Rock am Ring: Line-up, hoogtepunten en kosten

Rock am Ring en Rock im Park zijn waarschijnlijk de bekendste festivals ter wereld. Mensen van over de hele wereld komen één keer per jaar samen om de aarde te laten schudden. Het bier is gekoeld, de tenten zijn opgezet, blikken ravioli zijn ook opgeborgen – en daar gaan we.

Rock zal nooit sterven

Het festival vindt plaats sinds 1985 en heeft na 33 jaar zijn populariteit nog niet verloren, want rock doet dat nooit. Begonnen met een kleine line-up bestaande uit sterren als Joe Cocker, Chris de Burgh, Nightranger en Lone Justice, is het uitgegroeid tot een enorm evenement met meer dan 90 acts. Onder hen in 2018 waren Thirty Seconds to Mars, Gorillaz, Foo Fighters, Marylin Manson en Muse. Het aantal toeschouwers steeg tot 80.000, wat in die tijd onvoorstelbaar was. In 1995 vond op de Nürnbergerring voor het eerst het tweelingfestival Rock im Park plaats, dat net zo’n succes werd als Rock am Ring. Sindsdien vinden de mega-evenementen één keer per jaar plaats

Slipknot, Rammstein en Die Toten Hosen

Talrijke topacts uit de hele wereld komen naar de tweelingfestivals. Grote namen als Rammstein, Slipknot en Die Toten Hosen zijn al meerdere malen headliner geweest. Maar ook andere muziekgenres zijn vertegenwoordigd, zoals Gorillaz uit Groot-Brittannië, die de wereld in vervoering brengen met hun mengeling van pop, rock en rap, of Alma en Casper. Nieuwkomer Pvris en Beth Ditto zorgen voor de rustige klanken tussendoor. Er is dus een enorme variëteit aan muziek en u zult zich gegarandeerd niet vervelen.

Waar komt Helga vandaan?

Het ultieme festivalritueel in de rockscene is de goede oude Helga. Net als je “Helgaaa” schreeuwt, komt het 10 keer terug. Wanneer en waar de running gag is ontstaan is tot op de dag van vandaag omstreden. Volgens de meeste mensen is het ontstaan rond 1992 op het Bizarre Festival toen mensen vochten om een blik ravioli (ja, ravioli). De reden voor de reputatie is dat een festivalganger de naam van zijn vriendin, Helga, riep, wat vervolgens snel escaleerde zodat meer en meer mensen om Helga begonnen te roepen. Zo ging het van festival naar festival en nu is het een gevestigde naam die absoluut iedereen op een rockfestival gebruikt. Dus onthoud, als iemand Helga roept, denk dan niet twee keer na maar roep een luid “Helga” terug.

Festival kosten

Omdat de tweelingfestivals tot de grootste festivals van het land behoren, kosten ze ook iets meer dan kleinere festivals. Het 3-daagse FestivalTicket – Greencamping – met toestemming om de camping te gebruiken kost momenteel 219€. Momenteel te koop in de tweede prijscategorie. De verkoop begon in augustus met 201€. Na de tweede prijscategorie komt de derde, waar de tickets oplopen tot ongeveer 235€. De prijs is elk jaar anders. U hebt ook de mogelijkheid om een standplaats voor een caravan te huren, waar het ticket 68,50€ meer kost (Caravan Camping).

Riles