Interview: Marcus Flemming’s BAME Models – over boekersethiek, modellencarrières en houding

BAME Models is een Londens modellenbureau dat naam heeft gemaakt als nichebureau voor bijzondere ethiek. We hebben de oprichter van het agentschap Marcus Flemmings voor u geïnterviewd. In het interview vertelt hij in detail over de achtergrond van de oprichting van het agentschap, de belangrijkste punten

Modelboeker & modelmanager

FIV: In welke landen reist u als model booker en model manager? Wanneer, waar en hoe ben je begonnen?

Marcus Femmings: Ik coach momenteel talent in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk en Amerika. Ik doe dit nu al 10 jaar. Maar BAME bestaat pas drie jaar.
Ik ben begonnen bij een agentschap dat zich richtte op Zuid-Aziatisch talent – Indiaas/Pakistan/Bangladesh/etc, toen ik me realiseerde dat er in de modewereld een gebrek aan vertegenwoordiging was voor modellen met deze etnische achtergrond. Toen ben ik 3 jaar geleden met BAME begonnen en dat was een daverend succes. De term BAME was een Brits modewoord dat door de regering en de media werd gebruikt om mensen aan te duiden die volgens hen bevoorrecht waren. Ik besloot om dat woord te gebruiken als een term van empowerment. We gebruiken het om iedereen te beschrijven – ongeacht kleur, geloof, enz. Het agentschap wil bewijzen dat iedereen met een oprecht verlangen om model te worden, het kan. We zijn de laatste 3 jaar zeer succesvol geweest – Vogue, Harpers Baazar, Paris Fashion Week, London Fashion Week, Spiderman: Far from Home, Hobbs en Shaw zijn slechts enkele van de recente klanten/projecten waar we aan hebben gewerkt.

Als model boeker, ken je de doelen, familie en favoriete eten van je modellen.

FIV: Als model-boekhouder kun je een enorme impact hebben op het leven van anderen. Afhankelijk van de opdracht of de klant, kun je echt snel een carrière starten. Wat vind je het leukst aan modelmanager zijn en wat vind je de vervelendste kanten ervan?

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Marcus Flemmings: Ik heb mensen horen zeggen dat het moeilijk kan zijn om een modellenboeker te zijn, omdat je voortdurend jobs voor modellen organiseert waar zij veel meer verdienen dan jij. Ze vliegen naar exotische locaties terwijl jij achter je bureau zit. Zij worden als koningen behandeld terwijl jij maar een pratend hoofd bent. Dit is namelijk een baan voor iemand die verrijkt wil worden door het succes van anderen. Het is bedoeld voor mensen die voldaan zijn als anderen hun doelen bereiken door jouw hulp.
De beste modelboekers waar ik mee gewerkt heb, geven echt veel om het talent waarmee ze werken. Zij weten wat hun lievelingseten is, zij kennen hun gezinssituatie, hun persoonlijkheid, hun doelstellingen, enz. Deze boekers krijgen hun modellen op hun bestemming, waar ze ook werken. Dit geeft hen veel meer dan alleen een vrachtwagenlading geld.
Ik werk het liefst met modellen en talenten die ambitieus, loyaal en nederig zijn. Dit zijn degenen met wie ik het meeste succes heb. Ze passen perfect bij mij en mijn werkethiek. Wat ik het meest haat zijn modellen en talenten die ondankbaar en ontrouw zijn – na veel meters overwinnen, lange voorbereiding, bloed, zweet en tranen bij castings en interviews die voor hen georganiseerd worden, kan het heel frustrerend zijn als je er niet voor gewaardeerd en erkend wordt. Over het geheel genomen is het leven in dit beroep echter bevredigend.

Dit is hoe je je modellencarrière begint!

FIV: Veel mooie jongens of meisjes dromen ervan model te worden. Wat moet een aanvraag bevatten? Kunt u hen 3 adviezen geven?

Marcus Flemmings:

  • Natuurlijke beelden.
  • Eerlijkheid.
  • Nederigheid.

Zoek uit bij welk agentschap je solliciteert. Te vaak hebben modellen gesolliciteerd met foto’s met Instagram-filters, zonder hun maten en met een gebrek aan kennis over het agentschap. Dan krijg je modellen die het tegenovergestelde doen van het bovenstaande – de perfecte sollicitatie hebben en dan, wanneer ze op een vergadering komen, niets weten over het agentschap waar ze hebben gesolliciteerd. Of je hoort zinnen als “Ik weet niet wat ik met mijn leven aan moet”. Deze industrie is hard en er is te veel concurrentie om half in en half uit te zijn.

FIV: Leg onze lezers eens uit wat een testopname is. Wat is vooral belangrijk voor Newfaces in een testopname?

Marcus Flemmings: Testfoto’s zijn het belangrijkste wapen in het arsenaal van IEDER model. Zelfs voor ervaren modellen. De best mogelijke, meest recente en schoonste beelden hebben is absoluut cruciaal. Denk aan een auto zonder een mooi omhulsel – een dynamisch ontwerp. Mooie kleur. Denk aan de beste auto ter wereld enkel gebaseerd op zijn motorontwerp. Niemand zal het kopen.
Beelden/proefopnamen zijn het mooie omhulsel dat een model omgeeft. Je wilt het beste en bent jezelf constant aan het heruitvinden. Een GROTE foto kan een carrière veranderen. Een slechte foto kan een carrière veranderen.

Uiterlijk is belangrijk – houding is belangrijker

FIV: Leg het eens uit aan onze lezers: Hoe word je een model? Zijn er andere doorslaggevende criteria dan lichaamsmaten en schoonheid?

Marcus Flemmings: Zoals ik al kort zei, het is allemaal mentaal. Ik heb vrij normaal uitziende jongens en meisjes ongelooflijke dingen zien bereiken. Hoewel uiterlijk belangrijk is, kan het nooit ambitie, inzet en houding vervangen. Het vermogen om deze sleutelelementen perfect te beheersen gaat alles te boven wat je van je uiterlijk mag verwachten. Je hebt ook een dikke huid nodig. Je zult veel meer afgewezen worden dan je succes zult hebben. Maar het zijn de successen die meer betekenen dan al het andere!

FIV: Hoe lang houdt u zich meestal bezig met nieuwe gezichten? Hoe lang ervaren modellen?

Marcus Flemmings: We geven modellen meestal een mooie periode van 3 maanden om te groeien en zich te ontwikkelen. Daarna, als er geen vooruitgang is maar de houding past, proberen we hen op te bouwen of misschien de aanpak te veranderen als die niet werkt. Nieuwe of meer ervaren modellen. Zelfde aanpak. Als er een verkeerde mentaliteit is, proberen we die vanaf de eerste dag te verbeteren – als er geen verbetering is, gaan we verder.