Zodat de vakantie al begint als u uw koffer inpakt: zo past alles erin en blijft het kreukvrij

Het begin van de jaarlijkse vakantie nadert. Dit is precies het juiste moment om te beginnen met de reisvoorbereidingen, zoals het inpakken van uw koffer. Twee vragen staan op de voorgrond: Wat hoort er in de koffer? Hoe kan ik de bagage effectief en voorzichtig opbergen? Wij willen u tips en suggesties geven over de belangrijkste aspecten en een trucje onthullen om textiel met lichte kreukels weer glad te maken, zelfs zonder strijkijzer.

Foto: © Billion Photos / Shutterstock

In principe kan bagage in vijf categorieën worden onderverdeeld:

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

 • Documenten/Keys
 • EHBO-doos
 • Lichaamsverzorging en cosmetica
 • Kleding
 • Accessoires/Technologie

Het is belangrijk om van alle documenten kopieën te maken en die in verschillende stukken bagage te bewaren. Zo is er in geval van verlies altijd een noodvervanging klaar. Bovendien moeten belangrijke geneesmiddelen in uw handbagage zitten als u met het vliegtuig reist. Anders horen alle potten, tubes en flessen boven de limiet van 100 milliliter in de koffer.

Zoveel kleding moet er in

De keuze van de kleding hangt grotendeels af van individuele factoren, zoals persoonlijke behoeften, de reden van de reis en de plaatselijke omstandigheden. Enkele basisstructuren hebben zich echter in zeer uiteenlopende situaties bewezen:

 • Er moet ten minste één set ondergoed en sokken per reisdag aanwezig zijn.
 • De voorraad T-shirts, polo’s en overhemden voor heren en topjes en blouses voor dames moet ook een dagelijkse afwisseling mogelijk maken.
 • Broeken, rokken en jurken kunnen meestal verscheidene malen worden gedragen met een onderbreking van één dag om ze te laten luchten. Als er niets is dat daartegen pleit, is één item om de twee dagen voldoende voor korte reizen en om de drie dagen voor langere verblijven.
 • Blazers, jassen en andere jacks worden naar persoonlijke behoefte ingepakt. Dit geldt ook voor hoofddeksels.
 • Afhankelijk van het soort reis zijn schoenen nodig voor het strand, stadswandelingen, buitenactiviteiten, feestjes, speciale gelegenheden en natuurlijk voor in de kamer.
 • Voeg daar nog sport- en badkleding aan toe. Zorg er ook hier voor dat je altijd minstens één reserveset in je bagage hebt.
 • Naast slaapkledij vervolledigen molton en handdoeken het reisassortiment textiel.

Tussen haakjes: Vooral bij aansluitende vluchten kan het gebeuren dat de koffer met een kleine vertraging aankomt. Om het verblijf niet te moeten beginnen met noodinkopen, is het verstandig om ten minste één complete set kleding in de koffer aan boord te stoppen.

Uw koffer goed inpakken

Om ervoor te zorgen dat alles in uw koffer past, kunt u een paar trucs gebruiken bij het inpakken. Om dit te doen, rolt u alle kleren op die niet snel kreuken. Sokken en/of kousen kunnen in de spiegelbeeldige schoenen aan de overkant worden gestopt. Het onderste deel van de koffer wordt gevuld met deze zwaardere of minder gevoelige voorwerpen. Het is volkomen geoorloofd om veel druk uit te oefenen om ze samen te persen. Bovendien kunnen openingen worden opgevuld met kleine voorwerpen. Broeken, rokken, jurken, jasjes, blazers en soortgelijke stoffen worden erop gelegd. Zij zijn zodanig in de kast geplaatst dat zij afwisselend aan de rechter- en aan de linkerkant over de randen uitsteken. Daarna worden ze van boven naar beneden in elkaar geschoven. Helemaal bovenaan, bij voorkeur in een aparte ruimte, komen de netjes opgevouwen blouses en overhemden. Hier kan het beste worden gekozen voor strijkvrije of strijkvriendelijke modellen, waartussen tissuepapier of fijne handdoeken worden gelegd. U kunt hier ook een leuke gids vinden voor professioneel koffers inpakken. Het is belangrijk om de koffer onmiddellijk na aankomst uit te pakken en delicaat textiel op een kleerhanger te hangen.

Conclusie: Met een beetje voorbereiding en de juiste verpakkingstechniek komt alles veilig en gezond aan

Het is dus niet zo moeilijk om alles wat je nodig hebt in de koffer te krijgen en voorzichtig naar je bestemming te brengen. En als er toch een paar kreukels ontstaan, is dat ook geen probleem. Tip: Een douche na een inspannende reis is niet alleen verfrissend. Het kan ook helpen om lichte vouwen in jasjes, blazers en dergelijke te laten verdwijnen als ze korte tijd in de badkamer worden opgehangen.