Berlijn Fashion Week S/S 2019: terugblik op shows & modestukken

De modeweek is terug! Met indrukwekkende 32° graden en sterontwerpers als Guido Maria Kretschmer maar ook Hugo Boss is terug. Wij waren er voor u: 4 dagen S/S 19 (lente-zomercollecties voor 2019). De Berlin Fashion Week loopt van maandag tot en met donderdag en toont verschillende designer shows op het hoofdpodium en verschillende kleinere zijpodia. De meeste drukte vindt plaats op het hoofdpodium. Er zijn vier tot vijf modeontwerpershows per dag. Internationaal? Helaas niet, de modeweek in Berlijn staat ver af van de modeweken in Londen, Parijs, Milaan of New York. Toch is het een echt hoogtepunt, vooral in de zomer, wanneer Berlijn zich van zijn beste kant laat zien. En dit jaar hadden we echt geluk: 30°, 31° en 32° – dankzij de airconditioning, te doen. Of het nu gaat om grote modetijdschriften zoals Vogue of InStyle, de sterkste modeontwerpers uit Berlijn en Duitsland of bloggers, VIP’s, muzikanten en acteurs. Deze week komen ze allemaal samen in Berlijn om de mode te vieren. Van boetiekhouders die de modebeurzen rond Seek en Premiere bezoeken tot influencers en modetijdschriften op de shows – er is hier voor elk wat wils. Ik neem je vandaag mee, ook alle dagen en onze hoogtepunten van de Berlin Fashion Week S/S 2019.

Vooraf, hier zijn de hoogtepunten en mislukkingen van Fashion Week S/S 19

Fashion Week S/S 19 hoogtepunten en mislukkingen

Voor mij kan je Fashion Week S/S 19 als volgt samenvatten

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Top: modeweek terug in Berlin Mitte

  • Locatie hoofdpodium terug in Berlin Mitte, vlakbij Potsdamer Platz / Mall Of Berlin / Bundesrat
  • Sterke ontwerpers uit Berlijn met gevestigde en nieuwkomers
  • Podium vol zitplaatsen (geen staanplaatsen) en geweldig geluid in industrieel gebouw

Mislukkeling! Geen lounge, geen elektriciteit (mobiele telefoon), geen water

  • Netwerken was vroeger: Blijf alstublieft niet te lang! Geen drankjes van de immer populaire Jules Mumm en geen water voor de toeschouwers (32° graden buiten). Op de locatie gekochte drankjes mogen niet worden meegenomen, maar drankjes in tassen wel – huh? We moesten onze gekochte waterflessen eerst overgieten in plastic bekertjes, zoals ons was opgedragen. Terug bij de ingang, moesten we ze weggooien, “je mag niet naar binnen”. Er zitten twee glazen waterflessen in mijn tas – ok.
  • Rebelpin Fashion Awards door Acte – Phew, je leest later meer, dus gaat Boring. Welkom in 1970! De Design Award (voor heel Europa) is zeker een geweldig idee, de presentatie, de show, het optreden van de presentator en de jazzband – rampzalig! Het is gewoon jammer als je geen 45 minuten kunt lopen. Conclusie: koop een Spotify-abonnement!

Shows: Guido Maria Kretschmar, rebekka ruétz, Lana Müller, Ivanman en I’VR

Wie de modeweek in Berlijn kent en al een paar seizoenen heeft bijgewoond, weet dat de kwaliteit van jaar tot jaar verschilt. Soms ontmoet je elkaar op mooie locaties en soms in ongure buurten, bijvoorbeeld in Berlijn Wedding. Ook dit jaar is gekozen voor het centrum van de stad. Een geweldig idee! Net als in 2015, toen bij de Brandenburger Tor, heel chique, een echt hoogtepunt. Kort daarna gingen we naar het Erika Hess ijsstadion (geprefabriceerd gebouw in Wedding) en daarna naar de warenhuizen van Jahndorf (geen stijl, XY gebouw in Berlijn). Mode heeft een mooie omgeving nodig, dat is zeker. Daarom is het een goed idee om terug te gaan naar Berlin Mitte! Je ontmoet immers vrienden, collega’s en tal van nieuwe mensen die je anders nooit op kantoor of op de redactie zou hebben ontmoet. Dus zijn we ook weer terug.

