Virginie Viard – Karl Lagerfeld’s opvolger bij Chanel

Pas dinsdag overleed mode tsaar Karl Lagerfeld verrassend, en nu neemt zijn rechterhand Virginie Viard de creatieve leiding van het modehuis Chanel over. Of zij in de grote voetsporen van Lagerfeld kan treden valt nog te bezien. De twee hebben de laatste 30 jaar nauw samengewerkt en Karl zelf beschrijft haar als de belangrijkste persoon in het atelier. Karl was de enige persoon die Viard bij zijn voornaam noemde.

Chanel: de creatieve top wordt herschikt

Nu neemt Virginie Viard het over als creatief directeur van het Chanel modehuis. Oorspronkelijk was zij de directrice die Karl ondersteunde en belangrijke beslissingen nam over de outfit tijdens shows. Hier hebben we de mijlpalen van haar carrière voor u op een rijtje gezet:

 • Geboren als dochter van een chirurg in Lyon
 • Virgine Viard, gastvrouw van de Franse ontwerpster Jacqueline de Ribes
 • Leert kostuumontwerpen in het theater en studeert film en mode
 • Wordt op 23 jarige leeftijd assistent voor tassen en handschoenen bij Chanel
 • In de studio, werd ze beschouwd als een “geheim wapen” en wat de naaste vertrouwelinge van Karl Lagerfeld
 • Op haar 27ste, is ze verantwoordelijk voor de haute couture bij Chanel
 • In 1992 werd zij door Karl Lagerfeld gepromoveerd tot directeur van zijn eigen label.
 • Tegelijkertijd was ze ook verantwoordelijk voor het kostuumontwerp van Krzysztof KieÅlowski’s cultfilms “Three Colours: Blue” met Juliette Binoche en “Three Colours: Wit” verantwoordelijk
 • Virginie Viard keert terug naar Chanel in 1997
 • Na haar terugkeer blijft zij als directeur van Chanel verantwoordelijk voor accessoires, prêt-à-porter en haute couture.
 • Op 18.02.2019 nam zij de post van Karl Lagerfeld over als hoofd van de creatieve afdeling van Chanel

https://www.instagram.com/p/BuISsOYBDxN/

Virgine Viard als Lagerfeld’s rechterhand

Viard heeft nooit van de titel “Dirctrice” gehouden. In een interview verklaarde ze: “In Frankrijk is deze titel gebruikelijk, maar ik kan er niet tegen. Ik vind al deze titels verschrikkelijk”.
Viard kwam altijd in het spel wanneer Lagerfeld zijn schetsen had voltooid. Ze bespraken ze samen. Hij wilde haar mening, want die was belangrijk voor hem. Zij bespraken ook de stoffen, materialen en het borduurwerk van de outfits. Viard maakte de kleding niet, maar het was haar taak om ze tot leven te brengen door de ontwerpen aan de naaisters uit te leggen en hun verbeelding te “stimuleren”. “Soms laten ze me hun eerste schets zien en komt die overeen met de schets, maar mist het nog de juiste esprit. Dan leg ik uit dat Karl het anders bedoelde, dat je misschien hier moet inkorten, daar moet blozen, de stof op een andere plaats moet verstevigen.”

Wist je dat? Karl Lagefeld was bij Fendi tot aan zijn dood, meer dan 50 jaar, van begin tot eind. Lees hier meer over Fendi.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

https://www.instagram.com/p/BuH9aKDl9yi/

De toekomst van Chanel met Virgine Viard

Velen vragen zich nu af hoe de toekomst van het modeconcern eruit zal zien en of alles volledig zal veranderen met de verandering van leiderschap. Wij achten dit echter zeer onwaarschijnlijk. Karl Lagerfeld revolutioneerde Chanel maar bleef tegelijkertijd trouw aan haar wortels. We kunnen hetzelfde verwachten van Virgine Viard. Haar stijl is meer een mengeling van denim en rocky leren outfits, altijd in het zwart, maar in de 30 jaar dat ze bij Lagerfeld werkt, heeft ze veel kunnen leren over Chanel en wat het label drijft. Daar komt nog bij dat de groep in 2017 een hele 9,7 miljard dollar omzette. Dus een compleet nieuwe look zou uiterst contraproductief zijn.

De verantwoordelijkheid van een Chanel-leider

Virgine Viard’s job is allesbehalve ontspannend. Het is ongelooflijk ingewikkeld. Viard moet elk jaar twee couture-, twee prêt-à-porter- en twee tussencollecties ontwerpen, evenals de defilee Métiers d’Arts, die altijd in een andere metropool wordt getoond en het vakmanschap van de eigen ateliers van het bedrijf viert. Daarbovenop zijn er nog talloze PR afspraken. Voor veel ontwerpers zou dit te veel stress zijn, want er zijn er meer dan genoeg die al onder minder druk bezweken zijn. Maar het vertrouwen is er dat Viard deze taak onder de knie zal krijgen, want haar mentor was tenslotte niemand minder dan Karl Lagerfeld, de Mozart van de modewereld, zelf.

https://www.instagram.com/p/BuGqjxZHppA/