Duurzame mode voor mannen: Alle info, tips & keurmerken uitgelegd – De Ultieme Eerlijke Mode Gids

Fair fashion is de nieuwste trend in de herenmodewereld. Lange tijd was de hype uitsluitend weggelegd voor milieubewuste fashionista’s. Toch zijn er nu veel eco-labels die stijlvolle pakken, jasjes en overhemden voor mannen produceren op een grondstofvriendelijke manier. Ondanks het groeiende milieubewustzijn is de term “fair fashion” bij velen nog onbekend. Hier kunt u te weten komen wat duurzame mode inhoudt en aan welke labels zij kan worden herkend.

Fair Fashion vs. Fast Fashion – het grote verschil

IFrameDe modewereld is voortdurend aan verandering onderhevig. Modetrends worden herboren, revolutionair gewijzigd en vergeten hypes worden nieuw leven ingeblazen. Modeontwerpers willen hun kleding snel in het rek zien. Collecties worden binnen de kortst mogelijke tijd in modehuizen vervaardigd, gepresenteerd en ter beschikking van de massa gesteld. Door de lage prijzen en de goedkope productie lijdt de kwaliteit eronder. Dus na een lange dag op kantoor wordt het shirt snel weggegooid en wordt er gewoon een nieuw gekocht voor de volgende vergadering. De trend van de snelle mode is praktisch voor ons consumenten, maar heeft ook zijn nadelen.

Giftig polystyreen, afval en kinderarbeid als gevolgen van de winkelmanie

De prijzen van veel modeketens verleiden mensen snel tot kopen. Voorzichtigheid is echter altijd geboden. Het gebruik van goedkope chemicaliën en materialen kan niet alleen de huid irriteren, maar creëert ook veel afval. Uit een studie is gebleken dat Duitsland elk jaar meer dan 390.000 ton textielafval produceert. De gevolgen zijn verwoestend: de oceanen raken vervuild en de dieren sterven. De fabrikanten, die vaak in het buitenland gevestigd zijn, worden ook regelmatig bekritiseerd om hun slechte arbeidsomstandigheden en de regelmatige kinderarbeid.

Eerlijke mode: duurzaam textiel zorgt voor revolutie in de modewereld

Bedrijven en ontwerpers richten zich nu op duurzaamheid. Eerlijk en duurzaam” is het motto van slow fashion, dat nu de oorlog verklaart aan de wegwerpmaatschappij van vandaag. In plaats daarvan benadrukken de nieuwe ecolabels dat het materiaal ecologisch afbreekbaar is en dat het productieproces van het textiel milieuvriendelijk is:

  • De materialen zijn afkomstig van economische teelt
  • In de fabrieken heersen eerlijke arbeidsomstandigheden
  • Bij de productie worden geen giftige chemicaliën gebruikt
  • Zowel bij de productie als bij het vervoer worden zo weinig mogelijk hulpbronnen verbruikt

Groene hemden, Klimaatpakken & Vintage Shopping

De eerlijke mode van vandaag heeft niets meer te maken met het cliché van Birkenstock-sandalen en linnen broeken. Mannen kunnen nu zowel comfortabele katoenen overhemden voor dagelijks gebruik als elegante pakken en overhemden vinden. De huidige labels leggen vooral de nadruk op het combineren van eigentijdse ontwerpen met functionaliteit en maken een duidelijk statement met hun klimaatpakken: Next Generation against Climate Change.

Eerlijke mode is nu niet alleen op kantoor en op straat te vinden, maar ook op evenementen, gala’s en zelfs op de rode loper.

Berlijnse modeweek: exclusief kijkje in de wereld van duurzame mode

Samen met model en onderneemster Marie Nasemann bezoekt het WDR-team de Berlijnse modeweek en interviewt het Duitslands grootste influencers en mode-experts over de nieuwe modetrend. Om de hype van de eerlijke mode te doorgronden, nemen ze een exclusief kijkje bij de productie van duurzame mode en krijgen ze hier antwoord op al hun vragen.

Eerlijke mode in de praktijk: Waar moet ik op letten als ik iets koop?