Dag 1+2: Modeweek moet wachten, geen Guido

Dag 1 bestond voor mij allereerst uit een lezing, nog ver weg van Berlijn – Influencer Marketing – daarna was het dinsdagochtend per expresse op weg naar de hoofdstad. Daarom moest maandag helaas worden geannuleerd en daarmee ook het weekend ervoor, dat vrij praktisch is om in Berlijn “aan te komen”. Helaas hebben we ook een echt hoogtepunt gemist, de show van Guido Maria Kretschmar voor OTTO. Zeer alledaagse mode van de sterontwerper. Toch volgen hier enkele hoogtepunten van de GMK x OTTO show in Berlijn:

Hoogtepunten: Guido Maria Kretschmar x OTTO

We zijn eindelijk in Berlijn aangekomen – 23.51 uur, althans op dinsdag. Snel de appartementen in en over een paar uur gaat onze Fashion Week Berlin S/S 19 van start met geweldige shows van o.a. rebekka ruétz, oude bekenden als Ivanman maar ook nieuwe hoogtepunten als Lana Müller en de altijd betoverende (elke show een hoogtepunt, zie je later) I’VR: Isabel Vollrath.

Dag 3: Rebekka Ruétz en Model Agency Casting

In plaats van met het gebruikelijke vliegtuig, gingen we deze keer met een busje naar Berlijn – vol met camera’s, fotograaf, videograaf, redacteuren en ik! Parallel aan de modeweek is er nog van alles te beleven: Fotoshoots met internationale modellen die speciaal naar Berlijn reizen of modelcastings. De eerste afspraak: De modellen casting van CM Models bij Alexander Platz in het House Of Weekend. Parallel aan de Fashion Week was het agentschap op zoek naar modellen – curvy, high fashion – we’re in! Meer dan 250 voorinschrijvingen, waarvan 50 uitnodigingen en drie uur voor koetjes en kalfjes, catwalk en poseren. Phew, daarvoor waren we bij de prachtige Rebekka Ruétz voor de lente-zomer 2019 show:

Rebekka Ruétz Baan Show Berlijn: lente-zomer 2019

Stijl Rangschikking: 8.4 / 10

Kleuren, zoveel kleuren. Terwijl veel ontwerpers zich in hun S/S 19 richten op gedempte tinten, wit, beige, brengt de nieuwe modecollectie voor het komende lente-/zomerseizoen van rebekka ruétz kleurrijke accenten. Passend bij de titel van de collectie: MAKE LOVE GREAT AGAIN. Mijn eerste show dit seizoen, in Berlijn, want daarvoor waren we nog onderweg in Zuid-Duitsland. Des te beter dat het rechtstreeks rebekka ruétz is, die wij al heel lang volgen en altijd uitkijken naar haar presentatie. Niet alleen wij wilden een blik werpen op de nieuwe collectie, ook celebrity guests als Alexandra Polzin, Annabelle Mandeng, Bahar Kizil, Caro Cult, Eva Nürnberg, Kathi Wörndl, Katrin Wrobel, Lea Mornar, Marie von den Benken (columniste), Rolf Scheider (casting director en voormalig GNTM-jurylid), Stephanie Stremler en Tanja Bülter. De hoogtepunten van de show:

Rebekka ruétz modeshow S/S 19 Berlijn – Runway

https://www.instagram.com/p/Bk_Gj8HB9xE/?taken-by=rebekkaruetz

https://www.instagram.com/p/Bk5AF7Ggt9b/?taken-by=rebekkaruetz

https://www.instagram.com/p/BlDkqq3gfoJ/?taken-by=rebekkaruetz

https://www.instagram.com/p/Bk78MA_gsJZ/?taken-by=rebekkaruetz

We wachten nog op de Fashion Week S / S 19 cut, maar hier is de video van de laatste Fashion Week voor u:

https://www.youtube.com/watch?v=cZZmGHAXjkg

CM Models Agency Casting bij ons en RTL

Curvy Modellen – Sterk onderwerp! Niet alleen mannenblogger Riccardo Simonetti is op zoek naar curvy modellen voor een show in Hamburg tijdens de Berlin Fasion Week, ook CM Models was van de partij en zocht van 19.00 – 14.00 uur naar nieuwe topmodellen boven de daken van Berlijn (House of Weekend). Hoge mode en grote maten. 3 Germany’s Next Topmodellen van het huidige seizoen waren ook bij de casting, evenals een cameraploeg van RTL en de toplocatie: het Huis van Weekend. De hoogtepunten van de model casting in Berlijn:

Hugo Boss Lente / Zomer 2019

Terug in Berlijn na een lange tijd, Hugo Boss:

https://www.youtube.com/watch?v=NG7uHqxLGUw

Dag 4: Ivanman, Lana Müller en I’VR Isabel Vollrath

Dag drie was de start voor onze shows dit jaar. Ivanman was een van de weinige hoogtepunten op de Berlijnse modeweek voor mannen. De tas is gepakt, laten we gaan. Vandaag waren onze redactrice Natascha en twee vriendinnen en bloggers erbij. Perfect weer, 32°, blauwe lucht. De eerste en enige show voor herenmode, komende voor lente/zomer 2019.

