Tanden rechtzetten met Invisalign – de behandelingsprocedure

Behandeling met Invisalign-bakjes biedt vele voordelen, vooral in vergelijking met conventionele behandelingssystemen. Maar hoe werkt een behandeling met Invisalign-platen eigenlijk? Is er een nabehandeling, hoeveel afspraken zijn er nodig en hoe worden de trays verwisseld?

Invisalign-schaaltjes – stap voor stap naar rechte tanden

Het principe van de Invisalign-platen is gebaseerd op het idee om de tanden stap voor stap te laten bewegen. Daarom zijn er verschillende spalken nodig voor de behandeling. Elke nieuwe spalk komt een beetje dichter bij het eindresultaat, waardoor de gewenste tandbeweging wordt gerealiseerd. Tandartsen voor Invisalign zijn gespecialiseerd in de behandeling en bevinden zich in heel Duitsland. Ontdek nu hoe de behandeling eruit ziet en hoe ook u mooie, rechte tanden kunt krijgen!

De consultatie – alle belangrijke informatie voor uw behandeling

Een gedetailleerd consult en uitleg op het gebied van Invisalign-technologie is belangrijk, zodat de klant weet wat hij kan verwachten en wat de technologie kan doen. Van hulpstukken tot het inbrengen van de trays en de technologie erachter, alles wordt hier uitgelegd en alle vragen worden beantwoord. De deskundigen leggen alle stappen direct op het model uit, zodat alle klanten zich direct een idee kunnen vormen van het materiaal en het uiterlijk van de spalken.

Tijdens de eerste consultatie kan een gratis scan worden gemaakt met de iTero. Dit toont een grafisch beeld van het gebit in zijn huidige staat. Het systeem gebruikt vervolgens de geregistreerde gegevens om te berekenen hoe de behandeling zou verlopen. Cliënten kunnen dus bij de eerste afspraak een directe digitale voor-en-na-vergelijking bekijken en het mogelijke resultaat bewonderen.

De iTero-scan dient ook als basis voor de schatting van de duur en de kosten van de behandeling. Deze gegevens zijn grotendeels afhankelijk van de tanden en de mate van scheefstand. Als de klant besluit de behandeling te ondergaan, kunnen de spalken direct worden besteld op basis van de gegevens van de scan. De behandeling kan dus onmiddellijk beginnen.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

De praktijkafspraak – aanhechtingen en de eerste spalken

Zodra de rails zijn besteld, duurt het niet lang meer voor ze in de VS worden vervaardigd en naar de experts in Duitsland worden gestuurd.

De tweede afspraak is voor aanhechtingen en het eerste inbrengen van de spalken. De attachments zijn kleine, tandkleurige nopjes die worden bevestigd op specifieke, individueel berekende punten op de tanden. Ze dienen als ankers voor de Invisalign-bakjes. De transparante trays kunnen zich aan deze ankers ‘vasthouden’, waardoor de tanden sterk kunnen bewegen. De bevestiging duurt niet lang en is niet pijnlijk voor de patiënt. Door de onopvallende kleur zijn de attachments bijna niet te zien op de tanden.

Als de bevestigingen op hun plaats zitten, kan de eerste spalk worden geplaatst. Een van de deskundigen laat zien hoe je de spalken het beste inbrengt en weer uittrekt. Als alles goed gaat, krijgt de cliënt een set spalken, want die moeten om de 1-2 weken worden vervangen, afhankelijk van het behandelplan.

Dagelijks leven – behandeling met transparante spalken

De transparante spalken zijn relatief gemakkelijk in het dagelijks leven te integreren. Idealiter moeten ze 22 uur per dag worden gedragen. Eten en drinken is niet mogelijk met de trays, tenzij het water is. Na elke maaltijd moet het gebit worden gereinigd voordat de spalk wordt teruggeplaatst om verkleuring te voorkomen. De trays zelf moeten ook minstens tweemaal per dag worden schoongemaakt, bij voorkeur met een tandenborstel en wat tandpasta. Sport is geen probleem met de doorzichtige bakjes! Ze hebben zelfs een beschermend effect op de tanden. De Invisalign-platen beperken de patiënten niet en maken een aangename integratie in het dagelijkse leven mogelijk.

Het spreken wordt niet beïnvloed door de spalk. De gewenningstijd aan de spalk is zeer kort, omdat de mond snel went aan het dunne stukje plastic. Elke klant ontvangt een opbergdoos voor de spalken, zodat ze gemakkelijk kunnen worden opgeborgen tijdens het eten en er geen problemen zijn met de spalk tijdens het reizen. Pijn is niet gebruikelijk tijdens de behandeling. Veel patiënten melden een lichte druk die de spalk uitoefent op de tanden.

De controle afspraken – nieuwe sporen voor de behandeling

Afhankelijk van hoe lang de behandeling duurt en hoeveel spalken er nodig zijn, zijn er meer of minder controles. Deze zijn alleen bedoeld om te controleren of de beweging van de tanden gelijke tred houdt met het tempo van de behandeling en of de tanden klaar zijn voor een nieuw paar trays. Bij deze controles krijgen de patiënten ook een nieuwe set platen voor de volgende fase van de behandeling.

In het geval van kleine tandcorrecties met een korte behandelingsperiode zijn soms geen controles nodig en krijgen de patiënten alle spalken die nodig zijn voor de behandeling direct bij het plaatsen van de attachments. Hoeveel spalken nodig zijn voor de behandeling en hoeveel er mee naar huis mogen, moet echter door de deskundigen voor elke patiënt en tandafwijking afzonderlijk worden beoordeeld.

De follow-up – nazorg en garantie van resultaten op lange termijn

Zodra de behandeling met de volledige spalken is voltooid, wordt een nieuw bezoek aan de praktijk gepland. Bij deze afspraak wordt het resultaat vergeleken met het ideale resultaat. Als er nog afwijkingen zijn of als de klant niet tevreden is, bieden bijna alle tandartsen een gratis vervolgbehandeling met een andere set spalken.

Als het resultaat bevredigend is of de nabehandeling is voltooid, is het mogelijk het resultaat op lange termijn veilig te stellen met een retainer. Deze maatregel is vooral nuttig voor patiënten bij wie het gebit ingrijpend is veranderd. In dit geval moet het resultaat nog meer worden beveiligd. Een retainer is er in verschillende uitvoeringen. Een voorbeeld is een paar spalken die de huidige staat van het gebit weergeven. Dit paar wordt alleen ‘s nachts door de patiënt gedragen om te voorkomen dat de tanden weer in de verkeerde richting verschuiven. Welke retainer voor elke patiënt het meest geschikt is, moet echter in elk individueel geval worden vastgesteld. Bij de laatste afspraak in de praktijk worden de hechtingen uiteraard verwijderd. Deze zijn niet meer nodig.