voordelen ten opzichte van traditionele modellen zoals metalen beugels. Zij verbeteren de controle over de beweging van de tanden en kunnen ze zelfs draaien.

Invisalign beugels kunnen worden gebruikt om beetanomalie zoals overbeet, onderbeet en kruisbeet te behandelen, maar ook spleetjes tussen tanden, een open beet, crowding of een algemene beetanomalie. Met behulp van kleine tandkleurige nopjes, ook wel attachments genoemd, die op de tanden worden bevestigd, wordt de verplaatsing van de tanden in de eerste plaats mogelijk. De spalk houdt zich vast aan de kleine ankers, die op belangrijke draaipunten van de tanden worden geplaatst, waardoor een tandverplaatsing mogelijk wordt die op elke patiënt is afgestemd. Door deze techniek werkt het systeem zeer doeltreffend en kan de behandelingstijd dus worden verkort in vergelijking met conventionele behandelingsmethoden.

De spalken zijn zeer gemakkelijk te onderhouden omdat ze eenvoudig kunnen worden verwijderd. Dit maakt het gemakkelijker om met de spalken om te gaan en ze in het dagelijkse leven te integreren. Dit maakt het reinigen en verzorgen voor de patiënt zeer gemakkelijk en ongecompliceerd. De spalk moet worden verwijderd om te eten, drinken is mogelijk zonder problemen met de spalk. Ook activiteiten zoals sporten kunnen met de spalken worden beoefend, aangezien zij het gebit niet hinderen maar extra beschermen.

 • Onzichtbare rails van gepatenteerd SmartTrack-materiaal
 • Bijna alle misposities kunnen worden behandeld met Invisalign
 • Bevestigingen in combinatie met de spalken maken zelfs moeilijke tandbewegingen mogelijk
 • Gemakkelijk in onderhoud

De kosten – individueel te bepalen voor elke patiënt

De kosten van een orthodontische behandeling kunnen niet vooraf als een forfaitair bedrag worden bepaald. Bovendien zijn de kosten voor elke patiënt verschillend, aangezien elk geval andere omstandigheden heeft. Hoeveel de behandeling uiteindelijk werkelijk kost, hangt van veel verschillende factoren af. Daartoe behoren uiteraard de mate van malpositionering en het daaruit voortvloeiende aantal benodigde spalken en de duur van de behandeling. Deze factoren zijn voor elke patiënt verschillend en bepalen de uiteindelijke behandelingskosten.

 • Een kostenraming op basis van een forfaitair bedrag kan niet worden gegeven
 • De ernst van de malocclusie bepaalt in belangrijke mate de kosten en de duur van de behandeling.
 • De kosten zijn verschillend voor elke patiënt

De duur – hangt af van vele factoren

De duur van de behandeling varieert sterk van geval tot geval. In het algemeen hangt de duur van de behandeling altijd af van de mate van scheefstand, maar ook van het soort scheefstand. Daarom kan geen algemene uitspraak worden gedaan over welke malocclusie sneller kan worden behandeld dan een andere, aangezien de mate van malocclusie altijd doorslaggevend is.

Normaal zijn tussen de 7 en 80 paar spalken nodig. Elke spalk wordt twee weken gedragen. De maximale duur van de behandeling is daarom ongeveer 3 jaar voor zeer ernstige malocclusies. Voor milde tot matige gevallen wordt gewoonlijk een behandelingsperiode van ongeveer 6 tot 18 maanden gepland. Het komt vaak voor dat de ene kaak minder of langer behandeld moet worden dan de andere. Het is daaromniet ongebruikelijk dat één kaak meer of minder spalken nodig heeft. De individuele behandelingsduur moet echter door een arts worden beoordeeld en vastgesteld en kan niet als algemene regel worden gegeven.

 • De duur hangt af van de individuele scheefstand van de tanden
 • Normaal duurt de behandeling tussen 6 en 18 maanden.
 • De duur hangt af van de hoeveelheid rails die nodig is

Ervaringen met onzichtbare beugels – Video