Berlin Fashion Week en mijn ervaring als model casting jury!

Berlin Fashion Week, het is weer zo ver! Met veel bagage en genoeg uitnodigingen voor de vele shows, is het eindelijk tijd om naar Berlijn te gaan. De Berlijnse modeweek is, voor iedereen die er nog niet geweest is, een echt hoogtepunt in de modewereld. Hier heb je veel shows verspreid over een paar dagen, maar ook beurzen en natuurlijk after-show party’s. Op de feestjes ontmoet je ongelooflijk interessante mensen: Bloggers, modellen, ontwerpers maar ook beroemdheden. Niet alleen op de feestjes na de shows, maar ook op de diverse catwalk-evenementen ontmoet je geweldige mensen. Maar voor het zover is, heb ik mezelf eerst de vraag gesteld, wat neem ik mee?

Mijn Must-Haves voor Berlijn Fashion Week

Natuurlijk moet je goed uitgerust zijn voor de Fashion Week, en zeker in de winter! Terwijl het in Keulen nog gemakkelijk boven nul graden is, is in Berlijn alles bevroren. Met een dun bomberjack kom je hier niet ver. Wat betekent dat voor mijn verblijf in Berlijn? Veel gezellige truien en mijn favoriet: overknee laarzen! Ik kan ook niet zonder mijn grijze jas, want die past niet alleen bij al mijn outfits, maar houdt me ook lekker warm. Om een beetje afwisseling toe te voegen, heb ik ook mijn zwarte bontjas ingepakt. Het eerste wat ik hier in Berlijn doe, is mijn koffer uitpakken en al mijn spullen in de kleerkast van mijn flat zetten. Gelukkig, het is groot genoeg! Samen met mijn vriendinnen bespreken we dan hoe onze outfits voor de komende dagen eruit moeten zien.

Ik kijk echt uit naar het begin van de Fashion Week. Fabian zal de meeste shows voor mij bijwonen, want ik moet weer naar Stuttgart voor een casting. Nu we het toch over casting hebben! Ik mag ook jurylid zijn bij een casting.

https://www.instagram.com/p/Bd7Yxj4ge5M/?taken-by=mariedahmen

Achter de schermen bij een modellen casting

Ongeveer 2 jaar geleden werd ik zelf ontdekt als model, toen nog in Keulen, bij mijn eerste model casting. Ik weet nog precies hoe opgewonden ik was toen ik uit de lift stapte en voor de eerste keer het agentschap binnenkwam. Er waren daar zoveel mooie jongens en meisjes. Toen ik voor de jury stond, trilden mijn benen een beetje. Maar het was het waard, want ze namen me aan en sindsdien heb ik mega grote klussen gehad! Fotoshoots voor Deichmann of zelfs hele reclamecampagnes die op TV of Netflix waren. Nu ben ik voor de eerste keer zelf jurylid! Ik kijk echt uit naar de baan en vooral naar de nieuwe talenten die we zeker zullen vinden. Berlijn is echt een te gekke stad, hier kun je niet alleen waanzinnig veel feesten meemaken, maar ook overdag altijd een leuke tijd hebben. Of het nu gaat om winkelen in het centrum van de stad of in de vele parken verspreid over heel Berlijn. In de winter is dat natuurlijk moeilijk, maar gelukkig ga ik nu gieten!

https://www.instagram.com/p/BeA3TVAA4G-/?taken-by=mariedahmen

Mijn eerste keer in de jury

3, 2, 1, hier gaan we! Voor de eerste keer maak ik echt een modellen casting backstage mee. Veel mensen kennen de castings van Germany’s next Topmodel en ja, zo gaat dat! 20 minuten voor de casting is alles nog super rustig, de laatste stoelen worden klaargezet, de castingbriefjes worden klaargelegd, de jury komt weer bij elkaar en drinkt een kop koffie. Het beroemde meetlint ligt al op de jurytafel en de catwalk is vrijgemaakt. Dan opeens kloppen de eerste aanvragers aan, nu begint het pas echt. Plotseling is de zaal vol, 10, 20 mensen en meer en meer. Iedereen draagt de juiste outfit, zwarte jeans en een wit of zwart hemd. De meeste mensen hier zijn 14 tot 16 jaar oud, de perfecte leeftijd om met modellenwerk te beginnen. Ik deed mijn eerste casting toen ik 16 was, je hebt dan al veel school gedaan, dus je kunt je al een beetje op de job concentreren en het was absoluut de moeite waard. En nu begint het, het eerste model staat voor ons! Op een of andere manier ben ik net zo opgewonden als bij mijn eerste casting. De sfeer onder de meisjes was betrekkelijk ontspannen, er werd gelachen en van gedachten gewisseld over van alles en nog wat. Het is leuk om te zien dat er niet altijd veel concurrentie hoeft te zijn bij een casting!