Zegels, prijzen, vintagewinkels – wie nog nooit met de aankoop van eerlijke kleding te maken heeft gehad, is snel in de war. Maar de hele zaak is niet zo ingewikkeld. Niet alleen op het internet is veel informatie en zijn veel merken te vinden, ook in winkels kan de consument met behulp van etiketten zijn weg vinden. Hier hebben we een overzicht voor u.

De belangrijkste kwaliteitszegels

Hoewel eerlijke mode tegenwoordig een begrip is, vinden veel mensen het moeilijk om het overzicht te houden over de vele kwaliteitslabels in de jungle. Om ervoor te zorgen dat dit u niet overkomt, hebben wij hier de bekendste zegels op een rijtje gezet.

Fairtrade katoen

Het Fairtrade Cotton-keurmerk staat voor de hoogste sociale normen, duurzame teelt en een gegarandeerde minimumprijs voor katoenboeren. Ook wordt aandacht besteed aan het beperkte gebruik van meststoffen en bestrijdingsmiddelen en de naleving van de fundamentele arbeidsnormen van de IAO.

Natuurlijk textiel IVN gecertificeerd Best

Het zegel van IVN (Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft e.V. – Internationale Vereniging van de Natuurlijke Textielindustrie) wordt momenteel beschouwd als het veiligste zegel in de textielindustrie. Hierbij wordt bijzondere nadruk gelegd op een verbod op schadelijke kleurstoffen en transparantie in de documentatie van het vervoer van de kleding. De natuurlijke vezels van het textiel zijn voor 100% afkomstig van gecontroleerde biologische teelt, waarbij ook hier de nadruk wordt gelegd op de naleving van de fundamentele arbeidsnormen en de minimalisering van de milieueffecten.

Wereldwijde biologische textielnorm (GOTS)

Om het GOTS-keurmerk te verkrijgen, moet het textiel voor ten minste 90& uit natuurlijke vezels bestaan en voor de overige 10% uit synthetische vezels zoals viscose. De minimumnormen worden regelmatig gecontroleerd en slechts enkele verwerkingsstoffen en kleurstoffen zijn toegestaan in de productie om de impact van verontreinigende stoffen en het milieu tot een minimum te beperken.

Fair Wear Foundation

Dit keurmerk wordt toegekend door de Nederlandse Fair Wear Foundation (FWF). Het wordt gesteund door verscheidene niet-gouvernementele organisaties, vakbonden en organisaties van fabrikanten. Het doel van de Stichting is de arbeidsomstandigheden van textielbedrijven wereldwijd te verbeteren, met bijzondere aandacht voor de fabrieken waar de kleding wordt genaaid. De FWF is actief in 15 productielanden in Azië, Europa en Afrika en vertegenwoordigt meer dan 120 merken.

Zeehond Naturland

Met het Naturland-keurmerk wordt aandacht besteed aan de naleving van sociale richtsnoeren, de instandhouding van natuurlijke bodems en de minimalisering van milieuverontreiniging. Dit wordt gegarandeerd door strenge controles. Er wordt ook veel belang gehecht aan de correcte verwijdering van chemicaliën.

Tweedehands kleding: Online & Offline

Cult jeans van Levis en tijdloos elegante herfstjassen – tweedehandskleding is een goed alternatief en biedt een win-winsituatie voor zowel de koper als het milieu, aangezien er geen extra hulpbronnen nodig zijn voor een hernieuwde productie. Het is geen kunst om de dichtstbijzijnde tweedehandswinkel te vinden, en een snelle zoekopdracht op Google brengt u snel op de juiste plaats. Tegenwoordig zijn er ook veel apps en online winkels waarmee je vanuit je luie stoel retro looks kunt kopen.

Eerlijke mode voor mannen in de test

Waar kan ik duurzame mode vinden? Hoe kleed ik me als man stijlvol en toch milieuvriendelijk? Verslaggever Frank Seibert behandelt deze vragen in de “Sustainable Fashion” Challenge. U kunt hier zien hoe hij ermee omgaat en wat zijn conclusie is.