Ivanman – Jas, jas, jas

Stijl Rangschikking: 7.9 / 10

We volgen Ivanman al sinds het begin en kijken elk jaar uit naar zijn shows. Omdat hij coupes laat zien die draagbaar zijn voor fashion victims, maar ook een paar stukken die over de top zijn. Maar voor Berlijn Mitte, Hamburg of de korte trip naar Londen en Parijs precies het juiste! Voor S/S 19 richt Ivanman zich op kleuren, blauw en rood. De show overtuigt met sterke, opvallende gezichten van de mannelijke modellen en een sterke beat die de show van begin tot eind, zonder onderbreking, begeleidt.

Hier zijn mijn hoogtepunten van Ivanman voor u:

Ivanman Modeshow S/S 19 Berlijn – Modeshow

https://www.instagram.com/p/Bk3BOunlu6w/?hl=de&taken-by=ivanmanberlin

https://www.instagram.com/p/Bk5UmmTF9Ky/?hl=de&taken-by=ivanmanberlin

https://www.instagram.com/p/Bk7fPQ-lvNM/?hl=de&taken-by=ivanmanberlin

https://www.instagram.com/p/Bk7fXIslnND/?hl=de&taken-by=ivanmanberlin

Lana Müller – Dit zijn de outfits die ik voor mijn vriendin zou kopen

Stijl Rangschikking: 8.6 / 10

We bezochten Lana Müller voor de allereerste keer, we waren erg opgewonden om haar eerste collectie te zien op de Berlin Fashion Week. Mijn hoogtepunt van Lana Müller? Super draagbare mode, heel chic, luchtig en een look waarin iedereen zijn vriendin graag zou zien. De show begint met zangeres, de overgang naadloos. De bas vult de kamer, de show begint! Al met al een sterke eerste show en hier hebben we alle hoogtepunten van Lana Müller’s S/S 19 collectie in Berlijn nog eens op een rijtje gezet.

Lana Müller Modeshow S/S 19 Berlijn – Modeshow

https://www.instagram.com/p/BlC3Jz8nFRT/?hl=de&taken-by=lanamuellerofficial

https://www.instagram.com/p/BlBK5ADnqaE/?hl=de&taken-by=lanamuellerofficial

https://www.instagram.com/p/BlAX2A1n2sH/?hl=de&taken-by=lanamuellerofficial

https://www.instagram.com/p/Bk43w0EnWkC/?hl=de&taken-by=lanamuellerofficial

We wachten nog steeds op de S/S 19 cut, dus hier is de laatste modecollectie voor zomer 2018!

I’VR – Isabel Vollrath: Een briesje van kalmte en elegantie

Stijlbeoordeling: 9.1 / 10 + extra punt voor ‘betovering’.

Na Lana Müller, nog een topping voor de avond? Welkom bij I’VR. Elk seizoen betover ik VR met kleine trekjes waar niet alle modeontwerpers op de Fashion Week aan denken. Bijvoorbeeld, Seating Cards. De kaarten bevatten informatie over de nieuwe collectie, de materialen en de gedachten achter de collectie. Dat is een goed idee, want het kan 30 of 40 minuten duren vanaf het moment dat je binnenkomt tot de modeshow begint – als je pech hebt. Aankomen vlak voor de show begint zou een slim idee kunnen zijn, aan de andere kant zijn dan de beste plaatsen bezet. Op dit moment wacht ik al zo’n 20 minuten – en ik wil graag wijzen op het “geen drank in de show” probleem van dit seizoen. Ik sterf van de dorst! Maar daar kan ik niets aan doen. Fashion Week planning kan. Gelukkig heb ik twee waterflessen in mijn tas en nog een jus d’orange uit de Mall Of Berlin. De supermarkten in de buurt profiteren tenminste van het “drank”-verbod. Laten we gaan: I’VR!

Lichten uit, spotlight aan. Het geluid van de zee, hoe mooi. Een kalme, licht stijgende bas vult de rijen en de zaal. Het eerste model, elegant, bijna zwevend, lichte stoffen, het geluid van de zee, een zeer magisch moment na de drie dagen van drukte. Zoals elk jaar: ik ben betoverd! Dank u voor het moment! Een geweldige show met veel hoogtepunten, hier zijn een paar stukken die we je echt willen laten zien!

Modeshow: Hoogtepunten van de catwalk

We wachten nog steeds op de cut van de huidige S/S 19. Hier solang de laatste show van Isabel Vollrath op de Berlin Fashion Week.