Dit is hoe een model casting werkt

Ze staat voor ons, kijkt ons aan en zegt: “Hoi, mijn naam is Melanie en ik ben erg blij om hier te zijn. Met mij in de jury zit Oliver Rudolph, nu modefotograaf en toen mijn scout, plus Fabian. Fabian zit ongeveer een jaar op Instagram, doet veel met fitness en fashion en heeft al meer dan 100.000 fans. Aangezien Instagram ook steeds belangrijker wordt als model, inclusief het bereik rond de eigen volgers, hebben we een extra professional uit de bloggerswereld in de jury. Fabian ontving ook de prijs voor jong talent voor influencers uit handen van Angelique Kerber, onze wereldkampioene tennis, die momenteel weer in de halve finales staat! Danny zat ook naast me, hij is een bekende sterrenkapper uit Berlijn en heeft al voor verschillende beroemdheden een prachtige look tevoorschijn getoverd. Hij ziet meteen welk kapsel het beste bij wie past. Dus de jury is groot en Oliver neemt het woord. Wat zijn je hobby’s? Waar kom je vandaan? Heb je enige ervaring? Nu doet ze een kleine catwalk voor ons!

De eerste catwalk bij een casting is eigenlijk relatief makkelijk, als je nog geen ervaring hebt is dat voor de jury helemaal niet erg, doe gewoon je best! Ze liet zich ook niet intimideren, liep terug, terug naar ons, liet ons een paar poses zien, liep weer terug en weer terug naar ons. Deze keer met een grote glimlach op haar gezicht. Dus we zagen twee stijlen in één run: De serieuze Fashion Walk en de vriendelijke Commercial Walk. Beide zijn zeer belangrijke stijlen als je als model wilt werken. Als het op mode aankomt, ben je serieus, cool en wil je niet afleiden van de mode. Bij commerciële wandelingen is het echter belangrijk dat u kunt glimlachen, meer kunt bewegen en ook vreugde kunt tonen. Idealiter, natuurlijk, ben je een meester in beide stijlen!

Succesvol modellenwerk met een heup van 92 cm? – Ja!

Ze deed het geweldig bij haar eerste poging, nu zijn we aan het meten. Hier gaat het allemaal om hoe lang je bent. Vooral voor modeshows en voor de modeontwerpers is het uiterst belangrijk dat je ideale maten hebt. Modecollecties zijn speciaal afgestemd op een uniforme lijn. Anderzijds mogen bij een modeshow de modellen niet te veel afleiden van de mode, zodat modellen worden geboekt die met elkaar harmoniëren. In de loop der tijd is de maat van 1,75 m tot 1,80 m voor vrouwen ingeburgerd geraakt. Met haar 1.78 m, past ze perfect! Nu komen de buste, heupen en taille. Hier zijn de heupen bijzonder belangrijk voor de ontwerpers, de meeste ontwerpers boeken modellen met een maximum heup van 92 cm voor shows. Maar maak je geen zorgen, je kunt vaak als model werken, zelfs als je langer bent dan 92 cm. Omdat de meeste banen fotoshoots en promotievideo’s zijn!

Zo gaat een casting op de Berlijnse modeweek dus! Voor degenen die later worden geboekt voor een ontwerper, gaat het dan naar het passen. Hier wordt de kleding direct op het model gepast. Er zijn een extreem groot aantal modellen op een casting! Bij de laatste open casting waren er meer dan 300 modellen en hoewel deze keer alles gebaseerd was op eerdere aanmeldingen en beoordelingen, waren er toch nog 60 modellen ter plaatse. Elk met individuele interviews, catwalk, metingen doen en nog veel meer. En dan was er nog al die voorbereiding! Oh mijn God! Je ziet hoe stressvol de modewereld kan zijn, vooral wanneer de shows de komende dagen zijn en iedereen in een staat van absolute nood verkeert, want de Fashion Week vindt maar één keer per jaar plaats! Na vele uren hebben we het eindelijk gehaald en nu gaan we, echt verdiend, eten in een leuk Italiaans restaurant.

Jurybespreking en evaluatie

Nadat alle modellen zijn bekeken, opgemeten en gefotografeerd, wordt elk model nogmaals in detail bekeken om te beslissen wie het uiteindelijk zal halen en wie niet. De selectie is vrij intensief, want slechts weinigen zullen het halen. Nog later worden vaak 20 of 30 modellen naar voren geschoven voor banen. Daarom moet je als model geduldig zijn, want je krijgt niet elke baan. Het is belangrijk om gepassioneerd te zijn over wat je doet! Net als atleten of muzikanten, moet je in jezelf geloven en met de juiste partner achter je, kun je het doen! Daarom was ik erg blij dat ik vandaag als jurylid mijn eerste fashion casting mocht meemaken.

