Verzorgingstips voor bronzen juwelen

Bronzen juwelen worden steeds populairder. Als u zo lang mogelijk van deze ongewone stukken wilt genieten, moet u een paar onderhoudsinstructies volgen. Allereerst een korte blik op het materiaal zelf. Brons is een legering van tin en koper. Er zijn geen specificaties voor de samenstelling, maar gewoonlijk is het een mengsel van 90% koper en 10% tin – deze verhouding bepaalt ook de gouden kleur van bronzen juwelen.

Hoe behouden mijn bronzen juwelen hun oorspronkelijke glans? En hoe voorkom of verwijder ik de groenige patina?

Het hoge kopergehalte is verantwoordelijk voor het feit dat zich na verloop van tijd door azijnzuur het zogenaamde verdigris vormt. De hoeveelheid hangt echter af van de persoon en van het deel van het lichaam waar het sieraad wordt gedragen, aangezien agressieve transpiratie meestal verantwoordelijk is. Dit komt zelfs betrekkelijk vaak voor en is vergelijkbaar met de zwarte verkleuring van zilver. Dit is niet schadelijk – maar het maakt een nogal onaantrekkelijke en “verwaarloosde” indruk op juwelen. Er wordt vaak gezegd dat bronzen juwelen met azijnzuur of citroenzuur moeten worden ingewreven. Aangezien het azijnzuur de eigenlijke prikkel is, moet u de juwelen nooit met een zuur behandelen, anders krijgt u een averechts effect (tenzij u uitdrukkelijk de “sjofele” look wilt die hierdoor ontstaat).

Dus wat kan er gedaan worden?

In de regel is een in de handel verkrijgbare zilverpoetsdoek voldoende om de natuurlijke glans van de bronzen juwelen te herstellen. Af en toe inwrijven met natuurlijke vaseline kan ook helpen. Gebruik NOOIT andere cosmetica die hier niet voor bedoeld zijn, zoals aftershave lotions of crèmes, om uw bronzen juwelen te reinigen! Vaak is het eerste effect bedrieglijk – u bent enthousiast over het aanvankelijke effect, maar merkt pas na verloop van tijd dat het oppervlak is aangetast en u steeds vaker moet schoonmaken. Gebruik in plaats daarvan gewoon spoelen en zeepwater.

Er zijn ook speciale glanssprays, poetsmiddelen en kleine messing borsteltjes op de markt. De eenvoudigste en mildste verzorging is regelmatig afnemen met een droge of licht vochtige katoenen doek.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

De verdere reiniging van bronzen juwelen hangt af van de vraag of de stukken een afwerking van bijvoorbeeld lak hebben gekregen. Veel juwelenfabrikanten maken hier geen gebruik van, dus is het belangrijk dat u de juwelen nooit blootstelt aan nattigheid of vochtigheid, en ze consequent afneemt bij het douchen, en ze niet in de badkamer bewaart.

Als u deze eenvoudige instructies voor het reinigen van bronzen juwelen volgt, zult u zeker nog lang van uw juwelen kunnen genieten zonder dat ze hun onvergelijkbare uiterlijk verliezen!

Afschrijving? Vermijd vergulding en aantasting