Rebelpin Fashion Awards door Acte: Neem een Spotify-abonnement – Fail!

Stijl Raking: 3.2 / 10

Mag ik boos zijn? De presentatie zou perfect hebben gepast in de Bondskanselarij (recht tegenover), met een publiek van ongeveer 60, politici, professoren… op een avond gala. Maar niet hier! Het is Fashion Week, kom op! Welkom in het jaar 1970. Kijkend naar de rijen aan de overkant, komt de ene geeuw na de andere tevoorschijn.

Afgezien daarvan, de ontwerpers en hun collectie stukken (3 elk) waren echt geweldig en divers. Van absoluut draagbaar tot mode gemaakt voor shows. Maar…

De openingspresentatie was tergend lang, verre van modern en lichtjaren verwijderd van een Fashion Week! Lang, zeven minuten later, wordt het eindelijk verondersteld te beginnen. En de band, blijven ze of was de jaren 70 muziek alleen bedoeld voor de saaie matigheid? Ze blijven. Nee! Al bij de eerste vlieg (run van de modellen) bekruipt me het gevoel: Wegwezen hier! Helaas is de uitgang aan de andere kant en zouden we over de catwalk moeten lopen voor alle mensen, fotografen en de saaie moderatie. Op dit moment, pak ik mijn notitieboekje en begin het artikel te lezen. Ik ben verpletterd door verveling, de show sleept zich al 35 minuten voort en we zijn nog steeds niet aan het einde.

Zelfs na 42 minuten, heb ik het nog steeds moeilijk. Intussen spreekt een 60-jarige man in de microfoon met een lage stem. Waardeert iemand hier, iemand daar. Tromgeroffel uit de jaren 70. Op dit punt, stop! Fiasco! Voor volgend jaar: Neem iemand aan die verstand heeft van matigheid en mode. Iemand met vrienden, iemand die het publiek mee kan trekken en kan behagen: Neem een Spotify abonnement! Ik heb genoeg van jazz, ik heb er genoeg van. Ik kan er niet meer tegen. Het einde, alstublieft!

Maar nee – en ik zal u dit besparen – nu was er ook de uitreiking van prijzen in drie categorieën en natuurlijk wil iedereen daar iets over zeggen, een of andere vice-president van ergens. Monotoon, zonder emotie. De volgende keer neem ik een video voor jullie op, zet hem op ons Youtube kanaal en als je niet in slaap kunt vallen, kijk dan naar Rebelpin’s matiging.

Mislukkeling!

Dus hier is een van de hoogtepunten met extra backstage materiaal van de GMK Runway S/S 19:

Guido Maria Kretschmer Modeshows Berlijn + Backstage

Fashion Week S/S 2019 Berlijn: Goed gedaan!

De Fashion Week van dit seizoen was voor mij kort – maar een echt hoogtepunt in juli 2018. Vooral de verhuizing naar het centrum van Berlijn was echt de moeite waard voor de flair die mode nodig heeft om te werken. De locatie, de E-Werk, heeft echt iets om voor te gaan. Het enige kleine minpuntje is dat er niet langer een grote lounge is waar je echt kunt netwerken. Vooral op zo’n mode-evenement! U reist tenslotte vanuit Duitsland en heel Europa. Er moet altijd wat ruimte zijn om elkaar te leren kennen.

Afgezien daarvan, de Fashion Week was uitstekend georganiseerd. Zelfs de decoratieve elementen (palmbomen) waren tot in de puntjes verzorgd. Een ander groot voordeel van de nieuwe locatie was dat er geen staanplaatsen meer zijn, maar dat alles zich vult in rijen zitplaatsen. Zo heeft iedereen de kans om plaats te nemen en hoeft niet lang staand te wachten. Heel belangrijk voor ons als redacteuren!

Passend, alle shows, zeer goed gedaan (slechts aan één choreografie moet worden gewerkt, de ene draait op 3m voor de fotowand, de andere 5m, dan 1m, draai links, draai rechts). Het geluid is goed, de bas rolt door de rijen, afwisseling, van deep house, tot harde beats, tot zachte oceaangeluiden en ontspannende muziek bij I’VR. Een goede mix die de shows verschillend en interessant maakt.

Zijn we eigenlijk net zo goed als Londen, Parijs en Milaan? Helaas niet. Desalniettemin is de Berlin Fashion Week, zoals elk seizoen, een bezoek waard. Vooral dit seizoen werd het evenement weer georganiseerd en was het erg leuk, mooie locatie, goed georganiseerd. Volgende: Düsseldorf + Londen.

https://www.instagram.com/p/Bkak9jyBb7R/?taken-by=cocaine.models