Kijk wie het gemaakt heeft op CM Models.Com

Nu kijk ik er echt naar uit om terug te gaan naar mijn mooie appartement zodat ik een beetje kan ontspannen. Gelukkig hoef ik niet ver te gaan want mijn flat is super centraal. Ik heb de hele dag op een houten stoel gezeten! Kun je je dat voorstellen? Maar het was mega spannend en na meer dan 60 modellen weet je pas echt hoe vermoeiend het werk is voor een modellenbureau. Ik ga nu terug naar mijn knusse zetel en maak misschien iets te eten voor mezelf, want morgenvroeg gaat het al door! En dan neemt Fabian het over. Voor mij is het op naar Keulen en Stuttgart.

https://www.instagram.com/p/Bd94D78ge-U/?taken-by=mariedahmen

Wonen in een gedeelde flat voor meisjes in Berlijn!

Maar voor ik morgen aan mijn lange reis begin, geniet ik van de vrije tijd hier in Berlijn. Tijd om vrienden te ontmoeten die ik lang niet gezien heb! Terwijl het buiten winters koud is, warmen we ons thuis op de bank met knusse dekens en praten we over Berlijn, mode en mijn ervaring als jury. We voelen ons alsof we in de serie Gossip Girl zitten, want de flat is ingericht als een meisjesdroom. Hoge plafonds, mooi stucwerk, veel spiegels en geweldige tapijten. Jammer dat ik morgenochtend weer weg moet en hier niet nog een nacht kan blijven. Maar ik zal zeker snel weer in Berlijn zijn en kijk nu al uit naar mijn volgende verblijf. Hopelijk in een even geweldige flat! We voelen ons allemaal super op ons gemak en kunnen samen koken zoals in een echte meidenflat-share omdat de keuken ter plekke volledig is uitgerust en we alleen voor de boodschappen hoeven te zorgen. We eten aan de grote eettafel waar genoeg plaats is voor ons allemaal. Natuurlijk mogen de verplichte selfies voor de spiegel niet ontbreken! Er zijn genoeg grote spiegels in de flat voor dat.

https://www.instagram.com/p/BeDv2e4A8eI/?taken-by=mariedahmen

Onze hoogtepunten op de Berlijnse modeweek!

Bedankt voor de uitnodigingen aan alle ontwerpers! We hebben veel gepost op Instagram en waren ook te zien op een paar YouTube-video’s, maar een deel ervan bleef op de after-show party, top secret!

Als je er zelf niet bij was, zijn hier onze hoogtepunten van de Berlijnse modeweek voor jou! Wist je dat er elk jaar meer dan 30 shows zijn? Daaronder bevinden zich niet alleen grote namen als Guido Maria Kretschmer of Marccain, maar ook Berlijnse ontwerpers die echt de moeite waard zijn om te bekijken! Van Dorothee Schumacher tot Lena Hoschek, Duitsland heeft veel te bieden als het om mode gaat. Hier zijn de hoogtepunten van de lente 2018!

De Marc Cain modeshow met adembenemende momenten

RIANI Winter 2018/19 met als motto “RIANISTA’S Revolutie

Met een glamourshow en veel indrukken: Dawid Tomaszewski

Een week van Fashion Week is voorbij

We zagen geweldige modeshows in Kaufhaus Jandorf Berlin, gingen naar geweldige feestjes en feestten met beroemdheden als Lena Gercke en zijn nu helemaal knock-out van de week. Ik ben al terug in Keulen en Fabian is het weekend in Berlijn! Dat zou ik ook gedaan hebben! Het was mijn eerste Fashion Week en alles, van modellencastings tot de catwalk, was aanwezig! Ik kijk echt uit naar de zomer en mijn tweede seizoen op de Berlin Fashion Week. Met geweldige collega’s zoals Sandra Hunke, mijn modelagent en vele vrienden uit Berlijn! De modeweek in Berlijn is een echt hoogtepunt. Hij vindt twee keer per jaar plaats, steeds in januari en juli. Ik heb gehoord dat het nog beter is in juli, natuurlijk, het is zomer! De zon schijnt, je kunt buiten zijn, er is nog meer te ontdekken op het Fashion Week terrein en ja, ‘s avonds is er nog meer te beleven! Voor mij was mijn eerste Fashion Week echt sterk, vooral omdat ik voor het eerst in een modellenjury zat. Ik kijk uit naar de zomer en ik neem je zeker weer mee!

Natuurlijk heb ik nog veel meer te melden, maar daarover volgende week meer!

Nogmaals dank aan FIV Magazine en ferienwohnungen.de voor de geweldige flat.